kwiatów na rozsadę na ten sezon. Czas wysiać pomidory, paprykę, zioła, kapustę, kalarepę czy aksamitki, szałwię żeniszki, cynie. Nasi przyjaciele, którzy mają mega ogród warzywny, na rozsadę sieją też dynie. I rośnie im ogromna dynia olbrzymia. Więc my bierzemy z nich przykład i mamy nadzieję że wykiełkuje choć jedna z dwóch zasianych pesteczek. Wysiewając nasiona warzyw i kwiatów na rozsadę
dobra gospodyni dom wesołym czyniDostałam w prezencie okazałą, piękną, zielonkawą, krokodylową dynię. Tym bardziej cenny prezent, że własnoręcznie wyhodowany przez Agatę Bodzia i przywieziony do Warszawy pociągiem (!) aż ze Słubic. Wczoraj nastąpiło uroczyste otwarcie sezonu dyniowego. Podałam ten krem na kolację, na którą zaprosiłam Siostrę i Szwagra z moją prześliczną siostrzenicą Agatką :) Wyszedł bardzo dobry i bardzo pikantny, co mnie zaskoczyło, bo dodałam tylko(...)jedną papryczkę chilli na duży garnek. Widać odzwyczaiłam się od jedzenia pikantnych rzeczy. Na zimę warto do tego wrócić. Składniki: pół dyni (myślę, że przed obraniem ze dwa kilogramy) duża cebula oliwa z oliwek 3 marchewki 3 ziemniaki papryczka chilli lub pół lub bez cała bez pestek słoik tomate frito lub przecieru pomidorowego (lepsze tomate frito ) sól pieprz pół łyżeczki
Cytryna&Co.ogórka i sera feta Keyword awokado, dieta strukturalna, ogórek, pieprz cayenne, ser feta Ingredients 250 g ogórka zielonego 20 g sera feta 1/2 szt awokado 2 łyżki pestek dyni szczypta pieprzu cayenne Instructions 250 g ogórka to ogórek średniej wielkości. Kroimy go na mniejsze kawałki. Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pestki dyni siekamy nożem albo w rozdrabniaczu
Przepisy na koktajle z blenderażółtej papryki 3-4 jajka kilka suszonych pomidorów z zalewy 1 zielony ogórek gruntowy ok 5 rzodkiewek kilka łyżek oliwy sól, pieprz 1 łyżka posiekanego szczypiorku opcjonalne: pestki dyni lub nasiona słonecznika *** Na spodzie miski lub dużego talerza układamy mieszanki sałat *** *** Papryki, ogórka oraz rzodkiewki kroimy w kostkę i przekładamy do miski *** *** Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory(...)połówki i układamy na sałatce *** *** Całość posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą (użyłam oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami) i posypujemy posiekanym szczypiorkiem *** *** Sałatkę możemy dodatkowo posypać pestkami dyni lub nasionami słonecznika *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka z tuńczykiem i jajkami pochodzi
Blog z Apetytemkojarzących się z tym szczególnym, świątecznym czasem. Ponieważ moja Prababcia codziennie jadła kaszę manną na mleku, zdecydowałam się właśnie na nią. Wśród dodatków – bakalie. Orzechy włoskie, żurawina, zmielone pestki dyni. Wszystko skropione najprawdziwszym, polskim miodem. Dla przełamania tej obfitości – pokrojone w słupki świeże jabłko i gruszka. Czy jest coś, co może nas łatwiej wprowadzić w pozytywny nastrój zimą, niż dzień(...)150g startego jabłka (na dużych oczkach) 4 łyżki cukru (płaskie) 0,5 szklanki wody Dodatki: Pokrojone w cienkie słupki jabłko i gruszka Suszona żurawina Orzechy włoskie Mąka z pestek dyni Miód Przygotuj żurawinę z jabłkiem: W niedużym rondelku lub na patelni umieść żurawinę, starte jabłko, cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia Zmniejsz ogień i gotuj często mieszając aż do uzyskania
SandraFrej.compodaję przepis. Składniki (porcja dla 2 osób): opakowanie miksu sałat (u mnie ze szpinakiem) mała czerwona cebula 4 jaja 4-5 ogórków kiszonych 2 garście kiełków garść pestek dyni Sos: 1/4 szklanki oleju lnianego (ja zaopatruje się w Skworcu) 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu odrobina soli Na talerzu układamy umytą sałatę(...)nią ugotowane na twardo i pokrojone w ósemki jaja oraz pokrojone ogórki i posiekaną cebulę. Całość posypujemy pestkami dyni i kiełkami. Składniki sosu mieszamy starannie ze sobą (najlepiej wrzucić do słoika, zakręcić i energicznie potrząsać) i polewamy sałatę przed podaniem
Cynamonowe szczęściesałat albo sama rukola czy też roszponka 2 cytryny albo limonki 250 g sera pleśniowego lub sera feta świeżo mielony pieprz i sól do smaku pestki dyni (opcjonalnie) Dressing: łyżeczka miodu naturalnego łyżka musztardy sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy Jak zrobić sałatkę z pieczonym burakiem, awokado i serem? Buraki bez obierania zawinąć szczelnie(...)sałacie między awokado. Na wierzchu rozłożyć plasterki buraków, a między nimi pokroić lub rozkruszyć ser. Tuż przed podaniem sałatkę oprószyć pieprzem i polać dressingiem, ewentualnie posypać podprażonymi pestkami dyni. Zobacz również: sałatka z pieczonymi burakami
