dynia - 15472 przepisów (strona:458/1032)

Sałatka z gotowanego kurczaka, pora i rodzynek 22

imprezach rodzinnych. Wiecie, zimna płyta, galarety i inne tego typu. Składniki: 2 ugotowane piersi z kurczaka mały por (biała część) 1 łodyga selera naciowego garść rodzynek garść pestek dyni pół pęczka natki pietruszki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Kurczaka kroimy w większą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niego pokrojonego w półplasterki pora, pokrojonego(...)kostkę selera naciowego, rodzynki, pestki dyni i poszatkowaną natkę. Wlewamy jogurt i majonez, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy o wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Sałatka z gotowanym kurczakiem, kukurydzą i ananasem Sałatka z gotowanym kurczakiem, kukurydzą i selerem naciowym Artykuł Sałatka z gotowanego kurczaka, pora i rodzynek pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Granola z masłem orzechowym 22

Granola to bardzo zdrowe i przepyszne śniadanie lub przekąska. Jak zrobicie jedną, będziecie próbować robić kolejne. Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich pół szklanki ziaren słonecznika pół szklanki pestek dyni pół szklanki ziaren siemienia lnianego 2 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżki masła orzechowego (bez cukru) 1 szklanka rodzynek Do miski wsypujemy płatki, słonecznik, dynię i siemię lniane, mieszamy. Dodajemy

Kardamonovy
Sałatka ze szpinakiem, pomidorami i musztardą francuską 25

dawna chodził za mną dressing, do którego użyję tego typu musztardę, postanowiłam w końcu to zrobić. Na blacie w kuchni od paru tygodni stał także olej z pestek dyni, który postanowiłam również wykorzystać. Matkojedyno, ten olej jest zupełnie niesamowity w smaku. Intensywny, orzechowy, no genialny. Wszystko pięknie zagrało. Wszyściutko. Składniki: pół opakowania mieszanki sałat ze szpinakiem 2 pomidory 1 duża(...)szalotka 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju z pestek dyni (można użyć oliwy extra virgin) sól pieprz Pestki słonecznika prażymy na patelni do zrumienienia. Sałatę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w ćwiartki pomidory i pokrojoną w plasterki szalotkę. Musztardę francuską mieszamy w misce z olejem i sokiem

Kardamonovy
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami 25

świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)gęsta można do niej dolać więcej oleju z pomidorów (lub oliwy extra virgin). Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Podobne przepisy: Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Pasta paprykowa z fetą Pasta z fasoli i pieczonej papryki Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów z curry Pasta ze słonecznika z ziołami Artykuł Pasta słonecznikowa

Kardamonovy
Koktajl ze szpinakiem, bananem, gruszkami i kiwi 20

listopadzie. I droższe niestety, ale coś za coś. Mam jeszcze w zanadrzu parę pomysłów na koktajle, ale sporo naprawdę wychodzi przypadkiem. Wisi mi gdzieś przepis na koktajl z dyni i pomarańczy, może zrobię go pojutrze. Jak wyjdzie spoko, na pewno Wam go tutaj opublikuję. Myślę tylko czy lepszy będzie z pieczonej czy z surowej dyni. Może spróbuję obu opcji

Kardamonovy
Makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami 30

jednak smakowało świetnie. Składniki: 250 g makaronu 75 g wędzonego filetu pstrąga 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 duże garści startego parmezanu pesto: duża garść rukoli 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 duże porcje) Pestki dyni prażymy na patelni do zrumienienia

Kardamonovy
Krem z pieczonego kalafiora 21

dużo smaczniejsze (chociaż to i tak kwestia indywidualna). Kiedyś kremy jadałam z groszkiem ptysiowym, ale jakoś nigdy nie byłam do niego przekonana. Chętniej teraz pakuję do kremów uprażone pestki dyni, migdały lub ziarna słonecznika. Musi coś chrupać, no musi. Przepis jest chyba sprzed 2 tygodni, więc wrzucam go z niewielkim opóźnieniem. Bo dzisiaj znowu mam zupę kalafiorową. Tym razem zupełnie(...)świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można

Kardamonovy
Nocna owsianka z mango 27

właściwie sama. Smacznego. I na zdrowie. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego (ja użyłam napoju owsianego) 1 dojrzałe mango 1 łyżka wyłuskanych pestek dyni 1 łyżka ziaren siemienia lnianego (ja użyłam złotego) 1 łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie) 2 łyżki jogurtu naturalnego (przepis na 3 porcje)   Płatki owsiane zalewamy mlekiem(...)czasie obieramy mango, wycinamy z niego miąższ, pozbywamy się pestki. Część miąższu można zmiksować, część pokroić w kostkę. Do płatków dodajemy jogurt, mus i kostki mango, pestki dyni, siemię lniane, mieszamy. Jeżeli macie ochotę, na koniec możecie całość polać miodem. Podobne przepisy: Nocna owsianka z orzechami, jabłkami i kiwi Nocna owsianka z serkiem wiejskim Bircher musli z sokiem jabłkowym Owsianka

Kardamonovy
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 18

świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)Podobne przepisy: Chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni na drożdżach Chleb z garnka Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi Chleb pszenno-żytni z żurawiną i pestkami dyni Chleb żytni na zakwasie z ziarnami Artykuł Chleb żytnio-gryczany na zakwasie pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów z curry 23

świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)wkładamy do lodówki. Przed podaniem całość można skropić oliwą. Ja posypałam wszystko dodatkową niewielką ilością poszatkowanej natki pietruszki. Podobne przepisy: Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Pasta paprykowa z fetą Pasta z fasoli i pieczonej papryki Pasta ze słonecznika z ziołami Artykuł Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów z curry pochodzi z serwisu

Kardamonovy
Kasza gryczana z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami 30

ciecierzycę. Kombinuję z warzywami (najchętniej sezonowymi lub mrożonymi), czasami dorzucę jakiś drób. Dla smaku w pojemniku lądują także zioła, czasem sery, nawet resztki obiadowe. Siemię lniane, słonecznik, orzechy, pestki dyni. Mieszajcie co lubicie. Ale w najbliższym czasie pomieszajcie jednak kaszę gryczaną z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie(...)świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można

Kardamonovy
Pasta ze słonecznika z ziołami 23

świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)mieszamy i wkładamy do lodówki. Przed podaniem całość można skropić oliwą. Ja posypałam wszystko dodatkową niewielką ilością poszatkowanego szczypiorku. Podobne przepisy: Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Pasta paprykowa z fetą Pasta z fasoli i pieczonej papryki Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów z curry Artykuł Pasta ze słonecznika z ziołami pochodzi

Kardamonovy
Krem z cukinii i groszku 26

akurat dla mnie, dlatego dodałam do niej tost z bułki pszennej. Wy oczywiście możecie pominąć grzanki. Możecie też zrobić je z innego pieczywa, możecie też dodać do zupy pestki dyni, słonecznika, orzechy, groszek ptysiowy. Dajcie co lubicie. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie tekst poniżej. Parę słów jeszcze na temat diety. Będę musiała(...)świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można

Kardamonovy
Chleb razowy z żurawiną i orzechami włoskimi 27

wyciągamy go z foremki, studzimy i wciągamy z masłem. Dodatki? Łoo, co tam tylko chcecie dorzucić: orzechy włoskie, laskowe (polecam, to nasze nowe odkrycie), migdały, słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, śliwki, morele, żurawina, rodzynki, suszone pomidory, oliwki, itd. Kombinujcie. Ja to uskuteczniam od roku. Jeżeli nie macie głowy do robienia chleba w okolicach świąt, róbcie bez okazji, przez cały(...)drożdżach Chleb z garnka Chleb żytnio-gryczany na zakwasie Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z żurawiną i pestkami dyni Chleb żytni na zakwasie z ziarnami Artykuł Chleb razowy z żurawiną i orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Chili sin carne z soczewicą 31

minut, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy poszatkowaną kolendrę, mieszamy. Podajemy z ryżem lub jako nadzienie do tortilli lub naleśników. Podobne przepisy: Chili sin carne z dynią Chili con carne z kakao Chili con carne z dynią Chili con carne z kurczakiem Chili sin carne z fasolką szparagową Artykuł Chili sin carne z soczewicą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy