dynia - 15472 przepisów (strona:421/1032)

Batoniki z ziarnami i miodem 198

morele, śliwki, daktyle, migdały, więc każdemu przypadną do gustu. Składniki (na 20-24 porcje): 3 szklanki płatków owsianych zwykłych 1½ szklanka pestek słonecznika BIO, firmy Polskie Młyny ½ szklanki pestek dyni BIO, firmy Polskie Młyny 1½ szklanki ziaren sezamu 1 szklanka suszonej żurawiny 1 szklanka rodzynek (opcjonalnie) około 100g jagód goji ½ szklanki dowolnych orzechów, w moim przypadku laskowych 2 łyżki masła(...)szklanka płynnego miodu Płatki owsiane, pestki dyni, słonecznika, sezamu i posiekane orzechy prażymy na patelni, aż osiągną ciemnozłoty kolor. Przeczytaj cały przepis - Batoniki z ziarnami i miodem at AleTorcik

AleTorcik
Zapiekanki z bobem i kwiatami dyni 166

łupinek bobu po 1 łyżeczce drobno posiekanych ziół: natki pietruszki, bazylii, oregano, cząbru, tymianku (lub innych) 8 małych cebulek (wraz z jasnozielonymi częściami szczypiorku) 6 lub 12 kwiatów dyni 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj posiekane zioła i wymieszaj. Cebulki pokrój w cienkie plasterki i wrzuć na rozpuszczone(...)zeszklonej cebulki. Cebulkę przykryj mozzarellą z ziołami. Teraz możesz oprószyć zapiekanki solą i pieprzem (chyba, że chcesz to zrobić po upieczeniu). Na serze ułóż po 1 lub 2 kwiaty dyni na kromkę (z kwiatów musisz odciąć nożyczkami całe zielone części od strony łodyżek - w ten sposób usuniesz jednocześnie pręciki z wewnątrz kwiatu). Piekarnik rozgrzej do 250°C, włóż blachę

Delicious Place
Muffinki dyniowe w pistacjowym lukrze 111

Składniki: (13-14 szt. muffinek) 130 g. dyni Hokkaido startej na papkę (jak ziemniaki na placki) 2 jajka 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. oleju 1,5 szkl. mąki pszennej szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2/3 szkl. cukru drobnego do wypieków 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier pistacjowy 2/3 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. łuskanych pistacji(...)prażonych, solonych) + garść do posypania 1 łyżka mleka 1,5 łyżki soku z cytryny W misie miksera zmiksuj ze sobą jajka, mleko, olej i startą dynię. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier drobny i waniliowy, proszek do pieczenia i kardamon. Do mokrych składników wsyp połowę wymieszanych składników suchych i krótko zmiksuj. Dosyp drugą połowę i miksuj, aż składniki się

Delicious Place
Risotto z dynią i grzybami 91

porcji) 1 i 1/3 szkl. ryżu arborio 2 łyżki masła 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1/2 szkl. białego wina (u mnie Prosecco) 2 szkl. startej na dużych oczkach dyni (u mnie hokkaido) 1 szkl. zielonej cukinii pokrojonej w małą kosteczkę (ze skórką) 350 g. świeżych grzybów (u mnie maślaki) 4 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego 1/2 szkl. drobno startego(...)ogniu przez 2 minuty, aż się zrobi się lekko przezroczysty (uważaj, aby go nie przypalić). Do ryżu wlej wino i czekaj, aż całkiem odparuje. Wtedy dodaj na patelnię startą dynię, pokrojoną cukinię oraz oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby (jeśli są małe możesz przekroić tylko na pół). Wlej 2 szkl. gorącego wywaru, wymieszaj zawartość patelni i gotuj na średnim

