dań z grilla. * SKŁADNIKI na 4 porcje 2 pęczki zielonych szparagów 200 g sera halloumi 1 czerwona cebula garść listków świeżej mięty 2 łyżki płatków migdałów olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek sól * PRZYGOTOWANIE Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce i ewentualnie obierz część, jeśli skórka jest gruba. Następnie wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj, aż będą(...)Migdały podpraż na suchej patelni. Na talerzu ułóż ugotowane szparagi, plastry grillowanego sera i całość posyp płatkami migdałów oraz listkami mięty. Na sam koniec sałatkę polej olejem z pestek dyni lub oliwą z oliwek
Food Squaretutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki orkiszowej 240 g jasnej mąki orkiszowej 60 g polenty (kaszy kukurydzianej) pół łyżeczki cukru 8 g soli łyżka ziaren dyni ok. 350 g wody Wieczorem Do ciasta z poprzedniego wypieku dolać niewielką ilość wody i całość wymieszać. Przykryć i odstawić na pół godziny. Do miski wsypać mąkę, polentę, cukier(...)Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i posypać pestkami dyni. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (zajmie to ok. 2 godzin). Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Zaraz
Weekendy w domu i ogrodziesię tak, że latem tęsknie za jedzeniem zimowym, a zimą za letnim, wiosną chetnie zjadłabym jesienną zupa, a jesienią coś wiosennego. Macie tak czasami? Dlatego gdy zobaczyłam w sklepie dynię piżmową pomyślałam czemu nie zrobić gęstego, rozgrzewającego kremu z dynią. Do tego kilka batatów, aromatycznych przypraw i powstała pyszna, szybka zupa. Obiad, że palce lizać. A przy okazji zupy chciałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikKtóregoś dnia dostałam od mamy zieloną mąkę. Przyznam szczerze, że wyglądała jak sproszkowany szpinak albo coś w tym rodzaju. Mąka z pestek dyni to takie bezglutenowe cudo, które jest świetną podstawą do zrobienia kruchych ciasteczek. Coś dla wielbicieli kruchości i proszku do pieczenia. I w dodatku strasznie zdrowe. Pestki dyni uzupełniają wiele wartości. Jednak ich jedzenie może być nudne
Krupeczkigorzka. A to już nie to samo... Granola kawowa Składniki: (na 1,8 l słój) 300 g płatków owsianych 3 łyżki mocnej kawy 100 g miodu 65 g pestek dyni 70 g orzechów laskowych 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu 1 białko Płatki wymieszać z pestkami dyni, grubo posiekanymi orzechami, siemieniem i sezamem. Kawę wymieszać z miodem, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepołowę ilości poniższych składników. Składniki (na 2 keksówki): 800 g mąki z pszenicy Durum (semoliny) 150 g mąki żytniej razowej 5-6 łyżek prażonego sezamu 3 łyżki prażonej dyni 3 łyżki prażonego słonecznika 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 2 łyżki nierafinowanego oleju 15-18 g soli himalajskiej Dodatkowo(...)nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą na 3 godziny przed wyrabianiem ciasta. Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia. Do pozostałego
Weekendy w domu i ogrodziezamrażalniku zostałomi kilka paczek dyniowego pure z pieczonej dyni. Idzie wiosna, więc postanowiłam się ich pozbyć.Pomyślałam o dodaniu go do zimniaków i tak postwały dyniowe kopytka. Moim zdaniem bardzo udane połaczenia. Dodatkowym walorem jest ich słoneczny wygląd, szczególnie cenny w pochmurne, deszczowe dni. 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g pure z pieczonej dyni
Polska ZupaDziś zapraszamy na pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu obiad – kaszę gryczaną z kurczakiem, dynią i jarmużem :) Składniki na kaszę gryczaną z kurczakiem: – 100 g białej kaszy gryczanej (nieprażonej) – 350 g fileta z kurczaka – 400 g obranej dyni – 50 g jarmużu – 1 por – 1 duża łyżka masła
Kuchenne Wariacjetaki prosty i w miarę szybki przepis, aby w kilka chwil przygotować jakiś dodatek do mięs na obiad lub jako samą kolację. Jedynie problem może wam stworzyć puree z dyni, ale zapobiegliwe gospodynie domowe – takie jak ja – mają w zamrażarce kilka woreczków na różne okoliczności, np. aby przygotować chleb dyniowy . Ciasto na tartę jest kruche i świetnie komponuję(...)ulubionych ziół, ja uwielbiam bataty w tym połączeniu). Dodatkowy bonusem jest jej wygląd, tarta paleo wygląda naprawdę ładnie. Składniki na ciasto: 3 łyżki oleju kokosowego 7 łyżek puree z dyni ¼ szklanki mąki z tapioki ½ szklanki mąki kokosowej szczypta soli Składniki na nadzienie: 2 duże bataty 2 jabłka 1-2 czerwone cebule oliwa przyprawy Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni
PaleoLifeDzień 22 Koktajl na bazie soku pomarańczowego z purre z dyni,bananem i jarmużem 1,5 szkl. soku pomarańczowego (100% dobrej jakości) 1 czubata łyżka purre z dyni 1 banan garść liści jarmużu Banana obrać i zmiksować z sokiem,purre i jarmużem. Przelać do szklanek i wypić
Kolorowa kuchnia ElkiŻółciutkie, przepyszne kluski, idealne jako dodatek do mięs, surówek. Idealne też są samodzielne tylko z masłem lub sosem jogurtowym. Do klusek użyłam pure z dyni, dynię świeżą wystarczy rozgotować pod przykryciem i zmiksować. Kluski są puszyste i smakują wybornie. Trochę koloru na talerzu na początku wiosny dobrze robi każdemu. Dyniowe kluski kładzione. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCzas na śniadaniowe rozpieszczanie organizmu – sycące płatki owsiane górskie, awokado pełne cennych tłuszczów, nasiona chia, sezam, pestki słonecznika i dyni, płatki migdałów, miód i oczywiście lekko kwaśne i aromatyczne truskawki. No i nikt już nie powie, że płatki owsiane na śniadanie to nuda ;p Wystarczy dodać owoce, ziarna, nasiona, czy orzechy, które z rana możemy spożywać bez wyrzutów sumienia(...)płatki jaglane lub ryż jaśminowy) 1/2 awokado 250 g truskawek 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka siemienia lnianego 2 łyżeczki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki miodu Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. nasion słonecznika 1/2 szkl. wiórków kokosowych 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. orzechów laskowych 1/2 szkl. migdałów 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki jagód goji 3 łyżki rodzynek 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 3 łyżki miodu naturalnego 100 g czekolady deserowej 1/4 szkl. mleka Na suchej gorącej patelni uprażyć wiórki kokosowe,słonecznik(...)sezam,pestki dyni i lekko przesiekane orzechy i migdały. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z mlekiem. Wszystkie sypkie składniki wsypać do miski,dodać miód i roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać i przełożyć do długiej wąskiej formy wcześniej wysmarowanej masłem ( ja użyłam dwóch foremek 10/25 cm). Dokładnie ugnieść i wyrównać wierzch. Odstawić na kilka godzin,a najlepiej na całą
Kolorowa kuchnia ElkiPachnące, wilgotne, pyszne. Tak, w kilku słowach, mogę je opisać. Świeży imbir, cynamon, wanilia....czujecie ? SKŁADNIKI: * szklanka drobno startego miąższu dyni (polecam odmianę hokkaido) *szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli * łyżeczka cynamonu w proszku * 1/2 łyżeczki imbiru w proszku * 3/4 szklanki brązowego cukru * jajko * 1/3 szklanki roztopionego masła * ok. 2 łyżki świeżo startego imbiru * łyżeczka ekstraktu(...)wanilii * 3/4 szklanki orzechów włoskich lub migdałów, posiekanych i uprażonych na patelni. PRZYGOTOWANIE: W misce zmiksować dynię,cukier, jajko, imbir, wanilię,masło. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir w proszku, oraz cynamon. Piekarnik nastawić na 175 stopni. Połączyć masę dyniową z mączną,wymieszać kopystką i dodać orzechy/migdały. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem ( u mnie wymiary
Kopystką po garachZupa dyniowa, bardzo zdrowa, gdyż nie ma w niej grama tłuszczu. Wystarczy ugotować warzywa, zmiksować i doprawić. PRODUKTY: ok. 200-300 gr dyni (bez pestek i skóry) 2 średnie marchwie 2 ziemniaki ok. 5 cm. kawałek obranego imbiru (imbir dodajemy na koniec, więc każdy przyprawia pod swój gust) sól pieprz kumin rzymski papryka słodka natka pietruszki sos z połowy(...)pomarańczy PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy, kroimy na mała kawałki, tak samo marchew oraz ziemniaki. Warzywa zalewamy wodą (tak, żeby je przykryła), solimy i gotujemy do miękkości. Imbir obieramy, kroimy bardzo drobno. Gdy warzywa są już miękkie-całość blendujemy, dodajemy imbir, posiekaną natkę, sok z pomarańczy, kumin, paprykę,pieprz, ew. sól
Kopystką po garach