okazji! Składniki (18-20 cm śr): Ciasto marchewkowe - 300g obranej marchewki - 100g pł. owsianych (bzgl) lub mąka owsiana - 50g orzechów laskowych - 50g pestek dyni - 100g suszonych fig/moreli/daktyli - 1 pomarańcza - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki pasty (masła) orzechowej - cynamon, imbir Sernik - 200g jogurtu naturalnego - 200g twarożku naturalnego typu Piątnica - erytrytol/ksylitol - 3 łyżeczki żelatyny(...)kostek gorzkiej czekolady 1) Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut pod przykryciem. 2) Sparzyć pomarańczę i zetrzeć na wiórki skórkę. 3) Płatki owsiane, orzechy i pestki dyni zblendować na drobno w rozdrabniaczu. 4) Marchewkę zetrzeć na tarce lub zblendować w rozdrabniaczu (blender stacjonarny). 5) Owoce suszone wyjąć z wody ( nie trzeba dokładnie odcedzać) i zblendować
Candy PandasDanie to idealnie wpasowuje się w jesienny klimat, dynia, masło orzechowe, trochę ostrości i świeża makrela. Dlaczego makrela? Zainspirowały mnie ostatnio warsztaty kulinarne pod hasłem #dobramakrela. Na których wspólnie gotowaliśmy i rozmawialiśmy właśnie o makreli. #MAKRELA jest: SMACZNA: świetnie smakuje w sałatce, z makaronem, w daniach z pieca czy z grilla ZRÓWNOWAŻONA: makrela uzyskuje dobre noty w zakresie wpływu(...)świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki 2 ząbki czosnku 1 łyżka pasty sambal (lub więcej do smaku) 70 g przecieru pomidorowego (1 puszka) 500 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm 500 g pokrojonej kapusty pak choi 200 g masła orzechowego pieprz i sól do smaku ok 750 ml litra wody 2 łyżki oleju słonecznikowego
Niezły MłynekDanie to idealnie wpasowuje się w jesienny klimat, dynia, masło orzechowe, trochę ostrości i świeża makrela. Dlaczego makrela? Zainspirowały mnie ostatnio warsztaty kulinarne pod hasłem #dobramakrela. Na których wspólnie gotowaliśmy i rozmawialiśmy właśnie o makreli. #MAKRELA jest: SMACZNA: świetnie smakuje w sałatce, z makaronem, w daniach z pieca czy z grilla ZRÓWNOWAŻONA: makrela uzyskuje dobre noty w zakresie wpływu(...)świeżego filetu z makreli, pokrojonego na kawałki 2 ząbki czosnku 1 łyżka pasty sambal (lub więcej do smaku) 70 g przecieru pomidorowego (1 puszka) 500 g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę o boku 2 cm 500 g pokrojonej kapusty pak choi 200 g masła orzechowego pieprz i sól do smaku ok 750 ml litra wody 2 łyżki oleju słonecznikowego
Niezły MłynekPrzepis (lekko zmieniony) z bloga Dobromiły . Składniki: (na tortownicę 23cm) 1 szklanka puree dyniowego (u mnie z puszki, ale można ugotować/upieć i zmiksować dynię w domu) 150g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki soli 500g serka kremowego 3 jajka łyżeczka cukru waniliowego 150g herbatników digestive 5-6 łyżek oleju kokosowego polewa(...)serowej Masa serowa cukier wymieszaj z przyprawami i solą; w sporej misce utrzyj mikserem serek; powoli dodawaj przyprawiony cukier; ciągle ucierając dodawaj pojedynczo jajka; na końcu wmieszaj dynię i cukier waniliowy. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Przelej masę do przygotowanej tortownicy. Wstaw naczynie z wodą na dolną półkę piekarnika. Piecz sernik
Lejdi of the houseWspólne październikowe wypiekanie, nocne drożdżowe bułeczki na maślance z makiem, sezamem i pestkami dyni W październikowej piekarni Amber przepis na bułeczki których nie trzeba długo wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki w misce, przykryć i zostawić na kuchennym blacie do rana. Drożdże, których co ciekawe jest bardzo mało przez noc wykonają za nas prawie całą robotę. Rano podzielimy ciasto na porcje(...)lnianego dodałam niebieski mak . Składniki 1,5 g świeżych drożdży 240 g zimnej maślanki 60 g mąki żytniej razowej 2000 240 g mąki pszennej typ 500 20 g pestek dyni 10 g nasion sezamu 10 g maku (lub siemienia lnianego) 6,5 g soli Wykonanie Poprzedniego wieczoru drożdże i zimną maślankę wkładamy do miski i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą
Tajemnice Smakumasła 1 łyżka kakao Masa serowa: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( użyłam twarogu z wiaderka ) 250 g serka mascarpone 300 g puree z dyni ( opis wykonania znajduje się TUTAJ ) 3 jajka 220 ml mleka skondensowanego słodzonego 80 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki startego świeżego(...)grzbietem łyżki i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu umieścić twaróg, serek mascarpone, puree z dyni, mleko skondensowane, śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy i zmiksować wszystko razem na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach miksera
