posypania zupy) 1 ząbek czosnku 4 łodygi selera naciowego 100 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej (mogą być mieszane - żółta i zielona) 120 g zielonego groszku mrożonego 150 g dyni bez skórki 1 marchewka 1/2 brokuła 1 puszka białej fasolki z puszki 60 g listków szpinaku baby 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól(...)Sposób wykonania: W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojony w plasterki seler i poszatkowaną dymkę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia. Do garnka wrzucamy fasolkę, pokrojoną w kostkę dynię oraz marchewkę, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie (około 4 minut) do zupy dodajemy różyczki brokuła oraz makaron. Gotujemy do momentu aż makaron
Qchnia po prostuserkiem Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklana puree z dyni ( gotowe albo przygotowane z upieczonej uprzednio dyni) 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3/4 szklanki cukru POLEWA: 250 serka mascarpone 1 opakowanie białej czekolady do formy: masło i bułka tarta
Smaczny zeszytjajko ? 1 plaster sera mozzarelli ? 2 łyżki natki pietruszki ? sól, pieprz Wykonanie: ? Ugotować buraka w osolonej wodzie, zetrzeć na grubej tarce. ? Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki. ? Dynię pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, przyprawić i chwilę poddusić. ? Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać. ? Roztrzepać jajko ze śmietaną, dodać ser, natkę, przyprawić. ? Wyłożyć ciastem formę na tartę(...)nakłuć widelcem i piec 15 minut w temp. 180 st.C. ? Na podpieczone ciasto wyłożyć starte buraki, posypać dynią i zalać sosem. ? Piec dalej w tej samej temperaturze przez 30 minut. ? Po upieczeniu posypać pieprzem i resztką natki pietruszki. ? Pyszne od razu na gorąco. Można odgrzewać w mikrofali na następny dzień. Ta pyszna tarta na serowym, kruchym spodzie zdobyła I miejsce
To co kochamryżem, dowolną kaszą lub grzankami. My jedliśmy posypaną czarnym sezamem, który ładnie kontrastował z pomarańczowym kremem. Składniki: ? 1 marchewka ? 1 cebula ? kawałek pora ? 3 łyżki oliwy ? 3 szklanki pokrojonej dyni ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 2 okrągłe sery pleśniowe, np. Turek ? czarny sezam do posypania Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki, podsmażyć na oliwie(...)posolić do smaku. ? Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. ? Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. ? Na koniec wrzucić pokrojony ser, zagotować aż się rozpuści. ? Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. ? Podawać zupę posypaną czarnym sezamem
To co kochamZostało mi trochę puree z dyni, a że zachciało mi się placuszków gryczanych, to połączyłam te składniki w całość. Placuszki pachną cynamonem i wanilią, i są przede wszystkim bardzo zdrowe. Łasuchom proponuję dodać 2 łyżki cukru, bo placuszki nie są słodkie. Ja jadłam je z miodem i dla mnie były wystarczająco słodkie. Można je jeść również ze śmietaną, serkiem(...)dowolnym dżemem. Składniki: ? 200 g kaszy gryczanej białej – 2 woreczki ? 1 szklanka puree z dyni ? cukier waniliowy ? 2 łyżki serka mascarpone ? 1 jajko ? 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: ? Kaszę zalać wodą i odstawić na noc. ? Następnego dnia pozostawić ok. 1 cm wody nad kaszą i zmiksować kaszę. ? Do kaszy dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować. ? Placuszki smażyć na odrobinie oleju
To co kochamzarazem ultra łatwa wersja pierogów. Robicie super szybkie ciasto podpłomykowe, wykorzystujecie przepyszny i kremowy Toczony z czarnuszką – czyli cudowny „serek” z nerkowców od Wege Sióstr i dodajecie pieczoną dynię. To się nie może nie udać – wpadajcie po przepis na … Artykuł <strong>Pieczone pierożki z dynią i Toczonym z czarnuszką</strong> pochodzi z serwisu
FlymetothespoonDawno nic nie piekłam słodkiego bo jakoś nie mieliśmy ochoto, a i czasu było mniej, ale dostałam od mamy słoiczek puree z dyni i od razu postanowiłam upiec z nim ciasto, szybkie, wilgotne (było naprawdę wilgotne, ale ciężko to jakoś mi uchwycić na zdjęciach) i aromatyczne od przypraw. To jest taki ostatni słodki przepis na zakończenie jesieni, bo już(...)grudniu ruszam ze świątecznymi przepisami ;) Składniki na blaszkę 20 x 20 cm: Składniki mokre: 3/4 szkl puree z dyni (szkl o pojemności 200 ml) 70 g marchewki jeszcze nie startej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % lub gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka kl L 60 ml oleju Suche składniki: 180 g mąki (dałam pół na pół tortowa z orkiszową
Gotowanie...to proste !Jesienią w słonecznej kuchni prym wiedzie dynia :) W tym sezonie była już gorąca sałatka z dynią i dyniowy pudding z croissantów , który idealnie sprawdzi się na śniadanie, dlatego dziś ciasto! Chlebek dyniowy od lat zdobywa rzesze fanów i z początkiem sezonu na pomarańczowe, krągłe warzywo, dumnie przewodzi jesiennym wypiekom niemal na równi z szarlotką i jabłecznikami. Kilka zwinnych ruchów mikserem
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzechowywać w suchym pojemniku do dwóch tygodni. POPĘKANE CIASTECZKA DYNIOWE (pumpkin crinkle cookies) Składniki: (na ok. 24 szt.) 380 g mąki 3 jajka 1/2 szk. puree z dyni (ok. 120 g) 1/4 szkl. roztopinego i ostudzonego masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 5 ziaren kardamonu 5 goździków 3/4 szkl(...)pudru dodajemy cynamon i imbir. Aromatyczny cukier łączymy z mąką, proszkiem o pieczenia i szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z brązowym cukrem, masłem oraz puree z dyni. Za pomocą miksera łączymy składniki mokre z suchymi. Otrzymamy gęste, lepkie ciasto.Wstawiamy je do lodówki na 2-3 godziny lub zamrażalnika na 30-40 minut. Schłodzone ciasto łatwiej będzie formować
Bon appetit mon amieidealnie się przechowuje w zamrażarce, oczywiście można również mrozić bułki. A dziś mam dla Ciebie apetyczne dyniowe bajgle, które upiekłam na drożdżach, pszennej chlebowej mące i oczywiście z dodatkiem dyni. Ten piękny kolor zawdzięczają dyni właśnie. Drożdżowe ciasto to bardzo wdzięczny i elastyczny materiał , pamiętaj aby dobrze je wyrobić, powinno odchodzić od miski, w której było wyrabiane. Jakiś czas temu
Kulinarne przygody Gatityprzyjemnie chrupią ;) Składniki na 1 blaszkę ciastek: 100 g masła 50 g cukru pudru aromat waniliowy 110 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej około 60 g mieszanki ziaren (dynia, słonecznik, sezam, len) 2-3 łyżki mleka do posmarowania ciastek Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ! 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy esencję waniliową(...)mieszamy. 2. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Możemy rwać kuleczki i je spłaszczać. 3. Każde ciastko smarujemy mlekiem i na sam środek każdego ciasteczka wciskamy dynię oraz obsypujemy je jeszcze ziarnami. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stop, następnie po włożeniu ciastek do piekarnika obniżamy temp do 200 stop. i pieczemy przez około
Gotowanie...to proste !Placki z dyni i ziemniaków będą smacznym pomysłem na obiad czy podwieczorek. Wyśmienicie smakują w towarzystwie sosu pieczarkowego. Artykuł Placki z dyni i ziemniaków pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąJesienna zupa - dyniowa. Pyszna, gęsta, kremowa i rozgrzewająca. Składniki: 3 kg dyni (waga przed wydrążeniem) 2 ziemniaki, 300 ml bulionu, mała marchew, sól, pieprz grubo mielony, łyżeczka słodkiej papryki, twaróg biały wędzony, śmietana Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki - oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy
Lena Gotujemożecie też całość ciasta przelać do prostokątnej formy i upiec dyniowe ciasto, które można posypać mieszanką cukru pudru i cynamonu. MUFFINY DYNIOWE Składniki: (24 szt.) 200 g puree z dyni 3 jajka 2 szkl mąki 1 szkl brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta mielonego kardamonu 150 ml jogurtu naturalnego 1/3 szkl oleju 1 łyżeczka(...)serka mascarpone 50 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru cynamon Przygotowanie: W misce łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon. W oddzielnym naczyniu mieszamy puree z dyni, jogurt, jajka, olej i ekstrakt waniliowy. Do wymieszanych składników mokrych dodajemy składniki suche. Mieszamy do połączenia składników i otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto przelewamy do 3/4 wysokości papilotek na muffiny
Bon appetit mon amie