wiśnie; brzoskwinie; pomidory; cukinia, patison, kabaczek; kurki. Przetwory we wrześniu Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z: cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki). Z przerośniętych
Ukojenie Podniebieniacukru ¼ szklanki soli pieprz ziarnisty liść laurowy Wykonanie: Liście botwinki dokładnie umyć i razem pokroić z koperkiem. Następnie z podanych składników zagotować zalewę z przyprawami. Botwinkę przełożyć do wyparzonych słoików, dodać po kilka ziaren pieprzu i po jednym listku laurowym, zalać gorącą zalewą i pasteryzować około 30 minut
Tradycyjna Kuchniaobrać i drobno pokroić. Z podanych składników i przypraw ugotować zalewę i wystudzić. Następnie kapustę wymieszać z buraczkami, cebulą, wlać zalewę i odstawić na dwie godziny. Przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować przez 15 minut
Tradycyjna Kuchnianaprawdę sycąca sałatka, która świetnie sprawdzi się podczas domowej imprezy albo jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 150 g kolorowego makaronu 100 g szynki 100 g żółtego sera 1/2 słoika groszku z marchewką majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al' dente, przelać zimną wodą, osączyć. Groszek z marchewka osączyć z zalewy. Ser oraz szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć
magiczna kuchnia KasiDzisiaj polecam przepis na pyszną sałatkę śledziową. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 płaty matiasów, 1 słoik pieczarek marynowanych krojonych ORZECH , 4 jajka, 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka szczypiorku, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie
Tradycyjna kuchnia Kasiciasno w naczyniu układamy. Szynka powinna być całkowicie zanurzona, nic nie może wystawać ponad poziom solanki. Dlatego wybierzcie jak najciaśniejsze naczynie, a mięso w nim dodatkowo obciążcie np. czystym słoikiem wypełnionym wodą lub spodkiem. Ja pekluję szynkę w wysokim, smukłym plastikowym pojemniku z pokrywką ( z TEJ serii). Tak naszykowaną szynkę ponownie umieszczamy na najniższej półce w lodówce, na najmniej
Karo in the KitchenSkładniki na kruszonkę: mąka pszenna typ 500 Kłos-Pol 200 g masło 100 g ksylitol 60 g Kłos-Pol Dodatkowo: truskawki z kompotu ( z litrowego słoika wzięłam) jabłka przesmażone tak ze słoiczek 200 g Krok 1 Do misy wsypałam przesianą mąkę. Do miseczki wlałam połowę mleka ciepłego, pokruszyłam drożdże i wsypałam cukier. Mieszałam do rozpuszczenia.Do Misy plastikowej
Różowa kuchniaJeżeli używamy orzeszków niesolonych, dodajemy szczyptę soli. Po pewnym czasie- u mnie parę minut- uzyskamy jednolitą masę. Gdy osiągniemy odpowiednią konsystencję, możemy dodać odłożone orzeszki i przełożyć masło do słoika. Gotowe. Prawda, że proste
Wrzosowa Polanaskładniki „mokre” i tylko mieszacie oraz smażycie. Aktorka również rekomenduje odmierzenie wielokrotności suchych składników z przepisu. Taką suchą mieszanke można przechowywać w kuchennej szafce, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku przez długi okres czasu. Kiedy przyjdzie wam ochota na placki, będzie jak znalazł! Co jeszcze spodobało mi się w jej przepisie? To że mama gwiazda nie dodaje do ciasta żadnego
Jem więc Jestemłyżki kwaśnej śmietany Krem: 500 ml mleka 4 jajka łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki Ciasto: Proszek do pieczenia i amoniak wymieszać ze śmietaną. Mąkę, śmietanę, żółtka posiekać i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blaszki
Smakołyki Asitrochę przypominała mus. Nie martw się, że jest trochę „płynne”. W lodówce zastygnie. W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz ewentualnie drobno zmielonym pieprzem. Przełóż do słoików i wstaw do lodówki. I voilà. Twój pasztet sojowy jest gotowy! Ja uwielbiam z pomidorem oraz ogórkiem kiszonym. Czasami jako dodatek daję keczup lub sojonez . Smacznego! Artykuł Pasztet sojowy
Blendmanoliwek 1/2 cyntryny Salsa: 1/2 pęczka pietruszki 2 garści szpinaku baby 3-4 anchois 5-6 kaparów 1/2 soku z cytryny 4-5 szt Jalapeño ze słoika Rybę umyć i oczyścić z łusek. Pociąć na 2 lub 3 płaty podłużne. Oprószyć lekko solą, oraz pieprzem cytrynowym. Wyłożyć na rozgrzaną patelnie grillowa do piekarnika rozgrzanego wcześniej
Lajtkraft food intolerancegorzkiej czekolady, 1/2 szkl. śmietany 36%, 3-4 łyżki cukru pudru, 1/3 szkl. likieru czekoladowego Dalkowski , 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Galaretka: 3/4 opakowania galaretki wiśniowej, słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie WYKONANIE Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał "mokry piasek". Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą
słodki bratek120g Wegański parmezan – 65g Sok z cytryny – 1/2 dużej cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub misce i zmiksuj na możliwie gładką masę. Wyłóż do słoika i schowaj do lodówki. Najlepiej smakuje po „nocy” w lodówce. Smacznego! Artykuł Pesto z natki marchewki pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanczas miksując przez kolejne 2-3 minuty aż całość zmieni się w jasny, gładki krem. Posypujemy ulubionymi dodatkami i polewamy oliwą. Najlepiej smakuje z podpieczonym chlebem wyjadany prosto ze słoika
Pyry na Gaz