płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1 szklanka soku z jabłek z goździkami lub kompotu jabłkowego 1 łyżka miodu 1/2 tabliczki dobrej mlecznej czekolady pestki dyni migdały Śliwki pozbaw pestki i smaż na maśle z dodatkiem cukru i goździków dwie lub trzy minuty. Odstaw. Płatki owsianej gotuj w mleku i soku jabłkowym do miękkości(...)koniec dodaj miód, czekoladę, pestki dyni i migdały. Dokładnie wymieszaj. Podaj porcję płatków z karmelizowaną śliwką. Najlepiej na ciepło. Najlepiej w deszczowy, chłodny dzień. Jak dziś. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaZaskakujące smaki. Consommé z kaczką i warzywami Bardzo intensywny smak. Aromatyczny bulion, bardzo dobrze przyprawiony. Okazuje się, że makaron czy ziemniaki są zbędne. Szok. Perliczka z kasztanami, purée z dyni i sos lawendowy Sami zobaczcie jak prezentuje się danie. Zdjęcie nieco przyciemnione, ponieważ wnętrze także ma słabe oświetlenie, a na stole palą się świece. Wiadomo... Nastrój i pyszne jedzenie(...)najważniejsze :) Nie muszę chyba dodawać, że danie jest niezwykle interesujące w smaku. Wykorzystanie dyni obłędne. Polędwiczki z Dzika z Rydzami i Kaszą Gryczaną Danie, które zamówiłam. Absolutna bomba. Najlepiej podany dzik jakiego kiedykolwiek jadłam. Rydze, buraczki, sos na bazie wina i kasza komponują się idealnie z mięsem. Pomimo, że danie wygląda na małe to tylko pozory, ponieważ talerze są bardzo
Karola gotujetrudności: łatwe Składniki: 1 litr maślanki 50 g fety (1/4 kostki) lub według uznania 2 duże ogórki Pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy Sól i pieprz Pestki dyni Grzanki: Awokado 50 g fety Łyżka soku z cytryny 4 kromki chleba Przygotowanie: Krok 1 Umyj i obierz ogórki, następnie pokrój je w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce(...)tosty. Stosuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz na suchej patelni. Przekrój wzdłuż awokado, wyjmij pestkę i miąższ, posiekaj. Wyłóż na grzanki, posyp pokruszonym serem feta. Podawaj chłodnik posypany pestkami dyni, polany oliwą oraz z grzankami. Smacznego! Artykuł Wtorek: Chłodnik z ogórka i fety pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKrem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z fetą, pestkami dyni i winogronami polana dressingiem miodowo-musztardowym. Świetna na lunch, do pracy lub szkoły, czy na kolację. Jeśli chcemy zabrać sałatkę na wynos należy dressing zabrać osobno i polać nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem. Polecam również inne przepisy na sałatki . The post Sałatka z fetą, pestkami dyni i winogronami appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSkładniki: (4 porcje) 2 cukinie ( każda o dł. około 25 cm.) 3/4 szkl. kaszy kuskus 1 łyżeczka masła duża garść łuskanych orzechów ziemnych (niesolonych) duża garść pestek dyni 5-6 szt. suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów spora garść startego drobno sera długodojrzewającego (np. Dziugas) listki świeżej bazylii, oregano i cząbru sól i pieprz do smaku(...)Kuskus przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Do jeszcze ciepłego dodaj masło i wymieszaj aby się rozpuściło. Wystudź. Orzechy lekko posiekaj nożem. Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię razem z pestkami dyni i ładnie je zrumień (uważaj, aby nie przypalić). Dodaj do kuskusu. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Dodaj do kaszy razem z serem, olejem, posiekanymi listkami ziół. Dopraw solą i pieprzem
Delicious Placestopniach. Warstwa arbuzowa: 700 g schłodzonego w lodówce, obranego i wypestkowanego arbuza 3-4 łyżki erytrytolu 1/4 łyżeczki stewii w pudrze 1 cytryna 2 łyżki żelatyny do dekoracji: pestki dyni Arbuza umieścić w kielichu blendera. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, erytrytol i stewię. Zblendować całość. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zblendowanego wcześniej arbuza i rozpuścić w kąpieli wodnej (najlepiej żelatynę umieścić(...)mikserem, by była bardziej puszysta. Wylać na upieczony i przestudzony biszkopt (zabezpieczyć brzeg ciasta, np. przy pomocy obręczy). Na warstwie piankowej wyłożyć drugą – o ciemniejszym kolorze. Udekorować pestkami dyni, wstawić do lodówki na około 2 godziny. Jasna warstwa (brzeg ciasta): 200 g gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki erytrytolu 1 łyżeczka żelatyny sproszkowany młody jęczmień
Fitkotkopniaka, który wystarczy co najmniej na pół dnia! Składniki: 2 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów pistacjowych 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki nasion dyni 1/2 szklanki oleju roślinnego 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 150 stopni. Przesyp dwie i pół szklanki płatków owsianych(...)głębokiej misy. Dodaj po pół szklanki orzechów nerkowca, pistacji, nasion słonecznika i dyni, pół łyżeczki cynamonu i po szczypcie gałki muszkatołowej i soli. Wymieszaj. Wlej pół szklanki oleju i dodaj 5 łyżek miodu. Wymieszaj całość, tak aby płatki były obtoczone w oleju i miodzie Krok 2 Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia. Przełóż na nią orzechowo-owsianą masę, rozłóż równomiernie
Niedzielny kucharzdrożdżach. Z pomocą wtedy przychodzą ulubione ziarna które możesz wykorzystać do przygotowania chleba. Ziarna są bardzo zdrowe i smaczne. Każdy może zrobić swoją własną mieszankę ziaren (słonecznik, sezam, czarnuszka, dynia...). Chleb całoziarnisty jest bez mąki i czasami bez jajek. Ja jednak korzystam a nich bo wtedy chleb mi bardziej smakuje. Miałam w szafce mieszanke ziarem i to właśnie z nich(...)zwykły chlebek. Ten chleb przygotowuje się szybko i piecze się szybko... więc nie masz czasu? Nke wazne. Upiecz chleb. Składniki : 250 g ulubionych ziaren ( u mnie pestki dyni, słonecznika, siemię lniane i sezam). 2 jajka 1 łyżka miodu Ziarna wsyp do miski. Dodaj 2 jajka oraz miód (jeżeli wolisz mniej słodki miód zastąp solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami
Kuchnia w oparachkartonu) 250 ml wywaru z warzyw - można dolać więcej lub mniej wg uznania szczypta lub więcej mielonej papryki chili, soli, pieprzu i kurkumy Do podania 1 łyżka pestek dyni natka pietruszki świeżo zmielony pieprz 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub śmietany Przygotowanie Kukurydzę umyj i ostrym nożem odetnij ziarna od kolby. Posiekaj cebulę, następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Kiedy się(...)duś wszystko ok. 5 minut. Zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem - w razie potrzeby dolej więcej wywaru. Zupę podawaj schłodzoną, z jogurtem greckim, posypaną pokruszonymi pestkami dyni, pieprzem i natką pietruszki. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Kokosowy chłodnik ze świeżej kukurydzy pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom nieKwiaty dyni, cukinii, kabaczka - szybkie czyszczenie,obieranie Pyszne i bardzo modne jadalne kwiaty dyni , cukinii lub kabaczka. Żeby przygotować te rewelacyjne dania należy najpierw przygotować odpowiednio kwiaty czyli usunąć pręcik i łodyżki poczym bardzo delikatnie wypłukać. Jeśli posiadacie ich większą ilość zobaczcie jak to zrobić szybko nie tracąc czasu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkakupić w sklepach z eko/ zdrową żywnością) 5 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek pół cebuli łyżka oliwy puszka tuńczyka w oleju pół żółtej papryki sól, pieprz garść pestek z dyni Przygotowanie: makaron przygotować według przepisu na opakowaniu cebulę posiekać paprykę pokroić w kostkę pomidory i oliwki zblendować na pastę na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę podsmażyć dodać przygotowany wcześniej makaron(...)wymieszać następnie dodać pastę z pomidorów i oliwek oraz paprykę, wymieszać dosypać pestek z dyni i wymieszać gotowe! Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujedzięki owocom jest słodka i pyszna. Polecam! Składniki ( 1 porcja): 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych 330 ml gorącej wody 4 suszone śliwki 4 suszone moreke łyżka pestek z dyni lub każdych innych, które lubisz garść świeżych malin garść borówek Przygotowanie: Do miseczki wsyp łatki owsiane i zalej je gorącą wodą, wymieszaj Na wierzchu posyp pestkami dyni, dodaj pokrojone śliwki
Oka w rosole czyli KaFka gotujeByło pysznie, kompletnie. Ps. No szkoda Chorwacji, szkoda. Składniki: 500 g fasolki szparagowej pół pęczka natki pietruszki 1 ząbek czosnku garść podprażonych orzechów włoskich 1 łyżka podprażonych pestek dyni 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Fasolkę myjemy, obcinamy z niej brzydkie końcówki, gotujemy al dente, odcedzamy. Wrzucamy ją do miski, dodajemy do niej(...)poszatkowaną natkę, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowane orzechy, pestki dyni, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy
Kardamonovymąki graham 1 kostka margaryny Palma 1 szkl cukru 1 cukier do pieczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka szczypta soli szczypta chili 1 szkl ziaren dyni 1 szkl ziarem słonecznika Składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ziarna dyni i słonecznika wsypujemy do miseczki i mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i formujemy kuleczki wielkości śliwki węgierki, lekko
Gotowanie jest łatwe