dynia - 15472 przepisów (strona:468/1032)

Nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami 55

Wspólne październikowe wypiekanie, nocne drożdżowe bułeczki na maślance z makiem, sezamem i pestkami dyni W październikowej piekarni Amber przepis na bułeczki których nie trzeba długo wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki w misce, przykryć i zostawić na kuchennym blacie do rana. Drożdże, których co ciekawe jest bardzo mało przez noc wykonają za nas prawie całą robotę. Rano podzielimy ciasto na porcje(...)lnianego dodałam niebieski mak . Składniki 1,5 g świeżych drożdży 240 g zimnej maślanki 60 g mąki żytniej razowej 2000 240 g mąki pszennej typ 500 20 g pestek dyni 10 g nasion sezamu 10 g maku (lub siemienia lnianego) 6,5 g soli Wykonanie Poprzedniego wieczoru drożdże i zimną maślankę wkładamy do miski i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą

Tajemnice Smaku
Sernik dyniowy 70

masła 1 łyżka kakao Masa serowa: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam twarogu z wiaderka ) 250 g serka mascarpone 300 g puree z dyni ( opis wykonania znajduje się  TUTAJ  ) 3 jajka 220 ml mleka skondensowanego słodzonego 80 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki startego świeżego(...)grzbietem łyżki i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu umieścić twaróg, serek mascarpone, puree z dyni, mleko skondensowane, śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy i zmiksować wszystko razem na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach miksera

Opowieści z piekarnika
Niezbędnik przypraw na jesień – jak zdrowo i smacznie podkręć aromat Twoich dań 79

Nareszcie nadeszła jesień, czyli pora na świeżo zebrane włoskie orzechy oraz pomarańczowe, pełne smaku dynie. Jednak dobrze znana jest nam też druga strona tej pięknej pory roku, deszcz, niskie temperatury i liczne przeziębienia. Co na to zaradzić? Jak mawia każda babcia — najwięcej dobroci znajduję się w kuchni, nie mówimy tutaj tylko o przygotowanych pysznościach, ale także o ich leczniczych właściwościach(...)smaki kurkumy i chili Przyprawy pochodzące z Azji już od wielu lat zagościły w jesiennej kuchni Polaków. Nie ma się co dziwić, ponieważ osobiście nie wyobrażamy sobie zupy z dyni bez dodatku aromatycznego curry czy jesiennej herbaty bez imbiru, dodatkowo przyprawy indyjskie z natury są ostrzejsze, przez co świetnie rozgrzewają. Chili jest bogate w witaminę C Ostra, ale i zarazem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CHLEB ORKISZOWY, GRAHAM, Z ZIARNAMI- GENIALNY 73

mąki orkiszowej typ750 - 200g mąki orkiszowej typ1850 lub typ2000 - 50g otrąb (daję grube owsiane) - 22g świeżych drożdży - 12g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g oliwy (daję z wytłoczyn) - 60g pestek dyni - 20g słonecznika - 20g siemienia lnianego - 650g letniej wody dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie dynia, siemię i mak) zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mieszanki mąk oraz

Smaczne Zdrowe
Chleb ze słodkich ziemniaków 75

bułeczki oraz chleby. Do tychże wypieków używam różnych baz mącznych jak i rozmaitych dodatków. Moje pieczywo często jest bezglutenowe, nagminnie dodaję suszone pomidory, ziarna chia, słonecznika oraz pestki z dyni. Bardzo polubiłam również wypieki z dodatkiem warzyw, najczęściej puree z nich przygotowanego. Pieczywo z dodatkiem buraka ćwikłowego, dyni, szpinaku czy słodkich ziemniaków nie jest mi obce. Na tym blogu kulinarnym

