Składniki: -szklanka musu z dyni -szklanka cukru -1,5 szklanki mąki -3 jajka -cukier vanilinowy -2 łyżeczki proszku do pieczenia -kropla aromatu pomarańczowego -kostka masła Mus: pieczemy kawałki dyni bez pestek w temperaturze 190 stopni przed 40 minut. Następnie miąższ blendujemy na gładki mus. 1. Roztapiamy masło z cukrem i cukrem wanilinowym 2. Odstawiamy z ognia. 3. Dodajemy
Diteczdyni, 350-450 g cukru, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru z wanilią, Kroimy dynię w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy aż zmięknie. Następnie blendujemy na puree, doprawiamy cukrem waniliowym i ewentualnie jeszcze cukrem zwykłym:)No i do słoików i pasteryzujemy przez
Anioły w kuchnijest zbyt suche i mało plastyczne, dodać trochę wody. Uformować z ciasta kulę, włożyć do foliowego woreczka i schładzać przez ok. 1h w lodówce Nadzienie: 336 g puree z dyni ¾ kubka cukru (ok. 150 g) 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu ¾ łyżeczki startej gałki muszkatowej szczypta sproszkowanych goździków ¼ łyżeczki soli 3 duże jajka, lekko roztrzepane 40 g śmietanki(...)dopóki ciasto nie zezłoci się na całej powierzchni (zajmie to ok. 15 minut). Po wyjęciu spodu z piekarnika, schłodzić całkowicie w formie. Piekarnik zostawić włączony. Wykonać nadzienie. Ubić trzepaczką dynię, cukier, sól i przyprawy w dużej misce. Dodać jajka, następnie śmietankę i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Masę wylać na schłodzony spód i piec dopóki się nie zetnie, zajmie
Anioły w kuchniwędlin a smak jeden. Czasem kupuje, nie zawsze jest czas żeby samemu zrobić. Jednak coraz częściej staramy się robić je w domu. Dzisiaj proponujemy Wam bardzo jesienny schab z dynią i imbirem.Ten schab jest pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło...no to do dzieła:) Składniki; 1 kg schabu, 4 łyżki ziaren gorczycy, 4 ząbki czosnku, 15 dkg kandyzowanego(...)imbiru, 4 łyżeczki mielonej gorczycy, 4 łyżeczki soli, 5 łyżek oleju, 1/2 kg miąższu z dyni, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Ziarna gorczycy miksujemy z obranym czosnkiem, imbirem, mieloną gorczycą, solą i 2 łyżkami oleju. Mięso myjemy. Przygotowaną pastą nacieramy schab i odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy 2 godz. w temperaturze 180 stopni.Dynie pokrojoną w kostkę mieszamy
Anioły w kuchnicukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 3 jajka 250 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka zapachu cytrynowego 125 g puree z dyni szczypta soli Margarynę razem z cukrami rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy(...)łyżką. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 10x24 i pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut do tzw. suchego patyczka. Polewa: 1 łyżka puree z dyni 6-7 łyżek cukru pudru Obydwa składniki dokładnie mieszamy. Polewamy ciepłe ciasto. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiłyżka cukru 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka mleka 1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki puree z dyni bita śmietana do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: W kubku wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier brązowy i przyprawę do piernika. Wymieszaj i odstaw. W małej miseczce, najlepiej trzepaczką wymieszaj dokładnie(...)olej, mleko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni. Dodaj mieszankę dyniową do suchych składników w kubku i dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Podgrzewaj w mikrofalówce na najwyższej mocy przez 1 minutę i 15 sekund. Zajadaj natychmiast, najlepiej z bitą śmietaną:) Smacznego! English version Pumpkin chocolate mug cake (1 mug cake) Ingredients: 2 tablespoons all-purpose flour 1/4 teaspoon
karmelowydobrej energii na cały dzień ;-). Zapraszam na prawdziwy tort z placuszków dyniowych z dżemem z czarnej porzeczki! Serwuje z prawdziwym kakao! Pięknego dnia! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 2 jaja ekologiczne - 6 czubatych łyżek mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - miód lub słodzik - cynamon, kardamon - olej rzepakowy do smażenia - dżem Łowicz czarna porzeczka Dynię upiecz
SMYKWKUCHNISkładniki (na dwie porcje): 100 gram makaronu pełnoziarnistego, u mnie muszle 5 plasterków szynki parmeńskiej 5-6 orzechów włoskich 150-200 gram dyni, upieczonej łyżka oliwy z oliwek sól pieprz 50 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski, Comte garść sałaty- u mnie mix sałat z roszponką 10 czarnych oliwek Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie orzechy(...)siekamy i prażymy na patelni. Ściągamy orzechy, wlewamy na patelnię oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną w paski szynkę parmeńską. Chwilę smażymy, dodajemy dynię i całość lekko doprawiamy solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelnię dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu, dodajemy prażone orzechy i ugotowany makaron, całość dokładnie mieszamy. Wrzucamy 3/4 startego
Mango Papajasłońce będzie przygrzewać i będziemy mogli się cieszyć "Złotą polską jesienią". Zatem w sobotni ranek, upieczcie te babeczki i zabierzcie na spacer jako przekąskę. Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości. Ciasto również można
Pora coś zjeśćSkładniki: szklanka upieczonej dyni jeden banan kiwi pół szklanki mleka Dynię, banana i kiwi oraz mleko blenderujemy na krem. Gotowe
Mango PapajaDzisiaj kolejny przepis do którego wykorzystamy pieczoną dynię . Przepis podpatrzyłam u Kasi na blogu Gotuję bo lubię , upiekłam je z małymi modyfikacjami: dałam więcej przecieru z dyni, dodałam kardamon, a bułeczki zrobiłam malutkie, więc wyszło mi ich całe mnóstwo ! Do tej pory nie robiłam ciasta drożdżowego z dynią i jestem tym przepisem zachwycona ! Serdecznie Wam polecam(...)pewno wkrótce będzie powtórka, może by jeszcze dodać do nich rodzynek... ? Dyniowe ślimaczki drożdżowe Składniki na około 28 sztuk: Ciasto 500 g mąki 230 g pieczonej dyni 100 g cukru 30 g świeżych drożdży 80 ml letniego mleka 1 jako 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Nadzienie: 60 g stopionego masła 100 g brązowego cukru
Kulinarne przygody GatityKupiłam dynię makaronową, myślałam, że można ją ugotować pokrojoną w paski. Myliłam się, poczytałam i teraz już wiem, że po upieczeniu przybiera kształt cienkich nitek, upodabniając się do makaronu spaghetti. I tak oto powstała nieplanowana przystawka. Składniki: 50 g serka śmietankowego , 100 g świeżego szpinaku, ½ małej dyni makaronowej, 3 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony(...)smaku, 100 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, masło sklarowane do smażenia, świeży tymianek. Przygotowanie: Dynię przekrawamy na połowę po długości, wydrążamy z pestek i pieczemy w piekarniku ok. 30 min w 180 ° C. Na patelni podgrzewamy jedną łyżeczkę masła, podsmażamy posiekany w kostkę czosnek , dodajemy szpinak, listki tymianku i całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy kilka
Moniki SmakołykiDynia - zwana kiedyś u mnie w domu banią . Wspaniałe warzywo , które idealnie się sprawdza w słodkościach . Z dzieciństwa pamiętam dynię krojoną w grubą kostkę i marnowaną w słodko -kwaśnej zalewie . W zimowe wieczory babcia wyciągała taki słoiczek ze swoich zapasów i kazała zajadać . Powiem szczerze ,że średnio mi smakował ten kwaśny smak . Podobnie jak mdława wówczas dla mnie zupa dyniowa(...)mleku .... Na szczęście gusta smakowe się zmieniają i teraz dynię bardzo lubie pod każdą postacią. W moich dzisiejszych bułeczkach-grzebykach jej smak jest jedynie delikatnie wyczuwalny , ale jej dodatek sprawia ,że zarówno ciasto jak i nadzienie jest puszyste , delikatne i wilgotne . Składniki : Do ich przygotowania potrzebujemy puree dyniowe : W tym celu dynię tniemy na spore kawałki , wydrążamy
Malinowa Kawiarenkawiosny! Jednak najlepiej zbierać je po pierwszych przymrozkach. Tracą goryczkę, ale są przy tym wytwornie słodko-kwaśne. Wspaniały smak. Rokitnik jest pomarańczowy. Zatem idealnym jesiennym kompanem jest dla niego dynia. Wielka, słodka, mięsista dynia, którą możemy na tysiące sposobów wykorzystać w kuchni. Połączenie tych dwóch składników daje bardzo ciekawy smak. Do tego korzenne przyprawy i ocet jabłkowy, nadający kwaśnego smaku(...)posiadają już tak szerokiej gamy zastosowań, co słodko-kwaśne chutney'e. Z achęcam was do tworzenia własnych sosów! Chutney dyniowo - rokitnikowy Składniki: pół kilograma miąższu z dyni 2 szklanki rokitnika 1 cebula biała 2 jabłka kosztele 220 ml octu jabłkowego, niepełna szklanka miodu Do tego ważne są przyprawy: imbir, pieprz, goździki, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa (Mieszankę tworzymy
Sajkofanka smakuJeden z moich kulinarnych eksperymentów. Połączenie smaku dyni z musztardą i miodem jest fantastyczne, polecam! Kurczak marynowany (2-3 porcje): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego Puree (2-3 porcje): 0,5 kg dyni 1 duży ziemniak sól, pieprz świeża bazylia(...)cienkie filety. W misce łączymy musztardy, miód, sos sojowy i olej. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania puree. 2/ Dynię kroimy na pół księżyce, pestki wyrzucamy, przy pomocy obieraczki pozbywamy się skórki. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut
My Culinary Art