Wspólne październikowe wypiekanie, nocne drożdżowe bułeczki na maślance z makiem, sezamem i pestkami dyni W październikowej piekarni Amber przepis na bułeczki których nie trzeba długo wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki w misce, przykryć i zostawić na kuchennym blacie do rana. Drożdże, których co ciekawe jest bardzo mało przez noc wykonają za nas prawie całą robotę. Rano podzielimy ciasto na porcje(...)lnianego dodałam niebieski mak . Składniki 1,5 g świeżych drożdży 240 g zimnej maślanki 60 g mąki żytniej razowej 2000 240 g mąki pszennej typ 500 20 g pestek dyni 10 g nasion sezamu 10 g maku (lub siemienia lnianego) 6,5 g soli Wykonanie Poprzedniego wieczoru drożdże i zimną maślankę wkładamy do miski i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
Tajemnice Smakumasła 1 łyżka kakao Masa serowa: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam twarogu z wiaderka ) 250 g serka mascarpone 300 g puree z dyni ( opis wykonania znajduje się TUTAJ ) 3 jajka 220 ml mleka skondensowanego słodzonego 80 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki startego świeżego(...)grzbietem łyżki i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu umieścić twaróg, serek mascarpone, puree z dyni, mleko skondensowane, śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy i zmiksować wszystko razem na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach miksera
Opowieści z piekarnikaNareszcie nadeszła jesień, czyli pora na świeżo zebrane włoskie orzechy oraz pomarańczowe, pełne smaku dynie. Jednak dobrze znana jest nam też druga strona tej pięknej pory roku, deszcz, niskie temperatury i liczne przeziębienia. Co na to zaradzić? Jak mawia każda babcia — najwięcej dobroci znajduję się w kuchni, nie mówimy tutaj tylko o przygotowanych pysznościach, ale także o ich leczniczych właściwościach(...)smaki kurkumy i chili Przyprawy pochodzące z Azji już od wielu lat zagościły w jesiennej kuchni Polaków. Nie ma się co dziwić, ponieważ osobiście nie wyobrażamy sobie zupy z dyni bez dodatku aromatycznego curry czy jesiennej herbaty bez imbiru, dodatkowo przyprawy indyjskie z natury są ostrzejsze, przez co świetnie rozgrzewają. Chili jest bogate w witaminę C Ostra, ale i zarazem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mąki orkiszowej typ750 - 200g mąki orkiszowej typ1850 lub typ2000 - 50g otrąb (daję grube owsiane) - 22g świeżych drożdży - 12g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g oliwy (daję z wytłoczyn) - 60g pestek dyni - 20g słonecznika - 20g siemienia lnianego - 650g letniej wody dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie dynia, siemię i mak) zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mieszanki mąk oraz
Smaczne Zdrowebułeczki oraz chleby. Do tychże wypieków używam różnych baz mącznych jak i rozmaitych dodatków. Moje pieczywo często jest bezglutenowe, nagminnie dodaję suszone pomidory, ziarna chia, słonecznika oraz pestki z dyni. Bardzo polubiłam również wypieki z dodatkiem warzyw, najczęściej puree z nich przygotowanego. Pieczywo z dodatkiem buraka ćwikłowego, dyni, szpinaku czy słodkich ziemniaków nie jest mi obce. Na tym blogu kulinarnym
MeCookskuchni. Gorąco polecam! A teraz zapraszam Was na obiecany przepis na najlepszą DOMOWĄ GRANOLĘ z suszonymi owocami SKŁADNIKI: – suszone banany – suszone jabłka – suszone gruszki – pestki dyni – suszone śliwki – suszone borówki – kokos – orzechy nerkowca – orzechy ziemne – migdały – cynamon – miód SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wysuszone wcześniej owoce możemy posiekać. Większe orzechy również(...)Wszystko wsypujemy do miski, dodajemy kokos oraz dynię. Zalewamy miodem, dodajemy cynamon. Wszystko razem mieszamy. Suszymy w dehydratorze ustawionym na 80C przez ok. 30 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Wpis powstał we współpracy ze sklepem mocsoków.pl The post Dehydrator BYZOO DHO2 ze sklepu mocosokow.pl i najlepszy przepis na domową granolę first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkoszklanka ugotowanej ciecierzycy bio 1 mała czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 1 mały podłużny ogórek 1 plaster fety 2 łyżki ziarenek słonecznika bio 2 łyżki pestek dyni 1 duży ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek EV bio sok z cytryny sól pieprz świeże oregano Wykonanie Kaszę wsyp do garnuszka, zalej szklanką wody, odstaw(...)minut, odcedź i przelej zimną wodą, zostaw do odsączenia na sitku. Paprykę i ogórka pokrój w drobną kostkę, cebulę w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę, Pestki słonecznika i dyni upraż na suchej patelni. Do miski wrzuć bulgur, ciecierzycę, wszystkie warzywa i pestki. Dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Na wierzchu połóż fetę w kawałku, możesz ją także