MeCooks
Dehydrator BYZOO DHO2 ze sklepu mocosokow.pl i najlepszy przepis na domową granolę 64

kuchni. Gorąco polecam! A teraz zapraszam Was na obiecany przepis na najlepszą DOMOWĄ GRANOLĘ z suszonymi owocami SKŁADNIKI: – suszone banany – suszone jabłka – suszone gruszki – pestki dyni – suszone śliwki – suszone borówki – kokos – orzechy nerkowca – orzechy ziemne – migdały – cynamon – miód SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wysuszone wcześniej owoce możemy posiekać. Większe orzechy również(...)Wszystko wsypujemy do miski, dodajemy kokos oraz dynię. Zalewamy miodem, dodajemy cynamon. Wszystko razem mieszamy. Suszymy w dehydratorze ustawionym na 80C przez ok. 30 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Wpis powstał we współpracy ze sklepem mocsoków.pl The post Dehydrator BYZOO DHO2 ze sklepu mocosokow.pl i najlepszy przepis na domową granolę first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko
Sałatka z kaszą bulgur i fetą 58

szklanka ugotowanej  ciecierzycy bio 1 mała czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 1 mały podłużny ogórek 1 plaster fety 2 łyżki  ziarenek słonecznika bio 2 łyżki pestek dyni 1  duży ząbek czosnku  3-4 łyżki  oliwy z oliwek EV bio sok z cytryny sól pieprz świeże oregano Wykonanie Kaszę wsyp do garnuszka, zalej szklanką wody, odstaw(...)minut, odcedź i przelej zimną wodą, zostaw do odsączenia na sitku. Paprykę i ogórka pokrój w drobną kostkę, cebulę w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę, Pestki słonecznika i dyni upraż na suchej patelni. Do miski wrzuć bulgur, ciecierzycę, wszystkie warzywa i pestki. Dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Na wierzchu połóż fetę w kawałku, możesz ją także

Kulinarne przygody Gatity
SKYR TRUSKAWKOWO-MALINOWO-ORZECHOWY (keto, LCHF, redukcja, bez glutenu i cukru) 112

skyr truskawkowo-malinowo-orzechowy 180 g jogurtu naturalnego skyr 40 g truskawek lub musu truskawkowego 40 g malin lub musu malinowego 10 ml oleju MCT lub/i z pestek dyni 30 g orzechów pecan 15 g płatków migdałowych lub całych migdałów opcjonalnie słodzik np.  ksylitol ,  erytrytol,    stewia  do smaku Przygotowanie W szklance lub miseczce umieścić jogurt(...)skyr i wymieszać z olejem MCT lub/i olejem z pestek dyni, który ma fajny orzechowy posmak, ale zmieni kolor masy na… zielony. Owoce umyć a następnie zmiksować lub dodać w całości do naczynia ze skyrem. U mnie truskawki zostały zmiksowane a maliny dodałam w całości. Następnie dołożyć odważone orzechy pecan i migdały lub płatki migdałowe. Osobiście dla mnie taki

Ola la LCHF
Placki z cukinii 65

przesmażeniu i dodaniu dodatków będzie stanowił całościowe danie. Idealnie! Z cukinii można też wyczarować ciasta, chlebki, marynować ją, robić z niej przetwory. Bardziej wszechstronna od cukinii jest chyba tylko dynia Placki z cukinii robi się niezwykle prosto o szybko, warto zrobić ich od razu nieco więcej, bo z przepisu wyjdzie Wam około 8 placuszków. Będzie to zatem stosunkowo nieduża porcja(...)placki z gotowanych ziemniaków z fetą –  placki z kalafiora –  placuszki pełnoziarniste z jabłkami –  placki ziemniaczane z łososiem –  placuszki pełnoziarniste na słodko –  placuszki z dyni –  placki serowe z jabłkami PLACKI Z CUKINII Przygotowanie : 35 minut Ilość porcji:  2, około 8-10 placuszków Składniki placuszki: – 2 średniej wielkości cukinie – 1 łyżeczka soli – 1 jajko

nietylkopasta.pl
Zupa z zielonych warzyw w 15 minut 62

ząbek czosnku 2 brokuły 100g cukinii 2 łyżki liofilizowanego, sproszkowanego szpinaku 100ml śmietanki 1 litr wywaru warzywnego sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego do podania olej z pestek dyni tłoczony na zimno, grzanki, listki koperku Jak zrobić zupę z zielonych warzyw w 15 min: Najpierw cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie w garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy(...)zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Następnie do zupy dodajemy śmietankę i sproszkowany szpinak. Blenderujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami i odrobiną oleju z pestek dyni. Artykuł Zupa z zielonych warzyw w 15 minut pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami, cukinią i serem feta 58

lekko! 200g makaronu 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula czerwona 4 suszone pomidory + 2 łyżki oleju z pomidorów 1 nieduża cukinia 1/2 opakowania sera feta 1 łyżka pestek dyni  1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso i cebulę kroimy w kostkę, cukinię w półplastry, suszone pomidory w paski.  2. Na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów(...)podsmażamy kurczaka. kiedy się zarumieni dodajemy cebulę, cukinię i suszone pomidory. Smażymy do odparowania płynów.  3. Mięso i warzywa mieszamy z makaronem, dodajemy pokruszoną fetę, pestki dyni, mieszamy.  makaron, ser, ser feta, cukinia, suszone pomidory, po grecku, zdrowo, fit, zdrowy obiad, dietetyczny, dietetycznie, dieta,dania obiadowe, filet z kurczaka, kurczak

Szefowa kuchni
FIT SŁODKOŚCI Z TERMOROBOTEM ICOOOK FIRMY MPM 55

piec przez 20-25 minut. Fit daktylowe kulki mocy Fit daktylowe kulki mocy - składniki na około 20 kulek: * 100 g suszonych daktyli * 60 g płatków owsianych * 80 g pestek dyni * 30 g wiórek kokosowych * 15 g (2 łyżki) ciemnego kakao * 160 g masła orzechowego * 50 g oleju kokosowego * 150 g zimnej wody Wykonanie: 100 g daktyli suszonych przełożyć do szklanki(...)się namoczyły. Po tym czasie dobrze odlać z nich wodę. W naczyniu miksującym umieścić nóż. Włożyć 100 g namoczonych daktyli, wsypać 60 g płatków owsianych, 80 g pestek dyni, 30 g wiórek kokosowych, 15 g ciemnego kakao, dodać 160 masła orzechowego i 50 g oleju kokosowego. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.  Zmiksować na gładką masę: temperatura 0 czas

Zrób to smacznie
Sałatka z młodych ziemniaków z bobem 72

młodch ziemniaków 1/2 kg bobu 150 g surowego wędzonego boczku 1 pęczek rzodkiewki 1 czerwona cebula 1 pęczek kopru 1 pęczek szczypioru 50g kiełków rzodkiewki 70g pestek dyni SKŁADNIKI SOS: 4 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 6 minut).Przelewamy zimną wodą i jeszcze(...)ciepły obieramy. W tym czasie na patelni prażymy pestki dyni. 2. Umyte, oczyszczone i nieobrane ziemniaki gotujemy całe w osolonej wodzie przez 15minut. Następnie studzimy i kroimy na połówki i podsmażany na oliwie na złoty kolor. Boczek kroimy w paski i wytapiany na patelni tłuszcz. Ma być chrupiący. 3. Cebulę kroimy w piórka, rzodkiewkę w talarki a koper i szczypior

karolgotuje
Ekspresowy chłodnik ze szczawiu 57

szczawiu z młodymi ziemniakami: kwaskowy, orzeźwiający, sycący i przyjemnie zimny:) Czas: 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2   Składniki: Pęczek szczawiu 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki nasion dyni 2 łyżki parmezanu 4 łyżki siekanej natki pietruszki Skórka otarta z jednej cytryny 1/2 litra kefiru Kilka plastrów suszonej szynki, chorizo lub boczku 2 jajka 6 młodych ziemniaków Sól Pieprz(...)plastry szynki. Wstaw na kuchenkę, podgrzewaj aż szynka wysmaży się na chrupko. Zdejmij z patelni. Krok 4 Dokładnie umyj szpinak i pietruszkę. Włóż do misy miksera obrany czosnek, pestki dyni i parmezan. Zmiksuj. Dodaj szpinak i skórkę z cytryny, wlej kefir. Zmiksuj na gładko. Dopraw solą i pieprzem. Krok 5 Wykładaj do talerzy ugotowane ziemniaki. Zalej je zmiksowanym szczawiem. Dodaj

Niedzielny kucharz