duże porcje. SKŁADNIKI 1 duże opakowanie miksu sałat 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 100 g sera feta garść orzechów pekan lub włoskich (bez łupin) 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki ziaren słonecznika garść zielonych oliwek 7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka octu winnego sól, pieprz, mieszanka ziół sałatkowych WYKONANIE Do garnuszka wlać oliwę, ocet winny, doprawić(...)feta pokroić w kostkę. Przygotować dwa głębokie talerze. Nałożyć najpierw do każdego miksu sałat, nieco papryki, orzechów, kilka oliwek i kilka kawałków sera feta, posypać słonecznikiem i pestkami dyni, po czym skropić przygotowanym wcześniej dipem. Następnie nałożyć kolejną warstwę tak samo jak wcześniejszą i skropić całość pozostałym dipem. Dzięki nakładaniu do talerzy dwóch warstw są one już dobrze wymieszane
Passions hobbies lifeZdrowsza wersja czekoladowego kremu w wersji lekko wytrawnej. Pikanterii dodaje mu pieprz cayenne, imbir zaś rozgrzewa. Wspaniały dodatek do ciast, deserów a także pieczywa. Składniki 1 kg dyni bez skórki 500 g gruszek ok. 150 g gorzkiej czekolady 70 % ok. 1/2 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki cynamonu 4 plastry świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego(...)pieprz cayenne 1. Obrane gruszki i dynię kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i dusimy do miękkości. Następnie blendujemy na gładką masę. 2. Dokładamy połamaną czekoladę. Całość trzymamy pod przykryciem, aż czekolada się rozpuści. 3. Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Jeżeli używamy świeżego imbiru należy go dorzucić przed blendowaniem. 4. Czeko-dżem smażymy do momentu odparowania nadmiaru wody. Jeżeli jest
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydostaliśmy przepis, tę wegańską zupę gotujemy przynajmniej raz w tygodniu. Taka jest pyszna i zdrowa. Przepis na wegańską zupę krem z soczewicą Składniki: 2 cebule, 500 gramów miąższu z dyni (po sezonie można użyć mrożonej lub innych warzyw – np. ziemniaków pół na pół z selerem lub pietruszką), 4 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, tyle samo(...)soczewicy czerwonej, puszka mleka kokosowego, łyżeczka przyprawy Sriracha Intenson (jeśli jeszcze jej nie macie, użyjcie chilli), sól, olej. Do podania prażone nasiona – u nas siemię, słonecznik i pestki dyni. Zrób tak: czosnek, imbir i kurkumę (jeśli masz w proszku, pomiń i po prostu później dodaj ją do zupy razem z innymi przyprawami), posiekaj i rozetrzyj na desce z odrobiną
Kulinarna Polskadyniowy to świetny w smaku, lekko korzenny deser do kawy. Spód: 250 g herbatników 120 g masła Sernik: 1 kg sera na serniki z wiadereczka 300 g musu z dyni 2 szkl kremówki 2 szkl cukru pudru 1/2 szkl wody 3 łyżki żelatyny łyżeczka przyprawy korzennej czekolada mleczna Spód: herbatniki drobno pokruszyć. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Spód tortownicy(...)papierem do pieczenia, wysypać ciastka, wyrównać i ubić. Wstawić do lodówki. Sernik: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Do miski dodać ser, mus z dyni i cukier puder, zmiksować do połączenia składników. Zimną kremówkę ubić na puch. Dodać do masy serowej, wymieszać. Na koniec cały czas miksując wlewać żelatynę. masę serową wylać na schłodzony spód
Smakołyki Asikażdym co innego, to, co akurat mam pod ręką. Składniki na około 12 ciasteczek: ● 2 jajka ● 2 łyżki oleju kokosowego ● 2-3 łyżki mąki kokosowej (opcjonalnie) ● garść ziaren dyni ● garść ziaren słonecznika ● garść orzechów włoskich lub/i orzechów pekan ● garść suszonej żurawiny (lub rodzynek) ● 1 łyżka posiekanych niesolonych pistacji ● 1 łyżka posiekanych migdałów ● 3-4 łyżki syropu klonowego ● 2 szczypty cynamonu(...)opcjonalnie) Przygotowanie: Jajka ubij trzepaczką, dodaj posiekane orzechy, migdały, pistacje, żurawiny lub/i rodzynki, ziarna dyni i słonecznika, a następnie olej kokosowy, mąkę kokosową (opcjonalnie), cynamon i syrop klonowy (ilość wedle uznania), zamiast syropu klonowego możesz użyć syrop z agawy. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie wykładaj ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładaj masę łyżką stołową, po ok. jednej łyżce
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaIdealna zupa na jesienne obiady to rozgrzewający krem z dyni. Taką zupę po pierwsze robi się szybko, po drugie nie trzeba wielu składników, a po trzecie rozgrzewa i syci. Tylko tyle i aż tyle. Bardzo często robię zupy z dyni i za każdym razem staram się by były inne, by receptura się nie powtarzała. Tym razem do zupy dodałam pastę
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka krojonego ananasa 1 mały patison 1/4 małej dyni 1 puszka kukurydzy 1 średnia cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego curry słodka i ostra papryka … Czytaj dalej Kurczak z dynią i ananasem
czarrna od kuchniaktywnego zakwasu 200 ml mieszanki kawy zbożowej, melasy i wody (w tym czubata łyżka kawy, łyżka melasy i do tego ciepła woda) 150 ml wody łyżka pestek dyni Do dużej miski wsypać mąki i sól. Dodać aktywny zakwas oraz kawę i melasę z wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dolać wodę. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Odstawić na kwadrans(...)przykryć podwójnie złożoną ściereczką kuchenną. Odstawić do wyrastania na kilka godzin lub całą noc. Po 8-10 godzinach ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch pestkami dyni. Odstawić pod przykryciem na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Keksówkę z ciastem stawić do piekarnika. Włączyć go na 210 stopni C., pieczenie góra/dół. Piec 15 minut
Weekendy w domu i ogrodziepiekarnik, odkurzyć zeszyty z przepisami i upiec coś dobrego! Dzisiaj mam dla Was przepyszne sezonowe ciasto- Tartę Pumpkin. Pyszny kruchy spód ciasta, gładka, kremowa i sernikowa masa z dyni, z głęboką nutą pomarańczy i przypraw korzennych to strzał w dziesiątkę! Całość ciasta zwieńczona lekką bitą śmietaną, prażonymi orzechami laskowymi i korzennymi piernikami. Ta tarta jest fenomenalna, koniecznie musicie zrobić(...)Schłodź przez kwadrans w lodówce, wylep formę do tarty i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Temperatura pieczenia 170 stopni C. Grzanie: dół. masa dyniowa: - 750 g pieczonej dyni Hokkaido - 3 jaja - 250 g serka mascarpone - 4 łyżki cukru brązowego - 50 ml esencji pomarańczowej lub otartej skórki z pomarańczy - 1/4 łyżeczki kardamonu - 1/4 łyżeczki cynamonu W/w składniki umieść
SMYKWKUCHNIPołączcie ją z ulubioną kaszą, tłuczonymi ziemniakami lub kawałkiem dobrej jakości chleba. Ilość porcji: 5-6 porcji Czas przygotowania : 1,5 – 2 godziny Składniki: suszone borowiki – 20g dynia piżmowa – 500g marchewka – 2 sztuki cebula – 2 sztuki papryka czerwona – 2 sztuki czosnek – 2 ząbki pomidory w puszce – 800g fasola w puszce – 400g(...)łyżeczka wytrawne czerwone wino – 250ml szpinak świeży – garść olej do pieczenia sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Grzyby zalej 100ml wrzątku. Dynię obierz ze skóry i razem z papryką, marchewką i cebulą pokrój na spore kawałki. Przełóż do naczynia. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Dodaj do naczynia z warzywami i całość wymieszaj
wiecejwarzyw.plSKŁ ADNIKI 700 g miąższu dyni 500-750 ml bulionu warzywnego 2 pory 1-2 gałązki tymianku kilka plasterków wędzonej szynki sól, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 700 g di polpa di zucca 500-750 ml di brodo vegetale 2 porri 1-2 rametti di timo qualche fettine di speck sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Pory obieramy(...)patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, w rzucamy pory; doprawiamy sol ą i pieprzem. Podsmażamy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Miąższ dyni kroimy w kostkę, następnie wrzucamy do podsmażonych porów razem z 1-2 gałązkami tymianku. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Całość mieszamy, gotujemy
La grande e la piccola cuocanadal bezglutenową, bo nie zmieniło się moje upodobanie do serników bez blatów z ciasta. Składniki (na formę (34 x 20)cm ): 1100 g jogurtu greckiego 100 g musu z dyni 6 jaj szczypta soli 0,75 szklanki cukru 0,75 szklanki oleju łyżka mąki ziemniaczanej 64 g budyniu waniliowego bez cukru 12 g cukru z prawdziwą wanilią 2 pigwy limonka(...)razu wycisnąć na nie sok z limonki lub cytryny. Wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier z wanilią, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy, jogurty greckie i mus z dyni. Piekarnik włączyć na 180 stopni C., pieczenie góra/dół. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić sztywną pianę. Do piany dodać cukier i ponownie ubić
Weekendy w domu i ogrodziebogate w smaku danie, które w dużej części robiło się samo w piekarniku. Z pewnością wrócę do tego pomysłu w najbliższym czasie. Składniki : 5 ziemniaków (odmiany do pieczenia) 1/8 dyni odmiany Hokkaido pół romanesco lub kalafiora duża czerwona cebula papryka czerwona 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju do smażenia 12 ziaren zielonego pieprzu (może być z zalewy) łyżeczka oleju sezamowego(...)łyżka kozieradki łyżka sosu sojowego pół łyżeczki soli 5 pieczarek sok z połowy cytryny 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki. Dynię ze skórą pokroić na kawałki trochę większe od ziemniaków. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Z papryki usunąć ogonek i gniazdo nasienne. Pokroić na 8 kawałków. Warzywa umieścić w dużej misce. Dodać do nich
Weekendy w domu i ogrodzieustach. I ten kolor! Sami przyznajcie - jak najbardziej dyniowy ;) Blacha o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto dyniowe: 200 g masła 1 szklanka cukru 250 g puree z dyni 3 jajka 300 g mąki 2 łyżeczki proszku o pieczenia szczypta sol Krem karmelowy: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki 3 łyżki masy kajmakowej 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo(...)czekolady deserowej Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier i mieszać do jego rozpuszczenia. Wystudzić. Tak przygotowaną masę maślaną przelać do miski i dodać do niej puree z dyni oraz żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie wymieszać. Następnie dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, aby w cieście nie było grudek. W drugiej misce ubić na sztywno
My simple kitchen