wielką satysfakcją zamieniłam tradycyjne frytki ziemniaczane na frytki z dyni pieczone w piekarniku. Smaczne, zdrowe i oryginalne. Do tego ulubiony sos np. serowy z brandy i mamy przepyszną przekąskę. Na dwie porcje: ok. 0,5 kg dyni Hokaido lub piżmowej 3-4 łyżki oleju sól, zioła prowansalskie Sos: 1 opakowanie serka śmietankowego Almette(...)łyżki jogurtu 1 łyżka brandy 1 łyżeczka tabasco (opcjonalnie) Dynie obrać ze skórki i pokroić w paski lub niewielkie cząstki, skropić oliwą, posolić i posypać ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać i upiec do miękkości w piekarniki (170 C). Składnik sosu dokładnie ze sobą wymieszać i podawać razem z frytkami
Jadło i czytadłoBardzo zaintrygował mnie sos fistaszkowy, na tyle, że postanowiłam go przygotować. Stwierdziłam, iż do sosu idealnie będą pasowały jakieś kluski, no i padło na kluski z dyni z indyjską nutą smakową. Orzechowy sos fajnie zgrał się z kluskami i razem stworzyły ciekawe danie. Zresztą sos fistaszkowy jest tak dobry, że można go jeść łyżkami bez zbędnych dodatków. Kluski dyniowe(...)miąższu z dyni hokkaido lub piżmowej 1 serek śmietankowy Apetina India około 1 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, imbir świeży starty ok. 1/2 łyżeczki ziarenka kardamonu z jednego strączka Sos fistaszkowy: 1 szklanka orzeszków ziemnych bez soli 2 łyżki masła 1 cebula 1 szklanka śmietany 30% sól, pieprz Dynie należy upiec do miękkości w piekarniku, następnie zmiksować na gładką masę
Jadło i czytadłofety, 8 małych pomidorków, 60 g suszonych pomidorów, 2 łyżki tapenady z czarnych oliwek. Możemy przygotować ją samodzielnie miksując wypestkowane oliwki z odrobiną oliwy. 30 g ziaren dyni kilka listków bazyli. Przepis Podgrzać piekarnik do 180°C (termostat 6°). Wymyć pomidorki, przepołowić, posypać solą i pozostawić na kilka minut w sitku, by puściły wodę. Pociąć w kosteczkę fetę. Odcedzić suszone(...)proszku do pieczenia. Posolić i dobrze wymieszać, tak by nie było grudek. Za pomocą szpatułki dodać do ciasta fetę, bazylię, pomidory (te suszone i te świeże), dodać połowę ziaren dyni. Połowę tak przygotowanego ciasta przełożyć do naczynia żaroodpornego (uprzednio posmarowanego w środku tłuszczem). Przełożyć warstwą tapenady (czyli zmiksowanych czarnych oliwek). Następnie nałożyć resztę ciasta, tak by forma była wypełniona
MODA NA BIOkoleżanki, po wcześniejszej degustacji u Niej tych pyszności. Goraco polecam, bo jest tego warta. Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka puree z pieczonej dyni 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej 1 łyżka oliwy Składniki na masę: 200 g mascarpone(...)śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 2 szklanki mrożonych malin Dekoracja: listki melisy mrożone maliny płatki migdałów cukier puder Sposób przygotowania: Dynię umyć i poprzekrajać na mniejsze części, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Przestudzić, obrać ze skóry i zmiksować. Mąkę z proszkiem przesiać
Gosia gotujełazanki jak u babci hehehe. Zobaczcie co stworzyliśmy. Przygotowujemy je od dawna i polecamy ten przepis gorąco. Wegetariańskie łazanki z pieczarkami, kapustą kiszoną i pestkami dyni (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie łazanek 10 średnich pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki pestek dyni 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, kminek(...)oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotujemy makaron kroimy cebulę w kostkę, pieczarki w półplasterki. Rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy na patelni i wrzucamy na nią cebulę i pestki dyni. Smażymy do miękkości, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem przesmażamy. Teraz dodajemy kapustę kiszoną wcześniej przesiekaną i opłukaną, jeśli macie mocno kwaśną. My używamy do łazanek kapusty kiszonej
vegetaniemrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki 175 ml jogurtu naturalnego (dla wegan mleczko kokosowe) 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 garść orzechów włoskich i pestek z dyni oliwa z oliwek garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, kolendra, imbir, curry, kozieradka, pieprz, ostra papryka Ryż basmati gotujemy według receptury na opakowaniu. W standardzie jest to jedna miarka ryżu(...)patelni. Dusimy jeszcze chwilę i na koniec dodajemy pieprz, ostrą paprykę i posiekaną świeżą kolendrę. Powinno mocno zgęstnieć. Teraz na suchej małej patelni przesmażamy posiekane orzechy z pestkami dyni dodając nieco przyprawy curry. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu i przyklepujemy, aby uzyskać zwarte podłoże lekko uciskamy. Na ryż wykładamy warzywa z patelni również uciskając i wyrównując. Na koniec dajemy
vegetaniespójrzcie co nam wyszło, a może będziecie chcieli ich wypróbować. Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski, estragon, pasta sambal oelek, pieprz, sos sojowy Cisto robimy jak na pierogi ruskie 1/2 kg mąki PRZEPIS . Aby kolor był(...)ciasto nabierze fajnego smaku. Teraz czas na farsz. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i przepuszczenia ich przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną rozgrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią pestki dyni, słonecznik i migdały. Przesmażamy, aż zaczną nieco nabierać brązowego koloru. Następnie sypiemy na nie sporo curry i kminu rzymskiego. Przesmażamy razem z pestkami, ale z uwagą i ciągle mieszając, żeby
vegetaniezielonego groszku* *(możecie zamienić to na 1/2 opakowania mrożonej mieszanki groszek z marchewką) 1 duża cebula 1 mały koncentrat pomidorowy (mała puszka) 2 ząbki czosnku 1 garść prażonych pestek dyni oliwa z oliwek 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy, kozieradka, majeranek, sos chili, sambal oelek Brokuła i kalafiora dzielimy na małe części. Marchewkę(...)laurowe i ziele angielskie. Chwilę przesmażamy i podlewamy niewielką ilością wody. Przykrywamy, aby udusiły się i zmiękły. Kiedy warzywa duszą się wtedy szatkujemy kapustę, prażymy na suchej patelni pestki dyni i kroimy czosnek w cieniutkie płatki. Teraz dodajemy do kruchych warzyw kapustę, czosnek i prażone pestki dyni. Mieszamy całość, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie wyżej wymienione przyprawy. Przykrywamy i dusimy
vegetaniezdumieniem spostrzegamy, że funkcjonujemy w rytmie przygotowywania chleba :). Chleby na zakwasie uważam za najlepsze Świecie! Trzymając się tej wersji dziś żytnio-orkiszowy z dodatkiem czarnego sezamu, pestek dyni i melasy z trzciny cukrowej, która nadaje pieczywu ciemny kolor i lekko łagodzi kwasowość zakwasu. Czas przygotowania: ciasto - 2 dni pieczenia - 50 minut Składniki: Zaczyn: 250 g zakwasu żytniego(...)mąki orkiszowej ciemnej, 170 g mąki żytniej 720, 300 ml letniej wody do ciasta 150 ml gorącej wody do namoczenia ziaren, 60 g czarnego sezamu, 40 g pestek dyni. Ciasto właściwe: 200 g mąki żytniej 720, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 15 g soli, kilka łyżek sezamu i/lub pestek dyni do posypania foremek. * Jak przygotować zakwas żytni ( tu przepis
SzczyptaSmaQkoniec tego kulinarnego, szalonego dnia zrobiłem jeszcze świeże pieczywo. Tym razem paluchy żytnie z mąką owsianą i pestkami dyni. Czego użyłem? -kubek mąki żytniej -dwa kubki mąki owsianej -kubek maślanki -50 gram drożdży -łyżeczka soli -pestki z dyni Mąki łączymy z solą mieszając wszystko widelcem. Maślankę podgrzewamy do temperatury 39 stopni. Drożdże rozkruszamy zasypujemy je cukrem i łączymy z maślanką(...)stopni i wkładamy bułki na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy pieczywo z piekarnika, podkręcamy temperaturę do 200 stopni w międzyczasie smarując bułki mlekiem i posypując je pestkami z dyni. Pieczemy przez 20 minut
BaRepasSkładniki: kubek mleka 0,5 kostki drożdży 2 łyżki cukru 1 kg mąki kubek dyni 3 łyżki oleju cynamon mielone goździki powidła śliwkowe serek mascarpone cukier puder Przygotowanie: mleko gotujemy z cukrem, odstawiamy do ostygnięcia dynię podsmażamy na oleju drożdże kruszymy i dodajemy do mleka, kiedy trochę ostygnie ( będzie w temp,. 70'C) przesiewamy połowę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia(...)około pół godziny wyrabiamy ciasto z pozostałą mąką. Dodajemy dynię, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy w temp 180'C około 30 minut. Kiedy ciasto ostygnie przekładamy je powidłami i serkiem, oprószamy cukrem pudrem SMACZNEGO
Luźna KuchniaPyszne placuszki dyniowe z nutą imbiru. Szybko się je robi i szybko znikają. Dobre na śniadanie, obiad i kolację. Najlepiej smakują ze śmietaną. składniki: 600 g dyni bez skóry i miąższu 2 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa szczypta soli 2 łyżeczki mielonego imbiru olej do smazenia gęsty jogurt lub śmietana Dynię zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. Do startej dyni dodać jajka, makę, szczypte soli oraz imbir. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, łyżką nakładać masę i smażyć małe placki. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z kleksem gęstej śmietany lub jogurtu
Monia miesza i gotujeNiedawno przedstawiałam zupkę z dyni z mleczkiem kokosowym a dzisiaj wersja z gorgonzolą. Zupka powstała specjalnie dla mężusia, który nie za bardzo przepada za takimi zupami. Aby go zachęcić do zupki dodałam serek pleśniowy - gorgonzolę, który bardzo lubi. Oczywiście zupkę zjadł ze smakiem. składniki: 650 g dyni bez skóry pestek 300 g obranych ziemniaków 0,5 l dowolnego(...)bulionu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 100 g gorgonzoli Dynię pokroić w dużą kostkę. Ziemniaki pokroić w mniejszą kostkę, aby szybciej się ugotowały. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywka już się ugotują dodać gorgonzolę i jeszcze chwilkę gotować aż ser się rozpuści. Następnie wszystko zmiksować na gładką masę. Zupkę
Monia miesza i gotujesody 2 ząbki czosnku 150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki cytryny 0,3 szkl zimnej wody sól ostra papryka (do posypania) oliwa z oliwek pestki dyni listonic_name = "Hummus (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl cieciorki (ugotować) 1 łyżeczka sody 2 ząbki czosnku 150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki(...)cytryny 0,3 szkl zimnej wody sól ostra papryka (do posypania) oliwa z oliwek pestki dyni " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cieciorkę należy namoczyć na noc a następnego dnia ugotować. Można ten proces przyśpieszyć dodając do gotowania łyżeczkę sody. Jednakże jeśli macie więcej czasu warto po prostu podgotować ją dłużej i sody nie dodawać. Ja niestety nie miałam czasu. Ugotowana
CoolinarniePLIdealny na upalne dni, kiedy najbardziej mamy ochotę na lekkie jedzenie. Oryginalnie do chłodnika zostały dodane pistacje, ja podałam go z pestkami dyni. 50 ml jogurtu naturalnego 200 ml kefiru 1 duży ząbek czosnku 100 g ser typu feta 10 listków świeżej mięty ( ominęłam ten składnik, bo akurat nie miałam mięty) garść pistacji ( ja dodałam pestki dyni(...)czosnku. Wszystko razem miksujemy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Przygotowując chłodnik przekształciłam trochę przepis, zamiast pistacji gotowy chłodnik posypałam pestkami dyni i świeżo startym parmezanem
noteskulinarnyfiga