łyżeczka masła 1 łyżka octu jabłkowego 200 ml. śmietanki 36% 150 g. roladki koziej dojrzewającej sól, pieprz Oraz: kilka listków botwinki lub/i szczawiku natka pietruszki olej z pestek dyni Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj olej i wlej wodę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ciasto miseczką na 20 minut. Buraczki i łodygi botwinki pokrój w drobną(...)minuty z obu stron. Na podpłomyki wyłóż duszoną botwinkę z kozim serem. Poukładaj pozostałe plasterki roladki koziej. Posyp natką i listkami botwinki, skrop olejem z pestek dyni
Delicious Placecytryny. Składniki: 1 litr maślanki 50 g fety (1/4 kostki) lub według uznania 2 duże ogórki Pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Pestki dyni Grzanki: Awokado 50 g fety Łyżka soku z cytryny 4 kromki chleba Przygotowanie: Krok 1 Umyj i obierz ogórki, następnie pokrój je w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce(...)tosty. Stosuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz na suchej patelni. Przekrój wzdłuż awokado, wyjmij pestkę i miąższ, posiekaj. Wyłóż na grzanki, posyp pokruszonym serem feta. Podawaj chłodnik posypany pestkami dyni, polany oliwą oraz z grzankami. Smacznego! Artykuł Chłodnik z ogórka i fety pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmąki pszennej chlebowej 150 g mąki orkiszowej jasnej 200 g mąki pszennej zwykłej 1/2 garści ziaren słonecznika 1/2 garści siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka ziarna słonecznika i pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie W małej miseczce rozpuść drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. W misie umieść wszystkie pozostałe składniki, dodaj zaczyn i wyrób ciasto. Powinno być(...)luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełóż do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem i tak wykończone posyp ulubionymi ziarnami: słonecznikiem, pestkami dyni, siemieniem lnianym, itp.Piecz w temp. 180C przez ok. 40-45min, ostatnie 10minut z funkcją termoobiegu. Artykuł CHLEB OWSIANY Z SIEMIENIEM LNIANYM pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaprostym dressingiem to świetny dodatek do kanapek. Podasz ją także do mięs duszonych, smażonych i pieczonych oraz potraw z ziemniaków. Sałatka z rukoli z dodatkiem prażonych pestek słonecznika lub dyni. Lekka, zdrowa i pożywna. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatkę z rukoli oraz kilka porad dotyczących zamienników i dodatków. SKŁADNIKI: 100 g rukoli 1 duży ugotowany lub upieczony burak(...)PRZYGOTOWANIE: Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. Ziarna praż na małej mocy palnika przez niecałe 6 minut. Odstaw do ostygnięcia. Ziarna słonecznika możesz wymieszać lub całkowicie zamienić na pestki dyni lub posiekane na mniejsze kawałki orzechy np. włoskie. W tym czasie na półmisek lub duży talerz rozłóż umytą i osuszoną na ręczniku papierowym listki rukoli. Jeśli chcesz dodaj kilka listków
Zasmakuj Kuchnidanie pełne witamin, zdrowych kwasów tłuszczowych i wysokiej jakości białka. Lubię mieszać, więc w tej sałatce znajdziecie soczyste kawałki wędzonego łososia, jajka ugotowane na pół miękko, nasiona słonecznika, dyni i czarnuszki. Tak skomponowana sałatka na pewno zaspokoi głód i potrzeby organizmu na wszystkie makroelementy, minerały i witaminy. Mam słabość do sałatek. Zresztą nie tylko ja. Moi mężczyźni bardzo chętnie zjadają(...)rzymskiej 3 rzodkiewki 10 cm ogórka 1 małe awokado 2 jajka 80 g wędzonego łososia 2 łyżki dressingu do sałatki, np. winegret 1 łyżka dowolnie wybranych nasion, np. słonecznik, dynia i czarnuszka Wszystkie warzywa na sałatkę pokroić. Jajka ugotować na pół miękko, schłodzić, obrać i przekroić na pół. Łososia podzielić na kawałki. Warzywa ułożyć w misce, dodać łososia, jajka
codojedzeniasoczewicy>>> Zupa z botwiny z ziemniakami>>> Zupa krem z soczewicy czerwonej>>> Rosół z indyka>>> Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą>>> Zupa z dyni z mlekiem kokosowym>>> Zupa dyniowa z curry>>> Zupa jarzynowa ze śmietaną
Moja Książka Kucharskamasę witamin! Podana z kleksem śmietany oraz świeżą kolendrą smakuje wyjątkowo. Idealna na każdą okazję. Smacznego! Zobacz też: Zupa krem z pieczonych pomidorów z mascarpone Zupa krem z pieczonej dyni Zupa krem z pora i batata Przepis na zupę krem z selerem naciowym i pomarańczą Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 30 minut Składniki 3 ząbki czosnku 1 seler(...)zupę. Na koniec próbujemy zupy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4 Podajemy ze śmietaną i kolendrą. Oczywiście do podania możecie także użyć grzanek, groszku ptysiowego czy ziaren dyni lub słonecznika. Artykuł Zupa krem z selerem naciowym i pomarańczą pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiPesto to jedna z najprostszych i szybkich past na bazie świeżych ziół, parmezanu, oliwy i ziaren słonecznika, pestek dyni, nerkowców, blanszowanych migdałów, orzechów włoskich lub orzeszków piniowych. Pesto przygotujesz ze świeżej bazylii, rukoli, a nawet natki lub kolendry. Najbardziej klasyczne pesto to zielone pesto bazyliowe z podprażonymi orzeszkami piniowymi. Świeże zioła możesz łączyć tworząc w ten sposób niepowtarzalny i oryginalny(...)domowego pesto pasować będzie kilka kropel soku z cytryny, które śmiało możesz dodać podczas blendowania pasty. W moim przepisie występują ziarna słonecznika, możesz zastąpić je nerkowcami, orzeszkami piniowymi, pestkami dyni lub blanszowanymi migdałami. Warto je wcześniej podprażyć krótko na suchej i gorącej patelni. Pesto przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku nawet do dwóch tygodni. Warto je przed wstawieniem
Zasmakuj Kuchnibrokułowa z tuńczykiem 250 g surowego brokułu (same różyczki) 180 g tuńczyka w zalewie lub sosie własnym (waga po odsączeniu) 2 jajka 50 g cebuli czerwonej 15 g pestek dyni Sos musztardowo-czosnkowy: 100 g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu 20 g musztardy (patrz na skład – polecam bez cukru) 40 g oliwy z oliwek extra virgin lub/i oleju(...)musztardowo-czosnkowy, mieszając obrany i wyciśnięty czosnek z pozostałymi składnikami. W misce ułożyć wszystkie składniki: brokuły, jajka, tuńczyka i cebulę. Wierzch sałatki polać sosem a następnie posypać pestkami dyni lub/i orzechami. Niewątpliwie przy wszelkich modyfikacjach składu należy pamiętać o ich wliczeniu w makro, ponieważ stanowią dodatkowe źródło kalorii oraz mikro- i makroelementów. Sałatkę można podawać jako warstwową lub wymieszać
Ola la LCHFciecierzycę. Kombinuję z warzywami (najchętniej sezonowymi lub mrożonymi), czasami dorzucę jakiś drób. Dla smaku w pojemniku lądują także zioła, czasem sery, nawet resztki obiadowe. Siemię lniane, słonecznik, orzechy, pestki dyni. Mieszajcie co lubicie. Ale w najbliższym czasie pomieszajcie jednak kaszę gryczaną z botwinką, fetą i suszonymi pomidorami. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie(...)przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado
Kardamonovydrożdżowe bułeczki zakręcone. Bułeczki domowe z mojego przepisu wychodzą niezwykle miękkie w środku, z chrupiącą skórką. To bułeczki, które przed wstawieniem do piekarnika możesz posypać wszelakimi ziarnami np. słonecznika, dyni, a także sezamem, makiem, czarnuszką, suszonymi pomidorami, ziołami… Podasz je do wszelakich past, np. pasty jajecznej lub pasty z tuńczyka . Bułeczki są chrupiące, puszyste i długo zachowują świeżość. Zapraszam(...)mleka 1 żółtko 4 łyżki oleju Dodatkowo: mleko do wysmarowania bułeczek przed pieczeniem oraz ziarna do posypania bułeczek (do wyboru): suszony rozmaryn, sezam, gruboziarnista sól, czarnuszka, pestki dyni, suszone pomidory, kminek… Uwagi do przepisu: Drożdże suszone możesz zastąpić 20 g świeżymi, postępuj wtedy podobnie jak w przepisie poniżej robiąc zaczyn. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki
Zasmakuj Kuchnijeść? Kiszonki (ogórki, kapusta), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno, olej kokosowy, ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, makarony żytnie, orkiszowe (te raczej sporadycznie), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)kwaśne jabłko lub niedojrzałe kiwi. Ogólnie jemy produkty jak najmniej przetworzone. Jest wiele produktów wątpliwych, przez jedne opracowania zabronione, a przez inne wskazane – choćby nawet przetworzone pomidory czy dynia. Wątpliwości budzą również inne zagadnienia, takie jak – czy wolno smażyć, czy wolno jeść nabiał, ile i jaki? Nasze założenie jest takie – my stosujemy nie dietę odgrzybiającą, a dietę antygrzybiczą. Prowadzimy
Kardamonovydrożdżowe bułeczki utrzymują świeżość przez długo i pachną cudownie. Te bułeczki są obłędnie puszyste i aromatyczne! Są lekko słodzone cukrem pudrem i posypane pysznymi ziarnami lnu , słonecznika , sezamu i dyni . Są to pożywne bułki , które każdy pokocha. Bułeczki pełnoziarniste są niesamowite i będziesz mile zaskoczona jakie są puszyste i pyszne. Jeśli lubisz bułeczki , wykonaj je samodzielnie, warto! Nasiona lnu znane(...)czosnku – ½ łyżki suszonego tymianku Posypka: – 1 łyżka nasion słonecznika – 1 łyżka białego sezamu – 1 łyżka siemienia lnianego – 1 łyżka maku – 1 łyżka nasion dyni W misce wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta. Ciasto wymieszaj mikserem z hakami. Na początku przez minutę miksuj na niskich obrotach, następnie zeskrob z brzegów miski składniki i miksuj
Zdrowy Styl Joannymożecie je ugotować lub upiec w piekarniku. Składniki (na 2 porcje): pęczek szparagów 1 opakowanie typ halloumi opakowanie miksu sałat (polecam taki z botwinką) garść pomidorków koktajlowych garść pestek dyni i słonecznika olej, sól Dresing: 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Szparagi smarujemy odrobiną oleju (ja zrobiłam(...)możecie to zrobić na patelni lub upiec szparagi w piekarniku. Na talerz wykładamy miks sałat, dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe, wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, oraz ser. Pestki dyni i słonecznika podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi sałatkę. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Ja wkładam je do słoika, zakręcam i potrząsam nim aż się połączą. Sałatkę
Cynamonowe szczęście