dynia - 15472 przepisów (strona:422/1032)

Makaron ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 186

penne  3 ząbki czosnku 3 garście szpinaku (75 g) 100 g fety 4 plastry suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju z zalewy z pomidorów 1 łyżeczka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika sól, pieprz, suszone oregano PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce oleju z pomidorów, dodajemy(...)Smażymy chwilę, aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Wrzucamy makaron i mieszamy całość. Rozkładamy na talerze, skrapiamy drugą łyżką oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posypujemy dynią i słonecznikiem. Smacznego! 1 porcja - 556 kcal:- - białko - 24 g - tłuszcze - 27 g - węglowodany - 53 g - błonnik - 10 g Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Zupa z dynii i mango. Super fit 134

wyczerpaniu, ale można jeszcze ją upolować. Dynii towarzyszy dodatek mango, napiszę krótko zupa smakuje obłędnie! Aromatyczna, rozgrzewająca, a jednocześnie bardzo lekka i owocowa. Składniki 4 porcje: 600 g dyni Hokkaido 2 cebule 20 g imbiru 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta goździków 1 l bulionu warzywnego 1 duże jabłko 2 mango 100 ml śmietany(...)opcjonalnie sól, pieprz gałka muszkatałowa natka pietruszki Wykonanie: dynie umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć wnętrze z miękką częścią i pestkami. Pokroić w kostkę cebulę i imbir obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Dodać kardamon, cynamon i szczyptę goździków, następnie zalać bulionem i gotować około 20 minut w międzyczasie obrać jabłko, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
domowe pączki dyniowe 132

składniki: ok. 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 200 ml mleka 150 g pure z dyni 60 g masła, w temperaturze pokojowej 40 g drożdży 2 żółtka 1 jajko 1 szczypta soli 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki tłuszcz do głębokiego smażenia marmolada lukier, kandyzowana skórka z pomarańczy, cukier puder wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim(...)łyżką cukru oraz 40 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, pozostały cukier, masło i rozcieramy dłońmi Następnie dodajemy żółtka, jajko, pure z dyni oraz podrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na ok. 16 kawałków, formujemy kulki, układamy

Domowy Smak Jedzenia
Dzik w sosie z dynią 180

Czasami prosicie mnie o dania z dziczyzny bo ciągle ich mało więc oto jeden z nich. Potrzebna jest tutaj szynka z dzika, no i dynia, ulubiona, u mnie jest to hokkaido, zapasy jeszcze mam. Danie jest podane z najzdrowszą z kasz czyli gryczaną białą ale tutaj pełna dowolność, można podać z ryżem czy ziemniakami. Zapraszam zatem na pyszny obiad. Dzik(...)sosie z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Czekoladowa granola gryczana (bez płatków owsianych) 205

porcji) Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny Składniki: 100g fig suszonych 250g kaszy gryczanej 40g orzechów pekan 30g orzechów włoskich 10g płatków kokosowych 50g płatków jaglanych 50g pestek dyni 40g oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego 20g kakao 60ml mleka roślinnego Przygotowanie 1 Figi płuczę w miseczce we wrzątku, następnie wylewam wodę, zalewam jeszcze raz figi wrzątkiem i zostawiam(...)razy i przesypuję do miski. 4 Orzechy pekan i włoskie siekam na mniejsze kawałki. 5 Do miski z kaszą dodaję posiekane orzechy, płatki kokosowe, płatki jaglane, pestki dyni i mieszam. 6 Figi miksuję na pastę z 4 łyżkami wody (z moczenia fig). 7 W rondelku rozpuszczam olej kokosowy, dodaję syrop klonowy, kakao, mleko roślinne oraz zmiksowane figi i mieszam

Book of spells
Dynia na mleku z zacierkami 155

Pewnie pamiętacie scenę z "Samych swoich" jak Jaśko mówi, że ma smaka na dynię z zacierkami, taką jak gotowała nasza mamusia. ☺ Dynia ugotowana na mleku jest delikatna i kremowa. Posłodzona jest fantastycznym śniadaniem. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Dyniowo-serowa lasagne 101

daniu króluje dynia, dzielnie wspierana przez niezawodny makaron. Jeśli do dań z tego warzywa nie jesteście specjalnie przekonani, to gorąco polecam Wam ten przepis. Słodycz dyni jest subtelnie podkreślona, a w kontraście ze słonym serem i lekko pikantnym dyniowym sosem- wszystko komponuje się ze sobą cudownie. Zapewniam! Czytaj więcej

Pichceniomania
Razowe ciasto z dynią - bez cukru i tłuszczu :) 179

Bardzo proste ciasto z dodatkiem dyni , które nie wymaga wielu składników. Nie ma w nim cukru, a także popularnych jego zastępników, a za to są daktyle , które nadały delikatnej słodyczy, dlatego ciasto nie jest nadto słodkie. Nie ma w nim także tłuszczu, bo... zwyczajnie o nim zapomniałam i było to zdarzenie niezamierzone 😂 Aczkolwiek możesz dodać ok. 2 łyżki np. oleju(...)smakuje posmarowane domową konfiturą czy dżemem.  Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej  100 g daktyli (Targroch) 165 g wody z namoczonych daktyli  165 g pure z dyni (przepis znajdziesz TUTAJ ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 jajka szczypta soli  Przygotowanie: Na samym początku namocz daktyle. Należy zalać je wrzątkiem (do przykrycia) i odstawić na minimum

Zdrowie na języku :P
Surówka z koprem włoskim, selerem naciowym i jabłkiem 137

jego smakiem. Całościowo surówka faktycznie komponuje się bezbłędnie. Z chęcią ponownie do niej wrócę:) 1 nieduży koper włoski (fenkuł) 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 2 łyżki prażonych pestek dyni garść lub dwie małych liści sałaty Dressing: 4 łyżki oliwy extra vergine sok z 1/2 cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka brązowego cukru 1,5 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz(...)następnie jeszcze raz na pół. Drobno siekamy, na cieniutkie plasterki. Seler naciowy kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy wraz ze skórką na cienkie półplasterki. Pestki dyni prażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy umyte liście sałaty. Łączymy z dressingiem. Źródło

Smaki Na Talerzu
Sabji z ziemniaków i dyni oraz "Na ścieżkach złudzeń" 150

wykonanie, bo każdy robi według własnego uznania i smaku. Składnikami obowiązkowymi są ziemniaki i aromatyczne przyprawy charakterystyczne dla kuchni Wschodu. Składniki (na 2 porcje): ok. pół kg dyni 2 duże ziemniaki olej do smażenia pół słoika sosu warzywnego lub pomidorowego łyżka nasion kolendry szczypta cynamonu pół łyżeczki kozieradki łyżeczka kurkumy łyżeczka imbiru pół łyżeczki ostrej papryki w proszku natka kolendry(...)Dynię i ziemniaki oczyścić i ewentualnie obrać. Podzielić warzywa na duże kawałki. Ułożyć na blasze i polać olejem. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Kolendrę utłuc w moździerzu na proszek. W garnku z grubym dnem podgrzać łyżkę oleju i podgrzać na nim przyprawy. Wlać sos warzywny lub pomidorowy i go podgrzać. Warzywa pokroić na mniejsze

Weekendy w domu i ogrodzie
CIASTECZKA DYNIOWE HALLOWEEN 165

ciastka można dodać trochę więcej cukru) 1 małe opakowanie cukru waniliowego( dałam domowy) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przypraw korzennych 3 żółtka 1 szklanka puree z dyni ½ kostki masła/margaryny   Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, przypraw, żółtek, puree z dyni oraz masła zagniatamy ciasto które lekko się klei

Słodkie zapomnienie
CIASTECZKA FIT IDEALNE 153

Składniki (8-10 szt.): 2 dojrzałe banany 2 łyżki masła orzechowego 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki pestek dyni 1 łyżka pestek słonecznika dodatkowo dodałam szczyptę cynamonu Wykonanie: banany rozgniatamy na papkę np. widelcem, następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki czyli masło orzechowe, płatki owsiane, żurawinę, kokos, pestki dyni   i słonecznika oraz

Słodkie zapomnienie
CIASTO DYNIOWE Z KRUSZONKĄ ORZECHOWĄ 156

soli ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ½ szklanki żurawiny lub rodzynek 2 jajka ¼ szklanki oleju np. rzepakowego ⅓ szklanki jogurtu naturalnego ½ szklanki miodu ¾ szklanki puree z dyni ⅓ łyżeczki aromatu waniliowego Kruszonka: ¼ szklanki posiekanych migdałów lub orzechów laskowych 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru ( dałam brązowy) ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1½ łyżki schłodzonego masła Ze wszystkich składników zagniatamy(...)miski wkładamy mąkę, cukier, sodę, sól, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową oraz żurawinę, mieszamy i odstawiamy w drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, olej, jogurt, miód, puree z dyni oraz aromat waniliowy do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy do połączenia składników ciasto przekładamy do formy 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką , pieczemy około 60 minut do suchego

Słodkie zapomnienie
Korzenny sernik dyniowy 145

zostanie z Wami na dłużej, koniecznie spróbujcie. Składniki (forma o średnicy 26 cm): WAŻNE: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masa serowo-dyniowa: 1,5 szklanki (375 ml) purée z dyni 0,75 wiaderka (750 g) twarogu dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 szklanka (200 g) drobnego cukru 5 jajek 1 łyżka (15 g) kaszy manny 1 opakowanie(...)boki formy. 3) Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, następnie cały czas mieszając dodać cukier, jajka, budyń, kaszę manną oraz przyprawę korzenną. 5) Na koniec dodać partiami purée z dyni i ponownie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. 7) Gotową masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy i wyrównać. 8) Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika

Fitsweet.me
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb dyniowy (Pane di zucca) 147

SKŁADNIKI 300 g mąki chlebowej 250 g dyni ugotowanej na parze 15 g świeżych drożdży 150 ml mleka 1 łyżeczka miodu szczypta soli 1 jajko 1 łyżka mleka **** INGREDIENTI 300 g di farina tipo 00 250 g di zucca cotta a vapore 15 g di lievito di birra fresco 150 ml di latte 1 cucchiaino di miele(...)rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 150 ml letniego mleka; mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   Do dołka w m ą ce wlewamy rozczyn, następnie puree z dyni, sól i miód. Ciasto w yrabiamy ok. 10-15 minut. Wyrobione ciasto  przykrywamy wilgotn ą ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania