Bułeczki z kalafiora z pastą z awokado Dzisiaj krótko i na temat. Bez zbędnych dyskusji i opowieści. No i wreszcie coś wytrawnego, i bez dyni. Chociaż dynia gości u nas na stole nieprzerwanie od kilku dobrych dni… Ale postanowiłam przerwać schemat i dzisiaj prezentuję przepis na bułki z kalafiora z pastą jajeczną z awokado. No może udało mi się
Modern Cave GirlKluseczki dyniowe Pyszne kluseczki, idealny dodatek do mięsa. Składniki: · 1 średnia dynia · 2 jajka · 2 szk. mąki pszennej · Sól · 1/3 szk. śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1. Dynie obieramy
Kulinarna Chwilapszennej, 4 łyżki drobnego kokosu, 200 g makaronu spaghetti, 1 opakowanie serka jogurtowego, 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, olej rzepakowy, 2 łyżki pestek dyni, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy(...)mące, roztrzepanym jajku i kokosie. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru. Pesto: Listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni razem miksujemy, dodajemy 60 ml oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Część mieszamy z serkiem Almette. Makaron w lekko osolonej wodzie na al dente. Gorący makaron mieszamy z pesto
Moniki Smakołykiśniadanie zjedliśmy gorącą polentę z ekologicznej kaszy kukurydzianej ze szczyptą soli himalajskiej, miodem akacjowym z prażonymi orzechami piniowymi, kwaśną żurawiną do przełamania smaku i pestkami dyni na podniesienie odporności. 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej ekologicznej 300 - 350 ml wody (1 łyżeczka masła gee- opcjonalnie łyżka miodu orzechy dowolne trochę suszonej żurawiny szczypta soli himalajskiej szczypta mielonego kardamonu(...)kaszka bardzo pryska na dużym ogniu, można się poparzyć) dodać sól himalajską, przyprawy i dodać masło gee. Wylać do miseczek, polać miodem i prażonymi orzechami, żurawiną i pestkami dyni
AZgotuj!mleczku kokosowym z dodatkami. #bezdodatkucukru #wegańska #szybkaiłatwa Składniki: – 50 g płatków gryczanych – 200 ml mleczka kokosowego – banan – 15 g orzechów włoskich – 10 g pestek dyni Sposób przygotowania Płatki gryczane ugotować na mleczku kokosowym w garnku. Wkroić banana, posypać orzechami włoskimi i pestkami dyni. Zjadać ze smakiem! Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami
Mrs. Endorfinasobie np. ilość czosnku czy cebuli. Składniki na około 8-9 kotletów: 100 g kaszy gryczanej białej 1 jajko kl M 1-2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pestek dyni 1-2 łyżki ziaren słonecznika 1/2 główki cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sera żółtego sól, pieprz do smaku szczypta ostrej papryki lub odrobina pokrojonej na drobno papryczki chilli (niekonieczna(...)koniec smażenia gdyż przypalony stanie się gorzki i popsuje smak potrawy) 3. Przesmażoną cebulkę z czosnkiem dodajemy do kaszy, dodajemy koperek, sól, pieprz, ser żółty ziarna słonecznika i pestki dyni. Mieszamy całość, próbujemy i jeśli smak nam odpowiada do dopiero wtedy wbijamy jajko, a następnie formujemy kotlety (mogą być lekko "ciapowate", ale na patelni nie będą się rozpadać) obtaczamy
Gotowanie...to proste !deser) 2 czubate łyżki miodu- dowolny 200g borówek duży plaster arbuza- tak około 300g- kroimy w kosteczkę maliny- po 5-6 na deser (można więcej) pestki dyni – 4 łyżki ziarno słonecznika 4 łyżki dwie łyżeczki suszonej żurawiny (można to pominąć) Robimy! Miód mieszamy z jogurtem Do każdego pucharku: wykładamy łyżkę czubatą jogurtu, na to pestki ze słonecznika, trochę borówek(...)znów jogurt, kawałeczki arbuza, borówki, znów jogurt, borówki, malinki, kawałki arbuza i pestki dyni. Ja dorzucam jeszcze kilka żurawinek na wierzch Schładzamy. I już, smacznego! Share 0 Tweet 0 Save 0 0 Shares
