ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:448/1509)

Bananowe brownie 138

Pyszne, proste i zdrowe ciasto bananowe, które przypomina popularne brownie. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i bardzo sycące. Nie ma w nim niezdrowego tłuszczu, cukru, ani mleka i jajek. A zamiast mąki zmiksowane płatki owsiane.  Takie brownie śmiało można zjeść na śniadanie albo zabrać ze sobą jako zdrową przekąskę.  Brownie robiłam w formie do pieczenia o wymiarach

Healthy food explorer
Lamingtony vel kudłacze 203

pysznymi ciastkami . Podobno pochodzą z Australii gdzie początkowo robiono je z niewykorzystanego, nieco suchego biszkoptu żeby się nie zmarnował. Okazało się, że obtoczenie go w rzadkiej polewie czekoladowej, która pozwoli ciastu zwilgotnieć jest doskonałym sposobem na recykling obeschniętego ciasta. Całości dopełniają wiórki kokosowe, które sprawiają wrażenie kudłatego futerka na powierzchni ciastek. I dlatego też lamingtony mają jeszcze inną, bardziej swojską

Smaczna Pyza
babeczki czekoladowe z malinami 118

kefiru 5 łyżek oleju na krem: 1/2 szklanki malin 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone dodatkowo: 6 łyżek kremu typu Nutella 6 łyżek wiórek czekoladowych Suche składniki ciasta wymieszać, w osobnej misce wymieszać kefir, jajko i olej. Zawartości obu misek połączyć rózgą. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić ciastem do połowy, nałożyć po łyżce Nutelli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik staropolski z bakaliami 69

roku miałam wiele obaw. Ciasto w lodówce przez 4 tygodnie? Rany! Przecież po takim czasie ono samo z tej lodówki wyjdzie! Nic z tych rzeczy. Ciasto grzecznie dojrzewa w lodówce i nic się z nim nie dzieje. Gotowy piernik to prawdziwa uczta! Wyraźnie miodowy, korzenny, wilgotny. Słodycz ciasta przełamują kwaskowe powidła śliwkowe. Całość polana czekoladową polewą i udekorowana włoskimi orzechami(...)sodę i sól. Dolewamy do ciasta i dalej wyrabiamy. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką, gęstą masę. Śliwki i orzechy kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Miskę (ważne, aby była ceramiczna lub szklana) przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, lub w inne zimne miejsce. Ciasto powinno dojrzewać ok. 4 tygodni, minimum

Kulinarne Inspiracje
Piernik staropolski z bakaliami 214

tych rzeczy. Ciasto grzecznie dojrzewa w lodówce i nic się z nim nie dzieje. Gotowy piernik to prawdziwa uczta! Wyraźnie miodowy, korzenny, wilgotny. Słodycz ciasta przełamują kwaskowe powidła śliwkowe. Całość polana czekoladową polewą i udekorowana włoskimi orzechami. Z porcji z tego przepisu (na podstawie Lucyny Ćwierczakiewiczowej) wyjdą 3-4 pierniki z trzech warstw ciasta. Składniki: 1 kg mąki(...)ciężkie książki, żeby wszystko się dobrze skleiło. Zostawiamy na noc, po czym przykrywamy szczelnie i odkładamy w chłodne miejsce. Na 2 dni przed świętami kroimy ciasto na 3-4 wąskie pierniki. Każdy polewamy czekoladową polewą i dekorujemy bakaliami

Kulinarne Inspiracje
JABŁECZNIK POD SEROWĄ KOŁDERKĄ 130

szklanki śmietany kremówki szklanka sera trzykrotnie mielonego 250 g sera mascarpone 150 g ricotty cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki żelatyny dodatkowo: kora czekoladowa na wierzch  CUKIETERIA Wykonanie: Ciastka rozkruszamy dokładnie. Masło roztapiamy, dodajemy ciastka, mieszamy. Powstałą masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm.  Do jeszcze gorącego musu jabłkowego ( aby powstał(...)sztywno, dodajemy pudru do smaku, wlewamy sok z cytryny. Żelatynę namaczamy, kiedy napęcznieje podgrzewamy, studzimy. Przestudzoną dodajemy do ubitej śmietany, dodajemy ser, mascarpone i ricottę, mieszamy. Wylewamy na ciasto,posypujemy korą czekoladową,  odstawiamy do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Czekoladowa babka świąteczna 179

czekoladę, delikatnie połącz wszystkie składniki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni, program góra/dół. Formę do babki wysmaruj masłem, następnie przełóż do niej ciasto. Piecz około 1 godziny. Po ostudzeniu polej babkę polewą czekoladową lub ulubionym lukrem. Smacznego

Garniec Magalie
Czekoladowo-orzechowa "baba" 153

cukru * 300 g orzechów włoskich * 2 łyżki masła lub margaryny * 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej * 2-3 łyżki rumu (niekoniecznie) polewa * biała polewa czekoladowa * mleczna polewa czekoladowa Sposób wykonania ciasto  Posmarować cienko tłuszczem prostokątną formę (wym. dna 23/12 cm, góry 30/18 cm) lub okrągłą formę (23 cm) i posypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem ok.10 min na puszystą

Mix smaku
Wielkanocny mazurek z czekoladą i orzechami 117

Schłodzone ciasto krótko zagnieść, aby było bardziej elastyczne. Odłożyć około 1/5 ciasta (tak nawet ciut więcej) i z pozostałego rozwałkować okrąg równy wielkość tortownicy. Wałkując należy podsypywać mąką blat i wałek. 5. Tortownicę wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem. Z odłożonego ciasta uformować wałeczek i wyłożyć nim brzeg ciasta. Następnie przy pomocy noża lub łyżeczki zrobić ozdobny wzorek. 6. Ciasto wstawić(...)czasie mieszać, aż czekolada się roztopi. Czekoladową masę odstawić do ostudzenia na około 20-30 minut. 8. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze. Środek ciasta posmarować dżemem pomarańczowym. Na wierzch wylać ostudzoną masę czekoladową, jeśli jest jeszcze bardzo płynna to ciasto odstawić jeszcze na około 10-15 minut. 9. Wierzch mazurka ozdobić migdałami i kandyzowanymi wiśniami

Mała Cukierenka
Tarta czekoladowa z malinami 88

piekłam 25 minut bez termoobiegu, wnętrze powinno pozostać wilgotne tak jak jest to w przypadku ciasta brownie, Smacznego! Print Tarta czekoladowa z malinami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Czekoladowy spód i czekoladowe wypełnienie w połączeniu z malinami jest wspaniałe. Course Deser Cuisine Polska Keyword czekolada, maliny Prep Time 30 minutes Cook Time 37 minutes Total(...)kawałki i jajko.  Zagnieść ciasto. Na blacie rozłożyć folię spożywczą na nią położyć ciasto , przykryć kolejną warstwą folii spożywczej i rozwałkować ( przez folię ) cienki placek 3-5 mm. Formę na tartę ( moja miała 27 cm średnicy ) wysmarować masłem i wysypać mąką , wyłożyć ciastem. Obciąć nadmiar ciast na brzegach. Formę z ciastem wstawić do lodówki na przynajmniej

SprawdzonaKuchnia.pl
Brownie z cukinii 160

przepis na pyszne brownie, idealne na weekend. Bardzo czekoladowe i wilgotne, a do tego zdrowe - bez cukru, z dodatkiem świeżej cukinii i zrobione z mąki pełnoziarnistej i owsianej. Można zdecydować się tylko na jedną, choć z samej owsianej może wyjść dość niskie i zbite.  Cukinia nie jest wyczuwalna w cieście i jak widać na zdjęcia również w środku trudno(...)Ponadto można się takim ciastem najeść, więc może stanowić nie tylko pyszną przekąskę, czy deser ale też osobny posiłek - na drugie śniadanie pasuje idealnie. Jako fanka czekoladowych wypieków muszę szczerze przyznać, że to ciasto jak na razie jest moim numerem jeden, po prostu takie jak lubię - bardzo czekoladowe, wilgotne, "ciężkawe" i przede wszystkim zdrowe. Kto jeszcze nie próbował musi

Healthy food explorer
Chleb "w ciemno" i rollercoaster, czyli jak upiec 47 chlebów naraz. 170

pracy zaczyn). Etap II -  wyrabianie ciasta właściwego cała biga (zaczyn przygotowany 8 godzin wcześniej) 3 szklanki (ok. 393 g) mąki chlebowej 1 1/8 (248 g) wody 4 łyżki (71 g) miodu 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 łyżki (25 g) kakao 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka soli 78 g chipsów czekoladowych (inaczej łezki czekoladowe, dropsiki czekoladowe - można pominąć(...)razem, aby dokładnie się połączyły (używając miksera, wyrabiać na średnich obrotach) i aby gluten się uwolnił. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Odstawić na 5 minut, aby ciasto "odpoczęło", a następnie dodać dropsy czekoladowe i dokładnie zagnieść - ok. 1 minuty. Przełożyć ciasto do dużej, lekko natłuszczonej misy, nakryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno być ładnie wyrośnięte