Kuchcik gotujePolecam! Sałatka z halloumi, buraczka i awokado Składniki: Sałatka mieszanka sałat (rukola, szpinak, roszpunka, itp.) opakowanie sera halloumi 2-3 buraki (ugotowane lub upieczone) pół dojrzałego awokado pestki dyni lub słonecznika do przybrania Dressing 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sól, pieprz Przygotowanie(...)spiralizera i "starłam" go na długi makaron. Na półmisku ułożyć ulubioną mieszankę sałat, na niej układać buraczki, zgillowany ser halloumi oraz awokado. Wszystko skropić dressingiem i przybrać pestkami dyni lub słonecznika (użyłam także trochę sezamu). Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanieselera naciowego, kiszonych buraków i tryskających słodkim sokiem owocem granatu do tego sos vinaigrette z angielską musztardą opakowanie rukoli kiszone buraki seler naciowy owoc granatu awokado pestki dyni i słonecznika od kiełki lucerny Sos vinaigrette: sok z połówki cytryny 2 łyżeczki angielskiej musztardy 2 łyżki oleju z pestek winogron pieprz Pestki prażymy na patelni. Seler i awokado kroimy(...)plastry. Na rukolę rozkładamy warzywa, posypujemy owocem granatu i prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem vinaigrette
AZgotuj!także zdobyła ich uznanie , szczególnie że podpieczona karkówka zrobiła się miękka i aromatyczna od przypraw Składniki na 4 osoby : 0,5 kg chudej karkówki 1 czerwona papryka kawałek dyni ( np 1/2 małej Hokkaido ) 2-3 cebule 3 – 4 ziemniaki kilka plastrów boczku 1 puszka krojonych pomidorów 1 kubek gęstego greckiego jogurtu żółty tarty ser (dwie łyżki ) 1 płaska łyżeczka(...)plasterki . Boczek kroimy na kawałki , najlepiej w takiej ilości , ile mamy kawałków karkówki . W żaroodpornej foremce do zapiekania , wysmarowanej olejem układamy na zakładkę , szufladkowo , ziemniaki , cebulę , karkówkę , boczek ,paprykę , dynię … I ponownie tak samo , aż do wyczerpania składników . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całość doprawiamy obficie , ziołami prowansalskimi i solą do smaku . Na wierzchu wykładamy pomidory z puszki , posypujemy czosnkiem granulowanym
Ogrodnik w podróżyserka wiejskiego 30 g (4 łyżki) startego parmezanu 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 150 g szpinaku baby garstka (10 g) pestek dyni do posypania muffinek Przygotowanie muffinek z serkiem wiejskim i szpinakiem: 1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Foremkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami. W średnim garnku zagotuj wodę(...)misce z suchymi składnikami zrób dołek i wlej do niej mokre składniki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. 7. Rozłóż otrzymaną masę pomiędzy 12 foremek na muffinki. Wierzch posyp pestkami dyni. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut do suchego patyczka. 8. Muffinki powinny pięknie wyrosnąć. Ostrożnie wyjmij je z foremki i ostudź na kratce. Przechowuj w szczelnym
Chilli Czosnek i OliwaSpróbujcie sami Chleb gryczany na drożdżach 200 g mąki gryczanej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki siemienia lnianego łyżeczka soli 300 ml wody 25 g drożdży łyżeczka cukru + pestki dyni Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do dużej miski przesiej mąkę gryczaną i ziemniaczaną, dodaj(...)Zagniataj ciasto. Finalnie powinno mieć konsystencje gęstego budyniu. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Keksówkę wysmaruj olejem lub masłem. Wyłóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch i posyp pestkami dyni. Ponownie odstaw na ok. 15 minut. Chleb piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Chleb gryczany na drożdżach pochodzi
365 dni dookoła kuchniskładniki: 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego 400 g dyni, obranej i wypestkowanej 25 g suszonych grzybów 50 g marchewki 50 g pasternaka 50 g selera 100 g cebuli 4 ząbki czosnku 150 ml śmietany 18% ok. 30 g masła klarowanego 4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz dodatkowo: grzanki do podania wykonanie: Grzyby zalewamy ok. 500 ml wody
Domowy Smak Jedzeniazaciągnęłam ze strony jadłomania. Polecam ! Składniki: (szklanka 250 ml) Płatki owsiane 1,5 szklanki Słonecznik łuskany szklanka Siemię lniane 3/4 szklanki Siemię lniane zmielone 10 pełnych łyżek Pestki dyni 1/2 szklanki Sól 2 łyżeczki Miód łyżka Olej kokosowy płynny 5 łyżek Woda ciepła 1,5 szklanki Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce: płatki owsiane, słonecznik siemię zmielone(...)całe, pestki dyni oraz sól. W osobnej misce wymieszać wodę z olejem kokosowym oraz miodem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać . Odstawić na 1-1,5 godziny do wchłonięcia się wody. Keksówkę o wymiarach 20x9 wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną masę chlebową przekładamy na blaszkę i mocno dociskamy do blaszki za pomogą łyżki lub dłoni. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Kulinarne przygody