wersji jesiennej z puree dyniowym. 100 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych 100 g płatków żytnich pełnoziarnistych 100 g płatków owsianych 50 g siemienia lnianego 50 g słonecznika 50 g pestek dyni 50 g rodzynek 3/4 szkl. puree z dyni 3 łyżki miodu Wymieszać ze sobą wszystkie składniki,rozłożyć na dużej blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni
Kolorowa kuchnia Elkifantazji… SKŁADNIKI – makaron rigatoni – 250 g karkówka lub schab – 15 dkg pieczarki – 6 sztuk cebula – 1 sztuka pesto pistacjowe lub inne według uznania – 2 łyżki pestki z dyni – 4 łyżki oliwa z oliwy sól, pieprz grana padano lub żółty ser – trochę do posypania na koniec PRZYGOTOWANIE : Makaron ugotwać al dente. Mięso pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie(...)cebulę i smażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać pokrojone drobno pieczarki. Dolać trochę wody i duszić na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie dodać pesto, obrane pestki z dyni i ugotowany makaron. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na talerze i posypać potartym serem. Buon appetito
kuchniabellissima.wordpress.comPowoli kończę już robienie przetworów na zimę. Jeszcze mam ochotę na mus z dyni. Jest bardzo przydatny do ciast lub deserów. Dzisiejsza porcja była zrobiona z dyni o jasnym miąższu i ma smak cytrynowy. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieChrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem. Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu. To nasza ulubiona granola (obok granoli z patelni ). Córeczka uwielbia wcinać ją bez żadnych dodatków, tak prosto z talerzyka. Granolę jadamy z owocami , jogurtem lub mlekiem (ja polubiłam ostatnio z mlekiem owsianym lub sojowym). Używamy jako posypkę(...)cynamonu jest delikatnie wyczuwalny, a to oznacza, że granola nie jest mocno cynamonowa. Z otrzymanych składników wychodzi więcej niż litrowy słoik gotowej granoli. The post Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjatego cudownie chrupiąca kruszonka. Mniam. Koniecznie wypróbujcie, warto:) KORZENNY CHLEBEK DYNIOWY CIASTO 2 i 1/4 szkl mąki 1,5 szkl cukru 2 jajka 1 i 1/4 szkl puree z dyni 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru mielonego 2 szkl groszków czekoladowych do pieczenia(...)użyłam dużych groszków czekoladowych) KRUSZONKA 6-8 łyżek roztopionego masła 0,5 szkl brązowego cukru 3/4 szkl mąki 0,5 łyżeczki cynamonu Ubić cukier z jajkami, dodać dynię i olej. Wymieszać mąkę z solą, cynamonem, gałką i imbirem. Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać, aż się połączą. Dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej blaszki – proponuję
Pieguskowa Kuchniawięc będą często gościły na moim stole. Moje chłopaki się nimi zajadają i ja zresztą również. Przepis zaczerpnięty od Annco DYNIOWE BUŁECZKI GOTOWANE NA PARZE 60 g puree z dyni 90 g wody 3/4 łyżeczki suszonych drożdży 250 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 10 g oleju lub oliwy 1 łyżka czarnego sezamu Do miski przesiać mąkę, dodać cukier(...)puree z dyni, sezam i olej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać do reszty składników. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na 15-30 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (około 40 x 20) posmarować wierzch zimną wodą i zwinąć. Pokroić na 8-10 kawałków i umieścić każdy na kawałku papieru do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce
Pieguskowa KuchniaPonieważ jeszcze zamrożona dynia siedzi bezczelnie w naszym zamrażalniku, czas coś z nią zrobić. Coś co pozwoli nam w szybkim tempie jej się pozbyć. Prócz ciast najlepszym pomysłem dla mnie jest pieczywo. A gdy wypróbowałam ten przepis wiem, że trzeba będzie go powtórzyć :) Przepis znaleziony na stronie delicioustitbits.blogspot.com . Ja niestety nie posiadam garnka żeliwnego, dlatego piekłam w okrągłym naczyniu(...)żaroodpornym. Wyszły dwa bochenki - jeden duży drugi mały :) Składniki: 500 g mąki 250 g musu z dyni można skorzystać z tego przepisu :) 180 - 200 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru Przygotowanie: do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto - Thermomix 3 min/poz Interwał przekładamy ciasto do miski wysmarowanej oliwą i odstawiamy
Gotowanie z pasjąłyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki ziela angielskiego, mielonego szczypta soli 3 jajka 60 ml oleju kokosowego, roztopionego 130 g cukru brązowego 190 g puree z dyni / musu jabłkowego ok 230 g startego jabłka (2 średnie jabłka) Wykonanie: W misce mieszamy przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, ziele angielskie i sól(...)drugiej misce, przy pomocy rózgi kuchennej mieszamy jajka, olej, cukier i puree z dyni. Dodajemy suche składniki i mieszamy całość do otrzymania jednolitej masy. Na końcu dodajemy starte jabłka i krótko mieszamy. Gotowe ciasto za pomocą łyżki przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok 20 – 25 minut
Słodki Pomysłletnią porą! SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 porcja - 215 kcal) 1 cukinia - około 300 g 100 g sera feta dobrej jakości 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika zioła prowansalskie, sól morska PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy w grube półplastry i grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy, solimy w trakcie. Ser kroimy w grubą kostkę(...)mieszamy z cukinią, posypujemy pestkami dyni i słonecznikiem (możemy je wcześniej podprażyć na suchej patelni). Doprawiamy całość ziołami prowansalskimi. Smacznego :) 1 porcja - 215 kcal - białko - 12 g - tłuszcze - 16 g - węglowodany - 5 g - błonnik - 4 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne RewelacjeWypróbujcie również innych przepisów na granolę: granola jabłkowa z orzechami , granola z rabarbarem i granola orzechowa . Składniki: – 250g płatków owsianych (bezglutenowych) – 60g miodu – 50g pestek dyni – 50g nasion słonecznika – 50g orzechów pekan – 50g siemienia lnianego (niemielonego) – 40g orzechów brazylijskich – 40g płatków migdałów – 20g ekspandowanego amarantusa – 25g rodzynek – 25g daktyli(...)laska wanilii (lub 1 łyżka pasty z wanilii) Dodatkowo: – gęsty jogurt naturalny – świeże maliny – miód Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy płatki owsiane, pestki dyni, słonecznik, siemię, orzechy i amarantus. Do miski dodajemy płynny miód i ziarenka wydrążone z laski wanilii (lub pastę). Dokładnie mieszamy. Masę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy
Be Fit Be Strongporcje ) * buraki ( upieczone ) – 2 duże szt * świeże sałaty ( masłowa, karbowana … ) * pomidorki koktajlowe – 10 szt * cukinia żółta i zielona – 1 szt * orzechy laskowe i pestki dyni – 1 garść * ricotta di bufala – ok. 50 g * świeża bagietka + oliwa MARYNATA DO BURAKÓW: * Ocet Kielecki – 2 łyżki * tarta skórka z pomarańczy – 1 łyżka * ocet balsamiczny(...)cukru – wszystko razem mieszamy, marynujemy kilkanaście minut. Na talerzu układamy mix sałat, buraczki, pokrojoną w cieniutkie plastry i zwiniętą cukinię, pokrojone pomidorki koktajlowe oraz podprażone orzechy i pestki dyni. Dodajemy schłodzoną ricottę, delikatnie oprószamy pieprzem. Podajemy z chrupiącą grzanką. Smacznego! Ps. Śmiało możemy taką sałatkę zabrać do pracy – np. w słoiku albo pszennej tortilli. Wpis powstał
Ostra na Słodkodań z grilla. * SKŁADNIKI na 4 porcje 2 pęczki zielonych szparagów 200 g sera halloumi 1 czerwona cebula garść listków świeżej mięty 2 łyżki płatków migdałów olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek sól * PRZYGOTOWANIE Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce i ewentualnie obierz część, jeśli skórka jest gruba. Następnie wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj, aż będą(...)Migdały podpraż na suchej patelni. Na talerzu ułóż ugotowane szparagi, plastry grillowanego sera i całość posyp płatkami migdałów oraz listkami mięty. Na sam koniec sałatkę polej olejem z pestek dyni lub oliwą z oliwek
Food Squaretutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki orkiszowej 240 g jasnej mąki orkiszowej 60 g polenty (kaszy kukurydzianej) pół łyżeczki cukru 8 g soli łyżka ziaren dyni ok. 350 g wody Wieczorem Do ciasta z poprzedniego wypieku dolać niewielką ilość wody i całość wymieszać. Przykryć i odstawić na pół godziny. Do miski wsypać mąkę, polentę, cukier(...)Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i posypać pestkami dyni. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (zajmie to ok. 2 godzin). Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Zaraz
Weekendy w domu i ogrodziesię tak, że latem tęsknie za jedzeniem zimowym, a zimą za letnim, wiosną chetnie zjadłabym jesienną zupa, a jesienią coś wiosennego. Macie tak czasami? Dlatego gdy zobaczyłam w sklepie dynię piżmową pomyślałam czemu nie zrobić gęstego, rozgrzewającego kremu z dynią. Do tego kilka batatów, aromatycznych przypraw i powstała pyszna, szybka zupa. Obiad, że palce lizać. A przy okazji zupy chciałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikKtóregoś dnia dostałam od mamy zieloną mąkę. Przyznam szczerze, że wyglądała jak sproszkowany szpinak albo coś w tym rodzaju. Mąka z pestek dyni to takie bezglutenowe cudo, które jest świetną podstawą do zrobienia kruchych ciasteczek. Coś dla wielbicieli kruchości i proszku do pieczenia. I w dodatku strasznie zdrowe. Pestki dyni uzupełniają wiele wartości. Jednak ich jedzenie może być nudne
Krupeczki