LatosiowydomSamodzielne, bezmięsne danie lub dodatek do dania głównego. Składniki: 200 g niepalonej kaszy gryczanej 1 łyżka pasty z suszonych pomidorów (opcjonalnie 3 suszone pomidory w oleju) 3 łyżki pestek dyni 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżka masła ghee 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka listków tymianku 2 łyżki brązowego siemienia lnianego 4 łyżki startego parmezanu 4 łyżki posiekanej(...)Kaszę gotujemy na sypko. Znaczy tak gotujemy. Zagotowujemy wodę, wsypujemy kaszę, ponownie zagotowujemy, płomień wyłączamy, zostawiamy pod przykryciem na kwadrans. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Pastę blendujemy z pestkami dyni i oliwą. Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie posiekany czosnek, chwilę podsmażamy, dodajemy pesto, tymianek, kaszę i siemię lniane, cały czas smażymy i dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G KitchenPapryka nadziewana sałatką, czyli papryki “Dynie” na Halloween lub inną imprezę – osobiście tego święta nie obchodzę, ale forma podania dania na pewno będzie ciekawym wizualnie urozmaiceniem na nie jednej imprezie :) P The post Papryka nadziewana sałatką. Papryki a’la dynie Halloween. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojekuminem, liśćmi laurowymi i solą. Przepis Zagniatamy ciasto i gotujemy z niego kuleczki przypominające spaetzle. Podajemy z gulaszem. Manty Manty to uzbecka wersja pierogów na parze z wołowiną i dynią. Kiedy założyłam tego bloga w 2016 jednym z pierwszych opublikowanych przeze mnie przepisów były manty z sałatką lan say. Ciasto: 300 g mąki, jajko, sól, 100 ml wody Farsz(...)surowego mięsa wołowego bez kości, 180 g dyni, 100 cebuli, pieprz. Sałatka lan say Bardzo mnie ucieszyło, kiedy mogłam zjeść dokładnie taką sałatkę z mantami w Samarkandzie. Składniki: Pomidor, marchewka, ogórek, por (biała część), papryka czerwona i zielona, koperek, natka pietruszki, pieprz do smaku, ugotowany makaron sojowy lub ryżowy. Sos: 2 ząbki czosnku, papryka mielona, łyżeczka octu, gorący olej podgrzany
Ugotowane pozamiatanełyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 3 kromki chleba tostowego 3 łyżeczki masła jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – kilka łyżek opcjonalnie – nasiona słonecznika lub pestki dyni *** Cukinie myjemy i kroimy w kostkę, nie obieramy jej ze skórki *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę *** *** W dużym garnku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę(...)Zupę nalewamy w miseczki i na każdą porcję nakładamy łyżkę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany *** *** Przed podaniem posypujemy grzankami i opcjonalnie prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika lub pestkami dyni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytemboczku 2 garści ugotowanego i obranego bobu 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kawałek sera długodojrzewającego (bursztyn, parmezan) sól pieprz pesto: pęczek natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni 1 ząbek czosnku pół łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Pesto: pestki dyni prażymy na patelni do zrumienienia. Po ostudzeniu wrzucamy
KardamonovyBardzo smaczny i prosty chleb pszenny na drożdżach, 0,7 g świeżych na 400 g mąki. Całonocna fermentacja ciasta 12 h w temperaturze pokojowej. Z dodatkiem pestek dyni. Składniki: 100 g mąka pszenna typ 1050 40 g mąka żytnia razowa typ 2000 260 g mąka pszenna typ 650 280 g woda Składniki wymieszane tylko(...)świeżych drożdży rozpuszczone w 10 g wody 8 g soli Następnie ciasto krótko wyrobione kilkoma składaniami. Po 30 minutach rozciągnięte na mokrym (spryskanym) blacie, posypane nasionami dyni i zwinięte jak rolada. Następnie dwa składania ciasta co godzinę i zostawione na całą noc w temp. pokojowej do fermentacji, w sumie 12 h. Rano ciasto wyłożone na oprószony mąka blat i uformowane
Przepisy na domowy ser i chleb