Składniki: Ciasto kruche 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 10 dag cukru 1 żółtko lub całe jajko 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Nadzienie: 300 ml puree z dyni 3 łyżki serka śmietankowego 2 jajka 3 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki budyniu śmietankowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dr.Oetker żółty lukier do dekoracji Dr. Oetker(...)foremki do babeczek wylepiamy rozwałkowanym ciastem, brzegi delikatnie odcinamy aby uzyskać równą powierzchnię. Nadzienie: Jajka ubijamy na puszystą pianę , wlewamy miód, dodajemy serek, szczyptę cynamonu, budyń,oraz puree z dyni, całość miksujemy na gładką płynną masę,rozlewamy po równo na kruchy spód babeczek, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35-40 minut-do zrumienienia. Zimne
Wanilia i KardamonSkładniki: 5 plastrów karkówki 10 łyżek ketchupu 2 garście suszonych grzybów 25 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę 1 czerwona papryka 1 duża cebula 5 łyżek majonezu 15 dag żółtego sera sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy szklanką wody i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły przez(...)pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie paprykę kroimy w podłużne paseczki a cebulę w piórka. Wrzucamy na patelnię. Dokładamy dynię. Smażymy aż warzywa staną się miękkie. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa wykładamy na mięso. Smarujemy majonezem. Przykrywamy żółtym serem. Zapiekamy jeszcze ok. 20-30 minut. Ilość porcji
Pobite gary BarbarySkładniki na spód: 300 g mąki pszennej 80 g tartego sera grana padano 150 g masła 1 jajko Składniki na nadzienie: 20 g suszonych borowików 1 szklanka puree z dyni (przepis klik ) 150 g serka koziego do smarowania 3 jajka 150 ml śmietanki 30% szczypta suszonego tymianku sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 20 g tartego sera grana padano szczypiorek(...)obciążenie i dopiekamy jeszcze 7 minut. 3. W między czasie przygotowujemy nadzienie: grzyby dokładnie odsączamy i przesmażamy 3-4 minuty na suchej rozgrzanej patelni. W misce łączymy puree z dyni, serek kozi, jajka i śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec dodajemy przesmażone grzyby. 4. Na podpieczony spód wylewamy nadzienie, posypujemy serem grana padano i wkładamy do piekarnika
My Culinary Artblaszkę 20x25 cm: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki puree z dyni (przepis klik ) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 jabłka, pokrojone w kostkę Dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy cukier puder do posypania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W drugiej misce mieszamy bardzo dokładnie puree z dyni, olej i jajka. Obie masy ze sobą łączymy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto, wysypujemy jabłko pokrojone w kostkę i delikatnie dociskamy. Wkładamy do piekarnika
My Culinary Artwłaśnie tym przepisem się z Wami dziś podzielę. A kolejne już niebawem (ciasto bounty już zastyga, a w pliku z przepisami czeka jeszcze rosół i galareta). Potrzebne nam: - dynia hokkaido (800g) - 4 cm kawałek korzenia imbiru - duża cebula - 2 łyżki oliwy - szczypta suszonego czosnku - 1,5 łyżki pasty sambal oelek - 2,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego - 165 ml mleczka(...)kokosowego - szczypta pieprzu - szczypta soli - krem z octu balsamicznego - groszek ptysiowy Przygotowanie: Wydrążoną dynię obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki. Imbir obieramy i kroimy w półplasterki, a cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa z dodatkiem sambalu. Następnie zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy mleczko kokosowe (można odłożyć dwie łyżki do dekoracji) i gotujemy
W poszukiwaniu inspiracjibloga Everyday Flavours plus moje niewielkie zmiany. Moja blaszka mierzona po dnie ma 27,5x8,5cm, a mierzona u góry 30x10cm. Składniki: 200g masła szklanka cukru 125g puree z dyni cukier waniliowy 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 60g białej czekolady łyżka masła Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i puree z dyni, mieszamy
Czerwona PorzeczkaKolejny mój pomysł na pyszny chleb, polecam gorąco. Pestki dyni chrupią pod zębem a do tego mają mnóstwo witamin. Orzechy również dostarczą Wam wszystkiego co najlepsze i będziecie piękni i zdrowi. Chleb pszenny razowiec z orzechami włoskimi i pestkami dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon dyniowy w pełni, więc staram się go wykorzystać tak bardzo, jak tylko to możliwe. Warto, bo jak wiecie dynia jest niskokalorycznym, a przy tym bardzo zdrowym owocem ( no i afrodyzjakiem ;) ). Trochę więcej o niej napisałam TUTAJ – warto sobie kuknąć i poczytać! Mieliśmy już pyszne zupy, kremy, racuchy , pancakes i ciasta , więc teraz przyszła pora na dyniowe muffinki(...)małe jajko – 1 szt * cynamon – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ugotowaną dynię blendujemy. Do miski przesiewamy mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodajemy jajko, olejek i dyniowe puree – mieszamy, przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 35 minut / 180C