Delicious Place
Letnie śniadanie 192

łyżki stołowe zmielonych orzechów 2 łyżeczki suszonego szpinaku kilka gałązek świeżego koperku i tymianku kilka listków szczawiu lub młodej sałaty 4-5 rzodkiewek oliwa z oliwek olej z pestek dyni świeżo zmielony pieprz kolorowy i sól himalajska Wykonanie: Obierz ogórka, pokrój na grube plastry, następnie zblenduj go wraz z koperkiem na gładki mus. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój(...)mieszance orzechów i szpinaku, ustaw je na makaronie i cukinii wraz z plastrami rzodkiewki. Połóż na jajko listek szczawiu lub sałaty. Na koniec polej całość olejem z pestek dyni. Smacznego

Garniec Magalie
Zupa kalafiorowa – pychotka :) 195

Zupa kalafiorowa to nasza kolejna propozycja na pewną odmianę obiadową. Zupa wyśmienicie smakuje przygotowana ze świeżych warzyw, jednak w okresie zimowych możecie ją również przygotować z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca z solonymi pestkami dyni i pistacjami (bez cukru) 127

nerkowca 50g mąki pszennej 50g masła/margaryny 1 jajko 2 łyżki miodu (płynnego; płaskie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g prażonych z solą pestek dyni oraz solonych pistacji (waga bez łupinek i w sumie, w dowolnych proporcjach) Wszystkie składniki (oprócz pestek i pistacji) dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do masy(...)widelca. Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 12-15 minut w 180 stopniach.  (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)   Mąka z orzechów nerkowca oraz pestki dyni i pistacje pochodzą ze sklepu Radix

Di gotuje
DYNIOWE PUREE 122

Pieczona, zblendowana dynia będąca podstawą jesiennych wypieków i deserów. Zawsze przygotowuję większą ilość tego pomarańczowego musu i zamykam go w słoiczkach na zimę. Używam do babeczek, kremów, serniczków, racuszków, oraz jako dodatek do kawy. 1. Dynię kroję na mniejsze części układam.       na blaszce skórką do dołu 2. Piekę ok 40 minut w 180 stopniach. 3. Łyżką

Upiecz sobie babeczkę
Makaron z warzywami na szybki obiad :) 190

delikatnym. Ale ogólnie podsumowuje go bardzo dobrze, świetnie komponował się w poniższym daniu.  Składniki (2-3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku  1 duża marchewka 1/2 małej dyni piżmowej  1 ugotowany burak 1 duży ogórek kiszony  2 duże garście świeżego szpinaku  1 łyżka posiekanej natki pietruszki  1,5 łyżki oleju kokosowego (użyłam Ostrovit(...)sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka  Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej. Podsmażaj na średnim ogniu posiekaną cebulę z czosnkiem. Do zrumienienia. Kolejno dodaj pokrojoną w drobną kostkę dynię i marchewkę. Zalej 1/2 szklaną wody i duś na małym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut.  Po tym czasie dodaj pokrojonego drobno buraka i ogórka. Dodaj także przyprawy. Wszystko

Zdrowie na języku :P
Sałatka z kwiatami szczypiorku 116

kaszy gryczanej 1/4 pomidora malinowego 3-4 kwiaty szczypiorku kilka utartych plasterków wędzonego sera 1 grillowane udo z kurczaka (jedynie z solą i pieprzem) świeże oregano olej z pestek dyni sól, pieprz Na talerzu układamy kilka całych liści sałaty masłowej, następnie resztę składników układamy paskami. Całość wtedy, przed osobistym zmieszaniem wszystkiego na talerzu, lepiej się prezentuje. Poukładane na talerzu składniki(...)oprószamy solą i pieprzem, a kwiat szczypiorku odrywamy od łodyżki i rozdrabniamy. W kieliszku umieszczamy tłoczony na zimno olej z pestek dyni. Smacznego! :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
Zupa krem z brokułów, domowym groszkiem ptysiowym i ziołowymi kuleczkami z białego sera 181

miseczki, dekorujemy śmietaną, wkładamy kuleczki serowe i groszek ptysiowy. W dni upalne wybornie smakuje na chłodno! Kuleczki serowe do zupy ser biały tłusty, pieprz i sól do smaku, pestki dyni lub inne ziarno uprażone na patelni i pokruszone, świeża bazylia lub inne ulubione przez Was zioło. Biały ser doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy drobno bazylię, łączymy z serem. Formujemy kuleczki(...)obsypując je pokruszonymi pestkami dyni

Leśny Zakątek
Krem z zielonych szparagów 126

pachnące czosnkiem bułeczki.  pęczek zielonych szparagów (500g) 1 duży ziemniak 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego sól świeżo mielony pieprz pestki dyni W garnku roztopić  masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę i jeszcze chwilę smażyć. Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki ,odciąć główki(...)zupy i odłożyć do dekoracji. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem,doprawić do smaku solą i pieprzem.  Nalać porcje na talerze,ułożyć szparagowe główki i posypać pestkami dyni.  Krem podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z świeżo pieczonymi bułeczkami .  Krem szparagowy również wyśmienicie smakuje z waflami kukurydzianymi lub ryżowymi

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka rukola z mozzarellą, oliwkami i mixem sałatkowym Helio 113

mnie sałatka na bazie rukoli, mozzarelli, czarnych (moich ulubionych!) oliwek oraz mieszanki sałatkowej Helio – mix sałatkowy Italia, który składa się z: ziaren słonecznika, orzeszków pini oraz pestek dyni. Dzięki nim moja sałatka nabrała dodatkowych witamin! Składniki: opakowanie rukoli 100 g garść czarnych oliwek pokrojonych 1 żółta papryka kilka kuleczek mozzarelli 6 suszonych pomidorów spora garść (lub całe opakowanie) mixu(...)smaku. Na koniec dosypuję mix sałatkowy Italia Helio . Smacznego! Do przygotowania sałatki wykorzystałam gotowy mix sałatkowy Italia (100 g) firmy Helio Mix sałatkowy Italia składa się z pestek dyni, słonecznika i orzeszków pini – idealna gotowa mieszanka w równej proporcji do sałatek, pieczywa, deserów. Zdrowa przekąska, po którą sięgamy zamiast chipsów

Zasmakuj Kuchni
Chleb podwójnie dyniowy na zakwasie i "Bez mojej zgody" 117

pieczenia. Składniki (na keksówkę): 120 g aktywnego zakwasu np. pszennego 80 g mąki dyniowej 470 g mąki chlebowej typu 720 9 g soli ok. 320 g wody garść pestek dyni Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, sól i mąkę dyniową. Wymieszać. Do zakwasu wlać ok. 50 g wody. Wymieszać i dodać do suchych składników. Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, stopniowo dolewając(...)wyrośnięcia. Przykryć wilgotną ściereczką. Odłożyć 120 g zakwasu na następny wypiek. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch chleba wyrównać mokrymi rękoma. Posypać pestkami dyni. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na półtorej do dwóch godzin. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Piec w tej temperaturze 20 minut, a potem jeszcze godzinę w temperaturze

Weekendy w domu i ogrodzie
Granola z pestkami dyni, suszoną żurawiną i wiórkami kokosowymi 119

Składniki: 3 szklanki płatków owsianych górskich; 1 szklanka suszonej żurawiny; 1/2 szklanki pestek dyni; 1/2 szklanki wiórków kokosowych; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 szklanki syropu klonowego (lub miodu - jak u mnie); 1/4 szklanki oleju roślinnego (rzepakowego, kokosowego, z pestek winogron lub innego ulubionego). DODATKOWO: Blacha do pieczenia o wymiarach około 33 x 23 cm; Papier do pieczenia. 1 szklanka(...)łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, suszoną żurawinę, pestki dyni oraz wiórki kokosowe. Wymieszać. Odstawić na bok. Do drugiej miski wlać olej roślinny, syrop klonowy (lub miód). Wsypać sól. Wymieszać. Do miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski z mokrymi składnikami

Gospodyni Miejska