dynia - 15472 przepisów (strona:433/1032)

Dżem z dyni i jabłek 212

dodatkiem galaretki..polecam.Prawdę mówiąc ja tego dżemu nie robiłam ..tylko moja mama-obdarowała mnie takimi pysznościami, ale przepisem oczywiście podzielę się na blogu. 1 ,5 kg dyni 1 kg jabłek 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 galaretka np.cytrynowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa Dynię i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć do garnka i gotować do miękkości. Dodać cukier

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowa chałka dyniowa 146

eksperymentów ciąg dalszy. Drożdżowa chałka upieczona z dodatkiem dyniowego puree które nadało jej pięknego słonecznego koloru. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 125 ml ciepłego mleka 20 g drożdży 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła 3 łyżki cukru szczypta soli kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g masła 25 g cukru ponadto(...)żółtko 2 łyżki mleka Z mleka,1 łyżeczki cukru i 1 łyżki maki zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę,dodać cukier,sól,jajko,puree z dyni,wlać wyrośnięte drożdże,dodać roztopione masło i wyrobić dokładnie ciasto. Ciasto oprószyć mąką,miskę przykryć ścierką i odstawić na 40-45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto,podzielić na 3 części

Kolorowa kuchnia Elki
Bułki dyniowo-orkiszowe z czarnuszką 194

Dynia rozgościła się w mojej kuchni na dobre,a że to samo zdrowie więc polecam i zachęcam do dyniowych eksperymentów. U mnie dziś bułki dyniowe,lekko słodkawe, idealne na niedzielne śniadanie. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta kardamonu

Kolorowa kuchnia Elki
Kolorowa babka 116

cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel pomarańczowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 2 łyżki puree z dyni Masło,cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać ocet,olej,ekstrakt,wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem(...)Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do trzech pozostałych kisiel w rożnych smakach. Do części w której jest kisiel pomarańczowy dodać puree z dyni. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Po kolei wylewać poszczególne masy. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 1 godzinę. Wystudzić i posypać cukrem pudrem

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik dyniowy 117

sernik to takie jesienne słońce na talerzu a to za sprawą dyni,która go tak pięknie ubarwiła. biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g puree z dyni 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1/4 szkl. mleka 2 jajka

Kolorowa kuchnia Elki
Bułki dyniowe z twarogiem i rozmarynem 127

Bułeczki idealne do żółtego sera. Bułki dyniowe Składniki: 16 bułek 50 g świeżych drożdży 400 ml zimnej wody 1 kg pszennej mąki 150 g mąki grahamki 100 g pestek dyni 300 g dyniowego puree 200 wiejskiego twarogu 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno pokrojonego 50 ml oliwy 2 jajka 1 łyżka soli Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj po kolei(...)obie mąki, puree, twaróg, rozmaryn, oliwę i jajka. Zagnieć elastyczne lekko lepkie ciasto. Dodaj teraz sól i pestki dyni. Zagniataj do połączenia składników. Przykryj miskę folią i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Wyjmij wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Złóż kilka razy przykryj ściereczką i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na 16 równych porcji, około

codojedzenia
Piernik z dynią 177

Cudowna polska jesień nasycona kolorami i wreszcie długo oczekiwany czas na zjadanie warzyw, które przez całe lato wygrzewały się na grządkach. Nasza ulubione jesienne warzywo to oczywiście dynia, której będzie w jesiennym jadłospisie bardzo dużo. Na słodko, wytrawnie lub trochę tak i tak ;).  Zaczynamy klasykiem - piernikiem dyniowym z mąka orkiszową (ciemną i jasną) i trzema garściami mieszanki studenckiej(...)jasnej pół na pół) 60 g brązowego cukru 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki mokre: 250 g puree z dyni 100 g mleka roślinnego 100 g płynnego oleju (u nas kokosowy) 3 garście mieszanki studenckiej Przygotowanie: Zmiksuj robotem suche składniki, dodaj składniki mokre, zmiksuj/wymieszaj na niskich obrotach. Przełóż

SzczyptaSmaQ
Ciastka owsiane z dynią 202

zasadzie wszystkich ulubionych bakalii. Dodatkowym ich atutem jest to, że zastępujemy cukier miodem. Ciastka smaczne, choć muszę przyznać, że nie powaliły mnie na kolana. Składniki: 500 g musu z dyni 5 łyżek miodu 1,5 szklanki płatków owsianych 4 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ziaren słonecznika 100 g suszonych moreli 50 g suszonej żurawiny ½ łyżeczki gałki(...)muszkatołowej mleko - jeśli mus z dyni jest gęsty Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto powinno być żadzie wiec w razie potrzeby trzeba dodać mleka. Ciasto odstawić na co najmniej 30 minut  żeby płatki spęczniały. Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 o C przez

Mama Gotuje
Chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami 131

Przepis autorski (mój).  Miałam ochotę na sałatkę z kurczakiem i chrupiącymi nasionami dyni oraz słonecznika. Po przeglądzie lodówki i pod wpływem chwili powstała właśnie taka pyszność. Razem z rodziną zjedliśmy ją momentalnie, a mama pytała skąd miałam przepis. Wszystkie składniki to idealna kompozycja smakowa, którą jeszcze nie raz powtórzę! Polecam! 1 pierś z kurczaka (podwójna; mała) 3 jajka(...)papryka czerwona (średnia)  2 garście fasolki szparagowej  2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki pestek dyni (prażonych) 2 łyżki pestek słonecznika (prażonych) curry papryka słodka i ostra sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia 2-3 łyżki majonezu Grzanki: 3 kromki pieczywa Pierś umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawami (curry, papryką, solą i pieprzem), a następnie

Di gotuje
Dżem dyniowo-jabłkowy 170

Lubicie dżemy, powidła czy smarowidła? Ja staram się codziennie na śniadanie wcinać jedną małą kanapeczkę na słodko. Taki nawyk. Jak wiecie dynia jest świetnym warzywem, które jemy zarówno wytrawnie jak i na słodko. Takim przykładem jest własnie dżem dyniowo-jabłkowy. Smakuje obłędnie :D  Składniki:  1 kg dyni 1,5 kg jabłek (obranych bez pestek) 0,5 kg cukru

Niezły Młynek
PIEROGI DYNIOWE Z SEREM W MAŚLE KARMELOWO-POMARAŃCZOWYM 143

dorośli, jak i dzieci z przyjemnością będą wołać o dokładkę! Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna Lubella / do pierogów – 270 g * masło – 1 pełna łyżeczka * przecier / puree z dyni – 3 czubate łyżki ( 0,5 szkl ) * sól – 1 szczypta * ciepła woda – 3 łyżki NADZIENIE: * ser biały – 350 g * kandyzowana skórka pomarańczowa – 1 garść * cukier(...)smaku * żółtko – 1 szt DODATKOWO : * masło * kandyzowana skórka pomarańczowa * brązowy cukier SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy łyżeczkę masła i puree z dyni. Delikatnie dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ). Odstawiamy na ok. 20 minut do chłodzenia. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi. NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkiem , cukrem

Ostra na Słodko
Bezglutenowy chleb Jadzi 136

siemienia lnianego+ woda do gotowania 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki gryczanej niepalonej 150 g mąki gryczanej palonej 120 g płatków ryżowych 160 g pestek słonecznika i dyni 400 ml letniej wody 500 ml wody gazowanej 3-4 łyżki oliwy 20 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru lub miodu 2-3 łyżeczki czarnuszki     Przygotowanie(...)Gotować przez ok. 15 minut do powstania kleiku. Następnie zmiksować na gładką, kleistą masę.   Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody.   Wszystkie rodzaje mąk wymieszać z pestkami dyni, słonecznika, siemieniem lnianym, solą, cukrem, czarnuszką, gazowaną wodą, oliwą, resztą wody letniej oraz rozpuszczonymi w wodzie drożdżami. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników (nie trzeba wyrabiać).   Masę odstawić

Nastoletnie Wypiekanie
Rada – gdy dopadnie cię ochota na coś słodkiego. babcia Basia 174

warto mieć w swoich zapasach suszone owoce, które w przeciwieństwie do czekolady i batoników nie zawierają pustych kalorii. suszone śliwki morele żurawina rodzynki lekko prażone migdały pestki słonecznika i dyni. Regularność posiłków. Regularność posiłków ma znaczenie, dlatego nie rezygnujmy z wypracowanego latem systemu. Spożywanie 4-5 posiłków dziennie, wyeliminuje znane każdemu podjadanie, które bez wątpienia jest oznaką nieodpowiednio zbilansowanej diety(...)domu zajadając się czekoladkami, batonikami i innymi słodkimi przekąskami. efekty takich działań zdecydowanie widać podczas pierwszych wiosennych spacerów. Zimą doskonale spisują się zupy i wszelkiego rodzaju kremy z warzyw. Dynia czy brokuł idealnie rozgrzeją nas w jesienno – zimowe wieczory. Doskonale sprawdzają się przyprawy takie jak imbir czy kurkuma. Wzbogacają smak potraw oraz dzięki swoim właściwościom wzmacniają nasz układ odpornościowy

Pysznosci Babci Basi
Puszyste ciasto dyniowe bez miksera 148

Choć jest to ciasto dyniowe wcale nie czuć w nim dyni. Ale dzięki niej zyskuje ono piękny złoty kolor. Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste. Zrobicie je dosłownie w kilka chwil, nie wymaga żadnego sprzętu oprócz misek i łyżki.  Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem. Ale można polać je lukrem lub masą na bazie kremowego twarożku. Doskonale smakuje z aromatyczną(...)herbatą. Przepis znaleziony w internecie, niestety nie zapisałam sobie z której strony... 3/4 szkl puree z dyni 1/2 szkl oleju 2 jajka 2/3 szkl cukru płaska łyżeczka cynamonu płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 szkl maki pszennej cukier puder do posypania Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce rozbełtaj składniki mokre, w drugiej

Smakołyki Asi
Zupa z pieczonej dyni Hokkaido. Rozgrzewająca zupa na jesień. 160

Zupa z pieczonej dyni Hokkaido! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni obficie polanej oliwą z oliwek. Zamiast grzanek czy makaronu podałam ją z białą fasolką gotowaną na parze. Podsmażaną razem z szynką wędzoną na surowo. Całość smakuje rewelacyjnie. Polecam na niejeden jesienny obiad! Życzę smacznego

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania