Placuszki śniadaniowe kocham od dzieciństwa aż do dziś. Pamiętam, jak często prosiłam o takie (lub w formie naleśników) i za każdym razem smakowały tak samo! Mama robi najlepsze 😉 Dziś sama eksperymentuję w kuchni z moimi dziećmi i prawie zawsze… Artykuł Placuszki śniadaniowe bananowe pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikdanie w duchu Zero Waste, by przetworzyć, zrobić kolejne, smaczne danie z jedzenia, które nam zostanie. Mięso po gotowaniu rosołu często wykorzystuję do zrobienia farszu do pierogów, pyzów czy naleśników, ale znakomicie sprawdza się również do sałatek czy do dań makaronowych – koniecznie spróbujcie! PRZEPIS NA PIEROGI Z MIĘSEM Składniki na pierogi z mięsem: ciasto: 2 szkl mąki łyżka masła
Dorota Smakujeawokado - 1 banan - 3 płaskie łyżeczki kakao - 2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Awokado i banana obieramy ze skórki. Dodajemy kakao i miód, wszystko blendujemy na jednolitą masę. Kremem smarujemy pieczywo, naleśniki lub po prostu wyjadamy łyżeczką ze słoiczka
Zainspirowana w kuchniKakao, od dzieciństwa towarzyszy chyba każdemu. To wspaniały dodatek do naleśników na słodko, racuchów czy placków z owocami, kanapek, jajecznicy, ciasteczek czy innych słodkich wypieków. Podaję je do śniadania, w ciągu dnia lub na kolację. Smakuje na ciepło lub zimno. Zawsze! Nie kupuję gotowych napojów mlecznych tego typu. Robię je sama, bo to nie tylko smak dzieciństwa, ale też
Zasmakuj Kuchnidodać proszek do pieczenia lub sodę. Pani Elżbieta w przepisie nie przywiązuje wagi do rodzaju do ciasta: „ (...) kruchem ciastem (…) plastrami bułki, maczanemi w mleku z jajkiem, lub też zwykłymi naleśnikami na jednem jajku .” Ja proponuję upiec szarlotkę z ciastem półkruchym, które świetnie sprawdza się w szarlotce. - Jabłka do szarlotki mogą być surowe lub duszone. Tu użyjemy surowych jabłek. Jest
królestwo garówUpiekłam w piekarniku, przepięknie się skarmelizował i nabrał obłędnego koloru i smaku. Tak przygotowane owoce mogą być same pysznym deserem, ale stanowią wyśmienity dodatek do np. owsianek, jaglanek, naleśników, gofrów czy wszelakich deserów. Jeszcze ciepłe podane do lodów są znakomite. SKŁADNIKI: - 3 laski rabarbaru - 10 moreli lub brzoskwiń - 4 - 6 łyżek syropu klonowego - zdrowa posypka (u mnie
SMYKWKUCHNIczasu do czasu zamieszać łyżką. Gdy rabarbar jest już miękki , rozpadł się całkowicie, dosłodź do smaku cukrem, cukrem trzcinowym lub miodem. Powidło z rabarbaru doskonale nadaje się do przekładania naleśników. Można też je smacznie zjadać z domowymi kluskami lub ryżem ugotowanym na mleku. Wystarczy ugotować ryż, rozłożyć na talerzyki i polać powidłem z rabarbaru, pycha
Przepisy i porady kulinarneobniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i ok.50ml
Smaczne ZdroweDziś zaczęłam trzeci dzień postu oczyszczającego i choć bardzo lubię mięso, wszelkiego rodzaju placki i naleśniki i myślałam, że będzie mi baaaardzo trudno żywić się tylko warzywami i owocami, to jednak muszę stwierdzić, że wymyślanie postnych potraw sprawia mi bardzo wielką frajdę. Podzielę się przepisem na moją lekką postną kolację. Jeśli lubicie botwinkę i brokuły to koniecznie wypróbujcie
Smaki Armineprzeważnie przygotowuję sobie dwie wersje. Dzielę powstałą masę na dwie części i mieszam z ulubionymi składnikami. Taki hummus może posłużyć jako pasta na kanapkę, dip do warzyw, dip do naleśników czy placków. Dziś przestawiam przepis na hummus z buraczkiem oraz chrzanem. Ma piękny kolor, jest lekko słodki a jednocześnie ostry. Do tego ulubione dodatki – kiszone ogórki, rzodkiewka, kiełki
Życie ze smakiemDelikatne i pachnące budyniem waniliowym naleśniki. Świetnie smakują z musem rabarbarowym! Składniki: 250 ml mleka, opakowanie budyniu waniliowego, 5 dużych łyżek mąki pszennej, jajko, łyżka oleju, 2 łyżki cukru Przygotowanie: Mleko mieszamy razem z jajkiem i olejem. Dodajemy przesypane przez sito mąką oraz budyń, na samym końcu cukier. Mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy
Lena Gotujeśniadanie – dziwne? Wcale nie, bo jest tyle pysznych pomysłów, które najlepiej smakują właśnie na śniadanie, że nie mogę się doczekać, co będzie jutro. Jajecznica, owsianka, placek owsiany, naleśniki, omlet, jaja na miękko, sadzone czy kasze na słodko? I sami powiedźcie, jak tu się zdecydować i wytrzymać do rana, kiedy to tylko niewielki procent wszystkich pysznych pomysłów na śniadania
Słodkie GotowanieEkspresowy w przygotowaniu krem o smaku świątecznych pierniczków to idealny dodatek do słodkich kanapek, owsianek i naleśników. Ponadto świetnie się sprawdzi jako samodzielny deserek! Wykonacie go w zaledwie kilka minut przy użyciu dobrego blendera bądź malaksera. Możecie użyć dowolnych ciasteczek - świetnie sprawdzą się korzenne i zbożowe. Krem jest lekki i pyszny, jego orzechowo-pierniczkowy aromat nadaje niesamowitego smaku potrawom
Kuchnia Elliecałą noc. Gotowe! Syrop jest niezwykle charakterny, ma wspaniałą korzenną nutę, jedna łyżeczka będzie idealna do filiżanki gorącej herbaty. Taki syrop to doskonały dodatek do lodów, deserów i naleśników. I jest bardzo zdrowy:oczyszcza, odtruwa, wzmacnia
Z Kuchni Do KuchniŚwietny dodatek do deserów, naleśników, gofrów. Szybki i łatwy w przygotowaniu. Słodki i lekko kwaśny jednocześnie. Składniki: (na mały słoiczek) 3 rabarbary po ok 30cm każdy, 4 łyżki cukru, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Rabarbar myjemy, kroimy na około 2 cm kawałki. Przekładamy do rondla, dodajemy wodę oraz cukier. Dusimy przez około 5 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając
Lena Gotuje