dynia - 15472 przepisów (strona:465/1032)

Zupa krem z selerem naciowym i pomarańczą 60

masę witamin! Podana z kleksem śmietany oraz świeżą kolendrą smakuje wyjątkowo. Idealna na każdą okazję. Smacznego! Zobacz też: Zupa krem z pieczonych pomidorów z mascarpone Zupa krem z pieczonej dyni Zupa krem z pora i batata Przepis na zupę krem z selerem naciowym i pomarańczą Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 30 minut Składniki 3 ząbki czosnku 1 seler(...)zupę. Na koniec próbujemy zupy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4 Podajemy ze śmietaną i kolendrą. Oczywiście do podania możecie także użyć grzanek, groszku ptysiowego czy ziaren dyni lub słonecznika. Artykuł Zupa krem z selerem naciowym i pomarańczą pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Pesto 44

Pesto to jedna z najprostszych i szybkich past na bazie świeżych ziół, parmezanu, oliwy i ziaren słonecznika, pestek dyni, nerkowców, blanszowanych migdałów, orzechów włoskich lub orzeszków piniowych. Pesto przygotujesz ze świeżej bazylii, rukoli, a nawet natki lub kolendry. Najbardziej klasyczne pesto to zielone pesto bazyliowe z podprażonymi orzeszkami piniowymi. Świeże zioła możesz łączyć tworząc w ten sposób niepowtarzalny i oryginalny(...)domowego pesto pasować będzie kilka kropel soku z cytryny, które śmiało możesz dodać podczas blendowania pasty. W moim przepisie występują ziarna słonecznika, możesz zastąpić je nerkowcami, orzeszkami piniowymi, pestkami dyni lub blanszowanymi migdałami. Warto je wcześniej podprażyć krótko na suchej i gorącej patelni. Pesto przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku nawet do dwóch tygodni. Warto je przed wstawieniem

Zasmakuj Kuchni
SAŁATKA BROKUŁOWA Z TUŃCZYKIEM (keto, LCHF, bez glutenu, redukcja) 108

brokułowa z tuńczykiem 250 g surowego brokułu (same różyczki) 180 g tuńczyka w zalewie lub sosie własnym (waga po odsączeniu) 2 jajka 50 g cebuli czerwonej 15 g pestek dyni Sos musztardowo-czosnkowy: 100 g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu 20 g musztardy (patrz na skład – polecam bez cukru) 40 g oliwy z oliwek extra virgin lub/i oleju(...)musztardowo-czosnkowy, mieszając obrany i wyciśnięty czosnek z pozostałymi składnikami. W misce ułożyć wszystkie składniki: brokuły, jajka, tuńczyka i cebulę. Wierzch sałatki polać sosem a następnie posypać pestkami dyni lub/i orzechami. Niewątpliwie przy wszelkich modyfikacjach składu należy pamiętać o ich wliczeniu w makro, ponieważ stanowią dodatkowe źródło kalorii oraz mikro- i makroelementów. Sałatkę można podawać jako warstwową lub wymieszać

Ola la LCHF
Kasza gryczana z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami 51

ciecierzycę. Kombinuję z warzywami (najchętniej sezonowymi lub mrożonymi), czasami dorzucę jakiś drób. Dla smaku w pojemniku lądują także zioła, czasem sery, nawet resztki obiadowe. Siemię lniane, słonecznik, orzechy, pestki dyni. Mieszajcie co lubicie. Ale w najbliższym czasie pomieszajcie jednak kaszę gryczaną z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie(...)przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado

Kardamonovy
Bułeczki zakręcone 54

drożdżowe bułeczki zakręcone. Bułeczki domowe z mojego przepisu wychodzą niezwykle miękkie w środku, z chrupiącą skórką. To bułeczki, które przed wstawieniem do piekarnika możesz posypać wszelakimi ziarnami np. słonecznika, dyni, a także sezamem, makiem, czarnuszką, suszonymi pomidorami, ziołami… Podasz je do wszelakich past, np. pasty jajecznej lub pasty z tuńczyka . Bułeczki są chrupiące, puszyste i długo zachowują świeżość. Zapraszam(...)mleka 1 żółtko 4 łyżki oleju Dodatkowo: mleko do wysmarowania bułeczek przed pieczeniem oraz ziarna do posypania bułeczek (do wyboru): suszony rozmaryn, sezam, gruboziarnista sól, czarnuszka, pestki dyni, suszone pomidory, kminek… Uwagi do przepisu: Drożdże suszone możesz zastąpić 20 g świeżymi, postępuj wtedy podobnie jak w przepisie poniżej robiąc zaczyn. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki

Zasmakuj Kuchni
Zupa szczawiowa z jajkami i makaronem 53

jeść? Kiszonki (ogórki, kapusta), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno, olej kokosowy, ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, makarony żytnie, orkiszowe (te raczej sporadycznie), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)kwaśne jabłko lub niedojrzałe kiwi. Ogólnie jemy produkty jak najmniej przetworzone. Jest wiele produktów wątpliwych, przez jedne opracowania zabronione, a przez inne wskazane – choćby nawet przetworzone pomidory czy dynia. Wątpliwości budzą również inne zagadnienia, takie jak – czy wolno smażyć, czy wolno jeść nabiał, ile i jaki? Nasze założenie jest takie – my stosujemy nie dietę odgrzybiającą, a dietę antygrzybiczą. Prowadzimy

Kardamonovy
Domowe bułeczki z ziarnami. 67

drożdżowe bułeczki utrzymują świeżość przez długo i pachną cudownie. Te bułeczki są obłędnie puszyste i aromatyczne! Są lekko słodzone cukrem pudrem i posypane pysznymi ziarnami lnu , słonecznika , sezamu i dyni . Są to pożywne bułki , które każdy pokocha. Bułeczki pełnoziarniste są niesamowite i będziesz mile zaskoczona jakie są puszyste i pyszne. Jeśli lubisz bułeczki , wykonaj je samodzielnie, warto! Nasiona lnu znane(...)czosnku – ½ łyżki suszonego tymianku Posypka: – 1 łyżka nasion słonecznika – 1 łyżka białego sezamu – 1 łyżka siemienia lnianego – 1 łyżka maku – 1 łyżka nasion dyni W misce wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta. Ciasto wymieszaj mikserem z hakami. Na początku przez minutę miksuj na niskich obrotach, następnie zeskrob z brzegów miski składniki i miksuj

Zdrowy Styl Joanny
Sałatka ze szparagami 50

możecie je ugotować lub upiec w piekarniku. Składniki (na 2 porcje): pęczek szparagów 1 opakowanie typ halloumi opakowanie miksu sałat (polecam taki z botwinką) garść pomidorków koktajlowych garść pestek dyni i słonecznika olej, sól Dresing: 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny  sól, pieprz Szparagi smarujemy odrobiną oleju (ja zrobiłam(...)możecie to zrobić na patelni lub upiec szparagi w piekarniku.  Na talerz wykładamy miks sałat, dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe, wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, oraz ser. Pestki dyni i słonecznika podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi sałatkę.  Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Ja wkładam je do słoika, zakręcam i potrząsam nim aż się połączą. Sałatkę

Cynamonowe szczęście
Domowe smaki dzieciństwa z restauracji 46

mineralnych, jak magnez, żelazo i wapń. Ciekawą propozycję stanowią również chleby razowe z żurawiną, lub czarnuszką, oraz chleb z samych ziaren, bez dodatku mąki. Siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane, dynia, sezam i płatki sojowe są łączone za pomocą oleju słonecznikowego i miodu, dając chleb z ogromną zawartością błonnika. Doskonałym dodatkiem do chleba będzie natomiast masło pistacjowe, bądź orzechowe, powstające(...)uzyskania wyrazistego smaku, oraz musztardę w kilku odsłonach, z przyprawami lub miodem. Do wyboru są również oliwy, parmezanowa lub z czosnkiem i oleje, od tych otrzymanych z sezamu, dyni i słonecznika, po olej rzepakowy tłoczony na zimo. Ich niezwykły aromat i smak sprawiają, że są idealnym dodatkiem do sałatek. W sklepie Restauracji Schroniska Smaków mogą państwo nabyć również zioła

Codogara
Hummusy i Pasty 57

nieprawda, że przepis na hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa! „Hummus – przepis nie jedno ma oblicze”. Może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek. Kto nie chciałby schrupać kanapki z pastą z mięsistego bobu z aromatyczną miętą albo zjeść pachnącego chlebka pita z intensywnie czekoladową(...)wspaniałym świecie hummusów, past oraz pasztetów… i nie będziecie chcieli się z niego wynurzyć. Przy okazji na głównej stronie bloga znajdziesz wszystkie moje wegańskie przepisy . Ostatnio dodałem hummus z dynią , który koniecznie musisz zobaczyć! Oczywiście polecam również przepis na hummus klasyczny. Rabaty do nawet -35%! Gdzie ją dostaniesz najtaniej? Sprawdź: Artykuł Hummusy i Pasty pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM 37

mąki pszennej chlebowej 150 g mąki orkiszowej jasnej 200 g mąki pszennej zwykłej 1/2 garści ziaren słonecznika 1/2 garści siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka ziarna słonecznika i pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie W małej miseczce rozpuść drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. W misie umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj zaczyn i wyrób ciasto. Powinno być(...)luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełóż do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i tak wykończone posyp ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piecz w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut z funkcją termoobiegu. Artykuł CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów z curry 63

przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem(...)wkładamy do lodówki. Przed podaniem całość można skropić oliwą. Ja posypałam wszystko dodatkową niewielką ilością poszatkowanej natki pietruszki. Podobne przepisy: Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Pasta paprykowa z fetą Pasta z fasoli i pieczonej papryki Artykuł Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów z curry pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pieczone ziemniaki ze szparagami z dodatkiem fety i pesto 40

szybko zmiksować z ziół jakie były w lodówce i na parapecie – bazylia, pietruszka i koperek, do tego garść prażonych ziaren lub orzechów ( u mnie pestki słonecznika i dyni), trochę parmezanu, sok z cytryna i oliwa. Pesto wyszło więcej, więc zostanie do makaronu. Pieczone ziemniaki ze szparagami z dodatkiem fety i pesto Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 pęczek szparagów(...)sól, pieprz do smaku opcjonalnie – 1 ząbek czosnku dodatkowo kilka łyżeczek pesto gotowego albo domowego- u mnie domowe z bazylii, pietruszki i koperku zmiksowane z garścią prażonych pestek dyni i słonecznika, garścią startego parmezanu, sokiem z cytryny, solą i oliwą. Wykonanie: Zagotować wodę. Ziemniaki oczyścić i zostawić w skórkach ( można wyciąć tylko ciemniejsze, brzydsze części), szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek

Cooking for Emily