śliwka - 11236 przepisów (strona:433/750)

Zdrowe śniadania – 3 przepisy na dobry dzień 89

szkl. płatków owsianych 2 szkl. różnych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, nerkowce, ziemne) 1 szkl. mieszanki nasion (słonecznik, sezam, pestki dyni) 2/3 szkl. suszonych owoców (rodzynki, żurawina, śliwki) 70 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli morskiej Orzechy grubo siekamy (powinny pozostać większe kawałki), Masło rozpuszczamy na malutkim ogniu wraz z miodem oraz

Smaki Na Talerzu
Świąteczny chleb z gara z morelami, figami i rozmarynem. 114

piekarnik, zdejmij pokrywkę, piecz dalej chleb 20 minut w temp. 230 stopni C. Grzanie góra- dół Chleb studzimy i kroimy dopiero. Smacznego! Figi możesz zastąpić np. żurawiną lub suszonymi śliwkami

SMYKWKUCHNI
Schab po cygańsku 100

wychodzi soczyste i aromatyczne i doskonale pasuje na świąteczny, rodzinny obiad. To takie danie, do którego lubię wracać, bo wszyscy bardzo je lubimy. Nowością natomiast będą udka z suszonymi śliwkami, które zaserwuję na następny dzień. Oprócz tego będą też takie klasyki jak choćby krokiety z kiszoną kapustą i grzybami czy serowa rolada. Czego byśmy jednak nie przygotowali, jedno jest pewne

Smaki Na Talerzu
Porzeczkówka 65

ilością wódki. Składniki: 5 kg czarnej porzeczki 3 litry spirytusu 1,5 – 2 litry wody przegotowanej lub źródlanej płynny miód dodatki: laski wanilii, laski cynamonu, goździki, imbir, suszone śliwki, rodzynki, suszone żurawiny – wg uznania Umyte i oczyszczone owoce zalewamy spirytusem i wodą (zacznijcie od 1,5 l wody, zawsze zdążycie później dolać więcej, jak będzie taka potrzeba

Kardamonovy
Knedle ze szpinakiem 66

jakoś mnie ostatnio naszło na gotowanie dziwactw. Dziś stanęło na knedlach, które robiłam może z trzeci raz w życiu. Wcześniej oczywiście klasycznie ze śliwkami. I myślę, że przede mną jeszcze z mięsem, wiecie jak jest. Tydzień temu robiłam pierwsze podejście do tych tytułowych, ale udało mi się kupić tak syfiasty szpinak, że wylądował w koszu (a jedzenia naprawdę nie wyrzucam

Kardamonovy
Kompot z suszu 79

smak kompotu, nadal smakuje idealnie). Jakby ktoś pytał, w oryginale było 5 sztuk gruszek. Składniki: 3 litry wody 250 g suszonych jabłek 200 g suszonych gruszek 350 g suszonych śliwek 2 goździki miód (opcjonalnie) Owoce bardzo dokładnie przepłukujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy do nich goździki i gotujemy około 30 minut. Kompot odcedzamy, schładzamy i dopiero wtedy ewentualnie dosładzamy

Kardamonovy
Śledzie w śmietanie 68

tytułowe, ale w zupełnie innym klimacie. Na trzecią wersję musicie trochę poczekać. Muszę pomyśleć nad propozycją, która powinna odbiegać nieco od klasyki. Chodzą za mną orzechy i śliwki (kurczę, chyba jednak nie będzie jakoś bardzo nowocześnie). Święta to w sumie jedyny czas, kiedy mogę pokombinować z przepisami na śledzie. My nie trawi. Od Toli też nie wymagam, żeby jadła wszystko

Kardamonovy
Schab pieczony z morelami 77

mnie za tłusty. Szynka w sumie też jest ok, ale jednak zawsze wracam do schabu. Schab pieczony z morelami jest typowo świątecznym przepisem. Morele możecie z powodzeniem zastąpić suszonymi śliwkami. Ja użyłam tych pierwszych, bo po prostu chciałam się ich pozbyć. Schab lubi słodkie dodatki, dlatego to tak fajnie wszystko pasuje do siebie. Tak mi teraz do głowy przyszły daktyle

