razy wprawia mnie w dobry nastrój. Dziś zapraszam na lasagne z mięsem mielonym i cukinią w sosie beszamelowym. Składniki: 2 os 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne 1 cukinia olej rzepakowy do smażenia 1 mała papryczka chilli czosnek kieliszek białego wina bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 opakowanie przecieru pomidorowego naturalnego
NaKońcuJęzykaLubicie mięso na słodko? Ja wprost uwielbiam.. kurczak grillowany z ananasem, indyk pieczony z brzoskwinią, czy pierś z kurczaka w pomidorowym sosie z kawałkami banana. Pycha! Jednak najbardziej klasycznym zestawieniem mięsa na słodko jest przyrządzenie go z dodatkiem miodu. Dzisiaj propozycja Karola Okrasy na pyszne pieczone podudzia z dodatkiem miodu. Danie klasyczne, proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Czas
Kolizje Smakówdobie, to raczej unikatowe. Moja kiełbasa powstała dziś, jest jeszcze ciepła. Gotowa do jedzenia Czego potrzebujemy: 1 kg. łopatki 30 dag karkówki 30 dag piersi indyka 25 dag słoniny ze skórką 30 g soli 2 łyżeczki pieprzu ( można mniej) łyżka majeranku 4 ząbki czosnku ok szklanki wody z ugotowanych skórek Wykonanie: Łopatkę mielimy
W kuchennym oknie Ewydanie, zaspokaja głód i apetyt. Czy lubicie flaczki? Ja tak. Jest kilka wersji ich przygotowania. Podaję ten tradycyjny. Czego potrzebujemy: 1 kg suchych mrożonych flaków wołowych. korpus z indyka, 25 dag. szponder wołowy włoszczyzna przyprawa do flaków sól pieprz majeranek Wykonanie: Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą, spory garnek ok 4-5 l. Gotujemy, zbieramy szum, wrzucamy warzywa
W kuchennym oknie Ewyczęsto inspirowane tym , co mamy. Warto jednak po nie sięgać, mają sporo witamin i na pewno są zdrowe. Moja surówka była podana do obiadowego dania faszerowany filet z indyka . A oto przepis na surówkę. Czego potrzebujemy: 1/2 główki małej białej kapusty 1 marchewka 2 jabłka koperek lub natka pietruszki majonez, jogurt naturalny, cukier , sól Wykonanie: Kapustę szatkujemy na drobnej
W kuchennym oknie EwyPodaję linki do kilku dań obiadowych , które już prezentowałam na moich blogach. Warto odświeżyć stare przepisy. Faszerowany filet z indyka Zapiekanka z pangi
W kuchennym oknie Ewypapryką, przygotowany farsz można zapiec również w cukinii lub bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 papryki 0,5kgmięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów Cebula 1 woreczek ryżu brązowego 20g żółtego sera Sól, pieprz, oregano, chili Nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół
Kolizje Smakówpomidora i szczypiorku? Bomba witamin, pierwiastków i białka. Nic, tylko zajadać! Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji : 3 Składniki: 4 jajka Kilka pomidorków koktajlowych (około 10) 2 parówki z indyka Cebula Szczypiorek Nieco masła Sól, pieprz Na patelni rozpuszczamy nieco masła. Kroimy cebulę w piórka i podsmażamy chwilę na maśle. W tym czasie pomidorki rozkrajamy na cztery kawałki, szczypiorek siekamy
Kolizje Smakówśniadanie w ten weekend proponujemypyszne grzanki na ciepło. Czaas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 2 Składniki: 4 kromki chleba tostowego masło ziołowe papryka parówka z indyka kabanos cebula żołty ser szczypiorek Chleb smarujemy masłem ziołowym. Na to ukłdamy pokrojoną w plasterki parówkę lub kabanosa. Następnie układamy pokrojoną cebulę lub paprykę według uznania. Posypujemy z wierzchu żółtym
Kolizje Smakówstworzymy idealną kompozycje dla każdego z nas. Potem pozosaje nam tylko zajadanie ze smakiem ;) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Przygotowanie mięsa: 400g mięsa mielonego (najlepiej z indyka) Łyżeczka musztardy Skóra z ¾ cytryny 2 łyżki twarożku ziarnistego Świeże listki tymianku Sól, pieprz Hamburgery: 4 bułki (takie jakie lubimy, mogą być np. grahamki) 2 pomidory Ogórek konserwowy Sałata Żółty
Kolizje Smakówparowniku, do tego aksmaitny sos pomidorowy. Całość niemalże rozpływa się w ustach, a danie ma swoich fanów zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci! Składniki: Kotleciki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 sucha bułka 1 jajko Nieco bułki tartej Sól, pieprz Sos pomidorowy: Puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki
Kolizje Smakówchcieć więcej?:) Ilośc porcji: 4 Składniki: Na ciasto: 300g mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170ml wody 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru Farsz: 4 parówki z indyka Kilka plasterków salami Cebula prażona 400g żółtego sera Puszka groszku Ketchup lub sos pomidorowy 2 banany Przygotowanie potrawy zaczynamy od wyrobienia ciasta. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy na jednolitą
Kolizje Smakówprzygotowaniu więc praktycznie, każdy umie je zrobić . Nie pozostaje zatem nic innego tylko brać się do gotowania! Czas przygotowania: 50 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 400g mięsa mielonego z indyka 5 dużych ziemniaków Puszka pomidorów w kawałkach Garść cebulek zapiekanych 100g sera żółtego Przyprawy: Bazylia, Oregano, Pieprz, Sól, Czosnek Ziemniaki gotujemy. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i obsmażamy mięso mielone
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku. Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego z indyka Jajko Około 70g bułki tartej Soł i pieprz Na sos Pęczek koperku Łyżka masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie składniki
Kolizje Smaków