śliwka - 11236 przepisów (strona:447/750)

Coś słodkiego bez glutenu? Trzymaj kilka pomysłów! 75

Lato to moja ulubiona pora roku. Na straganach kolorowe i soczyste owoce zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Owoce, które kupuję najchętniej to: truskawki, morele, brzoskwinie i śliwki, na które trzeba czekać nieco dłużej. Zdecydowanie bardziej od ciast i kalorycznych deserów, wolę świeże, domowe koktajle, które przygotowuję od lat. Za każdym razem jednak powstają nowe pomysły, a ulubiony koktajl truskawkowy na maślance

Moja smaczna kuchnia
Zupa jabłkowa – kuchnia podkarpacka 138

ogrodzie, a przygotowanie dania zajmowało niewiele czasu. Aby zupa była treściwsza podawano ją z chlebem, makaronem, czasem z ryżem, a nawet z ugotowanymi ziemniakami. Zazwyczaj zupy owocowe gotowano ze śliwek lub z wiśni, ale też z jagód, jabłek, czereśni czy truskawek. Trzymano się jednak reguły, by był to jeden rodzaj owoców. Zupa jest wówczas bardziej aromatyczna i ma jeden wiodący

Trzeci talerz
CIASTO DROŻDŻOWE NA SUSZONYCH DROŻDŻACH Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ – najlepszy przepis! 74

drożdżowe nie ze świeżych, ale z suszonych drożdży. U mnie zagościło z truskawkami – Wy śmiało możecie wykorzystać dostępne na targach sezonowe owoce – świetnie sprawdzą się oczywiście jabłkami , śliwki, brzoskwinie czy też maliny. Kropka nad I to chrupiąca, słodka kruszonka – w moim wypadku – im więcej tym lepiej, bo uwielbiam duża jej ilość. Ciasto drożdżowe z suszonych drożdży

Ostra na Słodko
Lipiec 103

Owoce : Jabłka, gruszki, ostrężyny, morele, jeżyny, melony, nektarynki, truskawki, maliny, czarny bez, porzeczki, czereśnie, brzoskwinie, śliwki, agrest. Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki, fenkuł, kukurydza, papryka, pomidory. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

Coś bym zjadła
3 Gardens, Langmeil, Barossa Valley, Australia 87

dębowej beczce, co nadało mu bogatej struktury. W nosie bardzo wyraźnie wyczuwalne są aromaty dojrzałych czerwonych oraz czarnych owoców: wiśni, czereśni, gotowanej truskawki, bardzo dojrzałych jeżyn oraz pieczonych śliwek. Pojawiają się również wyraźne nuty wanilii, kawy, cynamonu, pieprzu oraz nieco słabsze nuty czekolady. Usta podążają na nosem i tak samo wyczuwalne są aromaty dojrzałych czerwonych owoców wzbogacone aromatami kawy, cynamonu

Kate's Kitchen
Pierogi z botwiną i fetą 103

przepisy na pierogi Pierogi z boćwiną, szpinakiem i fetą Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi z kapustą i pieczarkami Pierogi z gęsiną i śliwkami Pierogi z mięsem Pierogi z czerwoną soczewicą Pełnoziarniste pierogi z truskawkami Pierogi ze szpinakiem  Pierogi z botwiną i fetą Składniki: 2 pęczki botwiny (najlepiej jeśli buraki będą bardzo małe

Obiad gotowy
Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu 141

słoiki przenieść do spiżarni. 🍎 Pektyna Zagęszczać dżemy czy nie? Jeśli tak, to czym zagęścić dżem? To zależy, z jakich owoców przygotowujemy dżem. Owoce takie jak czarne i czerwone porzeczki, śliwki, agrest, pigwa i żurawina mają ich najwięcej i do tego typu dżemów w zasadzie nie musimy używać w ogóle żadnych zagęszczaczy. Truskawki nie mają niestety zbyt wiele pektyn, dlatego też

SprawdzonaKuchnia.pl
Oszukany sernik z rabarbarem 134

doskonały deser do letniej kawy. Struktura masy śmietankowej przypomina w smaku sernik :) Ciasto wychodzi dosyć słodkie więc można zmniejszyć ilość cukru. Do ciasta można dodać dowolne owoce, np. truskawki, śliwki. Ciasto kruche: 2,5 szkl mąki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g margaryny 5 żółtek 2 łyżki

Smakołyki Asi
Konfitury – sposób na zatrzymanie smaku lata 95

nasze prababcie usłyszały o sprzedawanych obecnie niskosłodzonych konfiturach lub całkowicie bez cukru to byłby mocno zdziwione, ponieważ… ich podstawą jest bardzo słodki syrop i owoce. Najlepsze konfitury wychodzą ze śliwek, moreli, porzeczek i płatków róży. Do ich przygotowania nadadzą się również wiśnie i agrest, ale tu trzeba dodać więcej cukru z uwagi na ich naturalną kwaskowatość. Czym konfitury różnią się

Pasja Smaku
5 pomysłów na letnie koktajle 128

lipcu wybierajmy więc: maliny, wiśnie, morele, czereśnie, porzeczki, jeżyny, jagody, agrest, brzoskwinie, truskawki, botwinę, natkę pietruszki, szpinak, czy też cukinię. W sierpniu natomiast dochodzą nam do tej listy: nektarynki, śliwki, jabłka, gruszki, winogrona i rukola. Co jeszcze dodać do koktajlu? Omówiliśmy bazę, ale co jeszcze dodać do naszego koktajlu? Baza: tutaj wybór mamy bardzo duży. W wersji tradycyjnej możemy użyć

365 dni dookoła kuchni
Babka Majonezowa Z Bakaliami 95

szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 4 jajka kl M 1 szkl cukru 3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maki do bakalii suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa esencja waniliowa cukier puder 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy majonez i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem

Gotowanie...to proste !
Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową 103

też może Cię zainteresować: → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Tort ajerkoniakowy → Tarta z ajerkoniakiem i figami → Ciasto orzechowe z ajerkoniakową pianką → Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami Artykuł Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Muffinki czekoladowe 80

kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy łyżkę ciasta. Dodajemy ulubione owoce (np. 3 wiśnie, 1 truskawkę, 1 śliwkę) i następnie kładziemy na to kolejną łyżkę ciasta. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Smacznego Artykuł Muffinki czekoladowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Kostki migdałowe w czekoladzie 77

Kroję biszkopt na w miarę równe kwadraty (wymyśliłam czterolistne koniczynki, ale ostatecznie przemieniły się i tak w kostki ). Każdą kostkę smaruję dżemem (wykorzystałam trzy różne: z rokitnika, truskawki i śliwek). W przypadku jednego rodzaju dżemu możemy najpierw posmarować cały biszkopt, a dopiero później kroić na kawałki. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i gdy trochę przestygnie, polewam nią kostki. Najlepiej zrobić

Słodki sentyment

Proponowane wyszukiwania