Jestem ogromną fanką Korei Południowej. Moja miłość do tego kraju nie ogranicza się do kinematografii, zabytków czy muzyki. Coraz bardziej lubię koreańskie jedzenie. Dwa dni temu
Przepisy Aleksandryprzyjeździe do Wielkiej Brytanii. Minęły ponad 4 lata, a hummus jest stałym bywalcem mojej diety. Zastępuję nim masło. Uwielbiam posmarować nim ciemny chleb, na to położyć pieczeń z indyka, pomidory, cebulę i paprykę. Pycha! W restauracjach bliskowschodnich hummus podaje się z ciepłym lavashem (rodzaj chleba). Macza się chleb w smarowidełku i zajada ze smakiem :). Mój ulubiony hummus jest bez żadnych
Przepisy Aleksandryobiad miałam grillowanego indyka. Zastanawiałam się, jaką sałatkę do niego przygotować. Na nic nie miałam ochoty. Wtem w lodówce "uśmiechnął" się do mnie ogórek :). Ogórkowa przekąska idealnie współgrała ze smakiem mięsa. Polecam :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryWschód słońca nad Idaho :) Przepis na to danie znalazłam na blogu Gimme some oven. Zauroczyłam się i nazwą i potrawą. Pozmieniałam składniki na ciut mniej kaloryczne
Przepisy AleksandryNie wiem czy placek po węgiersku ma cokolwiek wspólnego z Węgrami. Wiem natomiast, że jestem w nim zakochana po koniuszki moich uszu :). Kiedyś wpadłam na pomysł
Przepisy Aleksandrykiedy wszyscy domownicy są razem w domu, składniki śniadania lądują na środku stołu i każdy sam konstruuje sobie swoją kanapkową piramidkę :). Moje ulubione kanapki składają się z: pieczonego indyka lub pieczonego schabu hummusa , który z powodzeniem zastępuje masło szczypiorku lub rukwi wodnej/rzeżuchy sera żółtego jajka ugotowanego na twardo czerwonej papryki (jest słodsza od zielonej) ogórka sałaty rzodkiewki
Przepisy AleksandryRyżówka z pulpetami z "Książki Kucharskiej Przyjaciółki". Składniki: marchewka; pietruszka; seler; por; koperek; 300 g mielonej cielęciny lub indyka; kajzerka; sól, pieprz; jajko; 1/2 szklanki ryżu. Zupa: Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Gotujemy w 1,5 l. wody i doprawiamy do smaku. Ryż po opłukaniu wsypujemy do gotującego się wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy koperek. Przygotowanie pulpetów
Miksturownikulubiona... Sałatka warstwowa z porem i wędliną. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo, puszka kukurydzy, 200 g startego żółtego sera, 200 g szynki konserwowej/ polędwicy drobiowej/ wędzonego filetu z indyka itp. :) 2 średnie pory, 8 plastrów ananasa, majonez ilość według upodobań, mi wystarcza mały słoik. Jaja, wędlinę, ananasa kroimy w kostkę. Po dokładnym umyciu jasną część porów kroimy w krążki
Miksturowniktygodnia siedzę na działce, a co za tym idzie większość obiadów jest z grilla. Rybki, karkóweczka, piersi z indyka itp itd. Sezon na potrawy z grilla co prawda już się kończy, ale chciałam się podzielić tym prostym pomysłem. Większość z Was prawdopodobnie jadła kiedyś banany z grilla, bo to dość popularne. Dziś miałam ochotę na deser i zrobiłam grillowane
Kraina Tysiąca Smakówprzepis, wg którego zrobiłam schab, nie bardzo wierząc do końca, że schab będzie się nadawał do zjedzenia;) Składniki na 2 kg mięsa: * 2 kg mięsa typu schab, karczek, pierś indyka itp. * 2 litry wody * 4 łyżki soli * 1 łyżka fruktozy * 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego + 1/2 łyżeczki ziołowego * 4 ząbki czosnku * 2-3 łyżki majonezu * 1 -2 liście laurowe * kilka
Zdrowa Kuchnia Sowyindycze, mnie się kojarzyło raczej z mięsem suchym, ale w sumie to nie wiem dlaczego królowały generalnie kurczaki. Poszukując alternatywy dla wędlin sklepowych pomyślałam o zapiekanej piersi właśnie z indyka, bo taką pierś wędzoną jada moja córka. Zrobiłam i od razu pochłonęliśmy ponad połowę upieczonego kawałka! Przygotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowypoprzednio, kiedy to miałam okres prawie wegetariański. Opieram się głównie na przepisach, które już znam i r zadko teraz eksperymentuję z nowymi potrawami mięsnymi (czyli generalnie z kurczakiem i indykiem, bo mięsa czerwone jadam sporadycznie). Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRoladki z indyka z nadzieniem szpinakowo-oliwkowym Mięso pokroić w plastry - rozbić, lekko posolić Szpinak udusić. Oliwki posiekać, dodać do szpinaku. Wcisnąć 2-3 ząbki czosnku - w zależności od ilości szpinaku. Dodać serek twarogowy śmietankowy - połączyć - by powstała masa. Farszem smarować mięso, zwijać w roladkę. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju. Ja użyłam do smażenia olej rzepakowy
kolorowotorcikowoWśród smaków znalazłam: naturalny, z pieczarkami, z papryką i z pomidorami. Z tymi smakami spotkałam się już wcześniej, nie raz kupowałam już ten pasztet. Szkoda, że zabrakło pasztetu z indyka i z naturalnym chili - o którym dowiedziałam się pierwszy raz podejmując współpracę. Producent zapewnia o tym, że jest to całkowicie drobiowy pasztet bez dodatku składników wieprzowych, barwników i konserwantów. Całkiem
Pasja Smaku