czasu użycia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku / starte na tarce 1 szklanka tartej dyni lub marchewki garść liści jarmużu / umytych, oddzielonych od twardej łodyżki, porwanych na mniejsze kawałki 2 łyżki koziego twarożku przyprawy: 2 łyżki sosu sojowego, po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, kurkumy(...)przed podaniem jeszcze raz podgrzewamy na minimalnej mocy palnika. Na większej patelni, na średnim ogniu, na 1 łyżce masła i 1 łyżce oliwy szklimy cebulkę (4 minuty). Dodajemy startą dynię, czosnek i jarmuż. Smażymy, co jakiś czas mieszając, przez około 7 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. W razie potrzeby podlewamy 2-3 łyżkami wody. Doprawiamy do smaku sosem sojowym
cool and mintyProsta, pożywna sałatka z dressingiem na bazie oliwy. Składniki na 1 porcję: kilka liści sałaty lodowej 200 g piersi z indyka lub kurczaka 1/2 awokado 1 łyżka pestek dyni kilka pomidorków koktajlowych 1-2 kromki pełnoziarnistego chleba na grzanki 1 łyżka przyprawy shoarma dressing: 2,5 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego pieprz kolorowy(...)małym ogniu aż zmięknie. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na patelni. Na talerzu ułożyć kolejno sałatę, pomidorki, pokrojone w paski awokado i mięso. Posypać grzankami i pestkami dyni. Dressing: Oliwę, miód i ocet jabłkowy dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polać sałatkę dressingiem
Ze smakiem i z pasjąprzedstawiam wam pierwsze aromatyczne, sycące i zdrowe danie z serii "Szybkie gotowanie"! Składniki: -jedna cukinia (ok. 250g) -zielona soczewica (ok. 50g) -cebula (pół małej) -czosnek (1 ząbek) -pestki dyni (garść) -sól, pieprz (szczypta) -oregano, majeranek, bazylia (szczypta) Sos: -"Bieluch" naturalny (2 łyżki- możecie użyć ricotty lub po prostu jogurtu greckiego) -oregano, kminek i granulowany czosnek(...)dusimy na wolnym ogniu aż będzie miękka. W miseczce łączymy wszystkie składniki na sos. Ugotowaną soczewicę przerzucamy na patelnie, wszystko mieszamy przekładamy do miseczki, polewamy sosem i obsypujemy pestkami dyni. Smacznego! Soczewica zawiera pokłady białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest ono co prawda niepełnowartościowe, ale w połączeniu z składnikami uzupełniającymi niedobory danych aminokwasów (np. zboża, ziemniaki
Gawron w rosoledawna jestem fanką pankejków, ale te dyniowe wyjątkowo w tym sezonie mi smakują. Są puszyste, mięciutkie i wyjątkowo smaczne. W przygotowaniu proste. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, spieszcie się, bo dyni już w sklepach coraz mniej. CYNAMONOWE PLACUSZKI DYNIOWE ✔ 3/4 szkl.puree z dyni ✔ 1 szkl. mąki np.owsianej /ryżowej ✔ 2 łyżki jogurtu naturalnego ✔ 2 jajka ✔ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ✔ cynamon
Tetiisheriktóra sprawia, że danie jest godne najlepszej orientalnej restauracji. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 200 g * papryka czerwona oraz żółta – po 0,5 szt * dynia hakkaido – ok. 150 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2-3 ząbki * mleko kokosowe – 250 ml * pasta Tom Yum – 1 łyżeczka * papryczka chili(...)wszystko razem przesmażamy kilka minut aż składniki nabiorą aromatu, a następnie dodajmy łyżeczkę pasty Tom Yum. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, a następnie wrzucamy pokrojone papryki oraz dynię – wszystko razem przesmażamy kilka minut mieszając i obtaczając w przyprawach. Po przesmażaniu zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy odrobinę sosu sojowego i łyżeczkę cukru kokosowego i na wolnym ogniu dusimy
Ostra na Słodkokaszą lub grzankami. My jedliśmy posypaną czarnym sezamem, który ładnie kontrastował z pomarańczowym kremem. Składniki: • 1 marchewka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 3 szklanki pokrojonej dyni • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 2 okrągłe sery pleśniowe, np. Turek • czarny sezam do posypania Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora(...)podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. • Na koniec wrzucić pokrojony ser, zagotować aż się rozpuści. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. • Podawać
