dynia - 15472 przepisów (strona:447/1032)

Ciasto marchewkowe z nutką pomarańczy 153

miksera. Polecam! Ciasto: 180 g mąki pszennej 150 g drobnego brązowego cukru 150 ml oleju 3 jajka 250 g marchewki startej na średnich oczkach (3 spore marchewki) 100 g dyni (ugotowanej, rozgniecionej) 1 pomarańcza 50 g drobnych rodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Krem cynamonowy: 200 g kremowego serka typu(...)korzennymi, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać by nie było grudek.  Z pomarańczy wycisnąć 2 łyżki soku i dodać do ciasta. Dodać ugotowaną dynię, wymieszać. Wsypać marchewkę, rodzynki. Całość dokładnie wymieszać.   Przełożyć do tortownicy. Piec 45 – 50 min, aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Wystudzić. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać serek

maniapieczenia
Zupa misz-masz z nutką orientu 174

ząbki czosnku cebula 4 liście laurowe  4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć(...)czosnek z imbirem. Dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę oraz cebulę. Po kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy pozostałe, rozdrobnione warzywa, czyli dynię, fasolkę, pieczarki i również przekładamy do garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania

Taste Of My Day
Lekkostrawna surówka z białej rzodkwi z pestkami dyni 142

nielubiany przez niektórych. Jednakże jest sposób na to, aby rzodkiew stała się bardzo delikatna w smaku, a nie traciła nic ze swoich prozdrowotnych właściwości. SKŁADNIKI Połowa białej rzodkwi Pestki dyni Jogurt / śmietana Majonez Ocet jabłkowy / sok z cytryny Pieprz Sól Cukier WYKONANIE Rzodkiew obieramy i ścieramy tarce. Dodajemy jogurt/śmietanę i odrobinę majonezu. Doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym i cukrem(...)koniec dodajemy pestki dyni, mieszamy i cieszmy się super zdrową przekąską :) Bene sapiat

Zofiana
Zupa krem z dyni 156

przyszła jesień, a wraz z nią sezon na dynie. Zupa krem z dyni zaczerpnięta ze strony www.kwestiasmaku.com jest jedną z moich ulubionych. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Korzenne masło dyniowe 155

Jeśli nie macie co zrobić z resztą dyni, którą kupiliście na zupę, curry, sałatkę czy w innym smacznym celu, można ją zamienić w tak zwane masło dyniowe. Nie jestem do końca pewna z jakiego powodu te przetwory nazywamy masłem, ponieważ tłuszczu w nich jak na lekarstwo, ale za amerykańskimi źródłami niech będzie masło, bo jakoś to nazwać trzeba :)Masła dyniowego(...)słodkie przetwory wykorzystać je do mięs i mięsnych sosów lub spróbować połączyć je z serami. Pomysłów mam wiele. Będę je testować. Zachęcam też Was.Na 2 nieduże słoiczki użyłam:550g dyni  obranej, z usuniętymi pestkami, pokrojonej w kostkę1 jabłko1 szklanka cukru1 łyżka masła1 czubata łyżeczka cynamonu1 płaska łyżeczka imbiru1/3 łyżeczki zmielonych goździków1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 kubka wodySposób przygotowania:Wszystkie składniki

W kuchni wieczorem
Placuszki cukiniowo-dyniowe z ketchupem dyniowym 100

tutaj: klik .Dzisiejsze placuszki swoj jesienny kolor zawdzieczaja dodatkowi dynii.Smak plackow uszlachetnil dodatek ketchupu dyniowego.Przepis na ketchup w nastepnym poscie,tutaj: klik. Skladniki: 500 g cukini 250 g upieczonej dyni 2 jajka 4 lyzki maki sol,pieprz 100-120 zoltego sera,latwotopliwego 1 lyzeczka proszku do pieczenia ulubione ziola np.szalwia Wykonanie: Cukinie zetrzec na grubych oczkach tarki.Posolic i odstawic.Nadmiar wody(...)odlac. Dodac rozgnieciona widelcem dynie. Wbic 2 jaja,dodac make,ziola,przyprawy i starty na tarce ser.Wszystko wymieszac. Smazyc na rozgrzanej patelni male placuszki. Wysmienicie smakuja z dyniowym ketchupem.Z pomidorowym sa rowniez pyszne.                                                     ZYCZE

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem 147

cytryny garstka ciasteczek amaretti Wykonanie: Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i odstawic przynajmniej na 1 godzine.Zamiennie zamiast mleka z woda mineralna mozna uzyc 2 szklanek kefiru lub kwasnego mleka.. Dynie hokkaido wypestkowac,usunac miazsz i pokroic w 2 cm plastry.Ulozyc pociete kawalki dyni na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Posolic pokropic oliwa i dodac listki szalwi.Piec 20 minut w 200°C.Dynie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami 163

obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam!Składniki na 1 bochenek:średnia dynia Hokkaido (300 g puree)450 g mąki orkiszowej 70050 g mąki kukurydzianej2 łyżeczki soli3 łyżeczki suchych drożdży 3 łyżki oleju z dynii50-100 ml wody 50 g pestek z dyniiWykonanie(...)Dynie umyć,pokroić,pozbawić pestek,pokroić na mniejsze kawałki i przygotować puree.Można to uczynić na 2 sposoby.Upiec w piekarniku - 200`C przez około 15 minut lub pokroić w drobna kostkę,zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10/15 minut.Ostudzić i zblendować na gładką masę z mąki orkiszowej,kukurydzianej,soli,oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dyniowa chałka domowa 147

