mnie z szynki Henryk Kania ) 3 jajka Sos: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Opcjonalnie do posypania: kiełki pestki dyni Majonez połączyć z jogurtem oraz chrzanem i doprawić solą z pieprzem. Kiełbasę podgrzać i pokroić na grubsze plasterki. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w plastry. Następnie na talerzu należy(...)luźno rozsypać liście sałaty, a na niej ułożyć kiełbasę z jajkami. Całość polać sosem i opcjonalnie posypać kiełkami oraz pestkami dyni. Sałatkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujemnie z szynki Henryk Kania ) 3 jajka Sos: 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Opcjonalnie do posypania: kiełki pestki dyni Majonez połączyć z jogurtem oraz chrzanem i doprawić solą z pieprzem. Kiełbasę podgrzać i pokroić na grubsze plasterki. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w plastry. Następnie na talerzu należy(...)luźno rozsypać liście sałaty, a na niej ułożyć kiełbasę z jajkami. Całość polać sosem i opcjonalnie posypać kiełkami oraz pestkami dyni. Sałatkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujeniedawna i zakochałam się w tym jakiej delikatności i smaku nadaje moim potrawom. Składniki: 150 gram ryżu Carnaroli lub Arborio 1 litro bulionu warzywanego 2 starte marchewki 200 gram dyni pokrojonej w kostkę 1 cebula Olej kokosowy 150 ml białego wytrawnego wina Lubczyk/ Curry/ Rozmaryn/ Tymianek/Sól himalajska Sok z połowy cytryny Parmezan Przygotowanie: 1) Cebulę kroję bardzo drobno(...)patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i szkle na nim cebulę. 2) Kolejno dokładam pokrojoną dynię i startą marchewkę, wszystko duszę około 10 minut. 3) Wreszcie wsypuję ryż i mieszam tak długo, aż zostanie dokładnie obtoczony przez wszystkie składniki na patelni (co do ziarenka:)) 4) Dolewa wino i mieszam tak długo, aż odparuje. 5) Bulion dzielę na 3 porcję (szklanki
Pause Gotowanie!mamy piękną pogodę ;) Aż chce się coś zrobić ! Ten dyniowy smaczek był robiony pod makaron, ale ja bym go widziała również z kaszą bądź ryżem ;) Składniki: 500 g obranej dyni hokkaido 5-6 suszonych pomidorów 1 cebula 1 mały ząbek czosnku 1 papryczka chili 100 g szpinaku świeżego 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1/4 szklanki śmietanki łyżka przyprawy maggi(...)pomidory kroimy w kostkę (nasiona chilii usuwamy). Dodajemy do patelni, smażymy około 5 minut. Szpinak myjemy, osuszamy, można lekko podrzeć. Dodajemy na patelnię i dusimy około 10 minut. Dynię kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do cebuli czosnku papryczki i pomidorów, podlewamy około 2/3 szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i curry. Po tym czasie
CynamonemPoOczachsuszonymi pomidorami – Składniki: pół główki sałaty lodowej (ok. 175g) 2 duże garści roszponki (ok. 50g) 10 kawałków suszonych pomidorów 1 opakowanie sera feta (270g) 2 łyżki pestek dyni (ok. 20g) 5 łyżeczek oleju z zalewy pomidorów 2 łyżeczki miodu lipowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z fetą i suszonymi(...)Przygotować sos: 5 łyżeczek oleju z zalewy pomidorów wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Do jednej miski wrzucić sałatę lodową, roszponkę, pokrojone pomidory oraz ser feta, posypać pestkami dyni, a na koniec (tuż przed podaniem) polać wcześniej przygotowanym sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami appeared
Kulinarne Przebojekwasu foliowego, soli mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, antyoksydantów: luteoliny i apigeniny, chlorofilu. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki pestek z dyni 1 jabłko 1 banan 1/2 pęczka zielonej pietruszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, gotujemy na małym ogniu do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Do gorącej(...)kaszy dodajemy olej kokosowy. W osobnym naczyniu blendujemy banan, jabłko i zieloną pietruszkę - obrywamy listki albo zlecamy to dziecku :) U Nas tą czynność wykonuje Szkrabina, dodajemy do kaszy. Pestki dyni mielimy i dodajemy. Można zamiast mielenia zblendować je z owocami i pietruszką. Teraz możemy wszystko wymieszać i gotowe, inną opcją jest zblendowanie wszystkiego na gładko. Powstanie wtedy jaglany pietruszkowy budyń
Szkrab Je Sampenne 3 ząbki czosnku 3 garście szpinaku (75 g) 100 g fety 4 plastry suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju z zalewy z pomidorów 1 łyżeczka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika sól, pieprz, suszone oregano PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce oleju z pomidorów, dodajemy(...)Smażymy chwilę, aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Wrzucamy makaron i mieszamy całość. Rozkładamy na talerze, skrapiamy drugą łyżką oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posypujemy dynią i słonecznikiem. Smacznego! 1 porcja - 556 kcal:- - białko - 24 g - tłuszcze - 27 g - węglowodany - 53 g - błonnik - 10 g Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia
Moje Kuchenne Rewelacjewyczerpaniu, ale można jeszcze ją upolować. Dynii towarzyszy dodatek mango, napiszę krótko zupa smakuje obłędnie! Aromatyczna, rozgrzewająca, a jednocześnie bardzo lekka i owocowa. Składniki 4 porcje: 600 g dyni Hokkaido 2 cebule 20 g imbiru 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta goździków 1 l bulionu warzywnego 1 duże jabłko 2 mango 100 ml śmietany(...)opcjonalnie sól, pieprz gałka muszkatałowa natka pietruszki Wykonanie: dynie umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć wnętrze z miękką częścią i pestkami. Pokroić w kostkę cebulę i imbir obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Dodać kardamon, cynamon i szczyptę goździków, następnie zalać bulionem i gotować około 20 minut w międzyczasie obrać jabłko, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki: ok. 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 200 ml mleka 150 g pure z dyni 60 g masła, w temperaturze pokojowej 40 g drożdży 2 żółtka 1 jajko 1 szczypta soli 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki tłuszcz do głębokiego smażenia marmolada lukier, kandyzowana skórka z pomarańczy, cukier puder wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim(...)łyżką cukru oraz 40 g mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, pozostały cukier, masło i rozcieramy dłońmi Następnie dodajemy żółtka, jajko, pure z dyni oraz podrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy, aż będzie odchodziło od dłoni. Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dzielimy na ok. 16 kawałków, formujemy kulki, układamy
Domowy Smak JedzeniaCzasami prosicie mnie o dania z dziczyzny bo ciągle ich mało więc oto jeden z nich. Potrzebna jest tutaj szynka z dzika, no i dynia, ulubiona, u mnie jest to hokkaido, zapasy jeszcze mam. Danie jest podane z najzdrowszą z kasz czyli gryczaną białą ale tutaj pełna dowolność, można podać z ryżem czy ziemniakami. Zapraszam zatem na pyszny obiad. Dzik(...)sosie z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieporcji) Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny Składniki: 100g fig suszonych 250g kaszy gryczanej 40g orzechów pekan 30g orzechów włoskich 10g płatków kokosowych 50g płatków jaglanych 50g pestek dyni 40g oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego 20g kakao 60ml mleka roślinnego Przygotowanie 1 Figi płuczę w miseczce we wrzątku, następnie wylewam wodę, zalewam jeszcze raz figi wrzątkiem i zostawiam(...)razy i przesypuję do miski. 4 Orzechy pekan i włoskie siekam na mniejsze kawałki. 5 Do miski z kaszą dodaję posiekane orzechy, płatki kokosowe, płatki jaglane, pestki dyni i mieszam. 6 Figi miksuję na pastę z 4 łyżkami wody (z moczenia fig). 7 W rondelku rozpuszczam olej kokosowy, dodaję syrop klonowy, kakao, mleko roślinne oraz zmiksowane figi i mieszam
Book of spellsPewnie pamiętacie scenę z "Samych swoich" jak Jaśko mówi, że ma smaka na dynię z zacierkami, taką jak gotowała nasza mamusia. ☺ Dynia ugotowana na mleku jest delikatna i kremowa. Posłodzona jest fantastycznym śniadaniem. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniedaniu króluje dynia, dzielnie wspierana przez niezawodny makaron. Jeśli do dań z tego warzywa nie jesteście specjalnie przekonani, to gorąco polecam Wam ten przepis. Słodycz dyni jest subtelnie podkreślona, a w kontraście ze słonym serem i lekko pikantnym dyniowym sosem- wszystko komponuje się ze sobą cudownie. Zapewniam! Czytaj więcej
PichceniomaniaBardzo proste ciasto z dodatkiem dyni , które nie wymaga wielu składników. Nie ma w nim cukru, a także popularnych jego zastępników, a za to są daktyle , które nadały delikatnej słodyczy, dlatego ciasto nie jest nadto słodkie. Nie ma w nim także tłuszczu, bo... zwyczajnie o nim zapomniałam i było to zdarzenie niezamierzone 😂 Aczkolwiek możesz dodać ok. 2 łyżki np. oleju(...)smakuje posmarowane domową konfiturą czy dżemem. Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g daktyli (Targroch) 165 g wody z namoczonych daktyli 165 g pure z dyni (przepis znajdziesz TUTAJ ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli Przygotowanie: Na samym początku namocz daktyle. Należy zalać je wrzątkiem (do przykrycia) i odstawić na minimum
Zdrowie na języku :Pjego smakiem. Całościowo surówka faktycznie komponuje się bezbłędnie. Z chęcią ponownie do niej wrócę:) 1 nieduży koper włoski (fenkuł) 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 2 łyżki prażonych pestek dyni garść lub dwie małych liści sałaty Dressing: 4 łyżki oliwy extra vergine sok z 1/2 cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka brązowego cukru 1,5 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz(...)następnie jeszcze raz na pół. Drobno siekamy, na cieniutkie plasterki. Seler naciowy kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy wraz ze skórką na cienkie półplasterki. Pestki dyni prażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy umyte liście sałaty. Łączymy z dressingiem. Źródło
Smaki Na Talerzu