WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 250 g startej dyni (na małych oczkach, ale nie najmniejszych), 2 jajka, 2 łyżki masła orzechowego, 250 g mąki, 100 g brązowego cukru, 9 łyżek oleju (u mnie olej migdałowy, ale może być zwykły), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g gorzkiej czekolady(...)Przygotowanie: Czekoladę kroję w niezbyt duże kawałki. Dynię mieszam z masłem orzechowym, dodaję olej. Do masy dyniowej dodaję mąkę, proszek do pieczenia, jajka i cukier. Wszystkie składniki dokładnie łączę. Na koniec dodaję czekoladę, mieszam. Formę na muffiny (lub foremki do babeczek) wykładam papilotkami, wykładam masę do 2/3 wysokości. Piekę w 190 stopniach (grzałka góra-dół) przez 20 minut
JejKuchniasezonie, nie owoce typu: truskawki w lutym. Składniki: 1 szklanka mleka pół szklanki płatków żytnich 1 dojrzała brzoskwinia 1 płaska łyżeczka ziaren siemienia lnianego 1 płaska łyżeczka pestek dyni (przepis na 1 dużą porcję) Płatki zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy do nich umytą i pokrojoną w kostkę brzoskwinię, siemię i pestki dyni, mieszamy
Kardamonovypłatki migdałowe. Wszystkie warstwy ciasta wspaniale razem smakują. #appetytnakopernika Składniki: 2 op. pierników lukrowanych Kopernik (240g) 100 g masła 2 galaretki cytrynowe 300 ml wrzątku 1 szkl puree z dyni 150 g serka śmietankowego 360 g serka homogenizowanego waniliowego 1 puszka kajmaku 50 g płatków migdałowych oraz: tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Pierniczki rozdrabniamy na pył ( w woreczku foliowym(...)aluminiową i rozprowadzamy równą warstwę, lekko ugniatamy do dna. Wstawiamy blaszkę do lodówki. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy puree z dyni, serek śmietankowy i serek homogenizowany, mieszamy. Następnie wlewamy przestudzome galaretki i przez chwilę miksujemy aby składniki na masę się połączyły. Gdy masa sernikowa zacznie tężeć przelewamy ją na pierniczkowy spód
słodkie i nie tylko historie kulinarnegryczana – ¼ woreczka (- sucha 25 g)/ (50 g ugotowana- 3 łyżki) - cebula czerwona – ½ szt. (50 g) - olej lniany – 1 łyżka (10 g) - mix sałat- 2 garście (60 g) - pestki z dyni – 1 łyżka (10 g) - przyprawy : sól himalajska, pieprz ziołowy/ cytrynowy, oregano, bazylia, pomidory suszone Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, poddusić na patelni z odrobiną wody. Ugotować(...)między czasie przygotować pozostałe składniki. pokroić cebulę, pomidorki w ćwiartki,sałatę porwaćna mniejsze kawałki. Wymieszać warzywa z kurczakiem i kaszą gryczaną. polać olejem lnianym, posypać pestkami dyni
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy około 1 cm kawałek świeżego, obranego ze skórki imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek ulubione zioła Warzywa (waga po obraniu) 500 g dyni 500 g mięsistych pomidorów 200 g korzenia pietruszki 200 g marchwi 100 g cebuli 1 duży por (tylko biała część) pół małego selera 2-3 łyżki stołowe czerwonej soczewicy(...)opcjonalnie) Przygotowanie Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, rozgnieść i razem z sokiem umieścić w misie wolnowaru. Dodać w podanej kolejności soczewicę, dynię, przyprawy i zioła, oliwę oraz umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe warzywa. Czas wolnowarzenia w wolnowarach Crock-Pot: opcja low - 8 - 9 godzin. Po zakończeniu, warzywa zmiksować na gładką pastę, przełożyć do czystych wyparzonych
Cztery Fajerykolejny, jak ważny jest w kuchni dobry sprzęt, który oszczędza nasz czas. Podczas warsztatów, niemalże w oka mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały
Cztery Fajeryszczypta soli Nadzienie: 1 kg dowolnych jabłek łyżka cynamonu 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny 100 g dżemu morelowego/brzoskwiniowego lub musu jabłkowego, u mnie to był dżem z dyni i jabłek z tego przepisu: Dżem z dyni i jabłek Przygotowanie: z podanych składników na ciasto zagnieć ciasto i wylep 2/3 formę lekko posmarowaną olejem, a z reszty ciasta uformuj
greenscarforeo lub neo 7 dag masła Masło i ciastka wrzucamy do naczynia miksującego obrót 6/ 30 sekund. Masę przekładamy do tortownicy 24 cm. Masa SEROWO-DYNIOWA: 30 dag pieczonej dyni (dynie myjemy kroimy ze skórą na kawałki, wykładamy na blaszkę-skórą do spodu, zapiekamy 30 min w 180*). Studzimy i obieramy ze skórki. Miksujemy z cukrem w naczyniu ok. 20s/obr
Moje Słodkie PiekiełkoFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z dynią. Danie szybkie i proste w przygotowaniu. Najlepiej jest je przygotować w sezonie, kiedy możemy kupić świeże składniki. Czyli późny okres wakacyjny, albo na jesieni. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych składników oraz przepis. Składniki(...)patisonów (małych dyni) 50 dag mięsa mielonego ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej 2 duże pomidory 10 pieczarek 2 – 3 ząbki czosnku Tymianek 10 dag żółtego sera Natka pietruszki Sól Pieprz Przepis na faszerowane patisony Patisony umyj i odetnij wierzch, wydrąż i posiekaj miąższ. Umyj papryki, pomidory oraz pokrój w kostkę. Natkę pietruszki opłukać i drobno posiekać, ser zetrzyj na tarce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sprawdzi się do przygotowania śniadania w słodkiej odsłonie lub jako dodatek do małej czarnej. Składniki: 450g mąki pszennej 100g mąki kukurydzianej 2 jajka 45g świeżych drożdży 130g puree z dyni 220ml mleka 70g masła 90g cukru trzcinowego Diamant szczypta soli masło do wysmarowania formy 1 jajko rozkłócone do posmarowania Nadzienie cynamonowe: 60g masła 90g cukru trzcinowego Diamant 4 łyżeczki cynamonu(...)taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski, dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi
Szalona Kuchnia EwelinyBezmięsne burgery podbijają świat: zdrowe, odpowiednio przyprawione i obłędnie smaczne,... Artykuł WEGAŃSKIE BURGERY Z DYNIĄ I KASZĄ JAGLANĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpiekłam w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm Składniki: - 650g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g mąki żytniej chlebowej typ720 (jasna) - 25g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 20g siemienia lnianego - 20g pestek dyni - 20g słonecznika - 250g zakwasu (u mnie po 125g żytniego i 125g orkiszowego ) - 80-100g orzechów włoskich - 80-100g sera typu blue - ok.850g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej(...)dodatkowo obsypać dokładnie otrębami lub mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dokładnie ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w zimnej wodzie, wygładzamy i obsypujemy ulubionymi ziarnami: u mnie dynią i siemieniem lnianym. Skrapiamy dość obficie wodą (gwarancja nie odpadających ziaren po upieczeniu) i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania. Gdy chleb wypełni formy (zwykle ok.4,5-8h) wstawiamy
Smaczne ZdroweLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!