opakowanie szpinaku mrożonego Poltino 1 duży ząbek czosnku 4 kopiaste łyżki białego sera mielonego (takiego z wiaderka) garść orzechów włoskich + orzechy do dekoracji 4 łyżki uprażonych pestek dyni sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej opakowanie ciasta francuskiego mleko do smarowania ciasta Wykonanie: Szpinak odparowujmy na patelni na średnim ogniu, aż pobędziemy się z niego całej wody. Odstawiamy do wystygnięcia(...)biały ser, przyprawy i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwijamy i smarujemy szpinakowym farszem, pamiętając, aby zostawić 2 cm margines bez farszu (zobaczcie na zdjęciu), farsz posypujemy pestkami dyni. Ciasto zwijamy wzdłuż szerszego boku, pomagamy sobie przy tym papierem, w które było owinięte ciasto. Miejsce bez farszu malujemy mlekiem i sklejamy. Rulon malujemy mlekiem i kroimy na plastry
Kulinarne przygody Gatityżyczę dużo pomyślności i samych pyszności na stole w Nowym 2018 Roku ! Przepisy na Sylwestra - inspiracje Wytrawnie Sałatki Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka(...)Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka
Kulinarne przygody GatityBardzo, ale to bardzo wilgotne ciasto, pachnące pomarańczą, konsystencją przypominające sernik. Na wierzchu polewa czekoladowa z orzeszkami ziemnymi. 800 g miąższu z dyni 160 g cukru 2 łyżki miodu 4 jajka 100 ml kwaśnej śmietany 180 g mąki kukurydzianej 2 pomarańcze 60 g masła kilka kropli olejku pomarańczowego (jeżeli chcecie aby ciasto pachniało bardzo mocno(...)pomarańczą). Polewa czekoladowa Orzeszki ziemne podsmażone na suchej patelni z odrobiną cukru. Dynię pokroić i umieścić w garnku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wlać wyciśnięty sok. Dusić do miękkości pod przykryciem, pod koniec bez przykrycia aby odparowała woda, przestudzić, zmiksować na mus. Do masy dodać miód, żółtka, śmietanę, mąkę i masło, wszystko razem ubić. Białka
Jadło i czytadłoZapraszam na smaczne wytrawne babeczki z papryką, mozzarellą, wędliną i kukurydzą. Świetnie smakują. Polecam Składniki: 1/2 szkl puree z dyni 1 czerwona papryka 50 g chudej wędliny 9 kulek mini mozzarelli 2 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 szkl mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Paprykę myjemy, wykrajamy pestki(...)kroimy ją w kosteczkę. Kiełbasę kroimy również w kosteczkę. Mozzarellę oraz kukurydzę odcedzamy z płynu. Do miseczki wkładamy puree z dyni, dodajemy mleko i jajko i mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, wędlinę, kukurydzę i olej, mieszamy razem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie ciasto. Formę na babeczki wykładamy papilotkami (9 szt) i nakładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesłodką gruszką zaskoczą Waszych gości. Polecam! Składniki: 2-3 garści rukoli opakowanie sera camembert (możemy użyć sera pleśniowego z niebieską pleśnią) 2 gruszki 1/2 granata garść pestek z dyni orzechów ziemnych (nie solonych) Dressing: 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rukolę myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz. Gruszki myjemy(...)skórki kroimy w kosteczkę, dodajemy do rukoli. Ser camembert kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników. Granat myjemy, obieramy ze skórki. Posypujemy nim wierzch sałatki. Sałatkę obsypujemy pestkami dyni oraz orzeszkami ziemnymi. Przygotowujemy dressing polewamy nim sałatkę
Kuchnia Pełna Pasjiłyżka oleju kokosowego 1 szklanka płatków osianych bezglutenowych ( dałam górskie) ½ szklanki płatków np. amarantusa, orkiszowych itp. 1 szklanka mieszanki orzechów , suszonych owoców, siemienia lnianego, sezamu, słonecznika, pestek dyni itp. Wykonanie: w rondlu podgrzewamy syrop klonowy lub miód z masłem orzechowym i olejem kokosowym ale nie doprowadzamy do wrzenia , odstawiamy następnie do gorące masy dodajemy pozostałe składniki ja dodałam płatki(...)owsiane górskie, płatki orkiszowe, słonecznik, pestki dyni, suszoną żurawinę, suszone daktyle, suszone morele, czarny sezam , amarantus oraz orzechy laskowe, mieszamy. Masę przekładamy do formy ( użyłam 24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jeżeli chcemy batoniki dokładnie dociskamy, ubijamy masę łyżką jeżeli chcemy granolę ,wsypujemy mieszankę do formy bez ubijania , odstawiamy do ostudzenia, potem do lodówki. Schłodzoną masę kroimy na batoniki
Słodkie zapomnieniemleko lekko ciepłe 1 szkl. masło roztopione 10 g. sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 40 g. jaja 2 szt. żółtko jaja rozbełtane pestki dyni do obsypania bułek Farsz duże pieczarki 6 szt. cebula 1 szt. masło 2 łyżki sól i pieprz do smaku mozzarella w kostce około 60 g. serek topiony w plasterkach(...)mniejsze części po ok. 80 g. Każdą część smarujemy ketchupem, kładziemy plaster serka, pieczarki i kawałek sera mozzarella. Zwijamy bułeczkę. Wierzch każdej bułeczki smarujemy żółtkiem i ozdabiamy pestkami dyni. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach od siebie. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25-30 minut, aż się zarumienią. #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
Kuchnia Pauletteswpadłam na ten pomysł, bo szafranowa granola to nie tylko dobry pomysł na zimowe śniadanie ale również na deser. Szafranowa granola Składniki: około 1 l 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika 50 g kokosowych wiórków 100 g orzechów laskowych 200 g zmielonych migdałów 3 łyżki miodu szczypta soli 0,25 g zmielonego szafranu 100 ml wody 3 łyżki(...)śniadanie 3 łyżki granola 100 ml ubitej śmietanki 50 g greckiego jogurtu owoce do przybrania, u mnie borówki, physalis, maliny Nastaw piekarnik na 150ºC. Wymieszaj zmielone migdały z pestkami dyni, słonecznika, kokosowymi wiórkami i orzechami. Zagotuj wodę z miodem i szafranem, dodaj kokosowy olej i wymieszaj z suchymi składnikami. Odstaw mieszankę na 15 minut. Blachę do pieczenia przykryj papierem
codojedzeniadłużej. Szybka zdrowa przekąska, domowej roboty z dużą zawartością białka. Po siłowni jak znalazł. Składniki: średniej wielkości marchewka pół szklanki siemienia lnianego 4 łyżki miodu pół szklanki pestek z dyni pół szklanki migdałów pół szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej jedno jajko cynamon szczypta soli 100g czekolady gorzkiej (użyłam 86% kakao) Sposób przygotowania: Pestki dyni oraz migdały uprażyć lekko
wysmienityMurzynek Pełnoziarniste ciasto z truskawkami Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną, rodzynkami i migdałami Ciasto czekoladowe z dynią Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem Ciasto dyniowe z jabłkami i cynamonem Ciasto jabłkowe Ciasto czekoladowe z wiśniami i chili(...)Jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną Ciasto bananowe z kawałkami czekolady Hiszpańskie ciasto pielgrzyma - Tarta de Santiago Ciasto gryczane ze śliwkami Ciasto z rabarbarem Szwajcarski placek królewski z jabłkami Ciasto leśne z borówkami i jeżynami
Passions hobbies lifepłatkach kukurydzianych i podać z pysznym sosem na bazie masła orzechowego. Myślę, że taka propozycja nawet niejadka skłoni do polubienia warzyw! Składniki (na 2 porcje): 1 cukinia kawałek dyni 1 jajko szklanka płatków kukurydzianych Lubella szczypta soli i pieprzu olej do smażenia Sos na bazie masła orzechowego: łyżka masła orzechowego łyżka miodu łyżka sosu(...)sojowego szczypta chili Cukinię i dynię myję a następnie kroję na mniejsza kawałki. Płatki miksuję za pomocą blendera na pył. Jajko roztrzepuję., doprawiam solą i pieprzem. W garnku rozgrzewam olej. W tym czasie warzywa obtaczam na początku w jajku a następnie w zmiksowanych płatkach. Tak przygotowane warzywa smażę na głębokim tłuszczu przez 30 sekund. Usmażone przekładam na talerz
Mango PapajaOleju Wielkopolskiego (około 40 g) 100 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 1 łyżeczka karobu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody dodatkowo: płatki migdałów, pestki dyni Mąkę i pozostałe suche składniki wymieszać w misce. Wbić jajko i wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odrywać niewielkie kawałki, formować kulki. Lekko spłaszczyć i ozdobić płatkami(...)migdałów i pestkami dyni w taki sposób, by powstały kocie uszka. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Artykuł Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotplacki smażone w głębokim oleju, tradycyjnie wykonuje się je z połączenia mąki pszennej, mleka, ziemniaków i drożdży, ja postawiłam na wersję kompletnie inną, poszalałam trochę! A co! Dodałam dynię, przyprawy korzenne a całość podałam z sosem śmietanowym z kolendrą! Idealne danie na obiad czy kolację, zaskoczy Was smakiem, kolorem i aromatem. Petarda! SKŁADNIKI: - 750ml oleju Wielkopolskiego do smażenia(...)szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki puree z dyni pieczonej - 1 paczka drożdży suszonych - 1/3 szklanki mleka - 250 g ugotowanych ziemniaków - sól - przyprawy korzenne: zmielony kardamon, cynamon i kolendra Drożdże wymieszaj z mlekiem, dodaj do mąki i pozostałych składników, wyrób elastyczne ciasto, odstaw na 15 minut. Z ciasta robimy gruby wałek, odkrwamy spore części wałkujemy na cienkie placki i wrzucamy
SMYKWKUCHNIwątróbka królika 1 cebula 1 marchewka kawałek selera i por biała część 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 ziarna jałowca 10 pomidorów suszonych z oleju 1 garść pestek dyni sól, pieprz oliwa od pomidorów 2 jajka 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka galaretka żurawinowa 25 dkg żurawiny świeżej 1 cytryna 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wina czerwonego 1/3 szklanki(...)mięsa razem z warzywami które gotowałam i wątróbką. Masę przekładam do miski, dodaję bułkę odsączoną, jajka, sól, pieprz, oliwę od pomidorów cztery łyżki i wyrabiam mięso dokładnie, dodaję pestki dyni. Foremkę od babki o długości 25X11,5 cm smaruję oliwą i obsypuję bułką tartą. Przekładam 1/3 masy do foremki, dodaję połowę pokrojonych pomidorów, na to druga warstwa pasztetu, i resztę
wesoła kuchniabulionu szczypta szafranu 2 łyżki oleju Wielkopolskiego Chili szczypta soli i pieprzu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 lampka białego wina prażone pestki dyni W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek z szafranem. Batata i marchew obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż pozostałe warzywa z poprzednimi. Wlej wino oraz(...)momentu aż warzywa zmiękną zupełnie. Wlej mleko kokosowe. Zmiksuj krem za pomocą blendera na gładką zupę. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. Podaj na ciepło z dodatkiem uprażonych pestek dyni. Smacznego, Klaudia! Gotuj nowości z #OlejWielkopolski i #olejkonwenanse! http://www.olejkonwenanse.pl
Mango Papaja