przechowuje i nawet na drugi dzień jest pachnąca oraz mięciutka. Polecam! Drożdżówka dyniowa bez jajek - składniki: (Forma o wymiarach 9 x 28 cm) 3/4 szklanki puree z dyni (1 szklanka = 250 ml; około 230g; tu przepis na puree - klik ) 3/4 szklanki mleka 500g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru (130g) 100 ml oleju 1 szczypta soli odrobina aromatu waniliowego/pomara(...)ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Puree dyniowe połączyć z pozostałym mlekiem. Następnie do większej miski należy przesiać mąkę, dodać sól, cukier, zaczyn, olej, aromat i dynię z mlekiem. Wszystko razem dokładnie wyrobić (dłońmi lub mikserem z końcówką haka) na gładkie oraz jednolite ciasto. (Uwaga! Ciasto będzie się kleiło, ale to normalne.) Ciasto przełożyć do formy wysłanej
Di gotujeSezon na dynię zawsze wykorzystuję maksymalnie a ciasto z tego przepisu gości u nas na stole co najmniej kilka razy - takie jest pyszne
Prosty przepis nabiałego pół szklanki oleju pół szklanki kefiru 350 g mąki krupczatki 2 łyżeczki sody 2 łyżki octu pół łyżeczki soli 2 łyżeczki mielonego cynamonu 300 g surowego miąższu z dyni (starta na dużych oczkach, pokrojona w niedużą kostkę lub pół na pół) ½ szklanki prażonych orzechów laskowych Sposób wykonania: Orzechy prażymy na suchej patelni (ostrożnie aby się nie przypaliły). Nagrzewamy piekarnik(...)cukrem. Gdy całość się połączy i napowietrzy dodajemy po kolei olej, kefir, ocet oraz sypkie składniki: mąkę wymieszaną z sodą, solą i cynamonem. Na końcu dodajemy surowy miąższ dyni. W zależności od preferencji miąższ możemy zetrzeć na tarce, drobno posiekać lub obie te opcje pół na pół. Dokładamy przygotowane wcześniej orzechy laskowe (w całości lub lekko posiekane wg gustu). Ciasto
Pyry na GazPrzepyszny, o aksamitnej konsystencji. Oto rozgrzewający koktajl dyniowy, który kusi swym pięknym kolorem. Rozgrzewający koktajl dyniowy – składniki: kefir, 200g, wyciśnięty sok z połowy pomarańczy, 2 łyżki puree z dyni ( tutaj przeczytacie jak je przygotować), szczypta cynamonu cejlońskiego, szczypta kurkumy, łyżeczka nasion chia lub świeżo zmielonego siemienia lnianego. Sposób przygotowania Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu lub kielichu blendera i miksujemy(...)jesienno-zimowym. Chia , to z kolei bogactwo kwasów omega-3, których zwykle brakuje w naszej diecie, a są niezwykle istotne, jeśli chcemy cieszyć się zdrowiem! Sok z pomarańczy oraz dynia , to naturalna dawka witaminy C. Pamiętajcie, że jeśli coś występuje naturalnie w pokarmie, to jest najlepiej przyswajalne przez nasz organizm! Dlatego zamiast suplementować się witaminą C, przede wszystkim wzbogaćcie swoją
Natka PietruszkiPrzepis na to cudo zaczerpnęłam z książki Jemie Oliver "5 składników". Sałatka jest przepyszna i jak w tytule książki podano, to tylko 5 składników: dynia, harissa, awokado, mieszanka sałat i mozzarella. Robię ją często i zawsze smakuje wybornie, polecam. Od siebie dołożyłam pestki dyni. Jesienna sałatka Jamiego. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielubi ciasteczek na deser, do pochrupania przy kawusi? No wiadomo, że to coś cudownego! Ja proponuję Wam wypróbować te pyszne proste ciastka czekoladowe z pestkami dyni – są całkiem zdrowe, cudownie czekoladowe i idealnie nadają się zarówno da kawy, jak i do herbatki. Read More Artykuł Proste ciastka czekoladowe z pestkami dyni pochodzi z serwisu Fly me to the spoon
Flymetothespoon22cm): 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej, łyżeczka sody oczyszczonej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, płaska łyżeczka cynamonu, szczypta soli, 1/5 łyżeczki sproszkowanej stewii , garść suszonej żurawiny, szklanka pulpy z dyni ( tutaj przeczytasz jak ją zrobić), 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1/3 szklanki mleka, 2 łyżki octu jabłkowego. Sposób przygotowania Najpierw nastawiam piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół. Następnie w misce(...)czyli: mąkę, cynamon, stewię, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Później w osobnym naczyniu dokładnie blenduję ze sobą mokre składniki na gładką emulsję. Są to: olej rzepakowy, pulpa z dyni, ocet jabłkowy oraz mleko. Następnie mokre składniki dodaję do suchych i mieszam całość łyżką. Na koniec dorzucam także suszoną żurawinę i jeszcze raz wszystko mieszam. Ciasto wykładam do tortownicy wyłożonej
Natka PietruszkiSkładniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g schłodzonego masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 żółtka Nadzienie: 450 g obranej dyni 1 kg jabłek skórka starta z 1 pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru 2 łyżki kaszy manny (do posypania spodu ciasta) cukier puder do oprószenia wierzchu ciasta Sposób(...)szatkujemy całość do momentu aż z masła pozostaną drobne kawałki obtoczone mąką. Dodajemy jajka oraz żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę i wkładamy ją do lodówki. Dynię oraz jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy ze skórką z pomarańczy sokiem, cukrem i cukrem waniliowym. Owoce przerzucamy na dużą patelnię i dusimy przez kilka minut od czasu
Qchnia po prostuSkładniki: 2 laski kiełbasy 2 cebule 3 papryki ok. 1 kg dyni 1 bakłażan 1 koncentrat pomidorowy (200 g) 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie … Czytaj dalej Leczo z dynią
czarrna od kuchniAromatyczna, rozgrzewająca, po prostu pyszna. No i ten cudowny żółty kolor! Jedna ze smaczniejszych zup jakie jadłam. Polecam na jesienny obiad. 850 g dyni po obraniu 450 g ziemniaków cebula 2 ząbki czosnku duża marchewka korzeń pietruszki 1,5 l wywaru warzywnego lub z kurczaka łyżka curry łyżeczka kurkumy łyżka garam masala sól, pieprz do smaku(...)śmietany 30% natka pietruszki do posypania W większym rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć posiekaną cebulę. Dodać pokrojone w kostkę dynię, marchew i korzeń pietruszki. Smażyć kilka minut, dodać przyprawy i zmiażdżone ząbki czosnku. Po kilku minutach wlać wywar i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Zupę zestawić z ognia, lekko przestudzić i dolać
Smakołyki AsiGulasz z dynią piżmową, to jest totalny sztosik! Jesienią muście zjeść pyszny gulasz z dynią piżmową, przepis jest bardzo łatwy do zrobienia, idealny na co dzień. Sycący, pełny smaku i aroamtu, mocno nas rozgrzeje, idealny na jesień, zimę i przednówek! Przepis na to danie również znajdziesz w moim najnowszym e-booku: NA DOBRY POCZĄTEK, KROMKA CIEPŁEGO CHLEBA! E- BOOK
SMYKWKUCHNIktóry skusi się na pajdę swojskiego chleba na zakwasie 😊😋 Składniki (na 2 duże keksówki): podaję za Guciem – klik! Ziarna 45g siemienia lnianego (złote) (użyłam 30 g pestek dyni i 15 g siemienia lnianego) 45g kaszy jaglanej 90g wody Ziarna zmieszać, zalać wodą i pozostawić pod przykryciem na noc. Zakwas 50g zakwasu z lodówki(...)kolor i błyszczącą skórkę. Dodatkowe uwagi: Ilość wody można zwiększyć, aby konsystencja ciasta pozwalała na przekładanie łyżką, ale nie była lejąca. Nasiona można urozmaicić o pestki dyni, słonecznika i np. kminek lub czarnuszkę. Chleb wypiekali autorzy blogów: Akacjowy blog Kuchennymi drzwiami Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Weekendy w domu i ogrodzie Zacisze kuchenne
Weekendy w domu i ogrodziejesienne obiady idealnie nadaje się dynia. Ma mnóstwo witamin, błonnika i całą masę innych dobroci w sobie, warto ja zajadać nie tylko jesienią. Natomiast właśnie jesienią jest najsmaczniejsza i najzdrowsza. Dynię w połączeniu z kozim serem ułożyłam na kruchym cieście i powstała przepyszna tarta. Polecam gorąco. Jesienny obiad. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBiszkopt: jajka (4 szt.) mąka pszenna (1/2 szkl.) cukier (3/4 szkl.) mąka ziemniaczana (1/3 szkl.) sól (szczypta) proszek do pieczenia ( szczypta) woda zimna (2 łyżki) Budyń dyniowy: puree z dyni (3/4 szkl.) masło (300 g) mleko (0,5 litra) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) budyń waniliowy (1 paczka = 43 g) mąka ziemniaczana (1 łyżka czubata) żółtka (3 szt.) cukier (3 łyżki(...)foremki i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt z powrotem wsadzamy do foremki. Krok 2 ). Budyń dyniowy . Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy 2 łyżki cukru, puree z dyni, żółtka, budyń waniliowy w proszku, mąkę ziemniaczaną i wszystko razem dobrze mieszamy (ja użyłam blendera ręcznego żeby było szybciej). Doprowadzamy składnik do wrzenia na średnim ogniu ciągle mieszając do uzyskania gęstego
RITA food channel