potrawa kuchni polskiej. Szybka w przygotowaniu, wyśmienita w smaku i kosztująca niewielkie pieniądze. W dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. No ideał niemalże :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułka 1cebula 1 jajko Garść bułki tartej 50g margaryny Sól, świeżo mielony pieprz Bułkę umieszczamy w miseczce z wodą lub mlekiem i czekamy aż namięknie. W misce umieszczamy mięso
Kolizje Smakówjuż od progu mogą nas widać cudowne aromaty pieczonej cukinii. Ilość porcji:4 Czas przygotowania 40 minut ( w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5kg mięso mielonego z indyka 2 cukinie 2 kulki mozzarelli Puszka krojonych pomidorów (można jak najbardziej zastąpić świeżymi) Pęczek natki pietruszki Sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju i przesmażamy mięso mielone
Kolizje Smakówotręby owsiane. Smak kotleta jest wówczas zdecydowanie ciekawszy i bardziej intensywny. Naprawdę warto od czasu do czasu wprowadzić taką drobną modyfikacje :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka około 100g otrębów owsianych 1cebula 1 jajko 50g margaryny Sól, świeżo mielony pieprz W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy jajko oraz bardzo drobno pokrojoną cebulkę. Dorzucamy 3 łyżki otrębów. Solimy oraz
Kolizje Smakówresztki gotowanego lub pieczonego mięsa , które zostało Wam z innych obiadów. Ja dodałam do niego mięso z piersi i udek kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się tu wieprzowina czy indyk. Danie jest jednak tak smaczne, że również warto jest ugotować trochę mięsa specjalnie dla niego. Otrzymany w ten sposób bulion możecie wykorzystać do ugotowania ryżu*. W przeciwnym razie użyjcie dobrej
Chilli Czosnek i Oliwaziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini , jagnięcina i indyk – oto przysmaki północy Włoch. Choć obecnie 90% włoskich dzieci wierzy w Świętego Mikołaja, jest to jedynie tradycja, a raczej moda, przywieziona do Włoch zza oceanu. Święty Mikołaj (Babbo Natale) przynosi jedynie
Chilli Czosnek i Oliwapotrawy powinnam przygotować, aby wszechstronnie ją przetestować. Chciałam się przekonać, czy rzeczywiście można smażyc bez tłuszczu. Tak, jak najbardziej można smażyc bez tłuszczu. Postanowiłam ugrillować hamburgery z kurczaka i indyka, więc mięsko dość chude. Patelnia doskonale sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak) Grillowaniu poddałam również obficie
Mia Cucina SofietaZiarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę. Na koniec zupę
prawdziwe jedzenieSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować
w kuchni i w ogrodzieprzepysznym rosołkiem. Ale można też na nim ugotować zupę ogórkową lub świąteczny żur. Zawsze gotuję więcej bo nie wiadomo kiedy może się przydać. ... Składniki: 2 lub 3 skrzydełka z indyka cebula sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, tymianek lub rozmaryn Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieZupa na Dzień Zakochanych. Składniki : skrzydełko z indyka korzeń i natka pietruszki cebula brokuły koperek przyprawy: sól, pieprz, majeranek makaron w kształcie serduszek Skrzydełko myjemy i obgotowujemy. Wymieniamy wodę, dodajemy korzeń pietruszki, cebulę i powoli gotujemy pod przykryciem ok. godziny. W tym czasie gotujemy makaron al dente (nie może być za miękki bo straci kształt). Brokuły dokładnie myjemy
prawdziwe jedzenietylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki
prawdziwe jedzenieprzepysznym rosołkiem. Ale można też na nim ugotować zupę ogórkową lub świąteczny żur. Zawsze gotuję więcej bo nie wiadomo kiedy może się przydać. ... Składniki: 2 lub 3 skrzydełka z indyka cebula sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, tymianek lub rozmaryn Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą (tyle żeby przykryła mięso). Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut i wodę odlewamy razem
prawdziwe jedzenieSkładniki : 3 ogórki kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować
prawdziwe jedzeniewłoszczyznę i buraki zalać wodą i odstawić na kilka dni. Naprawdę warto zaczekać na ten efekt. Szczegółowa instrukcja i moje wskazówki w przepisie na zakwas. Bulion drobiowy: Skrzydełko z indyka obgotowuję przez chwilę. Wymieniam wodę i dodaję przyprawy (sól, pieprz, majeranek, liść laurowy). Gotuję około godziny. Przepis na bulion drobiowy . Do bulionu drobiowego dodajemy wody do żądanej tłustości zupy
prawdziwe jedzenieskrzynkach na balkonie. Wysiałam je z nasion, jaka to frajda patrzeć jak rosną. Lubczyk ma charakterystyczny smak Maggi, który ostatnio wykorzystałam w farszu na pierogi z mięsem z indyka. Tym razem ten farsz to sama natura. Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem) , pietruszką i lubczykiem, całość doprawiłam jedynie solą i pieprzem. Aby się zbytnio nie namęczyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię