Składniki : 25 dkg dyni ( bez skórki i gniazda nasiennego ) 50 dkg jabłek ( najlepiej słodkich ) sok z 1/2 cytryny Sposób wykonania : D ynię pokrój na małe kawałki. Z jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Z dyni i jabłek wyciśnij sok w sokowirówce. Do soku dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Gotowy koktajl rozlej do szklanek i wypij
Przepisy i porady kulinarneugotowane i starte na dużych oczkach mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju mała czerwona cebula sól i pieprz do smaku majonez, musztarda sporo świeżej natki pietruszki opcjonalnie prażone pestki dyni Śledzie przelej przez sitko, wypłucz w wodzie, odłóż na ręcznik papierowy. Pokrój w paski. Ja używam nożyczek. Wszystko co wymaga pasków , ucinam nożyczkami. Dlatego pokrój od razu suszone pomidory(...)naczynia, dodaję musztardy do smaku, dosmaczam solą i mocno pieprzę. Zalewam sałatkę, delikatnie mieszam tylko do połączenia się składników. Przekładam do wysokiej salaterki. Posypuję natką pietruszki, prażonymi pestkami dyni i pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami. Gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniangielskie kilka ziarenek pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pieprz, sól Do podania: 300-400 g wędzonej makreli 1 zielone jabłko świeży koperek olej z pestek dyni * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki umyj pod bieżącą wodą, obierz (skórki zostaw) i pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odstaw. Skórki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia(...)koniec dodaj ser mascarpone i zmiksuj krem ponownie blenderem. Gotową zupę podawaj z porwaną na kawałki wędzoną makrelą, pokrojonym w kostkę jabłkiem, posiekanym koperkiem i z olejem z pestek dyni. Krem z ziemniaków świetnie smakuje także z grzankami
Food Squaregotowa w 10 minut! Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 100 g wędzonego tofu 1/2 główki sałaty lodowej 10 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki pestek dyni Sos: 3 łyżki oleju lnianego sól himalajska świeżo mielony pieprz ulubione zioła (opcjonalnie) Przygotowanie: Sos: Olej lniany wymieszać z przyprawami. Sałatkę potargać na mniejsze kawałki, tofu pokroić(...)kostkę, a pomidorki w ćwiartki. Sałatę przełożyć do półmiska na górę wyłożyć tofu oraz pomidory i posypać całość pestkami dyni. Sałatę przed podaniem polać wcześniej przygotowanym sosem. Artykuł Sałatka z wędzonym tofu pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plzakupów Polędwiczki wieprzowe 0,5 kg Krewetki koktajlowe 0,25 kg Makaron pełnoziarnisty Spaghetti pełnoziarniste Ser kozi rolada Masło 2 passaty pomidorowe Migdały 100 g Kilka orzechów włoskich Pestki dyni Cytryna Awokado Kapusta czerwona 2 kg Kalafior Kalarepa Brukselka 0,5 kg Buraki czerwone 2 kg Bataty 0,5 kg Cebula biała Pietruszka Marchewka Cukinia 0,3 kg Papryka czerwona(...)kozi serek są jak Flip i Flap, Kargul i Pawlak, Charlie i Chaplin – doskonale się uzupełniają:) Świetne tło dla tej pary stanowi niepalona kasza gryczana. Wszystko posypane pestkami dyni, orzechami włoskimi i przemieszane z rukolą, połączyło się słodką, orzechowo-wytrawaną całość, przełamaną cytrynowym, kwaskowatym dresingiem. Przepis na kaszotto z buraczkami i kozim serem. Czwartek – Penne w sosie paprykowo
Niedzielny kucharzPasta z awokado Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Dip z serka koziego z papryką, suszonymi(...)pomidorami i orzechami włoskimi Serek wiejski z papryką i ogórkiem Pesto z rukoli Pesto z pieczonej dyni
Moja smaczna kuchniakawy lub herbaty. Składniki: (użyłam blachy 35x25, ale mogą być 3 keksówki 23x12) 4 jajka 2/3 szklanki wody 3 szklanki cukru 1 szklanka oleju 450 g puree z dyni 3,5 szklanki mąki 1 łyżka cynamonu 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki soli 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady(...)dużym naczyniu połączyć jajka z puree z dyni, cukrem, olejem i wodą. Zmiksować na jednolitą masę, a następnie wmieszać mąkę, cynamon, sól, i gałkę muszkatołową. Dodać czekoladę, orzechy i wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 1 godz. w temp. 170 stopni C. Do czasu suchego patyczka. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościcebula - 2 szt olej do smażenia - 2 łyżki sól i pieprz do smaku - 1 szczypta sok z cytryny - 2 łyżki skórka otarta z połówki cytryny prażone pestki dyni - 2 łyżki Niewielkiej wielkości buraki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Buraki z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodajemy przyprawy i zalewamy zimną wodą. Po 10 minutach(...)Gotujemy całość ok 20 minut do miękkości warzyw. Dodajemy skórkę z cytryny ok 1/2 łyżeczki. Po tym czasie wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Zupę miksujemy. Dodajemy prażone pestki dyni i skrapiamy ekologicznym olejem słonecznikowym
AZgotuj!mięsa za wcześnie. Po usmażeniu powinno poleżeć kilka minut. Składniki na sałatkę: 1/2 szklanki kuskusu 300 g wołowiny (steka) 300 g zielonej fasolki (może być mrożona) 50g pestek z dyni 50 g rukoli Składniki na dressing: łyżki oliwy 4 łyżki wody 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy wchłonie wodę(...)minuty z każdej strony. Mięso solimy dopiero po usmażeniu. Gotowe mięso odkładamy na drewnianą deskę na kilka minut. Stek kroimy dopiero gdy trochę przestygnie. Kuskus, fasolkę, pestki dyni oraz rukolę mieszamy. Na talerze nakładamy porcję kaszy z fasolką. Na wierzchu układamy pokrojonego steka. Całość polewamy dressingiem miodowo-cytrynowym. Gotowe
Dieta bez mlekadać mi znać, czy Wam smakuje Sałatka z jarmużem na ciepło porcja dla jednej osoby 200 g świeżego jarmużu 150 g pieczarek 100 g fasoli z puszki oliwa pestki dyni Pieczarki dokładnie umyj, a następnie pokrój je na połówki lub w plastry – w zależności od tego jak wolisz. Jarmuż przełóż na sitko, przepłucz wodą. Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie(...)kolejne 5 minut. Na koniec dodaj białą fasolę (pamiętaj, aby ją opłukać po wyciągnięciu z puszki) i smaż jeszcze 3 minuty. Gotową sałatkę przełóż na talerz, udekoruj podprażonymi pestkami dyni. Smacznego Artykuł Sałatka z jarmużem na ciepło pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniopakowanie szpinaku mrożonego Poltino 1 duży ząbek czosnku 4 kopiaste łyżki białego sera mielonego (takiego z wiaderka) garść orzechów włoskich + orzechy do dekoracji 4 łyżki uprażonych pestek dyni sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej opakowanie ciasta francuskiego mleko do smarowania ciasta Wykonanie: Szpinak odparowujmy na patelni na średnim ogniu, aż pobędziemy się z niego całej wody. Odstawiamy do wystygnięcia(...)biały ser, przyprawy i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto rozwijamy i smarujemy szpinakowym farszem, pamiętając, aby zostawić 2 cm margines bez farszu (zobaczcie na zdjęciu), farsz posypujemy pestkami dyni. Ciasto zwijamy wzdłuż szerszego boku, pomagamy sobie przy tym papierem, w które było owinięte ciasto. Miejsce bez farszu malujemy mlekiem i sklejamy. Rulon malujemy mlekiem i kroimy na plastry
Kulinarne przygody Gatityżyczę dużo pomyślności i samych pyszności na stole w Nowym 2018 Roku ! Przepisy na Sylwestra - inspiracje Wytrawnie Sałatki Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka(...)Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka
Kulinarne przygody GatityBardzo, ale to bardzo wilgotne ciasto, pachnące pomarańczą, konsystencją przypominające sernik. Na wierzchu polewa czekoladowa z orzeszkami ziemnymi. 800 g miąższu z dyni 160 g cukru 2 łyżki miodu 4 jajka 100 ml kwaśnej śmietany 180 g mąki kukurydzianej 2 pomarańcze 60 g masła kilka kropli olejku pomarańczowego (jeżeli chcecie aby ciasto pachniało bardzo mocno(...)pomarańczą). Polewa czekoladowa Orzeszki ziemne podsmażone na suchej patelni z odrobiną cukru. Dynię pokroić i umieścić w garnku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wlać wyciśnięty sok. Dusić do miękkości pod przykryciem, pod koniec bez przykrycia aby odparowała woda, przestudzić, zmiksować na mus. Do masy dodać miód, żółtka, śmietanę, mąkę i masło, wszystko razem ubić. Białka
Jadło i czytadłoZapraszam na smaczne wytrawne babeczki z papryką, mozzarellą, wędliną i kukurydzą. Świetnie smakują. Polecam Składniki: 1/2 szkl puree z dyni 1 czerwona papryka 50 g chudej wędliny 9 kulek mini mozzarelli 2 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 szkl mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Paprykę myjemy, wykrajamy pestki(...)kroimy ją w kosteczkę. Kiełbasę kroimy również w kosteczkę. Mozzarellę oraz kukurydzę odcedzamy z płynu. Do miseczki wkładamy puree z dyni, dodajemy mleko i jajko i mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, wędlinę, kukurydzę i olej, mieszamy razem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie ciasto. Formę na babeczki wykładamy papilotkami (9 szt) i nakładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnesłodką gruszką zaskoczą Waszych gości. Polecam! Składniki: 2-3 garści rukoli opakowanie sera camembert (możemy użyć sera pleśniowego z niebieską pleśnią) 2 gruszki 1/2 granata garść pestek z dyni orzechów ziemnych (nie solonych) Dressing: 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rukolę myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz. Gruszki myjemy(...)skórki kroimy w kosteczkę, dodajemy do rukoli. Ser camembert kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników. Granat myjemy, obieramy ze skórki. Posypujemy nim wierzch sałatki. Sałatkę obsypujemy pestkami dyni oraz orzeszkami ziemnymi. Przygotowujemy dressing polewamy nim sałatkę
Kuchnia Pełna Pasji