słoik - 12348 przepisów (strona:447/824)

Syrop miętowy 186

ognia dodać listki mięty. Przykryć i odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie odcedzić na gęstym sitku. Powstały syrop ponownie zagotować, gorący rozlać do wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie zakręcić

Ala piecze i gotuje
Tarta śmietanowa z owocami 179

Lekka i puszysta Składniki 400 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 100 g malin 1 słoik jagód w cukrze 1/2 opakowania galaretki 1 cukier waniliowy na spód: pół na pół … Czytaj dalej Tarta śmietanowa z owocami

czarrna od kuchni
Smakołyk śmietanowo jagodowy 162

szklanka proszek do pieczenia 1 szczypta ksylitol 1/3 szklanki Masa śmietanowa: serek danio 1 kg żelatyna 5 płaskich łyżeczek Dodatkowo: jagody 400 g galaretka brzoskwiniowa szt na litrowy słoik Krok 1 Ubijamy jaja na puch z ksylitolem,dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Teraz delikatnie mieszamy w jedną stronę. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wlewam ciasto biszkoptowe.Pieczemy

Różowa kuchnia
LAWENDOWA LEMONIADA DLA DOROSŁYCH 175

dodaj sok z limonki i liście kafiru, wstaw na gaz i gotuj do momentu aż lawenda straci kolor, a syrop będzie fioletowy. SYROP PRZELEJ PRZEZ GAZĘ do butelki lub słoika i ostudź. Możesz ten lawendowy syrop zawekować, a w lodówce też może trochę postać :) DO SZKLANKI NALEJ  3 łyżki syropu lawendowego, dodaj lód, miętę, zalej szampanem i wodą. Gotowe

Kuchnia bezglutenowa Loli
Tradycyjne korniszony 153

Zalewa: na 1L wody czubata łyżka soli 2 czubate łyzki cukru 1/2szkl octu Do słoika włożyć marchew, koper, ziele ang., listek laurowy, gorczycę i ogórki. Gorącą zalewą zalać ogórki i pasteryzować 5 min. Od razu wyjąć. Nie trzeba stawiać do góry dnem. Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem 218

pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 20 minut. Gdy będzie upieczone, wyjmij je z piekarnika, usuń papier z suchą fasolą (po wystudzeniu chowam ją z powrotem do słoika) i odstaw na kratkę do przestudzenia. W międzyczasie przygotuj nadzienie. W miseczce wymieszaj oliwę z posiekanym czosnkiem, chilli, solą, pieprzem oraz oregano. Cukinie i pomidory pokrój na cienkie plastry nożem

Chilli Czosnek i Oliwa
Dżem jagodowy z kardamonem 134

kardamonu Jagody przebierz i opłucz. Umieść w ganku z grubym dnem i zasyp cukrem. Dodaj kardamon. Doprowadź dżem do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Gorącym dżemem napełnij wyparzone słoiki, zakręć i odstaw do góry nogami. Nie pasteryzuję dżemu i jakoś nigdy mi się nie popsuł.   The post Dżem jagodowy z kardamonem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Oliwki w zalewie z oliwy z oliwek w rozmarynie i czosnku 144

papryczkę chili, bazylię, zioła prowansalskie, cytrynę. Ja dodałam rozmaryn, czosnek i cytrynę. Co zyskujecie jak zamarynujecie w ten sposób oliwki? Są bardzo aromatyczne dzięki dodatkom, które wrzucicie. Takie słoiki możecie przechowywać nawet do 3 miesięcy. Dodawajcie je potem do różnych dań, sałatek, czy smakujcie same. Składniki: około po 400 g oliwek zielonych i czarnych kilka gałązek świeżego rozmarynu

Zasmakuj Kuchni
sałatka ze smażonymi pieczarkami 235

oliwie oraz dodatkowi orzechów włoskich. Polecam wybierać mix sałaty z rukolą, wówczas będzie jeszcze pyszniejsza. składniki: opakowanie mixu sałat 500 g pieczarek 125 g sera feta 2 pomidory mały słoik zielonych oliwek 100 g orzechów włoskich 3 łyżki oliwy sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżka pikantnego keczupu łyżeczka soku z cytryny ew sól, pieprz do smaku Składniki sosu

6niebo
Domowe suszone pomidory w zalewie 156

ochotę na małe pomidorowe co nieco to polecam mój przepis. Składniki: 6 dużych pomidorów oliwa z oliwek do polania pomidorów oraz oliwa z oliwek do zalania pomidorów w słoiku kilka małych gałązek świeżego tymianku i oregano suszone oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz, cukier puder Wykonanie: Umyte pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na ćwiartki, pozbądź się

Zasmakuj Kuchni
Tort Szwarcwaldzki 953

mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 1,5 litra śmietany 30% 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: Słoik wiśni w alkoholu poj. 330 ml. 1 opakowanie wiśni kandyzowanych 200 gram gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy

Bajeczna Kuchnia
Ekspresowe ciasto wiśniowe 2158

Pyszne ciasto które ekspresowo można zrobić w kilka chwil  Składniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody  Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować

W królestwie smaków Beaty
Ciasto Jakuba 397

śmietankowe z cukrem     3 szklanki mleka     200 g miękkiego masła     2/3 szklanki cukru pudru Dodatkowo:     duży słoik wiśni w kompocie (400 g wydrylowanych wiśni - waga po odsączeniu z kompotu)     cukier puder Sposób wykonania: Żółtka umieszczam w misce, dodaję przesianą mąkę z proszkiem i cukrem pudrem

Cukiernia Pychotki
Malinowa komosanka z orzechami 105

Doskonale wiecie jak uwielbiam kaszę jaglaną na słodko. Na blogu jest wiele przepisów na smaczną jaglankę. Kiedy dziś rano zorientowałam się, że słoik, zazwyczaj tak pełen kaszy, dziś jest pusty postanowiłam, że pod lupę wezmę komosę ryżową. Nie chwaląc się a jedynie obiektywnie twierdząc wyszło mi niesamowicie smaczne danie na śniadanie! Delikatnie malinowa komosanka ugotowana na mleku

Mango Papaja
Nalewka z czerwonej porzeczki 125

tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg czerwonych porzeczek 500 ml spirytusu 95% 200 ml  wody 500 g cukru Owoce zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy,wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 6 tygodni w nasłonecznionym miejscu. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol przelewamy z powrotem do słoja, a owoce przekładamy

Marder&Marder Manufacture