postaci dodatku banana, bo sami wiecie, że Córcia ich nie znosi pod ŻADNĄ postacią i wyczuje nawet niewielki dodatek tego składnika. Wpadłam na pomysł, że banana zastąpię pure z dyni, okazało się to strzałem w dziesiątkę. Ciasteczka rozpływają się w ustach i są nieziemsko smaczne! Zrobiłam je w wersji z i bez orzechów. Ta pierwsza jest bez porównania lepsza(...)ucieramy, do połączenia. Jeśli masa się zwarzy, ale nie ma to wpływu na ciastka. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Miksujemy do połączenia. Dodajemy rozgniecionego banana lub dynię oraz czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny lub wkładamy do zamrazarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy z niego
Dzieje kuchennej Wiewiórymakaron tagliatelle 1 pęczek mięty (albo mała doniczka) 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka miodu 100 g sera parmigiano reggiano 1/2 szklanki oliwy z oliwek garść orzechów włoskich pestki dyni i nasiona słonecznika świeżo mielony pieprz sól Przepis: Miętę i pietruszkę myjecie, osuszacie i siekacie. Ser ścieracie na tarce. Odkładacie trochę do posypania makaronu. Resztę wraz z ziołami i miodem(...)Możecie też tradycyjnie utrzeć wszystko w moździerzu. Orzechy siekacie na drobne kawałki. Makaron gotujecie w osolonej wodzie. Odcedzacie, mieszacie z pesto, posypujecie odłożonym startym serem, posiekanymi orzechami oraz pestkami dyni i nasionami słonecznika. Przyprawiacie świeżo mielonym pieprzem i gotowe
GRUBY WAŁEKSKŁADNIKI: 1 dynia WYKONANIE: 1.Dynię pokroić na kawałki i usunąć nasionka. 2.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać dynię skórką do dołu. Piec do miękkości w temperaturze 180* przez około 30-40 minut. 3.Dynię ostudzić, po czym wydrążyć miąższ łyżeczką albo nożykiem. 4.Miąższ zmiksować blenderem aż do uzyskania gładkiego puree. 5.Można w takiej postaci pozostawić
Dziś Ja gotujehalloumi zwyczajnie uwielbiam. Nie myślałam, że w połączeniu ze słodkimi dodatkami jego delikatnie słony smak będzie tak dobrze grał. Maliny, grillowaną gruszka, ogórek i pestki dyni wraz z serem halloumi to połączenie bardzo smaczne i odpowiadające mojemu podniebieniu. Nie ma natomiast dobrej sałatki bez odpowiedniego dressingu. To on powoduje. że dane składniki stają się jedną całością i elementami układanki(...)Dressing delikatnie cytrynowy w tym wypadku spisał się idealnie. Składniki: 200 gram sera halloumi garść malin 1 gruszka 1/2 ogórka dwie łyżki uprażonych pestek dyni garść ulubionych sałat dresssing: 2 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka miodu, skórka otarta z limonki oliwa do smażenia Smaż pokrojoną w plastry gruszkę oraz plastry
Mango Papajaczęść) 1 mała cebula 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 2 ziemniaki 300-400 g miąższu dyni 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny) sól do smaku papryka słodka, wędzona i pieprz cayjenne sok z cytryny (1-2 łyżki) odrobina imbiru (ewentualnie) Sposób przygotowania: Por, cebulę obieram(...)dużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Przesmażam do chwili, aż cebula i por wyraźnie zbrązowieją. Pozostałe warzywa obieram - marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler. Wraz z dynią kroję je w średnią kostkę, najlepiej w miarę tego samego rozmiaru, co zapewni jednakową miękkość. Wrzucam do garnka. Do warzyw wlewam bulion. W przypadku, gdy nie przykrywa warzyw (mogą
W kuchni Karmel-itkiSkładniki : 25 dkg dyni ( bez skórki i gniazda nasiennego ) 50 dkg jabłek ( najlepiej słodkich ) sok z 1/2 cytryny Sposób wykonania : D ynię pokrój na małe kawałki. Z jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Z dyni i jabłek wyciśnij sok w sokowirówce. Do soku dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Gotowy koktajl rozlej do szklanek i wypij
Przepisy i porady kulinarneugotowane i starte na dużych oczkach mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju mała czerwona cebula sól i pieprz do smaku majonez, musztarda sporo świeżej natki pietruszki opcjonalnie prażone pestki dyni Śledzie przelej przez sitko, wypłucz w wodzie, odłóż na ręcznik papierowy. Pokrój w paski. Ja używam nożyczek. Wszystko co wymaga pasków , ucinam nożyczkami. Dlatego pokrój od razu suszone pomidory(...)naczynia, dodaję musztardy do smaku, dosmaczam solą i mocno pieprzę. Zalewam sałatkę, delikatnie mieszam tylko do połączenia się składników. Przekładam do wysokiej salaterki. Posypuję natką pietruszki, prażonymi pestkami dyni i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniangielskie kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pieprz, sól Do podania: 300-400 g wędzonej makreli 1 zielone jabłko świeży koperek olej z pestek dyni * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, obierz (skórki zostaw) i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odstaw. Skórki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia(...)koniec dodaj ser mascarpone i zmiksuj krem ponownie blenderem. Gotową zupę podawaj z porwaną na kawałki wędzoną makrelą, pokrojonym w kostkę jabłkiem, posiekanym koperkiem i z olejem z pestek dyni. Krem z ziemniaków świetnie smakuje także z grzankami
Food Squaregotowa w 10 minut! Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 100 g wędzonego tofu 1/2 główki sałaty lodowej 10 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki pestek dyni Sos: 3 łyżki oleju lnianego sól himalajska świeżo mielony pieprz ulubione zioła (opcjonalnie) Przygotowanie: Sos: Olej lniany wymieszać z przyprawami. Sałatkę potargać na mniejsze kawałki, tofu pokroić(...)kostkę, a pomidorki w ćwiartki. Sałatę przełożyć do półmiska na górę wyłożyć tofu oraz pomidory i posypać całość pestkami dyni. Sałatę przed podaniem polać wcześniej przygotowanym sosem. Artykuł Sałatka z wędzonym tofu pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plzakupów Polędwiczki wieprzowe 0,5 kg Krewetki koktajlowe 0,25 kg Makaron pełnoziarnisty Spaghetti pełnoziarniste Ser kozi rolada Masło 2 passaty pomidorowe Migdały 100 g Kilka orzechów włoskich Pestki dyni Cytryna Awokado Kapusta czerwona 2 kg Kalafior Kalarepa Brukselka 0,5 kg Buraki czerwone 2 kg Bataty 0,5 kg Cebula biała Pietruszka Marchewka Cukinia 0,3 kg Papryka czerwona(...)kozi serek są jak Flip i Flap, Kargul i Pawlak, Charlie i Chaplin – doskonale się uzupełniają:) Świetne tło dla tej pary stanowi niepalona kasza gryczana. Wszystko posypane pestkami dyni, orzechami włoskimi i przemieszane z rukolą, połączyło się słodką, orzechowo-wytrawaną całość, przełamaną cytrynowym, kwaskowatym dresingiem. Przepis na kaszotto z buraczkami i kozim serem. Czwartek – Penne w sosie paprykowo
Niedzielny kucharzPasta z awokado Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Dip z serka koziego z papryką, suszonymi(...)pomidorami i orzechami włoskimi Serek wiejski z papryką i ogórkiem Pesto z rukoli Pesto z pieczonej dyni
Moja smaczna kuchniakawy lub herbaty. Składniki: (użyłam blachy 35x25, ale mogą być 3 keksówki 23x12) 4 jajka 2/3 szklanki wody 3 szklanki cukru 1 szklanka oleju 450 g puree z dyni 3,5 szklanki mąki 1 łyżka cynamonu 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki soli 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady(...)dużym naczyniu połączyć jajka z puree z dyni, cukrem, olejem i wodą. Zmiksować na jednolitą masę, a następnie wmieszać mąkę, cynamon, sól, i gałkę muszkatołową. Dodać czekoladę, orzechy i wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 1 godz. w temp. 170 stopni C. Do czasu suchego patyczka. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościcebula - 2 szt olej do smażenia - 2 łyżki sól i pieprz do smaku - 1 szczypta sok z cytryny - 2 łyżki skórka otarta z połówki cytryny prażone pestki dyni - 2 łyżki Niewielkiej wielkości buraki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Buraki z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodajemy przyprawy i zalewamy zimną wodą. Po 10 minutach(...)Gotujemy całość ok 20 minut do miękkości warzyw. Dodajemy skórkę z cytryny ok 1/2 łyżeczki. Po tym czasie wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Zupę miksujemy. Dodajemy prażone pestki dyni i skrapiamy ekologicznym olejem słonecznikowym
AZgotuj!mięsa za wcześnie. Po usmażeniu powinno poleżeć kilka minut. Składniki na sałatkę: 1/2 szklanki kuskusu 300 g wołowiny (steka) 300 g zielonej fasolki (może być mrożona) 50g pestek z dyni 50 g rukoli Składniki na dressing: łyżki oliwy 4 łyżki wody 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy wchłonie wodę(...)minuty z każdej strony. Mięso solimy dopiero po usmażeniu. Gotowe mięso odkładamy na drewnianą deskę na kilka minut. Stek kroimy dopiero gdy trochę przestygnie. Kuskus, fasolkę, pestki dyni oraz rukolę mieszamy. Na talerze nakładamy porcję kaszy z fasolką. Na wierzchu układamy pokrojonego steka. Całość polewamy dressingiem miodowo-cytrynowym. Gotowe
Dieta bez mlekadać mi znać, czy Wam smakuje Sałatka z jarmużem na ciepło porcja dla jednej osoby 200 g świeżego jarmużu 150 g pieczarek 100 g fasoli z puszki oliwa pestki dyni Pieczarki dokładnie umyj, a następnie pokrój je na połówki lub w plastry – w zależności od tego jak wolisz. Jarmuż przełóż na sitko, przepłucz wodą. Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie(...)kolejne 5 minut. Na koniec dodaj białą fasolę (pamiętaj, aby ją opłukać po wyciągnięciu z puszki) i smaż jeszcze 3 minuty. Gotową sałatkę przełóż na talerz, udekoruj podprażonymi pestkami dyni. Smacznego Artykuł Sałatka z jarmużem na ciepło pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchni