ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:459/1509)

Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 255

fazę na chałwę;) Tort nie jest słodki, jeśli więc lubicie naprawdę słodkie ciasta, dodajcie trochę więcej cukru. Ozdobić tort możecie również dowolnie. U mnie wierzch to masa kajmakowa, boki krem z mascarpone plus na wierzchu orzechy i podprażone płatki migdałów. Równie dobrze możecie tort polać polewą czekoladową. Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie(...)tradycyjnej blaszce, otrzymując po prostu przekładany placek. W cieście znajduje się sporo mielonych orzechów i niewielka ilość mąki. Chałwę w kremie możecie pominąć zupełnie, lub zastąpić ulubionymi czekoladowymi cukierkami. Ważnym elementem każdego ciasta z kremem jest poncz do nasączania. To on wraz z kremem robi ciasto. Nie bójmy się zatem nasączać porządnie blatów ciasta. Nie ma nic gorszego od suchego

Mieszam w Garnku
Ciasto Łaciate 110

Ciasto łaciate jest bardzo efektowne i proste w przygotowaniu. To puszysty biszkopt przełożony masą galaretkowo-czekoladową z dodatkiem serka homogenizowanego. Tanie i łatwo dostępne składniki. Ciasto idealne do popołudniowej kawy/herbaty jak i na różne święta czy okazje :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 6 jaj L 240 gram mąki pszennej tortowej 200 gram cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)kakao i 2 łyżki wody. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Na dno blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto naprzemiennie raz białe a raz czekoladowe. Na koniec możemy przeciągnąć wykałaczką lub widelcem na szerokość i długość blaszki. Gotowy biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy

Blog kulinarny S9.PL
ciasto chałwowe z truskawkami w galaretce i bitą śmietaną... 125

mąką pszenna tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, chałwa 200 gram, śmietana 30% 330 ml, puder cukier 1 łyżka, zagęstnik do bitej śmietany 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do tężenia, mrożone truskawki bez szypułek wysypać do miski do odmrożenia jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem(...)lodówki do zastygnięcia zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem do bitej śmietany, z rękawa cukierniczego ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć połówki truskawek, posypać posypką czekoladową, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto chałwowe jest bardzo smaczne, aromatyczne, szybkie i łatwe do wykonania, może być bazą do różnych dodatków..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wegańskie śniadanie - NALEŚNIKI Z BANANAMI :) 219

tygodniu - a pomyśleć, że bałam się, że nie da się ich zrobić bez jajek... Po co te jajka tam w ogóle są?? Moja dzisiejsza   WARIACJA NALEŚNIKOWA to ciasto Z MLEKIEM CZEKOLADOWYM a w naleśniki zawinięte PLASTERKI BANANA.   Jako że to mleko dość gęste jest, trochę zmieniła się proporcja mleka i wody czyli wyszło tak: - 2 miarki mąki zwykłej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Fale Dunaju 202

mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1/2 l mleka 150 g masła Dekoracja : polewa czekoladowa  Sposób przygotowania    Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać mąkę i margarynę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i mleko i wymieszać. Gruszki obrać , pokroić(...)ułożyć rzędami cząstki gruszek i wiśni. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Ze składników ugotować budyń. Przestudzić z zmiksować z masłem. Krem wyłożyć na ostudzone ciasto i polać polewą czekoladową. Polewa: 3/4 tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki śmietanki  1 łyżka masła Na polewę , łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ja w kąpieli wodnej, Dolewamy śmietankę

Różne smaki w kuchni
Piernik staropolski 51

innym razem. Piernik staropolski to piernik długo dojrzewający , im dłużej ciasto na piernik leżakuje w chłodnym miejscu, tym upieczony piernik bardziej aromatyczny i intensywniejszy w smaku. Minimalny czas na jaki powinniśmy odstawić ciasto do leżakowania to 2 tygodnie, jednak idealnie byłoby je odstawić na 6 tygodni. Ciasto po wyjęciu z lodówki należy podzielić na kilka placków, każdy z nich upiec(...)ułożyć w formie do pieczenia. Na raz pracować tylko nad jedną częścią ciasta, pozostałe w tym czasie przetrzymywać w lodówce. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 20 minut a kiedy upieczone wystudzić. Złożenie piernika staropolskiego. Powidło śliwkowe przełożyć do garnka i dobrze podgrzać. Wystudzone blaty ciasta piernikowego przełożyć gorącym powidłem, układając jeden blat na drugim. Na górnym blacie