KUCHARNIA
Tofurnik z polewą krówkową 96

kostki) tofu naturalnego 80g erytrytolu 400ml mleczka kokosowego 30g mąki ziemniaczanej sok z jednej cytryny 50g czekolady z orzechami + 5g mąki ziemniaczanej Polewa 150g krówek   25g płatków czekoladowych Sposób przygotowania: Spód W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, erytrytolem, olejek kokosowym i zimną wodą. Całość dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Masa tofurnikowa(...)minut w 180 stopniach. Po upieczeniu na spód wlać masę tofurnikową. Całość piec przez 1 godzinę w 180 stopniach. Po ostudzeniu ciasto wyjąć. Krówki podgrzać w mikrofalówce i bardzo szybko polać powierzchnię ciasta. Udekorować płatkami czekoladowymi. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Tort Delicja czekoladowa z galaretką 83

szklanki mielonych orzechów włoskich lub ziemnych 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju Na masę czekoladową do przełożenia blatów biszkopta: 1 1/2 tabliczki deserowej czekolady 1/2 słoika kremu czekoladowo - orzechowego - około 200 gram Na masę śmietankowo - czekoladową: 250 gram serka mascarpone 300 gram śmietany kremówki 30% 100 gram gorzkiej lub deserowej czekolady Na galaretkę: około10 baldachów kwiatów(...)pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Wyciągamy i studzimy. Zupełnie zimne ciasto,  ostrym nożem przekrajamy na trzy, jak najcieńsze blaty. Jeśli wierzch wyrósł z małą górką, ścinamy go,  by powierzchnia ciasta była płaska. Przygotowujemy poncz kawowy i przystępujemy do mas. Masa czekoladowa: Czekoladę połamaną na kostki wkładamy  do miseczki i rozpuszczamy w mikrofalówce. Po wyciągnięciu mieszamy

Kronika Piekarnika
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe + filmik 102

Proponuję dziś przepis na przepyszne ciasteczka czekoladowo-orzechowe . Przepis dostałam od przyjaciółki i trochę go zmodyfikowałam. W oryginalnym przepisie była ciemna czekolada , którą wymieniłam na mleczną , ponieważ ciemna mocno dominowała i nie bardzo mi w tej wersji ciastka smakowały. Drugą modyfikacją było zmniejszenie ilości masła . W pierwotnej wersji była to cała kostka, a przecież ciasteczka zawierają dwie tabliczki czekolady(...)mieszamy. 4. Następnie dodajemy 100 g mąki pszennej, mieszamy. Kolejne 100 g mąki mieszamy z połową łyżeczki proszku do pieczenia i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, mieszamy, dodajemy do ciasta, mieszamy. 5. Przekładamy na blat i zagniatamy. Gdy ciasto będzie już zagniecione, to stopniowo dosypujemy zmielone orzeszki i dalej zagniatamy. Zagniecione ciasto przekładamy do miski. 6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury

Kawa z mlekiem
Piernik na ostatnią chwilę 94

korzenną . I to, co jest konieczne to słoik powideł śliwkowych . Powidła dodajemy do surowego ciasta oraz przekładamy nimi upieczone placki. Ciasto po upieczeniu jest rewelacyjne, puszyste delikatne i wilgotne. Piernik nie musi leżakować przed podaniem, jest gotowy do zjedzenia od razu! Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy, a następnie przecinamy wzdłuż na pół po to, aby między warstwy rozsmarować porcję(...)pysznych powideł śliwkowych. Na powidła można położyć również warstwę masy marcepanowej , ale nie jest to konieczne. Piernik po nakryciu drugą warstwą ciasta oblewamy polewą czekoladową. Górę można udekorować kandyzowaną skórką pomarańczy lub płatkami migdałowymi. Z tym piernikiem jest tylko jeden problem, jest tak doby, że znika natychmiast ! Za pierwszym razem nie udało mi się zrobić zdjęć, ponieważ niepostrzeżenie zniknął! Następnego

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik zebra 135

części dodajemy budyń czekoladowy oraz kakao i mieszamy dokładnie do połączenia.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku blachy wylewamy na przemian po 2 łyżki masy jasnej, a następnie masę ciemną, jedna warstwa na drugą. Na dno piekarnika kładziemy blaszkę z niewielką ilością wrzącej wody, dzięki której w piekarniku panuje wilgoć i sernik nie pęka. Ciasto wstawiamy do piekarnika

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania