dyni hokkaido 500 g ziemniaków 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy delikatesowej 3 łyżki śmietany 3 łyżki mleka sól pieprz Dynię kroimy na kawałki, dodajemy obrane ziemniaki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy , dodajemy mleko, śmietanę, musztardę i przyprawy do smaku. Blendujemy aż puree będzie gładkie i kleiste. Puree można podać do każdego mięsa
Gotowanie jest łatweśredniej wielkości cebula 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 3/4 szklanki kaszy gryczanej ok 20 brukselek 50 g suszonych pomidorów (u mnie od Skworcu ) 3-4 łyżki pestek dyni sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia opcjonalnie ok 3 szklanek bulionu (ja użyłam wody) Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy startą na dużych(...)gorącej wody. Gdy kasza wchłonie płyn dolewamy znów jego niewielką i ilość. Robimy tak do momentu aż kasza będzie miękka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami, wsypujemy pestki dyni i danie gotowe
Cynamonowe szczęścieprosta w przygotowaniu, za to efekt końcowy, kontrastowa kolorystyka może wprawić w zdumienie niejednego biesiadnika. Składniki 500 g fioletowych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku garść pestek dyni czarnuszka Sos: 250 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku – rozgnieciony sól, pieprz Wykonanie Ziemniaki myjemy, gotujemy ze skórką, najlepiej na parze. Kiedy wystygną obieramy ze skórki i kroimy(...)mogą to być plastry, łódeczki… według uznania, aby były “na kęs”. Na dużym talerzu układamy ziemniaki, dorzucamy do nich pokrojone rzodkiewki, obsypujemy posiekanym szczypiorkiem i pestkami dyni. Sosem przygotowanym z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu możemy polać sałatkę od razu, ale starci ona wówczas na swojej urodzie. Najlepiej sos zaserwować osobno w miseczce posypany nasionami czarnuszki. Smacznego
Tajemnice Smakudużo % alkoholu. Jeśli ciastem chcemy poczęstować dzieci, alkohol możemy pominąć i nasączyć śliwki wodą lub np. sokiem z cytryny. Składniki CIASTO 200 g powideł śliwkowych 300 g puree z dyni 5 jaj 150 ml oleju 100 g posiekanych suszonych śliwek 150 g płatków owsianych 20 g grubo posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki(...)śmietanki 30% 100 g białej czekolady 10 ml soku z cytryny DODATKOWO 30 g suszonych posiekanych śliwek 20 ml śliwowicy lub innego alkoholu Wykonanie CIASTO Powidła, puree z dyni, jaja, olej dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy do mieszaniny płatki owsiane i posiekane orzechy i śliwki. W drugiej misce mieszamy ze sobą pozostałe, suche składniki: mąkę, kakao, cukier, przyprawy, sodę
Tajemnice Smakujeszcze buraczany chlebek będzie się dobrze komponował? Składniki na 20 cm keksówkę 50 g płatków owsianych 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka czarnuszki 50 g pestek dyni 200 g mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 20 g startego parmezanu 200 g obranych, drobno startych buraków 2 jaja 80 ml oleju 80 ml jogurtu(...)twardej fety pokruszonej na kawałki Wykonanie Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. W miseczce mieszamy płatki owsiane, tymianek, pestki dyni, kminek i czarnuszkę. W większej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dodajemy starte buraki, mieszaninę płatków i nasion ( 1 łyżkę zostawiamy do obsypania chlebka). Nie mieszamy, odstawiamy na bok. W kolejnej
Tajemnice Smakuporcje. SKŁADNIKI 1 brokuł 1 mała pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku oliwa sól, pieprz, słodka papryka, chili 1 miks sałat 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka pestek dyni Dip do sałatki: 180 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka mieszanki ziół sałatkowych 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny sól, pieprz WYKONANIE(...)jednej misce lub nakładając sałatkę warstwami do talerzy. Drugi z sposobów opisuję poniżej. Do dwóch lub trzech talerzy nakładać kolejno: najpierw nieco miksu sałat, różyczki brokułu, kurczaka, paprykę, pestki dyni i nieco dipu i kolejną warstwę tak samo jak wcześniejszą, aż do wyczerpania wszystkich składników. Sałatkę podawać od razu
Passions hobbies lifeduże porcje. SKŁADNIKI 1 duże opakowanie miksu sałat 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 100 g sera feta garść orzechów pekan lub włoskich (bez łupin) 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki ziaren słonecznika garść zielonych oliwek 7 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka octu winnego sól, pieprz, mieszanka ziół sałatkowych WYKONANIE Do garnuszka wlać oliwę, ocet winny, doprawić(...)feta pokroić w kostkę. Przygotować dwa głębokie talerze. Nałożyć najpierw do każdego miksu sałat, nieco papryki, orzechów, kilka oliwek i kilka kawałków sera feta, posypać słonecznikiem i pestkami dyni, po czym skropić przygotowanym wcześniej dipem. Następnie nałożyć kolejną warstwę tak samo jak wcześniejszą i skropić całość pozostałym dipem. Dzięki nakładaniu do talerzy dwóch warstw są one już dobrze wymieszane
Passions hobbies lifeZdrowsza wersja czekoladowego kremu w wersji lekko wytrawnej. Pikanterii dodaje mu pieprz cayenne, imbir zaś rozgrzewa. Wspaniały dodatek do ciast, deserów a także pieczywa. Składniki 1 kg dyni bez skórki 500 g gruszek ok. 150 g gorzkiej czekolady 70 % ok. 1/2 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki cynamonu 4 plastry świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego(...)pieprz cayenne 1. Obrane gruszki i dynię kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i dusimy do miękkości. Następnie blendujemy na gładką masę. 2. Dokładamy połamaną czekoladę. Całość trzymamy pod przykryciem, aż czekolada się rozpuści. 3. Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Jeżeli używamy świeżego imbiru należy go dorzucić przed blendowaniem. 4. Czeko-dżem smażymy do momentu odparowania nadmiaru wody. Jeżeli jest
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydostaliśmy przepis, tę wegańską zupę gotujemy przynajmniej raz w tygodniu. Taka jest pyszna i zdrowa. Przepis na wegańską zupę krem z soczewicą Składniki: 2 cebule, 500 gramów miąższu z dyni (po sezonie można użyć mrożonej lub innych warzyw – np. ziemniaków pół na pół z selerem lub pietruszką), 4 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, tyle samo(...)soczewicy czerwonej, puszka mleka kokosowego, łyżeczka przyprawy Sriracha Intenson (jeśli jeszcze jej nie macie, użyjcie chilli), sól, olej. Do podania prażone nasiona – u nas siemię, słonecznik i pestki dyni. Zrób tak: czosnek, imbir i kurkumę (jeśli masz w proszku, pomiń i po prostu później dodaj ją do zupy razem z innymi przyprawami), posiekaj i rozetrzyj na desce z odrobiną
Kulinarna Polskadyniowy to świetny w smaku, lekko korzenny deser do kawy. Spód: 250 g herbatników 120 g masła Sernik: 1 kg sera na serniki z wiadereczka 300 g musu z dyni 2 szkl kremówki 2 szkl cukru pudru 1/2 szkl wody 3 łyżki żelatyny łyżeczka przyprawy korzennej czekolada mleczna Spód: herbatniki drobno pokruszyć. Masło rozpuścić i wymieszać z herbatnikami. Spód tortownicy(...)papierem do pieczenia, wysypać ciastka, wyrównać i ubić. Wstawić do lodówki. Sernik: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Do miski dodać ser, mus z dyni i cukier puder, zmiksować do połączenia składników. Zimną kremówkę ubić na puch. Dodać do masy serowej, wymieszać. Na koniec cały czas miksując wlewać żelatynę. masę serową wylać na schłodzony spód
Smakołyki Asikażdym co innego, to, co akurat mam pod ręką. Składniki na około 12 ciasteczek: ● 2 jajka ● 2 łyżki oleju kokosowego ● 2-3 łyżki mąki kokosowej (opcjonalnie) ● garść ziaren dyni ● garść ziaren słonecznika ● garść orzechów włoskich lub/i orzechów pekan ● garść suszonej żurawiny (lub rodzynek) ● 1 łyżka posiekanych niesolonych pistacji ● 1 łyżka posiekanych migdałów ● 3-4 łyżki syropu klonowego ● 2 szczypty cynamonu(...)opcjonalnie) Przygotowanie: Jajka ubij trzepaczką, dodaj posiekane orzechy, migdały, pistacje, żurawiny lub/i rodzynki, ziarna dyni i słonecznika, a następnie olej kokosowy, mąkę kokosową (opcjonalnie), cynamon i syrop klonowy (ilość wedle uznania), zamiast syropu klonowego możesz użyć syrop z agawy. Dokładnie wymieszaj całość, a następnie wykładaj ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładaj masę łyżką stołową, po ok. jednej łyżce
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaIdealna zupa na jesienne obiady to rozgrzewający krem z dyni. Taką zupę po pierwsze robi się szybko, po drugie nie trzeba wielu składników, a po trzecie rozgrzewa i syci. Tylko tyle i aż tyle. Bardzo często robię zupy z dyni i za każdym razem staram się by były inne, by receptura się nie powtarzała. Tym razem do zupy dodałam pastę
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka krojonego ananasa 1 mały patison 1/4 małej dyni 1 puszka kukurydzy 1 średnia cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego curry słodka i ostra papryka … Czytaj dalej Kurczak z dynią i ananasem
czarrna od kuchni