miksera. Polecam! Ciasto: 180 g mąki pszennej 150 g drobnego brązowego cukru 150 ml oleju 3 jajka 250 g marchewki startej na średnich oczkach (3 spore marchewki) 100 g dyni (ugotowanej, rozgniecionej) 1 pomarańcza 50 g drobnych rodzynek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Krem cynamonowy: 200 g kremowego serka typu(...)korzennymi, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać by nie było grudek. Z pomarańczy wycisnąć 2 łyżki soku i dodać do ciasta. Dodać ugotowaną dynię, wymieszać. Wsypać marchewkę, rodzynki. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy. Piec 45 – 50 min, aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Wystudzić. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać serek
maniapieczeniaząbki czosnku cebula 4 liście laurowe 4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć(...)czosnek z imbirem. Dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę oraz cebulę. Po kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy pozostałe, rozdrobnione warzywa, czyli dynię, fasolkę, pieczarki i również przekładamy do garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania
Taste Of My Daynielubiany przez niektórych. Jednakże jest sposób na to, aby rzodkiew stała się bardzo delikatna w smaku, a nie traciła nic ze swoich prozdrowotnych właściwości. SKŁADNIKI Połowa białej rzodkwi Pestki dyni Jogurt / śmietana Majonez Ocet jabłkowy / sok z cytryny Pieprz Sól Cukier WYKONANIE Rzodkiew obieramy i ścieramy tarce. Dodajemy jogurt/śmietanę i odrobinę majonezu. Doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym i cukrem(...)koniec dodajemy pestki dyni, mieszamy i cieszmy się super zdrową przekąską :) Bene sapiat
Zofianaprzyszła jesień, a wraz z nią sezon na dynie. Zupa krem z dyni zaczerpnięta ze strony www.kwestiasmaku.com jest jedną z moich ulubionych. Czytaj więcej
Ana Mari's worldJeśli nie macie co zrobić z resztą dyni, którą kupiliście na zupę, curry, sałatkę czy w innym smacznym celu, można ją zamienić w tak zwane masło dyniowe. Nie jestem do końca pewna z jakiego powodu te przetwory nazywamy masłem, ponieważ tłuszczu w nich jak na lekarstwo, ale za amerykańskimi źródłami niech będzie masło, bo jakoś to nazwać trzeba :)Masła dyniowego(...)słodkie przetwory wykorzystać je do mięs i mięsnych sosów lub spróbować połączyć je z serami. Pomysłów mam wiele. Będę je testować. Zachęcam też Was.Na 2 nieduże słoiczki użyłam:550g dyni obranej, z usuniętymi pestkami, pokrojonej w kostkę1 jabłko1 szklanka cukru1 łyżka masła1 czubata łyżeczka cynamonu1 płaska łyżeczka imbiru1/3 łyżeczki zmielonych goździków1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 kubka wodySposób przygotowania:Wszystkie składniki
W kuchni wieczoremtutaj: klik .Dzisiejsze placuszki swoj jesienny kolor zawdzieczaja dodatkowi dynii.Smak plackow uszlachetnil dodatek ketchupu dyniowego.Przepis na ketchup w nastepnym poscie,tutaj: klik. Skladniki: 500 g cukini 250 g upieczonej dyni 2 jajka 4 lyzki maki sol,pieprz 100-120 zoltego sera,latwotopliwego 1 lyzeczka proszku do pieczenia ulubione ziola np.szalwia Wykonanie: Cukinie zetrzec na grubych oczkach tarki.Posolic i odstawic.Nadmiar wody(...)odlac. Dodac rozgnieciona widelcem dynie. Wbic 2 jaja,dodac make,ziola,przyprawy i starty na tarce ser.Wszystko wymieszac. Smazyc na rozgrzanej patelni male placuszki. Wysmienicie smakuja z dyniowym ketchupem.Z pomidorowym sa rowniez pyszne. ZYCZE
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cytryny garstka ciasteczek amaretti Wykonanie: Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac i odstawic przynajmniej na 1 godzine.Zamiennie zamiast mleka z woda mineralna mozna uzyc 2 szklanek kefiru lub kwasnego mleka.. Dynie hokkaido wypestkowac,usunac miazsz i pokroic w 2 cm plastry.Ulozyc pociete kawalki dyni na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Posolic pokropic oliwa i dodac listki szalwi.Piec 20 minut w 200°C.Dynie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam!Składniki na 1 bochenek:średnia dynia Hokkaido (300 g puree)450 g mąki orkiszowej 70050 g mąki kukurydzianej2 łyżeczki soli3 łyżeczki suchych drożdży 3 łyżki oleju z dynii50-100 ml wody 50 g pestek z dyniiWykonanie(...)Dynie umyć,pokroić,pozbawić pestek,pokroić na