MeCooks
Sernik Jagodowy Ogród 112

Sernik jagodowy ogród jest to ciasto bez pieczenia, na czekoladowym spodzie ciasteczkowym, białą masą serowo kokosową, fioletową masą serowo jagodową, udekorowany różową polewą truskawkową i jagodami.  Ozdobiony pięknymi kwiatkami oraz miętą. Sernik jest mało słodki, a mocno schłodzony idealnie się nada w upalne dni. Piękne się prezentuje, zadziwiając swymi kolorami i smakiem.  Sernik, gdy już go udekorowałam(...)białej czekolady i 100 g masła) Jak zrobić biały ganache możecie zobaczyć tutaj . Dodatkowo: jagody (1 szkl. lub więcej) do udekorowania góry ciasta listki mięty  kwiatki surfinie (4 szt.) cukier puder do psypania jagód na górze ciasta (opcjonalnie) Potrzebne gadżety: szklanka = 250ml. tortownica 26 cm. mikser szpatułka papier do pieczenia  waga miarka kuchenna  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE

Rita creative
Euforia czekoladowo makowa 164

każde święta musi być ciasto z makiem. Niekoniecznie jet to klasyczny makowiec, ale np. uwielbiany przeze mnie seromak, albo ciasto z kremem i makiem i tutaj dopiero można poszaleć z różnymi kombinacjami. Dziś taką właśnie propozycję mam dla Was - czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy i do tego makowiec pełen orzechów i rodzynek - istna euforia smaków. Biszkopt: 8 jaj  8 łyżek(...)dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż się rozpuści. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę i kakao i ostrożnie mieszamy. Ja ciasto rozłożyłam po połowie do dwóch blaszek 23x33 cm wyłożonych papierem do pieczenia (ostatnio używam papieru w arkuszach Stella Pack bo to bardzo wygodne rozwiązanie) i piekłam 30 minut

Cynamonowe szczęście
Zielony tort z piernikowym kremem 105

szklanki * cukier trzcinowy- 2/3 szklanki * jajka- 3 szt. * cukier waniliowy- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki Krem maślano-czekoladowy; * czekolada mleczna- 200 g * śmietana 36%- 200 ml * miękkie masło- 150 g * przyprawa do piernika- 2 łyżeczki * kakao- 2 łyżki Ciasto: Szpinak oraz olej umieścić w malakserze i zmiksować na gładko. Ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę(...)zbyt mocnego rumienienia się ciasta zasłonić folią aluminiową), a najlepiej do suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu ściąć wystający wierzch i drobno go pokruszyć, a resztę ciasta przekroić na 3 części. Blaty posmarować kremem czekoladowym (po 2 łyżki), a wierzch posypać kruszonką z ciasta. Krem piernikowy: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Kremówkę ubić. Miękkie masło utrzeć wraz

Kraina Miodem Płynąca
Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą 164

dodać cukier puder i masło orzechowe. Podgrzewać na najmniejszym ogniu (cały czas mieszając!), aż składniki się połączą i uzyskamy konsystencję polewy. Smacznego To też może Cię zainteresować: Babeczki czekoladowe z ganache Ciasto snickers Brownie Ciasteczka z masłem orzechowym     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Piernik przekładany powidłami 185

Taki jak lubię. Przełożony powidłami śliwkowymi, które moim zdaniem z piernikiem tworzą duet doskonały, a wszelkie kremy czy masy marcepanowe mogą się schować. Do tego polewa czekoladowa...i jestem w niebie ;) Przepis na ciasto piernikowe zaczerpnęłam STĄD . Uważam, że jest świetne - miękkie, puszyste, wilgotne. Zredukowałam tylko ilość cukru ( co często czynię gdy korzystam z czyichś przepisów ) i wg mnie(...)czekoladowa: W małym garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę odstawić do lekkiego zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. Gęstniejącą polewą polać piernik. Ciasto odstawić w chłodne miejsce ( niekoniecznie do lodówki ) do całkowitego stężenia polewy. Przechowywać w chłodnym miejscu. * jeżeli ciasto ma być wykonane w większej formie

Opowieści z piekarnika
"Leśna Pokusa" - Tarta bez pieczenia 412

mnóstwem leśnych, kwaskowych owoców. Poezja smaku! Tarta nie wymaga pieczenia, krem jest również bardzo prosty do wykonania. Idealne ciasto na upalne popołudnie. Kto się skusi ? ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem)   75 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Ciastka wrzucić do blendera, dodać

maniapieczenia
Co to jest mazurek (ciasto)? 41

podobnie jak taniec. Dlaczego mazurek jest ciastem wielkanocnym? Mazurek stał się ciastem wielkanocnym ze względu na swoją bogatą dekorację i słodki charakter, symbolizujący zakończenie postu i radość ze Zmartwychwstania Pańskiego. To tradycyjne ciasto, które pojawia się na polskich stołach właśnie w okresie Wielkanocy. Jak zrobić kruche ciasto na mazurek? Aby przygotować kruche ciasto na mazurek, potrzebujesz połączyć mąkę z zimnym(...)przygotowania kruchego ciasta do mazurka to mąka pszenna typu 450 lub typu 500, ponieważ zapewnia ona odpowiednią strukturę i delikatność ciasta kruchego. Czy do ciasta na mazurek dodaje się proszek do pieczenia? Do ciasta kruchego na mazurek zazwyczaj nie dodaje się proszku do pieczenia, ponieważ ma ono być płaskie i kruche. Ile piec ciasto kruche na mazurka? Ciasto kruche

Via Gusto
NAJPROSTSZY MAZUREK CZEKOLADOWY (LAST MINUTE) 160

zdecydował się w ostatniej chwili na jeszcze jeden wypiek lub po prostu miał ochotę na inną wersję mazurka, niż tradycyjna, to musicie koniecznie upiec mój czekoladowy mazurek 😋 Pyszne, maślane, kruche ciasto (do zagniecenia mikserem z końcówka do mieszania w 2 minuty lub ręcznie w kilka więcej, a do tego roztopiona mleczna czekolada z dodatkiem odrobiny niebieskiego barwnika - w ciemnej(...)żółtko 30 g cukru pudru 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18% POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g mlecznej czekolady 200 g białej czekolady niebieski (wchodzący w grant) barwnik spożywczy WYKONANIE: Zimne masło pokrój w drobną kosteczkę i zagnieć wraz z pozostałymi składnikami ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub mieszadłem miksera (do cięższych ciast). Składniki muszą się dobrze połączyć, ciasto

Słodko-Słony Świat Ilony
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami w miodzie 72

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5-6 mm i wykleić nim formę (dno i boki). Ponakłuwać widelcem. Jeżeli zostało nam trochę ciasta, możemy ulepić dodatkowe brzegi ozdobne i upiec je osobno, na papierze do pieczenia. Kruche ciasto piec w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół) przez około 30 minut, do momentu zarumienia ciasta.  Upieczony i wystudzony(...)godzinę. Czekoladę mleczną i gorzką połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Roztopioną polewą czekoladową, rozsmarować na warstwie kajmakowej naszego mazurka. Wyrównać i ponownie wstawić do lodówki. Jeżeli wykonaliśmy wcześniej ranty ozdobne z ciasta kruchego, to teraz należy je ułożyć na swoje miejsce, korzystając, że czekolada lepiej je zespoli z całością. W rondelku z grubym

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania