kuminem, liśćmi laurowymi i solą. Przepis Zagniatamy ciasto i gotujemy z niego kuleczki przypominające spaetzle. Podajemy z gulaszem. Manty Manty to uzbecka wersja pierogów na parze z wołowiną i dynią. Kiedy założyłam tego bloga w 2016 jednym z pierwszych opublikowanych przeze mnie przepisów były manty z sałatką lan say. Ciasto: 300 g mąki, jajko, sól, 100 ml wody Farsz(...)surowego mięsa wołowego bez kości, 180 g dyni, 100 cebuli, pieprz. Sałatka lan say Bardzo mnie ucieszyło, kiedy mogłam zjeść dokładnie taką sałatkę z mantami w Samarkandzie. Składniki: Pomidor, marchewka, ogórek, por (biała część), papryka czerwona i zielona, koperek, natka pietruszki, pieprz do smaku, ugotowany makaron sojowy lub ryżowy. Sos: 2 ząbki czosnku, papryka mielona, łyżeczka octu, gorący olej podgrzany
Ugotowane pozamiatanełyżka masła Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: 3 kromki chleba tostowego 3 łyżeczki masła jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – kilka łyżek opcjonalnie – nasiona słonecznika lub pestki dyni *** Cukinie myjemy i kroimy w kostkę, nie obieramy jej ze skórki *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę *** *** W dużym garnku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę(...)Zupę nalewamy w miseczki i na każdą porcję nakładamy łyżkę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany *** *** Przed podaniem posypujemy grzankami i opcjonalnie prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika lub pestkami dyni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytemboczku 2 garści ugotowanego i obranego bobu 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku kawałek sera długodojrzewającego (bursztyn, parmezan) sól pieprz pesto: pęczek natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni 1 ząbek czosnku pół łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Pesto: pestki dyni prażymy na patelni do zrumienienia. Po ostudzeniu wrzucamy
KardamonovyBardzo smaczny i prosty chleb pszenny na drożdżach, 0,7 g świeżych na 400 g mąki. Całonocna fermentacja ciasta 12 h w temperaturze pokojowej. Z dodatkiem pestek dyni. Składniki: 100 g mąka pszenna typ 1050 40 g mąka żytnia razowa typ 2000 260 g mąka pszenna typ 650 280 g woda Składniki wymieszane tylko(...)świeżych drożdży rozpuszczone w 10 g wody 8 g soli Następnie ciasto krótko wyrobione kilkoma składaniami. Po 30 minutach rozciągnięte na mokrym (spryskanym) blacie, posypane nasionami dyni i zwinięte jak rolada. Następnie dwa składania ciasta co godzinę i zostawione na całą noc w temp. pokojowej do fermentacji, w sumie 12 h. Rano ciasto wyłożone na oprószony mąka blat i uformowane
Przepisy na domowy ser i chlebpyszne! Składniki sałata rzymska 4-5 liści botwiny 4 młode buraczki (z botwinki) cukinia 100 g serka halloumi opakowanie jogurtu naturalnego jeden gruntowy ogórek kilka listków mięty łyżka pestek dyni sól, pieprz odrobina oliwy Czas przygotowania: około godziny Liczba porcji: 4 Przygotowanie Zaczynamy od sosu jogurtowego. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce. Miętę drobno siekamy. W miseczce mieszamy ze sobą(...)zostawiamy kilka łyżek do wykończenia sałatki). Następnie rozkładamy na sałacie plasterki buraczków i grillowanej cukinii. Na wierzchu układamy zgrillowany ser. Wszystko jeszcze skrapiamy sosem jogurtowym i obsypujemy prażonymi ziarnami dyni. Gotowe, można podawać! var widgetParams = "{ 'Id':'a0e0d888-6686-435d-ad73-e11f4080f34f','AffId':'32377'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement('iframe'); iframe.frameBorder
Analiza Smakukokosowego - 500 ml mleka kokosowego Real Thai - 1 łyżeczka czarnego pieprzu - 1 łyżeczka kurkumy - 1 i 1/2l filtrowanej wody - 300 ml wody z kiszonych ogórków - 1/2 szklanki prażonych pestek dyni Przygotowanie : Czosnek i imbir obieramy, kroimy na małą kosteczkę. Paprykę drobno siekamy. Wkładamy do garnka z grubym dnem razem z olejem kokosowym i chwilę dusimy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone(...)pietruszki i botwinkę. Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Gotujemy 15 minut. Dodajemy mleko kokosowe. Schladzamy. Dodajemy wodę z kiszonych ogórków i pestki dyni. Doprawiamy solą kłodawską. Podajemy z ugotowanym jajkiem, polane oliwą z oliwek i posypane koperkiem. Opcjonalnie z octem jabłkowym niefiltrowanym
Szkrab Je Samnasion chia i orzechów z jogurtem naturalnym, truskawkami, bananem i morelą, polane syropem z daktyli. Proste, pyszne, pożywne i zdrowe. W tym przepisie korzystam z “ Granoli z chia, dynią i siemieniem lnianym “, ale polecam również “ Granolę z sezamem, pestkami dyni i cynamonem “, “ Granolę migdałową z sezamem ” lub “ Granolę z patelni, czyli domowe Musli
Moja Delicjawypieku jest mleko skondensowane. Bułeczka jest bardzo delikatna po upieczeniu i jeszcze następnego dnia zachowuje świeżość. Jej składanie przypomniało mi moje eksperymenty z różnymi drożdżówkami (np. wieniec z cytrusową dynią czy składane elementami ciasto z dynią i pigwą ), do których można wykorzystać dowolne nadzienie. Składniki (u mnie na keksówkę o wymiarach (11x33)cm): Przepis z bloga
Weekendy w domu i ogrodziekaszę jaglaną) mała cukinia lub połowa większej ząbek czosnku 80 g fety 4 łyżki bułki tartej łyżka posiekanego koperku (lub innych świeżych ziół) 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika i dyni sól, pieprz opcjonalnie: olej do smażenia (kotleciki można smażyć na patelni lub piec w piekarniku) Czas przygotowania: do 60 minut Liczba porcji: około 15 sztuk Przygotowanie Cukinię ścieramy na tarce(...)grubych oczkach, przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy ją tak na około 20 minut, a następnie dobrze odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ziarna dyni i słonecznika rozdrabniamy w blenderze na bardzo drobno. Do miski wrzucamy kaszę, odsączoną cukinię, fetę, ziarna i bułkę tartą. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy wszystko razem rękoma
Analiza Smakuząbki czosnku · Kilka łyżek oliwy z oliwek · 4 łyżki pestek dyni · Pieprz · Sól PRZYGOTOWANIE: Sałatę lodową pokroić na większą kostkę, wrzucić do dużej miski. Pomidorki koktajlowe podzielić na pół i również wrzucić do naczynia. Ogórek(...)paprykę pokroić na większą kostkę i dorzucić do składników. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni i lekko przestudzić, po czym dorzucić do sałatki. Na końcu dorzuć pokrojony w kostkę ser feta oraz odsączone oliwki. Dodać oliwę z oliwek, sól i pieprz i całość delikatnie wymieszać dłońmi bądź łyżką. Sałatkę podawać
Calzonella.comwracamy. Z podanych składników wychodzi spora porcja na co najmniej 6 bardzo głodnych osób :) Składniki: 3 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni ( mrożonka) 200g kalafiora (mrożonka) 200g mini marchewki (mrożonka) 200g brokuł (mrożonka) 1 świeża cukinia 2 duże cebule 1/2 szklanki passaty pomidorowej 3/4 szklanki mleczka kokosowego 4-5 łyżeczek Łagodna pasta(...)zostanie soczyste. Przełożyć do miseczki. Na pozostałym oleju po smażeniu mięsa, w garnku zeszklić pokrojoną cebulę dodać do niej brokuł oraz kalafior , marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię na koniec dynię. Warzywa podlać do ich wysokości ciepłym bulionem ( ja użyłam bulionu Winiary) Dodać pastę curry, passatę, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę cukru do smaku oraz jeśli to konieczne sól. Sos musi mieć
W garach u Gosiłyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz 200 g (1/2 puszki) soczewicy 1 kulka białej mozzarelli DO PODANIA: świeża kolendra, uprażone na suchej patelni pestki dyni WYKONANIE Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki, cukinię i paprykę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, często(...)pieprzem. Wypełniamy przygotowanym farszem. Na wierzchu każdego kapelusza kładziemy gruby plaster mozzarelli. Układamy w żaroodpornej formie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Dekorujemy świeżą kolendrą i pestkami dyni
cool and mintybrukselka. Przyswajanie Żelaza utrudniają picie kawy i herbaty oraz spożywanie nabiału. Berta-karoten znajdziemy w cytrusach, mango, szpinaku, brokułach, pomarańczowych, ciemnozielonych i żółtych owocach: melony, mango, marchew, szpinak, dynia, brokuły, morele. Witamina E to przede wszystkim żółtka jaj, nasiona, oleje nasion, orzechy, awokado, margaryna. Witamina C to pomarańcze, cytryny i grejpfruty. Cynk znajdziemy w ostrygach, pełnoziarnistym(...)pieczywie, pestkach dyni. Naturalna i bezpieczna formuła antyoksydacyjna to NoOxi https://www.grinday.com/pl/sklep/35-nooxi-formula-antyoksydacyjna.html Dzięki zawartości dużej ilości bardzo silnych antyoksydantów, dostarcza do naszego organizmu bezcenne przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia się komórek. Jest jednym z najważniejszych składników diety antyrakowej. Zwalcza wolne rodniki oraz redukuje stres oksydacyjny. Produkt odpowiedni dla wegetarian, a jego zalety to: Usuwa wolne rodniki Kluczowy element diety
Moja smaczna kuchnia