indyk - 7293 przepisów (strona:422/487)

Domowy hamburger 136

pyszne w smaku, a przy tym znacznie zdrowsze niż te z jakiejkolwiek sieci fast foodów :) Szczerze polecamy! Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g żółtego sera garść bułki tartej cebula jajko pomidor kilka ogórków konserwowych sałata masłowa 5 bułek sól, pieprz, ketchup, majonez Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz drobno pokrojoną cebulką. Dorzucamy

Kolizje Smaków
Zapiekanka z mięsa mielonego z groszkiem i puree ziemniaczanym 194

zielonego groszku z ogromną ilością ulubionych przypraw. Dodatkiem jest delikatne puree z ziemniaków, a całość zapiekamy pod pierzynką z żółtego sera. Pychota. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka groszku Puszka pomidorów 10 średnich ziemniaków 150g żółtego sera 50g masła Cebula 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania

Kolizje Smaków
Pulpeciki z pędami bambusa 184

delikatny, słodkawy sos. Jeśli wolicie bardziej wyraziste smaki można doprawić ostrą papryką i większą ilością pieprzu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu

Kolizje Smaków
Kotlety mielone 183

potrawa kuchni polskiej. Szybka w przygotowaniu, wyśmienita w smaku i kosztująca niewielkie pieniądze. W dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. No ideał niemalże :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułka 1cebula 1 jajko Garść bułki tartej 50g margaryny Sól, świeżo mielony pieprz Bułkę umieszczamy w miseczce z wodą lub mlekiem i czekamy aż namięknie. W misce umieszczamy mięso

Kolizje Smaków
Cukinie faszerowane mięsem mielonym z mozzarella 187

już od progu mogą nas widać cudowne aromaty pieczonej cukinii. Ilość porcji:4 Czas przygotowania 40 minut ( w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5kg mięso mielonego z indyka 2 cukinie 2 kulki mozzarelli Puszka krojonych pomidorów (można jak najbardziej zastąpić świeżymi) Pęczek natki pietruszki Sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju i przesmażamy mięso mielone

Kolizje Smaków
Kotlety mielone z otrębami owsianymi 283

otręby owsiane. Smak kotleta jest wówczas zdecydowanie ciekawszy i bardziej intensywny. Naprawdę warto od czasu do czasu wprowadzić taką drobną modyfikacje :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka około 100g otrębów owsianych 1cebula 1 jajko 50g margaryny Sól, świeżo mielony pieprz W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy jajko oraz bardzo drobno pokrojoną cebulkę. Dorzucamy 3 łyżki otrębów. Solimy oraz

Kolizje Smaków
Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu 154

resztki gotowanego lub pieczonego mięsa , które zostało Wam z innych obiadów. Ja dodałam do niego mięso z piersi i udek kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się tu wieprzowina czy indyk. Danie jest jednak tak smaczne, że również warto jest ugotować trochę mięsa specjalnie dla niego. Otrzymany w ten sposób bulion możecie wykorzystać do ugotowania ryżu*. W przeciwnym razie użyjcie dobrej

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 144

ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini , jagnięcina i indyk – oto przysmaki północy Włoch. Choć obecnie 90% włoskich dzieci wierzy w Świętego Mikołaja, jest to jedynie tradycja, a raczej moda, przywieziona do Włoch zza oceanu. Święty Mikołaj (Babbo Natale) przynosi jedynie

Chilli Czosnek i Oliwa
Test patelni do grillowania linii Positano, firmy Ballarini 164

potrawy powinnam przygotować, aby wszechstronnie ją przetestować. Chciałam się przekonać, czy rzeczywiście można smażyc bez tłuszczu. Tak, jak najbardziej można smażyc bez tłuszczu. Postanowiłam ugrillować hamburgery z kurczaka i indyka, więc mięsko dość chude. Patelnia doskonale sobie z nimi poradziła. Grillowalam również bez tłuszczu grube na palec kotlety z karkówki w ostrej marynacie. (niestety zdjęcia brak) Grillowaniu poddałam również obficie

Mia Cucina Sofieta
Zupa orkiszowa 158

Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę. Na koniec zupę

prawdziwe jedzenie
Zupa ogórkowa 152

Składniki : 3 ogórki kwaszone  szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu . Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować

w kuchni i w ogrodzie
Bulion drobiowy 148

przepysznym rosołkiem. Ale można też na nim ugotować zupę ogórkową lub świąteczny żur. Zawsze gotuję więcej bo nie wiadomo kiedy może się przydać. ... Składniki: 2 lub 3 skrzydełka z indyka cebula sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, tymianek lub rozmaryn Zobacz cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Lekki rosołek z brokułami i serduszkami 125

Zupa na Dzień Zakochanych. Składniki : skrzydełko z indyka korzeń i natka pietruszki cebula brokuły koperek przyprawy: sól, pieprz, majeranek makaron w kształcie serduszek Skrzydełko myjemy i obgotowujemy. Wymieniamy wodę, dodajemy korzeń pietruszki, cebulę i powoli gotujemy pod przykryciem ok. godziny.   W tym czasie gotujemy makaron al dente (nie może być za miękki bo straci kształt).  Brokuły dokładnie myjemy

prawdziwe jedzenie
Kolorowe szaszłyki 159

tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki

prawdziwe jedzenie
Bulion drobiowy 166

przepysznym rosołkiem. Ale można też na nim ugotować zupę ogórkową lub świąteczny żur. Zawsze gotuję więcej bo nie wiadomo kiedy może się przydać. ... Składniki: 2 lub 3 skrzydełka z indyka cebula sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, tymianek lub rozmaryn Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą (tyle żeby przykryła mięso). Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut i wodę odlewamy razem

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania