razem roladki sa we wloskim stylu, sa tez wspomnieniem moich wloskich wakacji i tesknota za sloncem. Roladki z kurczaka z szalwia skladniki 4 male piersi z kurczaka lub indyka 8 plastrow szynki parmenskiej 16 listkow szalwi oliwa z oliwek 1 cebula - drobno posiekana 200ml bialego wina 200ml bulionu drobiowego sol i pieprz wykonanie: Po umyciu mieso rozbic i przekroic wzdluz
Przysmaki Karolkibidi-language:#0400;} Gdy przez jakiś czas mieszkałam za granicą zaczęłam się mocniej zastanawiać nad tradycjami kulinarnymi innych państw. Dlaczego, gdy my przygotowujemy postną Wigilię, to inni pieką ogromnego indyka? Dlaczego, choć świętujemy Boże Narodzenie, to robimy to zupełnie inaczej? Pamiętam swoje pierwsze Święta we Francji. Podczas gdy my zasiadaliśmy do odświętnej kolacji - u sąsiadów było coś na wzór prywatki
Przysmaki KarolkiCzy mięso mielone musi by nudne? Mowie stanowczo nie. A dowód na to ze wykorzystanie go może być różnorodne, nietypowe znajduje sie poniżej. Rolada, strudel, zapiekanka
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka którego przecież jada się na co dzień. Kaczka od zawsze w naszej tradycji była jako danie świąteczne i nie zastąpią jej żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. To moja kolejna propozycja
Bernika - moj kulinarny pamietnikZbliża się weekend, ostatni weekend karnawał a z nim niedzielny obiad. Proponuje na ten dzień specjalny pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, aromatyzowana oliwa i można mieć niebanalny obiad. Propozycja jest także idealna na świąteczny obiad wielkanocny. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo lubię zupy pieczarkowe i różne ich wariacje. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na zupę z mięsną wkładką, bo prostymi pulpetami indyczymi, czyli mięsem delikatnym
Bernika - moj kulinarny pamietnikGolonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybka i prosta zapiekanka. Przepis trochę na skróty, bo do robienia domowych tortellini jest mi jeszcze daleko, dlatego użyłam gotowych, ale jeśli wy umiecie to proszę
Bernika - moj kulinarny pamietnikNiedługo święta i większość z nas zastanawia się nad stworzeniem świątecznego menu. Dlatego proponuje na ten dzień pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, warzyw i można mieć niebanalny obiad. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Smacznego. Polecam także dwa inne pomysły na rolady: w dwóch marynatach i z suszonymi pomidorami . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikProste i ekspresowe danie, makaron z klopsikami i sosem pomidorowym. Klopsy są z mięsa drobiowego, więc delikatniejsze w smaku, do tego sos na bazie domowych pomidorów
Bernika - moj kulinarny pamietnikinne od mięsa kurczaka, którego przecież jada się na co dzień. Kaczka, czy gęś od zawsze w naszej tradycji była jako danie świąteczne i nie zastąpią ich żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. Tym razem podałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzełożyć do naczynia do zapiekanek i tak podgrzać w piekarniku. ** Typowe danie ,, śmieciuszka" - za każdym razem będzie smakować trochę inaczej - liczy się pomysł. Wykorzystałam klopsiki pozostałe z Kulki z indyka w aromatycznym sosie
Buniabaje w kuchniRobienie gulaszu z piersi kurczaka graniczy z lekka paranoją. Ale tak po prostu wyszło. Miał być kupiony indyk na gulasz . Przez pomyłkę, a może specjalnie w mięsnym zapakowano piersi z kurczaka ( nie ja robiłam zakupy od razu zaznaczam).Jak już były w domu razem ze wszystkimi dodatkami to wielkiego wyboru nie było. Tym bardziej , ze uparłam się
Buniabaje w kuchniPracochłonne ale warte pracy. Gotuję mocny wywar z tzw. porcji rosołowej czyli korpusu kurczaka i kawałka indyka .I to jest najmniejszym problem. Potem trzeba z korpusu obrać drobne kawałki mięsa i zrobić farsz , a potem lepić pierożki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniZostał mi kawałek indyka z rosołu . A z ostatnich zakupów gotowe przyprawy z kuchni tajskiej. Makaron ryżowy zawsze mam w zapasie. Nic więc nie stało na przeszkodzie by zrobić tajskie obiad ,,na skróty". No może nie do końca tajski ale z tymi smaczkami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni