ciasto czekoladowe - 20638 przepisów (strona:461/1376)

Sernik czekoladowy i galaretka z procentami 57

Sernik czekoladowy sobie zrobiłem w związku z moim urodzinami i galaretkę z procentami. Sernik czekoladowy to bezsprzecznie moje ulubione ciasto, w związku z tym, nie mogło go zabraknąć w moje 48 urodziny. Ponieważ sernik jest bardzo czekoladowy, dla lekkiego kontrastu lekko kwaśna galaretka z mandarynek i likieru pomarańczowego. Ponieważ mieszkam na zielonej wyspie, nie mogło też zabraknąć Irish Whiskey

RafalCook
Pomysł na wykorzystanie resztek ciasta - trufle kokosowo-czekoladowe z mascarpone 71

można było z niej ulepić kulki. Można użyć różnych rodzajów ciast - babki, kruche, murzynki, drożdżowe etc. Trufle przechowywane w lodówce mogą stać do tygodnia. Trufle kokosowo-czekoladowe z mascarpone i resztek ciasta Składniki: kilka kawałków ciasta (babki, mazurki, murzynek, drożdżowe etc) wiórki kokosowe (1-2 garście) płatki migdałowe - ok 1-2 garść albo inne orzechy ( laskowe, włoskie)- może być mieszanka

Smaczny zeszyt
Szczęśliwego Nowego Roku 181

roku tyczą się głównie kuchni. Przyjaciółka rzuciła mi wyzwanie - ciasto francuskie od zera. Nie martw się Sylwia, challenge accepted ;) Czego jeszcze się podejmę?  Postanowienia noworoczne: * Mus czekoladowy * Tarta Tatin * Baclava * oczywiście Ciasto francuskie * Ravioli * Risotto * Domowe pieczywo * Domowy makaron  Jeśli macie jakieś sugestie dotyczące wyzwań kulinarnych, chętnie je rozpatrzę i w miarę możliwości zrealizuję

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasto z galaretką i mascarpone 140

Składniki: Biszkopt czekoladowy: –  4 jaja (temp. pokojowa) – 3/4 szklanki mąki pszennej – 1/2 szklanki cukru – szczypta soli – 2 łyżki kakao – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem – 500 g serka mascarpone – 3-4 łyżki cukru pudru Galaretka – 2 galaretki truskawkowe – ok. 700 g truskawek – 750 ml wody Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy(...)koniec dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Następnie albo zmniejszamy obroty miksera albo delikatnie mieszamy łyżką  z suchymi składnikami (dodając je w dwóch – trzech partiach). Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach 30 x 25 cm – wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni góra – dół ok. 25 minut ( do suchego

I LOVE LIFE
cytrynowa babka na białkach... 101

szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masło 10 dag , cytryna 2 sztuki skórka i sok, cukier puder 1/2 szklanki + sok z cytryny, posypka czekoladowa ze sparzonych cytryn zetrzeć skórkę , z cytryn wycisnąć dokładnie sok, usunąć pestki z soku odmrożone białka wlać do misy robota, wsypać sól i zacząć ubijanie na wolnych obrotach, następnie na największych(...)polewy), startą skórkę wystudzone i połączyć składniki wystudzoną babki wyjąć z formy na talerz, puder cukier wymieszać z sokiem z cytryny na rzadki lukier, polać nim ciasto i posypać posypką czekoladową - doskonała babka do wykorzystania nadmiaru białek, białka nie potrzebne zamrażam i jak uzbieram pełną szklankę to wykorzystuję właśnie do takiej babki o różnych wersjach smakowych........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
6 sposobów na wykorzystanie chałwy 319

reszta to praktycznie wymieszanie jednych składników z drugimi i gotowe Ciasto jabłkowe z chałwą i migdałami. 3. DESER TRUFLOWO – CHAŁWOWY Deser truflowo chałwowy Jako przerywnik od ciast polecam pyszny deser czekoladowo chałwowy z malinami. Ja miałam pod ręką maliny, ale truskawki, borówki czy inne owoce też będą tu pasować. Nie powiem deser nie ma mało kalorii, ale jest warty(...)mój mąż widząc to zdjęcie, skomentował krótko: ” ach ten chałwowiec bez pieczenia, ja cie kręce” Był naprawdę przepyszny. Chałwowiec bez pieczenia . Jako alternatywę mogę wam zaproponować również ciasto bez pieczenia z masą chałwową ale bez dodatkowych herbatników nasączanych w kawie, czyli wersja odrobinę łatwiejsza: Przekładaniec chałwowy 5. CHAŁWOWA WUZETKA Chałwowa wuzetka Chałwowa wuzetka to taka trochę wariacja

Relaxtime
Tort czekoladowy z musem jeżynowym i kremem waniliowym 229

Zapraszam na przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt

SMYKWKUCHNI
czekoladowa niedziela #12 - czekoladowy krem z...ciecierzycy! (wegański) 194

warzywa strączkowe na słodko smakują cudownie! Ciasto z fasoli, bezy z wody po ciecierzycy , krem a'la Nutella z ciecierzycy... Gdyby kiedyś ktoś opowiadał mi o cieście z fasoli, czy czekoladowym kremie z ciecierzycy pomyślałabym, że jest po prostu dziwny, a te potrawy muszą być niesamowicie ohydne. Wtedy zaczęłam sama eksperymentować, a w końcu skusiłam się na spróbowanie strączków

chili & sugar
Malinowo jeżynowa kostka 74

Ciasto jeżynowo malinowe na czekoladowym biszkopcie. Czy może być coś lepszego. Lekko kwaskowe, mocno owocowe. Na jednym kawałku nie poprzestaniecie. biszkopt: 3 jajka wielkość M 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 250 g serka mascarpone 1/2 galaretki malinowej 350 ml śmietany kremówki(...)już tylko mieszam mikserem. Mąki, kakao, proszek, przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni. Krem: Jeżyny przekładam do rondelka, wsypuję cukier i podgrzewam aż zmiękną. Przecieram przez sito

wesoła kuchnia
Ciasto Milky Way 201

własnie były. .. bo już nie mają tego samego smaku, co kiedyś. Teraz w ustach czuć tylko cukier, który zgrzyta między zębami. Dlatego taką alternatywą jest domowe ciasto Milky Way upieczone na puszystym, czekoladowym biszkopcie. Krem najlepszy, puszysty i bardzo mleczny. Jednym słowem MNIAM 😋 Ciasto tak szybko znikło, że nawet nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć. PRZEPIS Ciasto 🌿 3/4 szkl. oleju

Kuchnia Paulettes
Czekoladowe pierniczki 109

Sezon na wspólne piernikowanie trwa już u mnie w pełni. Wspólnie z przyjaciółmi pewnego wieczoru, przy domowej nalewce przerobiłybyśmy kilogramy ciasta na setki pierniczków czekoladowych, które trafią w ręce naszych najbliższych. Dzielę się nimi na potęgę by umilić ten przedświąteczny czas moim bliskim i wnieść świąteczną atmosferę tam gdzie jej jeszcze nie ma. Bo Święta to nie tylko(...)temperatury pokojowej. Mąkę, sodę, kakao, cukier puder, przyprawę korzenną przesiewam do dużej miski. Dodaję jajko oraz rozpuszczone składniki, startą skórkę z pomarańczy, sól. Mieszam łyżką lub mikserem ciasto do uzyskania jednolitej masy, Ciasto będzie dość rzadkie, dlatego umieszczam je w lodówce na minimum dwie doby. Po upływie tego czasu wałkuję ciasto, wykrawam z niego kształty i układam na blaszce

Mango Papaja
Ciasto Grażyna - cynamonowo-kardamonowe, z gruszką wypełnioną żurawiną 180

środek wstawić nafaszerowaną żurawiną gruszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 60-80 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Podawać polane polewą czekoladową, najlepiej niezbyt słodką. Taki smak idealnie harmonizuje z tym korzennym ciastem. Gruszka użyta przeze mnie była naprawdę duża :) możecie spokojnie użyć na przykład trzech mniejszych :) Ciasto jest pięknie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek z kawą prawdziwą, masą czekoladową i galaretką 132

Pyszne ciasto, które zawiera w sobie różne smaki. Idealne dla smakoszów kawy prawdziwej, bo ciasto pięknie nią pachnie, do tego masa czekoladowa i na wierzch orzeźwiająca galaretka. Po prostu pychotka. Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku, albo po takich(...)Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa czekoladowa: 1 szklanka cukru 3/4 szklanki wody 3 łyżki kakao 25 dkg margaryny 7 żółtek Dodatkowo: 3 łyżki kawy prawdziwej 1 galaretka czerwona 2 szklanki wody Ciasto białe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia

Kuchnia u Bietki
Dziś zapraszam na ciasto do kawki doskonałe na każdą okazje -Stracciatella 92

Jakoś nie zawsze jest ochota na pieczenie wiec dziś ciasto bez pieczenia . składniki Masa kawowa 5oo ml śmietany 36 procentowej . 4 łyżki żelatyny 1 puszka masy o smaku tiramisu 3 łyżki kawy rozpuszczalnej takie nie pełne łyżki biszkopty podłużne lub okrągłe, Masa śmietankowa z czekoladą 5ooml śmietany 36 % 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 gorzka czekolada przygotowanie tortownica(...)czekoladą śmietanę ubić z cukrem pudrem , dodać żelatynę rozpuszczoną oraz startą czekoladę .wszystko razem wymieszać łyżką delikatnie .Gdy masa kawowa jest już gotowa nakładamy masę śmietankowo – czekoladową .i do lodówki . Ciasto za pewne będzie jeszcze ładniej się będzie prezentować gdy zamiast biszkoptów upieczemy biszkopt

Moje Wyroby
Czekoladowa szarlotka z orzechami włoskimi 61

smakuje czekoladowa szarlotka z orzechami włoskimi? Iście jesiennie. Kakao w półkruchym cieście nadaje lekko karmelowego posmaku – idealnie pasującego do jabłek. Orzechy włoskie to miły, chrupiący akcent – jeśli ich nie lubicie, świetnie sprawdzą się rodzynki (np.: namoczone w rumie lub soku pomarańczowym) albo żurawina. Kawałek domowej szarlotki przywołuje dawne wspomnienia – wakacje, babcia, rodzina… Też tak macie? Czekoladowa(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na małe części masło, śmietanę i żółtka. Zagniatamy hakiem miksera lub ręcznie na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół. Jedną połówką wykładamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 35x24cm). Drugą połówkę ciasta rozkruszamy w palcach jak kruszonkę. Chowamy blachę i kruszonkę do lodówki na min. 30 minut. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdka nasienne i kroimy

Poezja smaku
Przepis na brownie. Klasyczne amerykańskie 85

grubości maksimum 1 cala (2,5cm). Jest to ciasto ciężkie, mokre, ale bardzo intensywne w swoim smaku. I na takie ciasto jest nasz przepis. Przepis na brownie . Na tradycyjne, klasyczne brownie rodem z USA, gdzie każda amerykańska gospodyni piecze je z pamięci tak jak my pieczemy swoje ulubione ciasta. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Przepis na brownie. Tradycyjne(...)5ed69c6a814bf","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Ciasto w\u0142o\u017cy\u0107 do piekarnika nastawionego na pieczenie g\u00f3ra - d\u00f3\u0142. Temperatura 180C. Piec przez 30 minut. Po upieczeniu wyci\u0105gn\u0105\u0107 i pozostawi\u0107 do odparowania oko\u0142o 30min. Po tym czasie ciasto mo\u017cna wyci\u0105gn\u0105\u0107 z foremki.","text":"Ciasto w\u0142o\u017cy\u0107 do piekarnika

ProstePesto.pl