Opowieści z piekarnikaNareszcie nadeszła jesień, czyli pora na świeżo zebrane włoskie orzechy oraz pomarańczowe, pełne smaku dynie. Jednak dobrze znana jest nam też druga strona tej pięknej pory roku, deszcz, niskie temperatury i liczne przeziębienia. Co na to zaradzić? Jak mawia każda babcia — najwięcej dobroci znajduję się w kuchni, nie mówimy tutaj tylko o przygotowanych pysznościach, ale także o ich leczniczych właściwościach(...)smaki kurkumy i chili Przyprawy pochodzące z Azji już od wielu lat zagościły w jesiennej kuchni Polaków. Nie ma się co dziwić, ponieważ osobiście nie wyobrażamy sobie zupy z dyni bez dodatku aromatycznego curry czy jesiennej herbaty bez imbiru, dodatkowo przyprawy indyjskie z natury są ostrzejsze, przez co świetnie rozgrzewają. Chili jest bogate w witaminę C Ostra, ale i zarazem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mąki orkiszowej typ750 - 200g mąki orkiszowej typ1850 lub typ2000 - 50g otrąb (daję grube owsiane) - 22g świeżych drożdży - 12g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g oliwy (daję z wytłoczyn) - 60g pestek dyni - 20g słonecznika - 20g siemienia lnianego - 650g letniej wody dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie dynia, siemię i mak) zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mieszanki mąk oraz
Smaczne Zdrowebułeczki oraz chleby. Do tychże wypieków używam różnych baz mącznych jak i rozmaitych dodatków. Moje pieczywo często jest bezglutenowe, nagminnie dodaję suszone pomidory, ziarna chia, słonecznika oraz pestki z dyni. Bardzo polubiłam również wypieki z dodatkiem warzyw, najczęściej puree z nich przygotowanego. Pieczywo z dodatkiem buraka ćwikłowego, dyni, szpinaku czy słodkich ziemniaków nie jest mi obce. Na tym blogu kulinarnym
MeCookskuchni. Gorąco polecam! A teraz zapraszam Was na obiecany przepis na najlepszą DOMOWĄ GRANOLĘ z suszonymi owocami SKŁADNIKI: – suszone banany – suszone jabłka – suszone gruszki – pestki dyni – suszone śliwki – suszone borówki – kokos – orzechy nerkowca – orzechy ziemne – migdały – cynamon – miód SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wysuszone wcześniej owoce możemy posiekać. Większe orzechy również(...)Wszystko wsypujemy do miski, dodajemy kokos oraz dynię. Zalewamy miodem, dodajemy cynamon. Wszystko razem mieszamy. Suszymy w dehydratorze ustawionym na 80C przez ok. 30 minut. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Wpis powstał we współpracy ze sklepem mocsoków.pl The post Dehydrator BYZOO DHO2 ze sklepu mocosokow.pl i najlepszy przepis na domową granolę first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkoszklanka ugotowanej ciecierzycy bio 1 mała czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 1 mały podłużny ogórek 1 plaster fety 2 łyżki ziarenek słonecznika bio 2 łyżki pestek dyni 1 duży ząbek czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek EV bio sok z cytryny sól pieprz świeże oregano Wykonanie Kaszę wsyp do garnuszka, zalej szklanką wody, odstaw(...)minut, odcedź i przelej zimną wodą, zostaw do odsączenia na sitku. Paprykę i ogórka pokrój w drobną kostkę, cebulę w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę, Pestki słonecznika i dyni upraż na suchej patelni. Do miski wrzuć bulgur, ciecierzycę, wszystkie warzywa i pestki. Dodaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Na wierzchu połóż fetę w kawałku, możesz ją także
Kulinarne przygody Gatityskyr truskawkowo-malinowo-orzechowy 180 g jogurtu naturalnego skyr 40 g truskawek lub musu truskawkowego 40 g malin lub musu malinowego 10 ml oleju MCT lub/i z pestek dyni 30 g orzechów pecan 15 g płatków migdałowych lub całych migdałów opcjonalnie słodzik np. ksylitol , erytrytol, stewia do smaku Przygotowanie W szklance lub miseczce umieścić jogurt(...)skyr i wymieszać z olejem MCT lub/i olejem z pestek dyni, który ma fajny orzechowy posmak, ale zmieni kolor masy na… zielony. Owoce umyć a następnie zmiksować lub dodać w całości do naczynia ze skyrem. U mnie truskawki zostały zmiksowane a maliny dodałam w całości. Następnie dołożyć odważone orzechy pecan i migdały lub płatki migdałowe. Osobiście dla mnie taki
Ola la LCHF