dynia - 15472 przepisów (strona:466/1032)

Ciasto gruszkowe z marcepanem 96

jajka 170 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 100 g marcepanu 170 g mąki 80 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie można dodać garstkę drobno posiekanych ziaren dyni Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Od zewnętrz nacięłam na gruszkach kilka pasków. Gruszki skrapiamy sokiem z cytryny. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z marcepanem i cukrem(...)waniliowym (w marcepanie zostaną minimalne grudki). Do masy maślanej dodajemy po żółtku cały czas miksując. Dodajemy dynię i krótko miksujemy. Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z masą maślaną jajeczną. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do foremki. Wyrównujemy. Układamy gruszki

Relaxtime
Potworne jabłuszka 115

podana wprowadzi też halloweenowy nastrój. Co ważne jest też prosta w przygotowaniu, dzieci bez problemu mogą więc wziąć udział w pracy w kuchni. Z Halloween najbardziej wszystkim kojarzy się dynia - warto więc może przygotować zupę dyniową ? Ja swoją podałam w dyni, żeby jeszcze bardziej wpasowała się w temat Halloween 😄 Owoce można jednak wykorzystać nie tylko do przygotowania sałatki, ale też

Z notatnika dietetyka
Pasta warzywna. 170

się go namówić i tak mu posmakowało, że zachwalał,  jakie to dobre :) Zrobiłam do tego swojskie bułeczki, które były uzupełnieniem  całości. Po prostu poezja... Składniki: 200 g .dyni obranej i pokrojonej 200 g. cukinii obranej i pokrojonej 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz papryka słodka papryka ostra masło(...)smażenia Wykonanie: Dynię i cukinię obraną i pozbawioną miąższu, pokroić na mniejsze kawałki.   Resztę warzyw obrać, umyć i również pokroić na mniejsze kawałki.  Na patelni roztopić masło. Wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć.  Następnie dodać pokrojony czosnek. Smażyć jeszcze chwilę i dodać resztę warzyw.  Przyprawić solą pieprzem i papryką.  Patelnię z warzywami nakryć pokrywką

Agusiowe smakołyki
Kuskus z zielonym groszkiem i suszonymi pomidorami 103

kuskus, około 80g zielonego groszku konserwowego, 10 suszonych pomidorów, łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek, garść kiełków rzodkiewki (jeśli akurat macie pod ręką), łyżka pestek dyni, szczypta słodkiej papryki, soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw kaszę kuskus zalewam jedną szklanką wrzątku i odstawiam na około 5 minut, aby wchłonęła wodę. W tym czasie kroję suszone pomidory(...)kaszę mieszam łyżką i pozostawiam na około 2 minuty, aż przestygnie. Do chłodnej kaszy dodaję warzywa oraz olej lniany. Doprawiam według uznania i mieszam. Na koniec posypuję całość pestkami dyni. Smacznego! Sami widzicie, że zdrowe posiłki można przygotować w ekspresowym tempie. Wcale nie trzeba spędzać całego dnia w kuchni Wystarczy mieć tylko odpowiednie produkty w lodówce i kuchennych szafkach. Spróbuj

Natka Pietruszki
Nowy rodzaj tofu nadchodzi… Czym jest pumfu? 98

inni krzywią się kiedy ktoś je wspomina. Tofu, bo o nim mowa, może wkrótce mieć poważnego konkurenta w kuchni. W USA dostępna jest wersja bez soi, stworzona z pestek dyni… Pumfu to ciekawa, bogata w białko alternatywa dla tofu, wykonana tylko i wyłącznie z pestek dyni i wody. Jedna porcja pumfu to 17 g białka roślinnego. Jak przeczytałem w kilku

Fleksitarianizm.pl
Flaczki bezmięsne 441

razem zabiorę Was w danie, które jest całkowicie „bezpieczne”, podyktowane naszą polską złotą jesienią.                Składniki:       500 g miąższu dyni 250 g boczniaków 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dynię kroimy w kostkę, zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości.  Blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło (1 łyżka) wraz z pokrojonymi w paski

R'n'G Kitchen
PIZZERINKI INACZEJ 121

Inne pizzerinki, bo bez drożdży ani sera. Dla dziecka i nie tylko. Możecie zaserwować je z ulubionymi warzywami i ziołami. My użyliśmy dobroci naszego ogrodu. Wciąż cieszymy się własną dynią,  pomidorami, cebulą, papryką, cukinią, brokułami. I to właśnie je wykorzystujemy jako dodatki do pizzy i innych dań. No dobrze... jeszcze pieczarki ze sklepu(!), bo kocham je podpieczone na ciastach(...)oleju kokosowego bez zapachu + 1 łyżka do nasmarowania blachy, 1/2 szklanki wody, 1 łyżeczka soli, 100 ml ketchupu (u mnie - domowy z cukinii). Ulubione dodatki: Pieczarki, cebula, kawałki dyni i cukinii, pomidory, itp. Ulubione zioła: Oregano, zioła prowansalskie, bazylia. Wykonanie : Piekarnik nastawiamy na temperaturę 175 stopni (termoobieg). Suche składniki łączymy z mokrym i zagniatamy ciasto. Odrywamy partiami, formujemy małe kulki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Recenzja produktów Sano Gluten Free i pyszne bezglutenowe brownie krok po kroku 126

gotowe i bezpieczne produkty, które sprawdzą się w przypadku osób nielubiących samodzielnego wypieku pieczywa.      Rodzaje:   - chleb bezglutenowy "Biały" - chleb bezglutenowy "3 ziarna" - chleb bezglutenowy "Z Dynią" - chleb bezglutenowy "Słonecznikowy"   Bułki    Bułki Sano Gluten Free kształtem, kolorem i zapachem nie odróżniają się od klasycznych bułeczek glutenowych. Są mięciutkie oraz bezpieczne dla osób zmagających się(...)celiakią.  Rodzaje:   - bułki bezglutenowe „Białe” - bułki bezglutenowe „Z Dynią” - bułki bezglutenowe „3 ziarna” - bułki bezglutenowe hamburgerowe   Ciasteczka     Ciasteczka Sano Gluten Free to pyszna przekąska, która naprawdę posmakuje wszystkim miłośnikom kruchych łakoci.  Są pakowane w wygodne i praktyczne torebki, które po otworzeniu można ponownie szczelnie zamknąć.    Rodzaje:   - Ciasteczka bezglutenowe kokosowe - Ciasteczka bezglutenowe

Di gotuje
Risotto z suszonymi grzybami leśnymi 110

zamian dodać odrobinę soku z cytryny, który również świetnie się sprawdzi. Na blogu znajdziesz jeszcze wiele innych jesienny inspiracji. Ostatnio wleciał makaron w sosie dyniowym oraz piernik z dyni . Jeśli tylko masz to wspaniałe, pomarańczowe cudo, którym jest dynia, to koniecznie upiecz piernik na deser. Jeśli jej nie masz, to… zakładaj buty i leć na polowanie do marketu

Blendman
Śniadaniowe PLACUSZKI Z DYNI 152

Podzielę się z Wami przepisem na dwuskładnikowe placuszki z dyni i kaszy gryczanej. Przyrządza się je bardzo szybko, więc uratują niejeden pospieszny poranek. Można je zabrać do pracy, dać dziecku jako śniadanie lub przekąskę do szkoły.  Można w końcu na spokojnie skonsumować je w domu, wypróbowując je na słodko lub w wersji wytrawnej.  U nas pojawiają się bardzo(...)dopraw" je wyrazistymi dodatkami. Z pomidorem, sałatą, cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem i sporą ilością oliwy smakują wyśmienicie! Spróbuj.  Składniki na 1 blachę: 2 szklanki pokrojonej w kostkę surowej dyni (możecie zetrzeć na tarce, by nie zablokować blendera), 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej, 1 szklanka wody, Ewentualnie: łyżeczka soli. Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Wykładamy partiami na blachę

Jeść, by żyć w zdrowiu
Naleśniki gryczane z twarogiem, jabłkiem i gruszką | Olej rzepakowy, czyli nasza "oliwa Północy" 135

małe jabłko  1 mała gruszka sok z połówki limonki  1/2 łyżeczki cynamonu  1/2 łyżeczki cukru trzcinowego  kawałek świeżego imbiru  1 łyżeczka pestek z dyni  Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. Ciasto odstaw na 10 minut. Następnie usmaż na rozgrzanej, suchej patelni 3 duże, cienkie naleśniki(...)małych oczkach imbir. Smaż kilka minut, aż owoce zmiękną. Uważaj, aby się nie rozwaliły, dlatego delikatnie nimi obracaj.  Usmażone naleśniki smaruj twarożkiem i podawaj z owocami. Posyp pestkami dyni.  Całość (3 naleśniki z dodatkami) dostarcza około: 674 kcal, 43 g białka, 22 g tłuszczu, 81 g węglowodanów i 10 g błonnika Więcej o oleju rzepakowym poczytasz na stronie

Zdrowie na języku :P
Malinowo dyniowa owsianka jesienna 136

płatków owsianych malinowych 2 łyżki puree dyniowe 1/4 mango 350 ml mleczka migdałowego 1/2 szklanka malin 3 łyżki migdałów 1 gruszka olej kokosowy Dynie ugotowałam wcześniej. Do garnka wsypuję płatki, wlewam mleko migdałowe i gotuję na wolnym ogniu dwie minuty. Dodaję puree z dyni i połowę puree z mango. Maliny miksuję blenderem. Przekładam do miski, dodaję owsiankę. Gruszkę kroję

wesoła kuchnia
Zupa krem dynia mango i batat 95

imbirem, chili. Na mleczku kokosowym. Zrobicie ją w 30 minut. Nie mogłam oderwać się od miski.                       składniki: 1/2 dyni hokkaido 1 mango 1 batat 1 kawałek pora biała część 1 plaster korzenia selera 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz cukier muscovado płatki chili 1 łyżka ziaren(...)seler, marchew obieram i kroję na kawałki. Cebulę i czosnek obieram i drobno kroję. Imbir ścieram. Na oleju kokosowym przesmażam cebulę, czosnek, por i imbir. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię. Nie obieram jej ze skóry, pozbawiam nasion. Dodaję batata, seler, marchew, połowę mango i chwilę przesmażam. Wlewam bulion, dodaję sól, pieprz i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie

wesoła kuchnia
Ciasto dyniowe z mascarpone 101

Dynia, moja ulubiona i najczęściej wybierana w sezonie jesiennym. Z dyni do tej pory głównie przygotowywałam wytrawne potrawy, teraz przyszła pora na ciasto dyniowe z pysznym kremem na bazie serka mascarpone.  Ciasto Artykuł Ciasto dyniowe z mascarpone pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Austria - Wiener Sellerieschnitzel mit steirischem Kartoffelsalat, czyli sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziem 96

wyjęliśmy po mniej więcej 20 minutach, jedna połowa później posłużyła nam za sznycle, a druga wróciła do bulionu )  - sól, pieprz - szczypta cukru - łyżka musztardy - łyżka oleju z pestek dyni - łyżeczka posiekanego szczypiorku Schnitzel: - pół selera (z gotowania bulionu)  - sól, pieprz Proporcje do panierki na oko: - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki z ciecierzycy + 5-6 łyżek wody(...)mąki z ciecierzycy i bułce tartej. 5) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty z każdej strony. 6) W międzyczasie do sałatki dodajemy olej z pestek dyni i posiekany szczypiorek.  7) Sznycle z selera podajemy z plasterkiem cytryny i sałatką ziemniaczaną

Roślinożerni urlopowicze