sałatka gotowa w 10 minut! Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 100 g wędzonego tofu 1/2 główki sałaty lodowej 10 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki pestek dyni Sos: 3 łyżki oleju lnianego sól himalajska świeżo mielony pieprz ulubione zioła (opcjonalnie) Przygotowanie: Sos: Olej lniany wymieszać z przyprawami. Sałatkę potargać na mniejsze kawałki, tofu pokroić w kostkę(...)pomidorki w ćwiartki. Sałatę przełożyć do półmiska na górę wyłożyć tofu oraz pomidory i posypać całość pestkami dyni. Sałatę przed podaniem polać wcześniej przygotowanym sosem. Artykuł Sałatka z wędzonym tofu pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plmakaronu – użyłam kokardek 1 mała cukinia 150g plasterków surowego, wędzonego boczku 6 pomidorów suszonych, z oleju 2 łyżki oleju spod pomidorów sól i pieprz do smaku łyżka pestek dyni łyżka nasion słonecznika ząbek czosnku Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, al dente, w dobrze osolonej wodzie. Po odcedzeniu wrzucamy z powrotem do garnka, aby pozostał ciepły(...)lekko zmięknie i zacznie się zrumieniać – około 4-5 minut na dużym ogniu. Po tym czasie do składników na patelni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pestki dyni – mieszamy smażąc przez minutę. Dodajemy gorący, ugotowany makaron i wszystko razem dokładnie mieszamy, aby makaron pokrył się oliwą i składnikami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Od razu podajemy
Smaczna Stronatyp2000 - 50g mąki razowej z płaskurki, typ2000 - 250g zakwasu żytniego lub orkiszowego lub po połowie żytniego i orkiszowego - 26g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 60g ziaren słonecznika - 40g pestek dyni - 20g siemienia lnianego - ok. 800g wody filtrowanej lub źródlanej dodatkowo: - ziarna do obsypania chlebów, u mnie: dynia, słonecznik i siemię lniane Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy
Smaczne Zdrowenajbardziej bazowej formie bez żadnych dodatków. Jednak jeszcze lepiej smakuje jeśli wzbogacimy go o pyszną “wkładkę” W moim przypadku była to ugotowana ciecierzyca, świeży koperek oraz pestki dyni i słonecznik. Świetnie sprawdzą się inne ziarna, pestki albo orzechy. Włoskie będą tu pasować idealnie. Krem jest sycący, podając go z dodatkami będzie zdrowym, pożywnym posiłkiem. Jeśli szukacie przepisów(...)smaczne zupy, koniecznie wypróbujecie inne przepisy na blogu: Zupa krem z zielonego groszku Z dyni Z marchewki i batatów Pin Print Zupa krem z białych warzyw Recipe by Healthy Creations Porcje 2 Porcje Czas 40 minutes Składniki Korzeń pietruszki Pół korzenia selera Pół kalafiora Ziemniak Pół pora Pół cebuli 4 ząbki czosnku Bulion lub woda (jeśli użyjecie wody, warto wzbogacić
Healthycreations.plGranola to to numer jeden moich dzieci. Wcale się nie dziwię, bo jest tu czekolada i ich ulubione truskawki. Oprócz nich są płatki owsiane, suszone daktyle, pestki słonecznika i dyni, siemię lniane złote, kakao ciemne, cynamon i napar z zielonej herbaty, oraz kakao surowe. Taka granola zawiera dużo magnezu i żelaza. Pieczona jest w niskiej temperaturze. Po dodaniu do mleka(...)wyrzucić do pojemnika Bio. Brawo za to :-) Inna Bajka Granola rozmaryn i tymianek Ta granola była dla mnie dużym zaskoczeniem. Jest tu kasza gryczana, siemię lniane złote, pestki dyni i słonecznika, orzechy nerkowca, inulina z cykorii, płatki drożdżowe nieaktywne, tymianek suszony, rozmaryn suszony, papryka słodka suszona, sól morska i napar z liści morwy białej. Granola jest źródłem magnezu
kruche babeczkiwszystko jednak smakowało świetnie. Składniki: 250 g makaronu 75 g wędzonego pstrąga 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 duże garści startego parmezanu pesto: duża garść rukoli 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 duże porcje) Pestki dyni prażymy na patelni
Kardamonovypapryki 1 zielony ogórek 1 pęczek rzodkiewek 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy garść suszonych pestek dyni 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Kapustę przekładamy do miski, wsypujemy łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy *** *** Ogórka i rzodkiewki ścieramy na tarce o małych oczkach(...)dodajemy do reszty warzyw *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Przygotowujemy sos do surówki: miód przekładamy do małej miseczki, zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy, aż miód się rozpuści *** *** Dodajemy oliwę, pestki dyni oraz bazylię i ponownie mieszamy *** *** Sos wlewamy do miski z surówką, dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem surówkę wkładamy na co najmniej 1 godzinę lodówki
Blog z Apetytemglazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim(...)glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim
karmelowytymianku MUS AWOKADO 2 awokado 125 g serka śmietankowego (np. Philadelphia) 2 łyżki soku z cytryny 1 mała szalotka lub dymka 1/2 łyżeczki oleju z pestek dyni – (dla koloru) opcjonalnie sól pieprz DODATKOWO około 300 g wędzonego łososia w plastrach przepiórcze jaja ugotowane na twardo Wykonanie CIASTO Tymianek myjemy i osuszamy. Z twardych łodyżek obrywamy(...)pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ, skrapiamy sokiem z cytryny. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę, dymkę siekamy. Widelcem rozgniatamy miąższ awokado z serkiem i olejem z pestek dyni. Dodajemy szalotkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przed podaniem wypełniamy tartaletki kremem z awokado, dekorujemy przepiórczym jajkiem, plasterkiem łososia i ciasteczkiem. Smacznego
Tajemnice Smakumięsa, są za to białe warzywa. Przepis jest bardzo prosty: wystarczy je ugotować, zmiksować i..gotowe! Zupę chrzanową krem najlepiej podać w towarzystwie grzanek, groszku ptysiowego albo ziaren dyni czy słonecznika, podprażonych na suchej patelni. Jeśli nie wiecie, jak zrobić grzanki do zupy , to sprawdźcie ten przepis. Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera(...)warzywami. Gotujemy do miękkości ziemniaków (około kwadrans). Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy chrzan i cukier, a następnie miksujemy na gładko. Podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym, pestkami dyni lub słonecznika. Artykuł Zupa chrzanowa krem pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaserki do smarowania, pesto, mleka roślinne, burgery czy napoje probiotyczne. Produkty Mlecznych Braci można kupić w sklepie internetowym weganski.com . PESTO PESTKO na ostro Składniki: pestki dyni 22%, nasiona słonecznika 22%, olej słonecznikowy zimnotłoczony, papryka peperoncino, natka pietruszki świeża 7%, czosnek świeży, sól morska niejodowana. W asortymencie Mlecznych braci można znaleźć pesto na bazie pestek dyni, nasion
wegujemydrożdży 75 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego 75 gr miodu 20 gr soli 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem (ewentualnie) może być też kilka łyżek mleka np 4 pestki dyni (do dekoracji) Do dużej misy np. tej od miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem(...)godziny do podwojenia wielości w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na papierze do pieczenia lub na macie teflonowej. Pod koniec wyrastania, chleby posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z garścią pestek dyni, nagrzać piekarnik do 235 st, do piekarnika włożyć kratkę, a na nią, na najniższą półkę, włożyć kamień do pizzy lub naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek (jeżeli żadnej z tych rzeczy
moj przepis nadrożdży 75 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego 75 gr miodu 20 gr soli 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem (ewentualnie) może być też kilka łyżek mleka np 4 pestki dyni (do dekoracji) Do dużej misy np. tej od miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem(...)godziny do podwojenia wielości w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na papierze do pieczenia lub na macie teflonowej. Pod koniec wyrastania, chleby posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z garścią pestek dyni, nagrzać piekarnik do 235 st, do piekarnika włożyć kratkę, a na nią, na najniższą półkę, włożyć kamień do pizzy lub naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek (jeżeli żadnej z tych rzeczy
moj przepis nakopa, który wystarczy co najmniej na pół dnia! Składniki: 2 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów pistacjowych 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki nasion dyni 1/2 szklanki oleju roślinnego 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 150 stopni. Przesyp dwie i pół szklanki płatków owsianych(...)głębokiej misy. Dodaj po pół szklanki orzechów nerkowca, pistacji, nasion słonecznika i dyni, pół łyżeczki cynamonu i po szczypcie gałki muszkatołowej i soli. Wymieszaj. Wlej pół szklanki oleju i dodaj 5 łyżek miodu. Wymieszaj całość, tak aby płatki były obtoczone w oleju i miodzie, Krok 2 Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia. Przełóż na nią orzechowo-owsianą masę, rozłóż równomiernie
Niedzielny kucharzINSTAGRAMIE SKŁADNIKI na keksówkę o wymiarach 27 x 8 cm: *wszystkie składniki przeliczone na kubek/ szklankę o pojemności 300 ml 2 kubki płatków owsianych górskich 3/4 kubka pestek dyni 1 kubek nasion słonecznika 3/4 kubka siemienia lnianego 1/2 kubka orzechów laskowych (możesz użyć innych) 1/2 kubka suszonej żurawiany 3 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju rzepakowego(...)słonecznikowego 1 łyżeczka soli 1,5 kubka ciepłej przegotowanej wody PRZYGOTOWANIE chleba ziarnistego z żurawiną: Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki: płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy (posiekane), nasiona chia i żurawinę. Następnie dodać miód, olej, sól i ciepłą wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny
kulinarnyJa