Takiego pysznego przekładańca mam dziś dla Was, bez orzechowa i beza kokosowa połączone dżemem, a jakby tego było jeszcze mało to jest krem budyniowy, ciasto kruche i polewa czekoladowa. Mówię Wam pychota. Owszem wymaga całkiem sporo pracy, ale smak wszystko wynagradza. Na zdjęciach wygląda trochę jakby na górze było ciasto miodowe, ale to jest to samo kruche co na dole
Cynamonowe szczęściezmagania z drożdżowymi wypiekami, ten przepis będzie dla Was. Krantz czekoladowy wytypowałam jako pierwszy do przetestowania z książki „Jarusalem”. Jest to drożdżowy zawijas z nadzieniem czekoladowym, obsypany orzechami. Popularne ciasto prosto z Jerozolimy może być sporym wyzwaniem. Z takim typem wypieków przeważnie daję sobie radę (szczególnie z świeżymi […] Artykuł Krantz czekoladowy pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeGdy po raz pierwszy upichciłam z najmłodszym synkiem ekspresowe babeczki czekoladowe, moi wszyscy trzej chłopcy prosili o dokładkę. Dałam im kilka propozycji do wyboru i ostatecznie
Magiczny GarnekKakaowa dyniowa owsianka z kremem karmelowo-czekoladowym; borówkami i figą Ciasto upieczone, mam tylko nadzieje, że je dowiozę w całości do szkoły xdPs. Nie patrzcie na ten "porządek" dookoła
More food, love and dreamsKolejny przepis na moje ukochane ciasta warstwowe. Dzisiaj wersja czekoladowa. Tym razem masę zrobiłam z 1 porcji, ale jeżeli chcecie mieć jej więcej, to spokojnie można zrobić nadzienie z półtorej. Ciasto robi się podobnie, jak Marlenkę (polecam zaglądnąć, bo umieściłam tam zdjęcia "krok po kroku"). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandryszkl cukru 1 czubata szkl, mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jogurt 150 g 2 i 1/2 łyżeczki kakao Polewa czekoladowa: 5 łyżeczek cukru 15 g masła 1 łyżka zimnego mleka 2 czubate łyżeczki kakao orzechy grubo pokrojone do posypania po wierzchu Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej ! 1. Masło ucieramy na puch(...)wykładamy na wierzch białego ciasta. Możemy przemieszać całość patyczkiem do szaszłyków. Ciasto pieczemy w 190 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy) Polewa czekoladowa 5. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy wystudzone ciasto. Smacznego
Gotowanie...to proste !sól i kakao. Mieszam. Powstaje gęste, lepkie ciasto. Gruszki obieram, dzielę na pół i usuwam gniazda nasienne. Każdą połówkę owocu nacinam delikatnie i wciskam w ciasto. Piekę około 30 minut, aż na powierzchni powstanie czekoladowa skorupka a w środku brownie pozostanie lepkie i wilgotne. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiZapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego unosi się w powietrzu, przyciągając wszystkich miłośników wypieków. Dziś pragniemy podzielić się z Wami sekretem jednego z najwyższych szczytów sztuki cukierniczej – ciasta drożdżowego z czekoladą. To połączenie miękkiego, puszystego wnętrza z chrupiącą czekoladową polewą sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Sztuka wypieku: tajemnice ciasta drożdżowego z czekoladą Ciasto drożdżowe z czekoladą(...)ciepłe mleko, masło, cukier, jajka, sól i ekstrakt z wanilii. Zagnieć ciasto, aż stanie się elastyczne. Dodaj pokrojoną czekoladę do ciasta i ponownie zagnieć, aby równomiernie rozprowadzić kawałki czekolady. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości, co zwykle zajmuje około godziny. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i uformuj z nich bułeczki. Układaj
Ania i Marcin gotująW Dzień Zaduszny zapraszam Was na błyskawiczne bułeczki drożdżowe i spacer po cmentarzu Melaten. Wszystkich Świętych jest dla mnie szczególnym Świętem, bardzo nastrojowym, pełnym nostalgii i
dolcevitainmykitchenPlum cake with truffles and walnuts Składniki. Ciasto. 5 jaj 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z
Kulinarny karnet Christopheradlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy(...)biszkopt. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, to polecam to ciasto! Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju szczypta soli Masa makowa: 1 szklanka maku 1/2 szklanki płynnego miodu 100 g miękkiego masła 2-3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka gęstej
Kuchnia MagdaLenynadal zasypuję Was słodkościami. Myślę, że to już jedno z ostatnich Świątecznych ciast w tym roku, na następne będziecie musieli poczekać kolejny rok. Nie mniej ta jedna z ostatnich pozycji jest wyjątkowa. Pachnie i wygląda Świętami, jest wykwintna, mocno piernikowa, czekoladowa. Jest niebem w gębie. Składniki (na formę 20 cmx 20 cm): Na piernikowy spód: 5 gram proszku do pieczenia10(...)mieszam z wcześniej rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dokładnie mieszam i wylewam ciasto do formy wysmarowanej masłem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Upieczone ciasto studzę. Masa serowa czekoladowa Kremówkę podgrzewam z masłem i czekoladą do rozpuszczenia składników. Studzę. Masę serową miksuję z dodatkiem przesianej mąki ziemniaczanej i kakao, Amaretto, cukrem pudrem i jajkami oraz białkiem
Mango PapajaMakowiec japoński Pyszny i bardzo wilgotny makowiec bez dodatku mąki pszennej. Idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Jest proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i efektowne. Polecam! Użyłam blaszki o wymiarach 32×20 cm Składniki: 8 jajek szczypta soli pół litra mleka 400g maku 250g cukru pudru 200g miękkiego masła 200g kaszy manny 1 łyżeczka proszku(...)szczyptą soli *** *** Ubite białka dodajemy do ciasta makowego i całość delikatnie mieszamy łyżką. Następnie ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32×20 cm ) *** *** Blaszkę z ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku zagotowujemy wodę, do miseczki wkładamy połamaną
Blog z Apetytemnastępny sezon. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny lub masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 400 ml śmietanki czekoladowej truskawki perełki do dekoracji Przygotować ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Następnie dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię(...)włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Następnie schłodzonym ciastem wylepić foremki do małych tart. Aby ciasto nie wyrosło na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i upiec na złoty kolor ok 25 minut. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno, można dodać zagęstnik np.śmietan fix. Na każdy upieczony wystudzony spód mini tarty wyłożyć ubitą śmietankę, ja użyłam
Monia miesza i gotujeCieniutkie ciasto kruche, galaretka z bananani i ananasami, krem z mascarpone i chrupiąca, czekoladowa beza to właśnie jest bananowa chmurka . Pyszne ciacho idealne na upalne dni, ale nie tylko. Banany dostępne są przez cały rok więc można je upiec kiedy tylko znajdziemy na nie ochotę. W zasadzie identyczne jak malinowa chmurka z różnicą w postaci smaku galaretki i owoców oraz(...)czekolady Ciasto kruche : do miski wsypać mąkę, cukier i proszek, dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na dno schłodzone ciasto, wyrównać, ponakłuwać widelcem i piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Beza czekoladowa: białka ubić
Pieguskowa Kuchnia