To co kochamZostało mi trochę puree z dyni, a że zachciało mi się placuszków gryczanych, to połączyłam te składniki w całość. Placuszki pachną cynamonem i wanilią, i są przede wszystkim bardzo zdrowe. Łasuchom proponuję dodać 2 łyżki cukru, bo placuszki nie są słodkie. Ja jadłam je z miodem i dla mnie były wystarczająco słodkie(...)Można je jeść również ze śmietaną, serkiem i dowolnym dżemem. Składniki: • 200 g kaszy gryczanej białej – 2 woreczki • 1 szklanka puree z dyni • cukier waniliowy • 2 łyżki serka mascarpone • 1 jajko • 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: • Kaszę zalać wodą i odstawić na noc. • Następnego dnia pozostawić ok. 1 cm wody nad kaszą
To co kochamnutką limonki a to za sprawą suszonych liści , nie inaczej jak od Skworcu.com.pl Zapraszam! Składniki; 1 udko kurze 1 marchewka 1 pietruszka 4 ziemniaki 1 mała dynia hokkaido 2 suszone liście limonki Skworcu sól do smaku, słodka papryka czerwony pieprz Skworcu 1 cebula 1 łyżka masła ziarna słonecznika do podania Przygotowanie; Mięso zalać wodą i gotować rosół(...)Dodać do mięsa. Dorzucić liście limonki i nadal gotować. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je i wykorzystujemy do innych celów. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do rosołu, dynię obieramy, wydrążamy środek i także kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa powinny być przykryte rosołem.Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy
Radość kipiąca uśmiechem.Bardzo fajna, lekka przekąska. I banalna w wykonaniu. Może być również dodatkiem do dania głównego. Składniki: plastry dyni (u mnie 2 duże) 2 łyżeczki oliwy z pestek winogron sól himalajska 1 garść pestek słonecznika mielona papryka słodka, może być również ostra Piekarnik nastawić na 190 stopni - termoobieg Plastry dyni ułożyć na papierze do pieczenia Posolić i doprawić papryką Skropić olejem
Szczęśliwa kuchniajego dodatkiem staje się pysznie kremowa, dzięki podstawie syropu, czyli dyniowemu puree. Świetnie sprawdzi się też z lodami, czy jako dopełnienie ciepłej szarlotki. Absolutna rozpusta i pyszność! :D Koniec dyni w moich zapasach i tym samym kończę dyniowy temat w tym sezonie, do następnego razu, królowo jesieni! :) A jeśli Wam zostało jeszcze trochę tej dyniowej pyszności, nie wahajcie się(...)chwili i przyrządźcie przepyszny dyniowy syrop korzenny! Pumpkin spice syrup Potrzebujesz: 1 szkl. wody 100 g brązowego cukru 150 g puree z dyni 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 4 goździki 1/2 laski wanilii Sposób przyrządzenia: 1. W rondelku podgrzewaj wodę z cukrem do całkowitego rozpuszczenia się cukru. 2. Do cukrowego syropu dodaj dyniowy
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDzisiaj zapraszamy na bardzo prostą i niezwykle pyszną zupę krem dla dzieci z dyni i batata. Zupę robi się szybko i jest niezwykle prosta w przygotowaniu. W smaku lekko słodka, za sprawą batata, bardzo przypada do gustu małym koneserom (i nie tylko im :)) Czas przygotowania: 5 minut + czas na ugotowanie warzyw Ilość porcji: 4 miseczki Składniki: 200g nieobranej dyni hokkaido
Kolizje SmakówSezon dyniowy trwa. Propozycji na dania z dynią jest mnóstwo. Ja zdecydowałam się zrobić muffiny. PRZEPIS ✔3 łyżki mąki ryżowej @purerein ✔1 jajko ✔1 banan ✔4-5 łyżek puree z dyni ✔1 łyżeczka cynamonu @purerein ✔1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mieszamy. Masę wylewamy do foremek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok.30-40min, 180 stopni. Pilnujemy muffinek, żeby się nie przypaliły
TetiisheriSkładniki na sos: 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 średniego pora, tylko biała część, pokrojony w cienkie plasterki 2 szklanki śmietanki 36% 1 szklanka puree z dyni 200 g sera koziego, rozdrobnionego 50 g startego parmezanu ¼ szklanki posiekanej świeżej szałwii sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź. W dużej(...)sosu, rozgrzej 2 łyżki masła na średnim ogniu i włóż pory. Gdy zaczną mięknąć dodaj czosnek i smaż mieszając przez 30 sekund. Następnie wlej śmietanę i wmieszaj puree z dyni. Po chwili wmieszaj jarmuż, ser kozi, parmezan, posiekaną szałwię i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj aż jarmuż zacznie „więdnąć”. Wmieszaj ugotowany makaron i połowę chrupiącego boczku
karmelowyplucha. Co zrobić by tę jesień polubić, by ją chociaż trochę osłodzić? Może warto upiec sobie na pocieszeni pachnące drożdżówki? Mi jesień kojarzy się nieodłącznie z zapachem cynamonu i dynią, dlatego postanowiłam połączyć te smaki i upiec cynamonki z mąki tortowej Lubelli , do środka których dodałam puree z dyni. I co powiecie na takie połączenie? Czy takie bułeczki nie spowodują
Bernika - moj kulinarny pamietnik