wszystko jednak smakowało świetnie. Składniki: 250 g makaronu 75 g wędzonego pstrąga 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 duże garści startego parmezanu pesto: duża garść rukoli 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 duże porcje) Pestki dyni prażymy na patelni
Kardamonovypapryki 1 zielony ogórek 1 pęczek rzodkiewek 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy garść suszonych pestek dyni 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Kapustę przekładamy do miski, wsypujemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy *** *** Ogórka i rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach(...)dodajemy do reszty warzyw *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy sos do surówki: miód przekładamy do małej miseczki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż miód się rozpuści *** *** Dodajemy oliwę, pestki dyni oraz bazylię i ponownie mieszamy *** *** Sos wlewamy do miski z surówką, dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem surówkę wkładamy na co najmniej 1 godzinę lodówki
Blog z Apetytemglazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim(...)glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim
karmelowytymianku MUS AWOKADO 2 awokado 125 g serka śmietankowego (np. Philadelphia) 2 łyżki soku z cytryny 1 mała szalotka lub dymka 1/2 łyżeczki oleju z pestek dyni – (dla koloru) opcjonalnie sól pieprz DODATKOWO około 300 g wędzonego łososia w plastrach przepiórcze jaja ugotowane na twardo Wykonanie CIASTO Tymianek myjemy i osuszamy. Z twardych łodyżek obrywamy(...)pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ, skrapiamy sokiem z cytryny. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę, dymkę siekamy. Widelcem rozgniatamy miąższ awokado z serkiem i olejem z pestek dyni. Dodajemy szalotkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przed podaniem wypełniamy tartaletki kremem z awokado, dekorujemy przepiórczym jajkiem, plasterkiem łososia i ciasteczkiem. Smacznego
Tajemnice Smakumięsa, są za to białe warzywa. Przepis jest bardzo prosty: wystarczy je ugotować, zmiksować i..gotowe! Zupę chrzanową krem najlepiej podać w towarzystwie grzanek, groszku ptysiowego albo ziaren dyni czy słonecznika, podprażonych na suchej patelni. Jeśli nie wiecie, jak zrobić grzanki do zupy , to sprawdźcie ten przepis. Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera(...)warzywami. Gotujemy do miękkości ziemniaków (około kwadrans). Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy chrzan i cukier, a następnie miksujemy na gładko. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, pestkami dyni lub słonecznika. Artykuł Zupa chrzanowa krem pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaserki do smarowania, pesto, mleka roślinne, burgery czy napoje probiotyczne. Produkty Mlecznych Braci można kupić w sklepie internetowym weganski.com . PESTO PESTKO na ostro Składniki: pestki dyni 22%, nasiona słonecznika 22%, olej słonecznikowy zimnotłoczony, papryka peperoncino, natka pietruszki świeża 7%, czosnek świeży, sól morska niejodowana. W asortymencie Mlecznych braci można znaleźć pesto na bazie pestek dyni, nasion
wegujemydrożdży 75 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego 75 gr miodu 20 gr soli 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem (ewentualnie) może być też kilka łyżek mleka np 4 pestki dyni (do dekoracji) Do dużej misy np. tej od miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem(...)godziny do podwojenia wielości w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na papierze do pieczenia lub na macie teflonowej. Pod koniec wyrastania, chleby posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z garścią pestek dyni, nagrzać piekarnik do 235 st, do piekarnika włożyć kratkę, a na nią, na najniższą półkę, włożyć kamień do pizzy lub naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek (jeżeli żadnej z tych rzeczy
moj przepis nadrożdży 75 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego 75 gr miodu 20 gr soli 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem (ewentualnie) może być też kilka łyżek mleka np 4 pestki dyni (do dekoracji) Do dużej misy np. tej od miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem(...)godziny do podwojenia wielości w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na papierze do pieczenia lub na macie teflonowej. Pod koniec wyrastania, chleby posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z garścią pestek dyni, nagrzać piekarnik do 235 st, do piekarnika włożyć kratkę, a na nią, na najniższą półkę, włożyć kamień do pizzy lub naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek (jeżeli żadnej z tych rzeczy
moj przepis nakopa, który wystarczy co najmniej na pół dnia! Składniki: 2 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów pistacjowych 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki nasion dyni 1/2 szklanki oleju roślinnego 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 150 stopni. Przesyp dwie i pół szklanki płatków owsianych(...)głębokiej misy. Dodaj po pół szklanki orzechów nerkowca, pistacji, nasion słonecznika i dyni, pół łyżeczki cynamonu i po szczypcie gałki muszkatołowej i soli. Wymieszaj. Wlej pół szklanki oleju i dodaj 5 łyżek miodu. Wymieszaj całość, tak aby płatki były obtoczone w oleju i miodzie, Krok 2 Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia. Przełóż na nią orzechowo-owsianą masę, rozłóż równomiernie
Niedzielny kucharzINSTAGRAMIE SKŁADNIKI na keksówkę o wymiarach 27 x 8 cm: *wszystkie składniki przeliczone na kubek/ szklankę o pojemności 300 ml 2 kubki płatków owsianych górskich 3/4 kubka pestek dyni 1 kubek nasion słonecznika 3/4 kubka siemienia lnianego 1/2 kubka orzechów laskowych (możesz użyć innych) 1/2 kubka suszonej żurawiany 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego(...)słonecznikowego 1 łyżeczka soli 1,5 kubka ciepłej przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE chleba ziarnistego z żurawiną: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy (posiekane), nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny
kulinarnyJadokarmionego zakwasu żytniego 450 g letniej wody 8 g soli 350 g mąki żytniej typ 2000 150 g mąki żytniej typ 720 Dowolne ziarna i pestki np. garść pestek dyni i nasion słonecznika Wykonanie Wszystkie składniki na chleb połączyć i dokładnie wymieszać. Robot kuchenny jest tutaj nieocenioną pomocą, ale spokojnie dacie radę zrobić to też ręcznie Keksówkę wysmarować masłem Ciasto(...)letniej wody","8 g soli","350 g m\u0105ki \u017cytniej typ 2000","150 g m\u0105ki \u017cytniej typ 720","Dowolne ziarna i pestki np. gar\u015b\u0107 pestek dyni i nasion s\u0142onecznika"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Wszystkie sk\u0142adniki na chleb po\u0142\u0105czy\u0107 i dok\u0142adnie wymiesza\u0107. Robot kuchenny jest tutaj nieocenion\u0105 pomoc\u0105
Healthycreations.plSkładniki: 100 g fasolki szparagowej ½ cebuli ½ czerwonej cebuli 3 ziemniaki 2 marchewki 1 zielona papryka 1 por (biała część) 1 papryczka pepperoni 1 głąb brokułu 100 g dyni piżmowej 100 g żółtej pasty curry 250 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu warzywnego 5 łyżek oleju sezamowego Ryba: 500 g halibuta 4 łyżki sosu sojowego(...)białego sezamu 2 łyżki czarnego sezamu Olej sezamowy do smażenia Przygotowanie: Fasolkę oczyszczamy, kroimy na małe kawałki. Cebule kroimy w piórka. Podobnie por. Brokuł dynię i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew kroimy w słupki. Paprykę zieloną w paski. Pepperoni siekamy. Warzywa smażymy na oleju z dodatkiem curry, podlewamy odrobiną bulionu i mleka kokosowego. Dusimy
R'n'G Kitchengruszką Koreczki caprese Caprese z buraka dieta dr Dąbrowskiej Sałatka caprese PRZEPIS SAŁATKA CAPRESE Z POMARAŃCZĄ Składniki : 1 pomarańcza czerwona sycylijska 125g kulka mozzarelli sól morska pieprz kolorowy pestki dyni ulubione listki świeżych ziół – u mnie majeranek sok z cytryny delikatny w smaku olej tłoczony na zimno np z orzechów Jak zrobić sałatkę caprese z pomarańczą: Najpierw pomarańczę myjemy dokładnie(...)zalewy, kroimy je w plastry i układamy na talerzu naprzemiennie z plastrami pomarańczy. Następnie skrapiamy olejem i cytrynowym sokiem, oprószamy solą, pieprzem a także listkami ziół i pestkami dyni. Artykuł Sałatka caprese z pomarańczą – przepis pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeinni krzywią się kiedy ktoś je wspomina. Tofu, bo o nim mowa, może wkrótce mieć poważnego konkurenta w kuchni. W USA dostępna jest wersja bez soi, stworzona z pestek dyni… Pumfu to ciekawa, bogata w białko alternatywa dla tofu, wykonana tylko i wyłącznie z pestek dyni i wody. Jedna porcja pumfu to 17 g białka roślinnego. Jak przeczytałem w kilku
Fleksitarianizm.plsuszonymi pomidorami Składniki: – 4 liście sałaty – 1 ogórek kiszony – 3 plastry cukinii – 3 kawałki suszonych pomidorów – 1 łyżka ziaren – u mnie mieszanka słonecznik, dynia. Można na przykład dodać również orzeszki pini Sałatka z rukolą, kiwi i grillowaną piersią kurczaka Składniki: – rukola, – kiwi, – grillowana pierś z kurczaka – pestki granatu. Sos winegret(...)gorąco fileta z makreli – 2 jajka na twardo – 2 średnie ogórki konserwowe – 1 mała cebula – 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki – 2 łyżki pestek dyni Dressing: – 4 łyżki oleju – 1 łyżka wody – 1 łyżeczka musztardy miodowej – 1/2 łyżeczki miodu – 1/2 łyżki soku z cytryny sól (do smaku) – świeżo zmielony
Czynniki pierwsze