Kardamonovy
Bakłażan a’la ryba po grecku 66

Narodzeniu, takie tam różne. Wszystko wkrótce wyląduje na blogu. Część rzeczy zjemy (niektóre nie przeżyją mrożenia), część zamrożę. W ogóle dziś napatoczył mi się w lodówce kompot z suszonych śliwek , o którym zupełnie zapomniałam. Takie niespodziewajki to ja lubię. Jak co roku, świątecznie, zawsze muszę wrzucić na bloga jakieś dziwactwo. Były już bakłażany udające śledzie po kaszubsku , były także bakłażany

Kardamonovy
Krajanka piernikowa 96

być pewna, że nie stwardnieje do Świąt.    Na blogu znajdziesz też inne przepisy na pierniki piernik żydowski lekach proste ciasto piernikowe piernik świąteczny piernik gryczany za śliwką piernik staropolski dojrzewający piernik z automatu do chleba świąteczny tort piernikowy piernik czekoladowy   Tradycyjna krajanka piernikowa (kostka piernikowa) w glazurze.   Krajanka piernikowa 250 g miodu pszczelego

Cztery Fajery
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 89

straci intensywnie czerwony kolor. Podawaj z uszkami lub krokietami. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Dorsz w migdałach Krokiety wigilijne Sernik wiedeński Likier bożonarodzeniowy Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy : Barszcz czerwony z pieczonych buraków Dorsz w migdałach Krokiety wigilijne Naleśniki na krokiety Likier bożonarodzeniowy Artykuł Barszcz czerwony z pieczonych buraków pochodzi z serwisu Okolice Palnika

okolicepalnika.pl
Domowa karkówka na kanapki 1775

Chętnie odpowiemy również na Wasze pytania i wątpliwości. Domowa karkówka na kanapki – Przepis Składniki: karczek wieprzowy: ok. 1,5 – 2 kg łupiny z 4 dużych cebul suszone śliwki: 4 szt. liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 3 kulki jałowiec: 5 kulek wędzona papryka: 1 łyżeczka kulki pieprzu: 1 łyżeczka czosnek: 4 ząbki cebula: 1 szt. sól: 1 płaska

Kuchnia Na Wypasie
Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 129

bardzo zdrowe, bogate w złożone węglowodany, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długo, możemy je w łatwy sposób modyfikować, dodając do nich świeże owoce: jabłka, gruszki czy śliwki, domowej roboty konfitury, ale również polecam Ci dodatek startej marchwi czy dyni. Zawsze do tego typu śniadań dodawaj aromatyczne, korzenne przyprawy tj. cynamon ma właściwości przeciwzapalne i reguluje poziom cukru

SMYKWKUCHNI
PROSTE PRZEPISY NA RYBĘ WIGILIJNĄ 87

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU-  przepis tutaj Śledzie po kaszubsku to nic innego jak filety śledziowe w sosie pomidorowym z cebulką i nutką słodyczy uzyskaną po dodaniu rodzynek lub suszonych śliwek. ŚLEDZIE Z CEBULĄ W OLEJU LNIANYM-  przepis tutaj Przepis na śledzie z cebulą w oleju lnianym. Powinny leżakować w lodówce około 4 dni ale zaręczam, że warto

Zrób to smacznie
ROLADA MAKOWA Z DUŻĄ ILOŚCIĄ MAKU / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 91

roztopione ciepłe masło – 75 g * cynamon do oprószenia MASA MAKOWA: * mak mielony – 100 g – dostępny TUTAJ! * cukier – 60 g * miód prawdziwy – 35 g * morele, żurawina, śliwki suszone – 50 g * orzechy włoskie – 20 g * migdały – 20 g * rodzynki – 50 g – dostępne TUTAJ! * kandyzowana skórka pomarańczowa – 50 g – dostępna TUTAJ! – aromat w proszku migdałowy – 1 płaska

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania