Składniki: 2 puszki mleczka kokosowego (schłodzonego) - 800 ml 4 galaretki cytrynowe/pomarańczowe 500 ml wody 450 g mrożonej dyni Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku przelewamy do miski, w której będziemy rozrabiać masę na sernik, odstawiamy do wystygnięcia. Dynię wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy do momentu aż zacznie nam się rozpadać, następnie ją blendujemy i dodajemy wystudzoną, porcjami
Moje-pitraszeniemianowicie trzeba się oprzeć warzywom zaraz po upieczeniu i w całości ich nie zjeść, żeby coś jednak zostało na zupę. Składniki: - 1,2 kg do 1,5 kg dyni, ja używam piżmowej, bo jej smak najbardziej mi odpowiada - 5 pomidorów - 2 cebule - 5 ząbków czosnku - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku - 1/2 łyżeczki(...)całą jego zawartością warzyw na których się gotował i dodajemy oczywiście wszystkie upieczone na blaszce warzywa. Z pomidorów wycinam tylko zielone twarde części, a czosnek i cebulę pozbawiam łupiny. Dynie zostawiłam z łupą, bo piżmowa ma cienką i delikatną, być może z tych twardych egzemplarzy będziecie musieli ją delikatnie ściągnąć. 3. Kiedy wszystko trafi do wspólnego garnka blendujemy warzywa
Apetyczna babeczkacebula 1 łyżeczka oleju 50 g palonej kaszy gryczanej 2 łyżki kaszy bulgur lub kuskus 1 łyżka czerwonej soczewicy 2-3 suszone pomidory (można pominąć) 1-2 łyżki pestek dyni 2 jajka opcjonalnie ok. 20-30 g żółtego sera przyprawy: sól, kolendra mielona, majeranek Pieczarki obieramy, siekamy bardzo drobno razem z cebulą i suszonymi pomidorami. Ja użyłam rozdrabniacza. Na patelni(...)rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Następnie dusimy pod przykryciem, by pieczarki zmiękły. Kasze, soczewicę i pestki dyni gotujemy w niepełnej szklance wody. Gdy kasza wchłonie całą wodę odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki i kaszę łączymy, dodajemy jajka, przyprawy i ewentualnie żółty ser. Masę przekładamy do małej keksówki i pieczemy przez 40 minut
Kucharzycaziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy około 1 cm kawałek świeżego, obranego ze skórki imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek ulubione zioła Warzywa (waga po obraniu) 500 g dyni 500 g mięsistych pomidorów 200 g korzenia pietruszki 200 g marchwi 100 g cebuli 1 duży por (tylko biała część) pół małego selera 2-3 łyżki stołowe czerwonej soczewicy(...)opcjonalnie) Przygotowanie Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, rozgnieść i razem z sokiem umieścić w misie wolnowaru. Dodać w podanej kolejności soczewicę, dynię, przyprawy i zioła, oliwę oraz umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe warzywa. Czas wolnowarzenia w wolnowarach Crock-Pot : opcja low - 8 - 9 godzin. Po zakończeniu, warzywa zmiksować na gładką pastę, przełożyć do czystych wyparzonych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSKŁADNIKI: 1 dynia WYKONANIE: 1.Dynię pokroić na kawałki i usunąć nasionka. 2.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać dynię skórką do dołu. Piec do miękkości w temperaturze 180* przez około 30-40 minut. 3.Dynię ostudzić, po czym wydrążyć miąższ łyżeczką albo nożykiem. 4.Miąższ zmiksować blenderem aż do uzyskania gładkiego puree. 5.Można w takiej postaci pozostawić
Dziś Ja gotujejajka 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka do pieczenia 3 łyżki cukru Masa Serowa: 1kg sera białego 3 razy mielonego 5 jajek 1,5 szkl. puree z dyni 200g cukru kryształu 250ml śmietany 30% 6 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu POLEWA: 400g śmietany 18%-24% 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy(...)temp. 180* około 15-20min. 2.Śmietanę ubić na sztywno. 3.Białka ubić z cukrem na sztywno. 4.Ser miksować, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, puree z dyni,cynamon, na koniec delikatnie wmieszać śmietanę i białka 5.Przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód, piec około 1,5 godziny w temp. 140-150* 6.Na upieczone ciasto, delikatnie przestudzone, wylać
Dziś Ja gotujeTrzeba przyznać, że gdyby nie dynia oraz pachnące gałką muszkatołową i cynamonem wypieki z jej dodatkiem, to jesień byłaby zdecydowanie bardziej ponura. Wszystkim miłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników(...)jesienne podwieczorki. Składniki na 4 duże lub 5 mniejszych babeczek: 75 g orzechów włoskich lub pekan, zmielonych 60 g mąki ryżowej 40 g cukru kokosowego 100 g purée z dyni 125 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej garstka suszonej żurawiny (opcjonalnie) szczypta soli, po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru, szczypta mielonych goździków i gałki
Even Better Foodjajka 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka do pieczenia 3 łyżki cukru Masa Serowa: 1kg sera białego 3 razy mielonego 5 jajek 1,5 szkl. puree z dyni 200g cukru kryształu 250ml śmietany 30% 6 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu POLEWA: 400g śmietany 18%-24% 5 łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy(...)temp. 180* około 15-20min. 2.Śmietanę ubić na sztywno. 3.Białka ubić z cukrem na sztywno. 4.Ser miksować, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, puree z dyni,cynamon, na koniec delikatnie wmieszać śmietanę i białka 5.Przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód, piec około 1,5 godziny w temp. 140-150* 6.Na upieczone ciasto, delikatnie przestudzone, wylać
Dziś Ja gotujekukurydzianej; - 1 szklanka mąki bezglutenowej; - 1/2 szklanki mąki gryczanej; - 2 szklanki wody; - 1/3 drożdży świeżych; - 1/3 kostki masła; - 3 łyżeczki soli niskosodowej; - 4 łyżki siemienia lnianego; - 2 łyżki pestek dyni; - 2 łyżki sezamu. Sposób przygotowania: - mąki połączyć ze sobą w misce; - w rondelku rozpuścić masło i wlać do miski z mąkami, następnie podgrzać wodę i rozpuścić w niej drożdże(...)całości wsypać siemię lniane, sól, pestki dyni oraz sezam - wszystko wymieszać; - miskę z masą odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut; - piekarnik nagrzać do 160 stopni, masę przelać do foremki wysmarowanej masłem; - piec w piekarniku ok.1h aż chlebek się zarumieni. SMACZNEGO
MintTasteJedyne co mnie czasem martwi, to kaloryczność tego dania, ale raz na jakiś czas przecież można poszaleć. ;) Ta serowa pizza to smaczna kombinacja żółtego sera, papryki chili i pestek dyni. Możesz dodać do niej też trochę szynki i warzyw takich jak np. suszone pomidory czy rukolę. Ale żeby był to przepis dla "początkujących", to podam podstawowe składniki(...)smaż na małym ogniu. Czekaj aż ser będzie najpierw topniał, a potem twardniał. :)Posól. Dodaj przyprawy. Możesz też położyć kilka plasterków szynki, odczekać i wsypać trochę pestek z dyni. Ser możesz zwinąć w tortille, albo podać jak pizzę. Masz moc możliwości! Im więcej dodasz sera, tym danie bardziej będzie przypominać pizzę, ale uwaga na kalorie! Do pizzy możesz też dodać
Keto Przepisywszystkich poszukujących urozmaicenia... :-) Składniki (na 2 porcje): - pierś z kurczaka (najlepiej zagrodowego) - 300g - masło - 40g - pestki dyni - 30g - śmietana 18% - 30g - młoda cebulka - 1szt. - cukinia - 1/2 małej - pieprz kolorowy - wg uznania - sól (najlepiej himalajska lub morska) - wg uznania - kostka rosołowa - opcjonalne! - dla tych, którzy nie boją się kostek rosołowych i chcą podkręcić smak swoich potraw Sposób przygotowania: Umyj kurczaka(...)formie przyprawy. Jeśli decydujesz się na dodanie kostki rosołowej to nie przyprawiaj wcześniej kurczaka. Dorzuć kostkę na patelnię wraz z mięsem i poczekaj aż się rozpuści. To wystarczy.Dodaj pestki dyni i cukinię, smaż na małym ogniu. Dodaj śmietaną i smaż jeszcze przez kilka minut. Podawaj z cebulką i warzywami. Wszystko na koniec możesz posypać mąką migdałową (kupisz ją w KetoShopie
Keto PrzepisySKŁADNIKI: 1 dynia WYKONANIE: 1.Dynię pokroić na kawałki i usunąć nasionka. 2.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać dynię skórką do dołu. Piec do miękkości w temperaturze 180* przez około 30-40 minut. 3.Dynię ostudzić, po czym wydrążyć miąższ łyżeczką albo nożykiem. 4.Miąższ zmiksować blenderem aż do uzyskania gładkiego puree. 5.Można w takiej postaci pozostawić
Dziś Ja gotujebardziej jesienne. Wyszły super. Składniki: mieszanka na ciasto kruche (użyłam Polskie Młyny z Mąki Szymanowskiej) 1 jajko 100 g masła 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 3 łyżki puree z dyni (wg tego przepisu ) 1 łyżka śmietany szczypta cynamonu Do mieszanki na ciasto kruche dodać jajko, miękkie masło, mielone orzechy, puree z dyni, śmietanę i cynamon. Zagnieść ciasto
talerz przyjemnościdziś dla Was propozycję ciasta na weekend. Jako, że mamy jesień - sernik dyniowy. Zapraszam Składniki: 750 dag twarogu 1 szkl puree z dyni 1/2 szkl cukru 3 jajka kilka kropli aromatu waniliowego 1 budyń waniliowy polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady blaszka 24x24cm Przygotowanie: Do miski wkładamy twaróg, dodajemy puree z dyni i blendujemy na gładki krem. Następnie dodajmy cukier, jajka
słodkie i nie tylko historie kulinarnemąka do podsypania około 3 łyżki 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 małe cebule szalotki 6 suszonych pomidorów w oliwie z pestkami dyni 1/2 łyżeczki białego pieprzu 3/4 łyżeczki soli 30 dkg szpinaku mrożonego 2 łyżki oliwy z pomidorów Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej 1/2 łyżeczki soli wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki lekko wystudzić(...)należy przewrócić na drugą stronę. Podawać do dań mięsnych bądź same z sosem. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Smacznego! Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Użyłam pomidorów suszonych w oliwie z pestkami dyni. Można użyć pomidorów bez dodatków kwestia gustu. The post Roladki ziemniaczane ze szpinakiem appeared first on MeCooks
mecooks