Kocham dynię i z wielką chęcią sprawdzam przepisy z jej wykorzystaniem! Zawsze cieszę się jak znajdę jakiś smakowity dyniowy przepis i mogę go wypróbować… Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na chałkę dyniową, który znalazłam na blogu razadobrze.blogspot.co.uk. Dyniowa chałka domowa jest cudnie mięciutka i wilgotna z pomarańczową nutą. Z przepisu przygotowałam dwie chałki, z czego jedną z cynamonową kruszonką

UgotujmyTo.pl
JOGURTOWE RACUSZKI Z DYNIĄ 115

puszyste.Przyrządzone na jogurcie są świetnym pomysłem dla tych , którzy liczą kalorie ;)Dodatek rodzynek sprawia, że smakują fantastycznie i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.Polecam! SKŁADNIKI:* miąższ z dyni – 200 g*gęsty jogurt naturalny – 120 g* rodzynki – 1 garstka* duże jajko – 1 szt* mąka pszenna – ok. 4 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)spirytus – 1 łyżeczka* sól – 1 szczypta* olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Obraną dynię ścierany na grubych oczkach.Dodajemy jajko , jogurt naturalny , przesianą mąkę , proszek do pieczenia , spirytus , rodzynki i odrobinę soli.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Kładziemy porcjami na mocno rozgrzany olej i smażymy na złoto.Podajemy gorące!Pycha

Ostra na Słodko
NALEŚNIKI Z BUDYNIEM DYNIOWYM 141

szkl* mleko ( u mnie mleko migdałowe ALPRO )- 2 szkl* duże jajko – 1 szt* sól – 1 szczypta* proszek do pieczenia – 1 szczyptaBUDYŃ DYNIOWY:* miąższ z dyni – 300 g* cukier wanilinowy – 2 łyżki* mleko – 2 szkl* cukier – 3 łyżki* mąka pszenna – 1 łyżeczka* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka* żółtko -1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Składniki(...)naleśniki dokładnie wymieszać.Usmażyć średniej wielkości naleśniki.BUDYŃ DYNIOWY:Dynię obrać , drobno pokroić , rozgotować na mus, przestudzić.1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.Pozostałą część wymieszać z obiema mąkami i żółtkiem.Ciurkiem wlewać do gotującego się na bardzo wolnym ogniu! mleka.Dodać mus dyniowy, dokładnie wymieszać.Doprowadzić do zagotowania, przestudzić.CAŁOŚĆ:Naleśniki posmarować przygotowanym kremem , zwinąć

Ostra na Słodko
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 189

więcej tym lepiej bo nie wyjdą suche). Piecyk nagrzałam do 200 stopni. Podczas pieczenia warzywa należy co ok 15 minut delikatnie przemieszać, tak aby nie utworzyła się breja (dynia i tak się nam rozpadnie, chyba, że upieczemy ją w naprawdę dużych kawałkach).Podczas mieszania należy sprawdzać stan upieczenia ziemniaków - jeśli one są dobre to inne warzywa również - mi osiągnięcie stanu

Z butelką mleczka w tle
Ognista zupa dyniowa z ziemniaczanymi kuleczkami - Listopadowe Wyzwanie Blogerek - "Rozgrzewające Dania" 196

taki ponury i chłodny miesiąc, proponujemy Wam rozgrzewające dania :)Składniki:2 spore cebule,4-5 większych ząbków czosnku,ok. 5 cm świeżego imbiru,około 3-4 szklanki drobno startej dyni (nie na miazgę, lecz na drobnej jarzynowej tarce),bulion lub rosół,ostra mielona papryka, mielony imbir - do smaku,sól do smaku,ok. 3 łyżki oleju.Cebulę i czosnek(...)obrać i posiekać drobno. Olej rozgrzać w garnku na średnim ogniu, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać startą dynię i poddusić przez kilka minut. Imbir oskrobać delikatnie ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej - dodać do garnka. Podlać bulionem lub rosołem w takiej ilości, żeby wyszła odpowiednia dla nas konsystencja. Dodać sól, paprykę i mielony imbir

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śródziemnomorski chlebek - babka 188

dodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 190 st. C. Taki chlebek jest idealny na śniadanie, dostarcza bowiem mnóstwo energii. A dzięki temu że jest całkowicie naturalny, jest o wiele zdrowszy

W poszukiwaniu inspiracji
Pyszne ciasto po krótkiej przerwie i o damskich torebkach słów kilka 122

zobaczyłam je u Joli wiedziałam, że upiekę je prędzej czy później. Cudny kolor i zwarta konsystencja nie dawały o sobie zapomnieć. Ponieważ miałam cały czas puree z dyni i chciałam je wykorzystać, ciasto to było rozwiązaniem idealnym. Moje ciasto wyszło jeszcze bardziej zwarte, niesamowicie wilgotne (wilgotność ciasta zależy od konsystencji dyniowego musu - mój był stosunkowo rzadki

Pożeraczka, czyli raz adobrze