Ostra na SłodkoBlueberry Corner by "jagodzianka" Dynia jest niskokaloryczna i bogata w B-karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. To warzywo, które … Przeczytaj cały artykuł Post Najlepsza przekąska z dyni pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornermapie leży. A niedługo znów wychodzę, dobrze, że pierwszy w poniedziałek jest ten wf xd Przepis: 150g białej fasoli z puszki 100g gęstego pure z dyni hokkoido 20g mąki kokosowej jajko białko ok.80ml mleczka kokosowego/mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia wiórki kokosowe borówki Fasolę zmiksować z jajkiem i dynią na gładką masę
More food, love and dreamsPyszny, rozgrzewający słodko-ostry gulasz z wieprzowiną i warzywami. Składniki: 200 g boczku wędzonego 400 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 2 cebule mała dynia hokkaido 2 marchewki papryka czerwona 180 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz, pieprz cayenne czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Boczek i mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy wszystkie składniki(...)będą podsmażone, przekładamy je do garnka, zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Kiedy mięso zmięknie, dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i marchew (ścieram na tarce o grubych oczkach, można również pokroić w kostkę). W razie potrzeby podlewamy wodą. Po jakiś 15 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa i mięso zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy
e-PrzepisyKulinarneIdealny sernik, według mnie, musi być kremowy, wilgotny i ciężki. I takie właśnie są moje małe serniczniczki. Idealne. A dzięki dyni dodanej do masy serowej nabrały nabrały jesiennego charakteru, który dodatkowo pogłębia i uzupełnia orzechowo-czekoladowy spód. Serniczki same w sobie są bajeczne, a udekorowanie ich orzechem włoskim i polanie półpłynnym, ciągnącym się karmelem sprawiło, że nie sposób(...)cukru 1 jajko 100 g mielonych orzechów laskowych Masa serowo-dyniowa: 125 g serka mascarpone 75 g serka typu philadelphia 100 g białej czekolady 1/2 szklanki puree z dyni (przepis) 25 ml śmietany 30% 2 jajka 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru Karmel: 100 g cukru 1 łyżka wody 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła
Smakowity Blog Kulinarnyśliwkami w rozmiarze XXL, tak by połowa śliwki wypełniła jedną bułeczkę. Surowa figa nie specjalnie kusi, ale upieczona z odrobiną cukru z cynamonem to już prawdziwa poezja smaku. Dodatek dyni nie tylko pięknie barwi bułeczki, ale znacząco podnosi ich walory zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ i nie wymaga odparowywania, także jest super dodatkiem do wypieków. Drożdówki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podkreślić w którymś kierunku! Tym razem główną rolę odgrywa kasza jęczmienna, która pierwszy raz gości na moim blogu. Lecz koniec o kaszy, gdyż rewelacją tego dania jest sos! Połączenie dyni i orzechów jest tak fenomenalnym strzałem w dziesiątkę, że aż nie umiem tego opisać. Smak jest nieziemski i w 100%, a nawet 200% trafia w moje kubeczki smakowe. Po prostu(...)musicie tego spróbować! Przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 200g kaszy jęczmiennej - 130ml mleczka kokosowego - 100g puree z dyni - 2 cebule - papryka - 1 czubata łyżka masła orzechowego - 1 łyżka oleju (u mnie kokosowego) - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki chili *opcjonalnie: ugotowana cieciorka, ser Kaszę jęczmienną gotujemy
Be Fit Be Strongkolację. Jedzony solo czy też z ulubionymi dodatkami ( np. banany , gruszki , krem orzechowy czy też prażone orzechy ) jest niezwykle sycący! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * jajko – 2 szt * mus z dyni /puree – 3 łyżki * mąka kokosowa + mąka orkiszowa – 3 łyżki * mleko kokosowe – 0,5 szkl * wiórki kokosowe – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * sól(...)szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy mus z dyni i żółtka, a następnie ubite na sztywno białka, kokos i mleko kokosowe – wszystko razem delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Smażymy z 2 stron po kilka minut na lekko natłuszczonej olejem kokosowym patelni. Zajadamy z ulubionymi dodatkami! Smacznego! Ps. Ja podałam z łyżką naturalnego jogurtu wymieszaną
Ostra na Słodko