mniejsze kawałki i przygotować puree.Można to uczynić na 2 sposoby.Upiec w piekarniku - 200`C przez około 15 minut lub pokroić w drobna kostkę,zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10/15 minut.Ostudzić i zblendować na gładką masę z mąki orkiszowej,kukurydzianej,soli,oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kocham dynię i z wielką chęcią sprawdzam przepisy z jej wykorzystaniem! Zawsze cieszę się jak znajdę jakiś smakowity dyniowy przepis i mogę go wypróbować… Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na chałkę dyniową, który znalazłam na blogu razadobrze.blogspot.co.uk. Dyniowa chałka domowa jest cudnie mięciutka i wilgotna z pomarańczową nutą. Z przepisu przygotowałam dwie chałki, z czego jedną z cynamonową kruszonką
UgotujmyTo.plpuszyste.Przyrządzone na jogurcie są świetnym pomysłem dla tych , którzy liczą kalorie ;)Dodatek rodzynek sprawia, że smakują fantastycznie i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.Polecam! SKŁADNIKI:* miąższ z dyni – 200 g*gęsty jogurt naturalny – 120 g* rodzynki – 1 garstka* duże jajko – 1 szt* mąka pszenna – ok. 4 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka(...)spirytus – 1 łyżeczka* sól – 1 szczypta* olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Obraną dynię ścierany na grubych oczkach.Dodajemy jajko , jogurt naturalny , przesianą mąkę , proszek do pieczenia , spirytus , rodzynki i odrobinę soli.Wszystko razem dokładnie mieszamy.Kładziemy porcjami na mocno rozgrzany olej i smażymy na złoto.Podajemy gorące!Pycha
Ostra na Słodkoszkl* mleko ( u mnie mleko migdałowe ALPRO )- 2 szkl* duże jajko – 1 szt* sól – 1 szczypta* proszek do pieczenia – 1 szczyptaBUDYŃ DYNIOWY:* miąższ z dyni – 300 g* cukier wanilinowy – 2 łyżki* mleko – 2 szkl* cukier – 3 łyżki* mąka pszenna – 1 łyżeczka* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka* żółtko -1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Składniki(...)naleśniki dokładnie wymieszać.Usmażyć średniej wielkości naleśniki.BUDYŃ DYNIOWY:Dynię obrać , drobno pokroić , rozgotować na mus, przestudzić.1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.Pozostałą część wymieszać z obiema mąkami i żółtkiem.Ciurkiem wlewać do gotującego się na bardzo wolnym ogniu! mleka.Dodać mus dyniowy, dokładnie wymieszać.Doprowadzić do zagotowania, przestudzić.CAŁOŚĆ:Naleśniki posmarować przygotowanym kremem , zwinąć
Ostra na Słodkowięcej tym lepiej bo nie wyjdą suche). Piecyk nagrzałam do 200 stopni. Podczas pieczenia warzywa należy co ok 15 minut delikatnie przemieszać, tak aby nie utworzyła się breja (dynia i tak się nam rozpadnie, chyba, że upieczemy ją w naprawdę dużych kawałkach).Podczas mieszania należy sprawdzać stan upieczenia ziemniaków - jeśli one są dobre to inne warzywa również - mi osiągnięcie stanu
Z butelką mleczka w tletaki ponury i chłodny miesiąc, proponujemy Wam rozgrzewające dania :)Składniki:2 spore cebule,4-5 większych ząbków czosnku,ok. 5 cm świeżego imbiru,około 3-4 szklanki drobno startej dyni (nie na miazgę, lecz na drobnej jarzynowej tarce),bulion lub rosół,ostra mielona papryka, mielony imbir - do smaku,sól do smaku,ok. 3 łyżki oleju.Cebulę i czosnek(...)obrać i posiekać drobno. Olej rozgrzać w garnku na średnim ogniu, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać startą dynię i poddusić przez kilka minut. Imbir oskrobać delikatnie ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej - dodać do garnka. Podlać bulionem lub rosołem w takiej ilości, żeby wyszła odpowiednia dla nas konsystencja. Dodać sól, paprykę i mielony imbir
Codzienna kuchnia niecodziennadodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 190 st. C. Taki chlebek jest idealny na śniadanie, dostarcza bowiem mnóstwo energii. A dzięki temu że jest całkowicie naturalny, jest o wiele zdrowszy
W poszukiwaniu inspiracjizobaczyłam je u Joli wiedziałam, że upiekę je prędzej czy później. Cudny kolor i zwarta konsystencja nie dawały o sobie zapomnieć. Ponieważ miałam cały czas puree z dyni i chciałam je wykorzystać, ciasto to było rozwiązaniem idealnym. Moje ciasto wyszło jeszcze bardziej zwarte, niesamowicie wilgotne (wilgotność ciasta zależy od konsystencji dyniowego musu - mój był stosunkowo rzadki
Pożeraczka, czyli raz adobrze