słoik - 12348 przepisów (strona:456/824)

Kurczak pieczony w sosie słodko-kwaśnym. 260

wypróbowania : ) Pysznie, prosto i szybko :) Składniki : 5 porcji podudzia z kurczaka sól, pieprz domowa vegeta do smaku 2 łyżki czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła 1 słoik  Sosu słodko-kwaśnego Orzech   100 ml wody Wykonanie : Podudzia myjemy i osuszamy, nacieramy solą lub vegetą co lubicie , ja nacieram vegetą, papryką, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Pleśniak z rabarbarem 134

pieczenia szczypta soli 70 g cukru pudru 200 g zimnego masła 5 żółtek 1-2 łyżki lodowatej wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: 5 białek 170 g cukru szczypta soli słoik dżemu truskawkowego 4 łodygi rabarbaru Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Jeśli ciasto nie będzie

Smakowity Blog Kulinarny
Pomidory suszone do słoików na zimę 110

Następnie włożyć do suszarki do grzybów i podsuszyć ( mają się skurczyć i pozostać miękkie). Po podsuszeniu posolić, skropić octem, dodać rozmaryn i zmiażdżony czosnek. Wszystko wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików, zalać podgrzaną oliwą, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z jaglanym budyniem i karmelizowanym rabarbarem 205

spód przełożyć do misy malaksera, wyrobić do momentu, aż ciasto stanie się mokre i zacznie się kleić. Można też wyrobić ręcznie. Ciastem wyłożyć formę, wyrównać, np. denkiem od słoika, wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Podpiec ciasto przez 10-15 min do złego koloru. Ciasto wyjąć i zalać gorącym budyniem, wyłożyć równomiernie

moj przepis na
Śniadaniowa owsianka overnight 154

proporcję, jaka mu odpowiada. Czy woli bardziej płynną, czy bardziej zwartą owsiankę. Ja zrobiłam kilka wersji, co widać po zdjęciach. Ale do rzeczy. Filiżankę płatków owsianych wsypcie do większego słoika, czy innego wysokiego pojemnika. Zalejcie niepełną szklanką mleka i dodajcie z 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Następnie proponuję dorzucić 4 łyżeczki nasion chia (w założeniu, że owsianka będzie na śniadanie

Karczma Honorietty
Panna Cotta Kokosowa z Jeżynową Frużeliną 200

wstawić do lodówki. A potem delektować się tą kremową, lekko galaretowatą konsystencją. Tym razem postawiłam na smak kokosowy, nie miałam czasu na zakupy, ani na rozmrażanie owoców, więc otworzyłam słoik z jeżynami w syropie kandyzowanym , które robiłam w zeszłym roku i z nich zrobiłam frużelinę, którą pokryłam panna cottę. Bardzo lubimy kokosowy smak, więc dla nas wyszło idealnie.  Składniki

Blondynka Gotuje
Co Lila jadła w środę? 5 159

owocami. Tak więc na śniadanie grzanki z chleba żytniego ze słonecznikiem i jajko sadzone przyprawione ziołami ze szczypiorkiem.  II śniadanie Domowa granola. Uwielbiana - zawsze musi być w słoiku, aby w razie zachcianki ...... otworzyć i pochrupać :) Tym razem z gruszką, bakaliami i oczywiście jogurtem naturalnym. Nie robiłaś nigdy granoli?  zajrzyj tutaj  i już więcej nie kupuj gotowca

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Syrop Sosnowy z młodych pędów sosny 190

będzie idealną proporcją. Przygotowanie: Pędów NIE MYJEMY ! Jedynie postarajmy się zetrzec ten brązowy puszek, ale jeśli nie ściągniecie tego to po prostu będziemy kilka razy przepuszczać przez gazę. Do słoika  wykładamy garść pędów i zasypjemy cukrem, ponownie garść pedów i zasypać cukrem, aż do wyczerpania składników. Odstawiamy na ok 6 tygodni w ciepłe i słoneczne miejsce. Po tym czasie

Moje Słodkie Piekiełko
Ogórki małosolne na sucho 1067

chrupiące, a w przeciwieństwie do tych małosolnych tradycyjnych skórka nie traci koloru, jedynie ich środek jest jaśniejszy. Teraz w maju, gdy wyjeżdżaliśmy na majówkę nad morze, nie chciałam targać słoika z małosolnymi ogórkami, więc kolejny raz przygotowałam małosolne ogórki na sucho. Nie powiem, że te ogórki są smaczniejsze od ogórków małosolnych tradycyjnych, wolę jednak tamte, ale wygodniej i bezpieczniej jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Leśna polana 187

będzie doskonała okazja, aby go wypróbować i zaskoczyć swoją rodzinę. Kubki smakowe będą krzyczały z radości :) Z okazji świąt przymykam oko na duże ilości majonezu. Składniki 1 słoik pieczarek marynowanych (duży) natka pietruszki ziemniaki* podwójna pierś z kurczaka  ogórki kiszone / konserwowe* marchewka* ser żółty* majonez / jogurt grecki pieprz, sól *ilość produktów zależy od wielkości tortownicy   inspiracja

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Domowa granola 181

dodatku jest milion razy lepsza, niż ta ze sklepu. Zrobienie granoli w domu jest łatwe, tanie, a ponieważ możesz sama kontrolować składniki to i zdrowsze.  U nas słoik granoli zawsze stoi w szafce. W razie potrzeby można otworzyć :) Najczęściej ląduje w jogurcie naturalnym, ale zdarza się, że jemy ją bez dodatków, chrupiemy jak chipsy :)  Przepis Tak naprawdę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Wytrawne ciasto z papryką i pomidorami 182

minuty spędzonej na przygotowania.   Składniki: 450 g mąki orkiszowej 150 g chudego twarogu lub tofu 150 ml letniej wody 50 ml wrzątku 60 g suszonych pomidorów (jeśli ze słoika to bez zalewy, dobrze odsączonych) 3 papryki (żółta, zielona, czerwona) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka rozmarynu 2 łyżeczki suszonych drożdży 1-2 łyżeczki soli (sprawdźcie, jak słone są pomidory

Kucharzyca
Indyk z krewetkami w sosie indyjskim 231

Delikatne mięso w kremowym sosie. Składniki 40 dkg fileta z indyka 150 g krewetek 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1/2 łyżeczki przyprawy korma curry sól 1 słoik sosu … Czytaj dalej Indyk z krewetkami w sosie indyjskim

czarrna od kuchni
Sałatka warzywna do słoików na zimę 109

obrać i ugotować. Następnie pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojoną cebulą.. Dodać drobno pokrojoną paprykę, zalać przygotowaną zalewą i zagotować. Sałatkę dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować około 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
CIASTO MICHASZEK 206

śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 8 cukierków Michaszki, Polewa: ½ op. czekolady mlecznej, ½ op. Czekolady gorzkiej 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, paczka herbatników regionalnych blacky , herbata do nasączenia, liście czekoladowe do dekoracji WYKONANIE: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy

słodki bratek