Składniki : ok. 1 szklanka ugotowanej fasoli mung ok. 2/3 słoiczka suszonych pomidorów w oleju z pestkami dyni ząbek czosnku szczypta pieprzu oliwa z pestek dyni Przygotowanie: Aby ugotować fasolę mung najlepiej namoczyć ją na noc, a dopiero potem ugotować Do blendera dodać ugotowana fasolę, pomidory razem z olejem, dodać ząbek czosnku, pieprz i olej- zblendować na jednolitą, gładką masę Jeśli
Proste PotrawyWierzcie mi lub nie, ale robię postępy. Składniki: 750 ml mleka 3,2% pół szklanki białego ryżu 3 łyżeczki cukru waniliowego (lub więcej) garść czereśni 1 łyżka uprażonych pestek dyni (przepis na 3 porcje) Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem lub powłoką teflonową. Ryż płuczemy i wrzucamy do mleka. Dodajemy do tego cukier i wszystko gotujemy na wolnym ogniu(...)pozbywamy się pestek. Owoce wrzucamy na chwilę na patelnię z odrobiną wody i „smażymy” 5 minut. Ryż delikatnie mieszamy z czereśniami, wkładamy do misek i posypujemy pestkami dyni. Smaczne na zimno i na ciepło. Podobne przepisy: Ryż z jabłkami i skórką z pomarańczy Ryż z serkiem wiejskim i truskawkami Brązowy ryż z jabłkami i orzechami Ryż z jabłkami
KardamonovyByło pysznie, kompletnie. Ps. No szkoda Chorwacji, szkoda. Składniki: 500 g fasolki szparagowej pół pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku garść podprażonych orzechów włoskich 1 łyżka podprażonych pestek dyni 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Fasolkę myjemy, obcinamy z niej brzydkie końcówki, gotujemy al dente, odcedzamy. Wrzucamy ją do miski, dodajemy do niej(...)poszatkowaną natkę, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowane orzechy, pestki dyni, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Podobne przepisy: Fasolka szparagowa z bułką tartą Fasolka szparagowa z fetą Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue Fasolka szparagowa z kruszonką z suszonych pomidorów Fasolka szparagowa z harissą i migdałami Artykuł Fasolka szparagowa z orzechami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovymożecie zastąpić owsianymi. Będzie równie smacznie i zdrowo. Składniki: 1 szklanka mleka pół szklanki płatków żytnich 1 dojrzała brzoskwinia 1 płaska łyżeczka ziaren siemienia lnianego 1 płaska łyżeczka pestek dyni (przepis na 1 dużą porcję) Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy do nich umytą i pokrojoną w kostkę brzoskwinię, siemię i pestki dyni, mieszamy. Artykuł
Kardamonovysłodkie. Może kiedyś będą ze mnie ludzie. Przepis na to cudo znalazłam na blogu oryginalnysmak.pl. Od siebie dodałam jedynie jabłka i zrezygnowałam z polewy. Składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 4 jajka skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jabłka(...)tortownicę o śr. 24 cm) Jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, olej, jajka i skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wciskamy kawałki jabłek. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach
Kardamonovyowsianka gotowa. W sezonie używajcie oczywiście świeżych owoców. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka mleka (ja użyłam migdałowego) garść mrożonych jagód 1 banan 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka siemienia lnianego (przepis na 2 porcje) Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy jagody, wkładamy do lodówki. Na drugi dzień do owsianki dodajemy pokrojonego w plasterki banana, pestki dyni i siemię lniane
Kardamonovyboczku 2 garści ugotowanego i obranego bobu 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kawałek sera długodojrzewającego (bursztyn, parmezan) sól pieprz pesto: pęczek natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni 1 ząbek czosnku pół łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Pesto: pestki dyni prażymy na patelni do zrumienienia. Po ostudzeniu wrzucamy
Kardamonovyimprezach rodzinnych. Wiecie, zimna płyta, galarety i inne tego typu. Składniki: 2 ugotowane piersi z kurczaka mały por (biała część) 1 łodyga selera naciowego garść rodzynek garść pestek dyni pół pęczka natki pietruszki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Kurczaka kroimy w większą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojonego w półplasterki pora, pokrojonego(...)kostkę selera naciowego, rodzynki, pestki dyni i poszatkowaną natkę. Wlewamy jogurt i majonez, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy o wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Sałatka z gotowanym kurczakiem, kukurydzą i ananasem Sałatka z gotowanym kurczakiem, kukurydzą i selerem naciowym Artykuł Sałatka z gotowanego kurczaka, pora i rodzynek pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyGranola to bardzo zdrowe i przepyszne śniadanie lub przekąska. Jak zrobicie jedną, będziecie próbować robić kolejne. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich pół szklanki ziaren słonecznika pół szklanki pestek dyni pół szklanki ziaren siemienia lnianego 2 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżki masła orzechowego (bez cukru) 1 szklanka rodzynek Do miski wsypujemy płatki, słonecznik, dynię i siemię lniane, mieszamy. Dodajemy
Kardamonovydawna chodził za mną dressing, do którego użyję tego typu musztardę, postanowiłam w końcu to zrobić. Na blacie w kuchni od paru tygodni stał także olej z pestek dyni, który postanowiłam również wykorzystać. Matkojedyno, ten olej jest zupełnie niesamowity w smaku. Intensywny, orzechowy, no genialny. Wszystko pięknie zagrało. Wszyściutko. Składniki: pół opakowania mieszanki sałat ze szpinakiem 2 pomidory 1 duża(...)szalotka 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju z pestek dyni (można użyć oliwy extra virgin) sól pieprz Pestki słonecznika prażymy na patelni do zrumienienia. Sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w ćwiartki pomidory i pokrojoną w plasterki szalotkę. Musztardę francuską mieszamy w misce z olejem i sokiem
Kardamonovyświeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)gęsta można do niej dolać więcej oleju z pomidorów (lub oliwy extra virgin). Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Pasta paprykowa z fetą Pasta z fasoli i pieczonej papryki Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów z curry Pasta ze słonecznika z ziołami Artykuł Pasta słonecznikowa
Kardamonovylistopadzie. I droższe niestety, ale coś za coś. Mam jeszcze w zanadrzu parę pomysłów na koktajle, ale sporo naprawdę wychodzi przypadkiem. Wisi mi gdzieś przepis na koktajl z dyni i pomarańczy, może zrobię go pojutrze. Jak wyjdzie spoko, na pewno Wam go tutaj opublikuję. Myślę tylko czy lepszy będzie z pieczonej czy z surowej dyni. Może spróbuję obu opcji
Kardamonovyjednak smakowało świetnie. Składniki: 250 g makaronu 75 g wędzonego filetu pstrąga 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 duże garści startego parmezanu pesto: duża garść rukoli 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 duże porcje) Pestki dyni prażymy na patelni do zrumienienia
Kardamonovydużo smaczniejsze (chociaż to i tak kwestia indywidualna). Kiedyś kremy jadałam z groszkiem ptysiowym, ale jakoś nigdy nie byłam do niego przekonana. Chętniej teraz pakuję do kremów uprażone pestki dyni, migdały lub ziarna słonecznika. Musi coś chrupać, no musi. Przepis jest chyba sprzed 2 tygodni, więc wrzucam go z niewielkim opóźnieniem. Bo dzisiaj znowu mam zupę kalafiorową. Tym razem zupełnie(...)świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można
Kardamonovywłaściwie sama. Smacznego. I na zdrowie. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego (ja użyłam napoju owsianego) 1 dojrzałe mango 1 łyżka wyłuskanych pestek dyni 1 łyżka ziaren siemienia lnianego (ja użyłam złotego) 1 łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego (przepis na 3 porcje) Płatki owsiane zalewamy mlekiem(...)czasie obieramy mango, wycinamy z niego miąższ, pozbywamy się pestki. Część miąższu można zmiksować, część pokroić w kostkę. Do płatków dodajemy jogurt, mus i kostki mango, pestki dyni, siemię lniane, mieszamy. Jeżeli macie ochotę, na koniec możecie całość polać miodem. Podobne przepisy: Nocna owsianka z orzechami, jabłkami i kiwi Nocna owsianka z serkiem wiejskim Bircher musli z sokiem jabłkowym Owsianka
Kardamonovy