Jesień to najlepszy czas, aby delektować się dynią. Jednak jak wiadomo to warzywo sezonowe, więc najwyższa pora, żeby przygotować zapasy nie tylko na zimę. Cześć dyni pokroiłam w kostkę i zwyczajnie zamroziłam, z reszty przygotowałam puree, aby móc później wykorzystać do zup, ciast, deserów czy innych wyrobów
Z Hrabiną w kuchnidobę w ciemnym miejscu. Następnie pij niewielką ilość mieszanki 30 minut przed każdym posiłkiem. Płatki owsiane Składniki: 200 gram płatków owsianych 2 litry wody źródlanej 2 garście pestek z dyni 1 łyżka masła Zagotuj wodę, następnie wrzuć płatki owsiane i gotuj do uzyskania gęstej masy. Następnie dodaj pestki dyni oraz łyżkę masła. Jedz jako śniadanie albo kolację. Na resztę posiłków
To Musisz WiedziećDzisiaj, chyba ostatni raz w tym roku, na blogu pojawia się królowa jesieni – dynia. To warzywo jest dla mnie bardzo wyjątkowe. Przypomina mi smak dzieciństwa
Vegan TasteLubię te dni, gdy odwiedzam stragany na targowiskach i widzę skrzynki pełne przepięknych dyń, w każdym rozmiarze i kolorze. Aż zal nie przygarnąć jednej
Vegan TasteSkładniki: miks sałat łosoś wędzony figi pomidorki koktajlowe- czerwone i pomarańczowe małe kulki mozzarelli oliwa z pestek dyni Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy oliwą z pestek dyni. Fantastyczna kolorowa sałatka. Idealna jako lekka kolacja lub lunch do pracy. Do tego wygląda fantastycznie
MojaQchnia.plsezonie jesiennym na naszym stole wielokrotnie pojawia się krem z dyni. Jest to tak dobra, sycąca i odżywcza zupa, że szkoda by było nie korzystać z jej dobrodziejstw. W ciągu tych wielu prób jej przyrządzania w końcu doszłam do przepisu idealnego, którym się z Wami chętnie podzielę :) Artykuł Pyszna zupa krem z dyni z grzankami pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaSkładniki: miks sałat łosoś wędzony figi pomidorki koktajlowe- czerwone i pomarańczowe małe kulki mozzarelli oliwa z pestek dyni Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy oliwą z pestek dyni. Fantastyczna kolorowa sałatka. Idealna jako lekka kolacja lub lunch do pracy. Do tego wygląda fantastycznie
MojaQchnia.plStali czytelnicy mojego bloga zauważyli już zapewne, że uwielbiam pasty do chleba ma bazie pestek dyni. Tak bardzo je lubię ze względu na ciekawy smak, duże właściwości odżywcze i dobrą konsystencję. Kocham kombinować przy moich smarowidłach. Wrzucam do blendera co mam pod ręką, dodaję ziół i nierzadko wychodzi z tego naprawdę pyszna pasta. Dzisiejsza zasługuje na publikację. Polecam! Składniki(...)pasty: 1 szklanka pestek dyni, 4 świeże pomidory, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku. Wykonanie : Wszyskie składniki umieszczmy w kielichu blendera o dużej mocy i przerabiamy na pastę o gładkiej konsystencji. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuweekend. W dwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą jaglaną. Gdy wszystko było gotowe wystarczyło już tylko połączyć składniki(...)przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa. W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań były pieczone warzywa. Pieczone brukselki, bataty i dynię (czyli dokładnie ten sam zestaw) wykorzystaliśmy w dwóch potrawach – w pęczotto z polędwiczką i jako dodatek do pieczonego łososia. Pokrojenie podwójnej ilości warzyw nie zabiera specjalnie więcej czasu
Niedzielny kucharzcoraz chłodniejsze, więc mam dla Was pyszną i treściwą propozycję na obiad: zupa krem z ziemniaków. Podana z chipsem z boczku i z dodatkiem aromatycznego oleju z pestek dyni zasmakuje wszystkim domownikom. Inne przepisy na zupy-krem znajdziecie TUTAJ . Bardzo lubię zupy krem, ich fanką jest też nasza córka. Jest to też fajny pomysł na przemycenie warzyw dla osób, które(...)ziemniaki. Gotować aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dodać natkę pietruszki i śmietanę, wymieszać i zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku. Proponuję podawać z podsmażonym boczkiem, olejem z pestek dyni i natką pietruszki. Artykuł Zupa krem z ziemniaków pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuświderki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3-4 suszone pomidory w oleju 2 łyżki czarnych oliwek 1/3 czerwonej cebuli 1 kulka mozzarelli z zalewy 1 łyżka pestek z dyni 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny Przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, oregano i bazylii *** Do miseczki przekładamy pestki z dyni, wlewamy oliwę, dodajemy
Blog z ApetytemBułeczki z kalafiora z pastą z awokado Dzisiaj krótko i na temat. Bez zbędnych dyskusji i opowieści. No i wreszcie coś wytrawnego, i bez dyni. Chociaż dynia gości u nas na stole nieprzerwanie od kilku dobrych dni… Ale postanowiłam przerwać schemat i dzisiaj prezentuję przepis na bułki z kalafiora z pastą jajeczną z awokado. No może udało mi się
Modern Cave GirlKluseczki dyniowe Pyszne kluseczki, idealny dodatek do mięsa. Składniki: · 1 średnia dynia · 2 jajka · 2 szk. mąki pszennej · Sól · 1/3 szk. śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1. Dynie obieramy
Kulinarna Chwilapszennej, 4 łyżki drobnego kokosu, 200 g makaronu spaghetti, 1 opakowanie serka jogurtowego, 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, olej rzepakowy, 2 łyżki pestek dyni, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy(...)mące, roztrzepanym jajku i kokosie. Smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru. Pesto: Listki bazylii, czosnek, oliwki, pestki dyni razem miksujemy, dodajemy 60 ml oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Część mieszamy z serkiem Almette. Makaron w lekko osolonej wodzie na al dente. Gorący makaron mieszamy z pesto
Moniki Smakołykiśniadanie zjedliśmy gorącą polentę z ekologicznej kaszy kukurydzianej ze szczyptą soli himalajskiej, miodem akacjowym z prażonymi orzechami piniowymi, kwaśną żurawiną do przełamania smaku i pestkami dyni na podniesienie odporności. 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej ekologicznej 300 - 350 ml wody (1 łyżeczka masła gee- opcjonalnie łyżka miodu orzechy dowolne trochę suszonej żurawiny szczypta soli himalajskiej szczypta mielonego kardamonu(...)kaszka bardzo pryska na dużym ogniu, można się poparzyć) dodać sól himalajską, przyprawy i dodać masło gee. Wylać do miseczek, polać miodem i prażonymi orzechami, żurawiną i pestkami dyni
AZgotuj!