Kulinarne przygody Gatityskyr truskawkowo-malinowo-orzechowy 180 g jogurtu naturalnego skyr 40 g truskawek lub musu truskawkowego 40 g malin lub musu malinowego 10 ml oleju MCT lub/i z pestek dyni 30 g orzechów pecan 15 g płatków migdałowych lub całych migdałów opcjonalnie słodzik np. ksylitol , erytrytol, stewia do smaku Przygotowanie W szklance lub miseczce umieścić jogurt(...)skyr i wymieszać z olejem MCT lub/i olejem z pestek dyni, który ma fajny orzechowy posmak, ale zmieni kolor masy na… zielony. Owoce umyć a następnie zmiksować lub dodać w całości do naczynia ze skyrem. U mnie truskawki zostały zmiksowane a maliny dodałam w całości. Następnie dołożyć odważone orzechy pecan i migdały lub płatki migdałowe. Osobiście dla mnie taki
Ola la LCHFprzesmażeniu i dodaniu dodatków będzie stanowił całościowe danie. Idealnie! Z cukinii można też wyczarować ciasta, chlebki, marynować ją, robić z niej przetwory. Bardziej wszechstronna od cukinii jest chyba tylko dynia Placki z cukinii robi się niezwykle prosto o szybko, warto zrobić ich od razu nieco więcej, bo z przepisu wyjdzie Wam około 8 placuszków. Będzie to zatem stosunkowo nieduża porcja(...)placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste z jabłkami – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami PLACKI Z CUKINII Przygotowanie : 35 minut Ilość porcji: 2, około 8-10 placuszków Składniki placuszki: – 2 średniej wielkości cukinie – 1 łyżeczka soli – 1 jajko
nietylkopasta.plząbek czosnku 2 brokuły 100g cukinii 2 łyżki liofilizowanego, sproszkowanego szpinaku 100ml śmietanki 1 litr wywaru warzywnego sól pieprz 1 łyżeczka czosnku granulowanego do podania olej z pestek dyni tłoczony na zimno, grzanki, listki koperku Jak zrobić zupę z zielonych warzyw w 15 min: Najpierw cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie w garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy(...)zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Następnie do zupy dodajemy śmietankę i sproszkowany szpinak. Blenderujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami i odrobiną oleju z pestek dyni. Artykuł Zupa z zielonych warzyw w 15 minut pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujelekko! 200g makaronu 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula czerwona 4 suszone pomidory + 2 łyżki oleju z pomidorów 1 nieduża cukinia 1/2 opakowania sera feta 1 łyżka pestek dyni 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso i cebulę kroimy w kostkę, cukinię w półplastry, suszone pomidory w paski. 2. Na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów(...)podsmażamy kurczaka. kiedy się zarumieni dodajemy cebulę, cukinię i suszone pomidory. Smażymy do odparowania płynów. 3. Mięso i warzywa mieszamy z makaronem, dodajemy pokruszoną fetę, pestki dyni, mieszamy. makaron, ser, ser feta, cukinia, suszone pomidory, po grecku, zdrowo, fit, zdrowy obiad, dietetyczny, dietetycznie, dieta,dania obiadowe, filet z kurczaka, kurczak
Szefowa kuchnipiec przez 20-25 minut. Fit daktylowe kulki mocy Fit daktylowe kulki mocy - składniki na około 20 kulek: * 100 g suszonych daktyli * 60 g płatków owsianych * 80 g pestek dyni * 30 g wiórek kokosowych * 15 g (2 łyżki) ciemnego kakao * 160 g masła orzechowego * 50 g oleju kokosowego * 150 g zimnej wody Wykonanie: 100 g daktyli suszonych przełożyć do szklanki(...)się namoczyły. Po tym czasie dobrze odlać z nich wodę. W naczyniu miksującym umieścić nóż. Włożyć 100 g namoczonych daktyli, wsypać 60 g płatków owsianych, 80 g pestek dyni, 30 g wiórek kokosowych, 15 g ciemnego kakao, dodać 160 masła orzechowego i 50 g oleju kokosowego. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować na gładką masę: temperatura 0 czas
Zrób to smaczniemłodch ziemniaków 1/2 kg bobu 150 g surowego wędzonego boczku 1 pęczek rzodkiewki 1 czerwona cebula 1 pęczek kopru 1 pęczek szczypioru 50g kiełków rzodkiewki 70g pestek dyni SKŁADNIKI SOS: 4 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 6 minut).Przelewamy zimną wodą i jeszcze(...)ciepły obieramy. W tym czasie na patelni prażymy pestki dyni. 2. Umyte, oczyszczone i nieobrane ziemniaki gotujemy całe w osolonej wodzie przez 15minut. Następnie studzimy i kroimy na połówki i podsmażany na oliwie na złoty kolor. Boczek kroimy w paski i wytapiany na patelni tłuszcz. Ma być chrupiący. 3. Cebulę kroimy w piórka, rzodkiewkę w talarki a koper i szczypior
karolgotujeszczawiu z młodymi ziemniakami: kwaskowy, orzeźwiający, sycący i przyjemnie zimny:) Czas: 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: Pęczek szczawiu 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki nasion dyni 2 łyżki parmezanu 4 łyżki siekanej natki pietruszki Skórka otarta z jednej cytryny 1/2 litra kefiru Kilka plastrów suszonej szynki, chorizo lub boczku 2 jajka 6 młodych ziemniaków Sól Pieprz(...)plastry szynki. Wstaw na kuchenkę, podgrzewaj aż szynka wysmaży się na chrupko. Zdejmij z patelni. Krok 4 Dokładnie umyj szpinak i pietruszkę. Włóż do misy miksera obrany czosnek, pestki dyni i parmezan. Zmiksuj. Dodaj szpinak i skórkę z cytryny, wlej kefir. Zmiksuj na gładko. Dopraw solą i pieprzem. Krok 5 Wykładaj do talerzy ugotowane ziemniaki. Zalej je zmiksowanym szczawiem. Dodaj
Niedzielny kucharz