dynia - 15472 przepisów (strona:398/1032)

kasza manna ^^ 150

kminek. Dopiero gdy spróbowałam gotowej kaszy, zorientowałam się, że coś jest nie tak. Na szczęście wszystkie smaki fajnie się połączyły i stworzyły nową dobrą kompozycję :)~ Kokosowa kasza manna z dynią, serkiem naturalnym, przyprawą do piernika, cynamonem, siemieniem lnianym i posmakiem kminku ~Składniki:250ml mleka kokosowego30g orkiszowej kaszy mannyłyżka serka naturalnego/śmietanyprzyprawa do piernikasłodzidło5g świeżo zmielonego siemienia lnianego+ kawałki pieczonej dyniserek(...)naturalnycynamonWszystkie składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Przekładamy do miseczki, dodajemy dynię, serek i posypujemy cynamonem

Kuchenny Skrawek Nieba
Zupa dyniowo-kalafiorowa z curry i parmezanem 130

Rozgrzewająca zupka na chłodne dni z sezonowych darów natury :)składniki:1 dynia (około 1 kg)1 duży kalafior1 cebula1 litr warzywnego bulionuprzyprawa curry - ilość wg uznaniagałka muszkatołowa- ilość wg uznaniatarty świeży imbir- ilość wg uznaniasól, pieprz10 dag parmezanu (opcjonalnie inny ser)garść prażonych słoneczników (albo pestek dyni)1 łyżka octu winnegoświeże(...)zioła do dekoracjioliwa do smażenia3 ząbki czosnkuNa oliwie smażymy dynię i cebulę pokrojoną w kostkę, wrzucamy przyprawy: curry, tarty świeży imbir, gałka oraz pokrojony czosnek, kilka razy mieszamy. Zalewamy bulionem i dodajemy różyczki kalafiora. Gotujemy aż do miękkości warzyw (około 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz tartym parmezanem. Gotową zupę miksujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z roszponki z miodowym dressingiem 231

Sałatka smaczna, zdrowa, kolorowa!!! :)Świeża roszponka, soczyste pomidorki koktajlowe, słodka mandarynka, chrupiące grzanki, a całość posypana pestkami dyni i skropiona miodowym winegret.Sałatka ta świetnie nadaje się na lekką i pożywną kolację, bądź jako danie obiadowe, np. z porcją grillowanego mięsa.Sałatka:* roszponka- 1 opakowanie* pomidorki kokatjlowe- 12 szt.* mandarynka- 2 szt.* pestki dyni- garść* chleb- 2 kromki* masło klarowane/oliwa-(...)smażeniaMiodowy dressing:* olej z pestek dyni- 6 łyżek* sok z cytryny- 4 łyżki* miód płynny- 1 łyżka* sól, pieprz- do smakuSałatka:Roszponkę umyć, osuszyć, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, mandarynkę obrać i pokroić na małe kawałki.Rozgrzać masło na patelni, chleb pokroić na małe kwadraty i podsmażyć na maśle do zarumienienia.Miodowy dressing:Wszystko wymieszać i skropić sałatkę.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Brukselka z makaronem, indykiem i pomidorkami koktajlowymi 176

Dzisiaj proponuję Wam moją ulubioną 'brukselkową wariację', czyli brukselka na ciepło- idealna jako danie obiadowe czy kolację- z dodatkiem piersi z indyka i świeżych  pomidorków koktajlowych, posypana pestkami dyni i sezamem.Z czystym sumieniem mogę polecić Wam to danie, mój P., który brukselki wręcz nie znosił i z odrazą zerkał na patelnie, kiedy po raz pierwszy ją przyrządzałam, tak teraz(...)zjada wszystko- i to z dokładką! :)))porcja dla 3-4 osób:* brukselka- 400 g* makaron- 150 g* pierś z indyka- (+ dowolne przyprawy)- 1 szt.* pomidorki koktajlowe- 100 g* pestki dyni i sezam- garść* olej do smażenia* pieprz, sól, cukier, mleko* szczypiorek- do ozdobyBrukselkę należy oczyścić z uszkodzonych liści i opłukać.Odkroić wystający końcowy kawałek głąba i dopiero naciąć na krzyż

Kraina Miodem Płynąca
Dyniowy sernik z mango i wanilią 129

Mój mąż dynię omija szerokim łukiem. Upiekłam sernik z dynia Hokkaido nie mówiąc Mu co tam jest w środku. Dodałam także pyszne mango z wanilią od Eterno. Co prawda zaleca się użyć go do herbaty ale ja jak to ja poszłam w innym kierunku i dodałam właśnie do sernika. I przyznam, że to był bardzo dobry wybór. Sernik wyszedł puszysty(...)trudno go było kroić. Mąż wcinał sernik z wielkim apetytem, więc powiedziałam Mu, żeby więcej nie mówił że nie lubi dyni. A to, że naprawdę Mu smakował świadczy to, że pyta się kiedy znowu go upiekę.                rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Dyniowo - jabłkowa rolada 120

Dziś znowu coś z nuta dyni. A dlaczego ? A dlatego, że dostałam wielką dynię i trzeba ją zużyć aby się nie zmarnowała. Po za tym mąż domaga się sernika z dynia ale dziś poszłam na ekspresowe ciasto ale smaczne. Jest to rolada, szybka w przygotowaniu bo nie trzeba jej smarować i znowu zawijać. Jak raz zrobicie to będziecie często taka

Ewa w kuchni
Dyniowa zupa mleczna z lanymi kluskami 205

zupie odrobina magii. Może dlatego nigdy wcześniej, nawet nie próbowałam jej odtworzyć. Jednak po wielu latach, tęsknota za nią stała się na tyle silna, żeby się o to pokusić.Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Usunąć z nich miąższ i pestki, obrać ze skórki (polecam do tego zwykłą obieraczkę do jarzyn) i pokroić w kostkę, około 3 x 3 cm. Dyniową(...)miarę jednolite kluski. Kiedy ciasto zacznie przeciekać przez lejek, przenieść go nad garnek z mlekiem i intensywnie mieszając w kółko tworzyć lane kluseczki. Zmniejszyć temepraturę pod garnkiem.Ugotowaną dynię rozdrobnić blenderem, a następnie dodajać do mleka. Całość delikatnie przemieszać. Gotować jeszcze przez chwilę. Przyprawić solą i cukrem do smaku

Świat Domowej Kuchni
Chleb 4 ziarna na zakwasie 212

ogóle nie dałam cukru);1 łyżka masła w temperaturze pokojowej;2 łyżki ziaren siemienia lnianego2 łyżki ziaren ziaren słonecznika;2 łyżki ziaren sezamu;2 łyżki pestek dyni;Dodatkowo:1 łyżka masła;1/2 szklanki ziaren słonecznika;1 łyżka ziaren słonecznika/siemienia lnianego/pestek dyni/sezamu do oprószenia po wierzchu.Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką(...)pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 15 - 20 minut. Ręcznie należy wyrabiać przez około 30 minut). Do dość luźnego ciasta dodać ziarna tj. słonecznik, siemie lniane, sezam, pestki dyni i wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut.Długą keksówkę lub 2 małe keksówki (u mnie jedna długa) wysmarować masłem i dokładnie obsypać ziarnami słonecznika. Do tak przygotowanej/nych keksówki/ek przelać

Gospodyni Miejska
Wiosenna sałatka z młodych liści szpinaku 161

Pyszna kolorowa sałatka, idealna na wiosenne dni. Zielone listki szpinaku, różowy grapefruit, chrupiąca ciecierzyca, plasterki rzodkiewki, oblane czerwienią pomidory, orzeźwiający ogórek, pestki dyni, a to wszystko zanurzone w doskonałym pesto z liści rzodkiewki. Samo zdrowie i wiosna na talerzu :)!Składniki:kilka garści liści młodego szpinaku (typu baby)1 grapefruitszklanka prażonej ciecierzycy (z tego przepisu)pęczek rzodkiewkikilka małych ogórkówgarść pomidorków koktajlowychgarść(...)tutaj)Przygotowanie:Szpinak umyć i wrzucić do miski. Grapefruit obrać i porwać na cząstki. Rzodkiewkę i ogórki pokroić na plasterki. Pomidorki poprzekrawać na połówki. Dodać ciecierzycę i podprażone pestki dyni. Sałatkę polać pesto (można je rozrobić z większą ilością oliwy jeśli jest za gęste) i wymieszać. Wcinać, ciesząc się z wiosny

Food Square
Kotleciki z kaszy jaglanej 179

cebule3 ząbki czosnku1 łyżeczka kuminu1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki kozieradki1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól morska 50 ml oleju arachidowego/sezamowego lub słonecznikowegoDodatkowo:sezam, słonecznik, dynia, płatki migdałów do obtoczenia (można pominąć)Przygotowanie:Kaszę uprażyć w suchym garnku (aż zacznie ładnie pachnieć), następnie zalać wrzątkiem, wypłukać i odcedzić. Zalać ponownie 3 szklankami wrzątku (podwojona ilość(...)stosunku do kaszy) i gotować pod przykryciem przez około 10 minut (nie mieszać). Kasza powinna być sypka i nierozgotowana. Odstawić do wystudzeniaSezam, słonecznik i dynię uprażyć na patelni. Połowę nasion zemleć na mąkę, a drugą połowę odstawić. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach i również podprażyć na suchej patelni do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić

Food Square
Chlebek bananowy na jesienne smutki 124

kolej. Ja jednak, mimo niesprzyjającej aury, nie mam zamiaru poddać się jesiennej melancholii (może tylko odrobinę, wieczorami, kiedy nikt nie będzie patrzył). W kuchni rozgościły się jabłka i gruszki, dynia znów stała się królową. Pomarańczowa, pękata, sprawia, że uśmiecham się za każdym razem, gdy na nią spojrzę. Tyle w niej potencjału - na słodko, na ostro, do obiadu i deseru - wszędzie(...)sprawdza się idealnie. Na blogu już otworzyłam sezon na smakołyki z jej udziałem, i gwarantuję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Bo przepisów na dynię będzie mnóstwo! Dzisiaj jednak nie o dyni, ale o pospolitych bananach, w których nie ma już nic wyjątkowego, bo są łatwo dostępne cały rok. Niektórzy uwielbiają te żółte, słodkie, troszkę mdłe owoce, inni małpiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bajecznie proste ciasto z figami 173

Dzisiaj na chwilę odpuszczę dyni - w końcu mimo, że to właśnie teraz jest na nią sezon, jej smakiem można się cieszyć jeszcze długo po nim. Całe dynie bardzo dobrze się przechowują w chłodniejszych pomieszczeniach, dynię pokrojoną w kostkę lub przerobioną na mus można zamrozić, a ten ostatni również zapasteryzować. Dzięki temu u mnie nawet w marcu czy kwietniu pojawiają się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z dyni po polsku 170

tylko tak bardziej po polsku. Na włoszczyźnie, bez mięsa ale za to z serem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam.  Składniki:  1 dynia  2 ziemniaki  1/2 selera naciowego ( korzeń)  1 pietruszka  1/2 cebuli  1 ząbek czosnku  sól pieprz kajeński  1 łyżeczka imbiru mielonego  1/2 łyżeczka(...)łyżka kminku rzymskiego  Sposób przyrządzenia:  Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle czosnek i cebulę. Następnie dodać resztę warzyw oprócz dyni. Smażyć jeszcze chwilkę z wszystkimi przyprawami. Przełożyć do garnka, zalać ok. 1 litrem wody. Dołożyć dynię, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do zmiękczenia wszystkich składników. Na koniec zmiksować dokładnie

pieprzny smaczek
Mufinki marchewkowo - morelowe halloweenowe 142

Wszędzie dookoła dynia, dynia i dynia. Ja na przekór halloweenowym zwyczajom będę dzisiaj działała z marchewką. Zrobię przepyszne muffiny marchewkowe. Jak mi zostanie marchwi, to może będzie jeszcze ciasto marchewkowe. Marchewka jest przepysznym warzywem z prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Pierwsze skojarzenie oczywiście beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Piękna skóra, włosy i paznokcie oraz lub przede wszystkim utrzymuje dobrą ostrość

pieprzny smaczek
Pszenny chleb z ziarnami słonecznika i dyni / Wheat bread with sunflower and pumpkin seeds 122

jest na trzy bochenki, upieczone jednocześnie.  Składniki: - 1,5 kilo mąki pszennej - 50 gram drożdży - 1,5 łyżki soli - 1 łyżka miodu - po dwie garście wyłuskanego słonecznika i dyni - letnia woda ok. 3 pełne szklanki Alicja uprażyła pestki słonecznika i dyni na suchej gorącej patelni, przez 3-4 minuty. Drożdże rozpuściła w dużej misce razem z miodem w dwóch(...)wilgotną ściereczką na ok. 20-30 minut.  Po tym czasie wyłożyła ciasto ponownie na stolnicę posypaną mąką i podzieliła na trzy części. Jedną wymieszała z słonecznikiem, drugą z dynią, a trzecią część zrobiła mieszaną. Chlebki uformowała dość szybko , bo ciasto drugi raz nie powinno być zbyt długo ugniatane. Ponownie przykryła ściereczką i włączyła piekarnik na 200 °.  Po około

Pasje Jolki

Proponowane wyszukiwania