dynia - 15472 przepisów (strona:486/1032)

Zupa krem z buraków z aromatem skórki cytrynowej 181

cebula - 2 szt olej do smażenia - 2 łyżki sól i pieprz do smaku - 1 szczypta sok z cytryny - 2 łyżki skórka otarta z połówki cytryny prażone pestki dyni - 2 łyżki Niewielkiej wielkości buraki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Buraki z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodajemy przyprawy i zalewamy zimną wodą. Po 10 minutach(...)Gotujemy całość ok 20 minut do miękkości warzyw. Dodajemy skórkę z cytryny ok 1/2 łyżeczki. Po tym czasie wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Zupę miksujemy. Dodajemy prażone pestki dyni i skrapiamy ekologicznym olejem słonecznikowym

AZgotuj!
Sałatka ze stekiem i kuskusem 204

mięsa za wcześnie. Po usmażeniu powinno poleżeć kilka minut. Składniki na sałatkę: 1/2 szklanki kuskusu 300 g wołowiny (steka) 300 g zielonej fasolki (może być mrożona) 50g pestek z dyni 50 g rukoli Składniki na dressing: łyżki oliwy 4 łyżki wody 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy wchłonie wodę(...)minuty z każdej strony. Mięso solimy dopiero po usmażeniu. Gotowe mięso odkładamy na drewnianą deskę na kilka minut. Stek kroimy dopiero gdy trochę przestygnie. Kuskus, fasolkę, pestki dyni oraz rukolę mieszamy. Na talerze nakładamy porcję kaszy z fasolką. Na wierzchu układamy pokrojonego steka. Całość polewamy dressingiem miodowo-cytrynowym. Gotowe

Dieta bez mleka
Sałatka z jarmużem na ciepło 250

dać mi znać, czy Wam smakuje Sałatka z jarmużem na ciepło porcja dla jednej osoby 200 g świeżego jarmużu 150 g pieczarek 100 g fasoli z puszki oliwa pestki dyni Pieczarki dokładnie umyj, a następnie pokrój je na połówki lub w plastry – w zależności od tego jak wolisz. Jarmuż przełóż na sitko, przepłucz wodą. Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie(...)kolejne 5 minut. Na koniec dodaj białą fasolę (pamiętaj, aby ją opłukać po wyciągnięciu z puszki) i smaż jeszcze 3 minuty. Gotową sałatkę przełóż na talerz, udekoruj podprażonymi pestkami dyni. Smacznego Artykuł Sałatka z jarmużem na ciepło pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Imprezowe roladki szpinakowe last minute 164

opakowanie szpinaku mrożonego Poltino 1 duży ząbek czosnku 4 kopiaste łyżki białego sera mielonego (takiego z wiaderka) garść orzechów włoskich + orzechy do dekoracji 4 łyżki uprażonych pestek dyni sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej opakowanie ciasta francuskiego mleko do smarowania ciasta Wykonanie: Szpinak odparowujmy na patelni na średnim ogniu, aż pobędziemy się z niego całej wody. Odstawiamy do wystygnięcia(...)biały ser, przyprawy i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Ciasto rozwijamy i smarujemy szpinakowym farszem, pamiętając, aby zostawić 2 cm margines bez farszu (zobaczcie na zdjęciu), farsz posypujemy pestkami dyni. Ciasto zwijamy wzdłuż szerszego boku, pomagamy sobie przy tym papierem, w które było owinięte ciasto. Miejsce bez farszu malujemy mlekiem i sklejamy. Rulon malujemy mlekiem i kroimy na plastry

Kulinarne przygody Gatity
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 297

życzę dużo pomyślności i samych pyszności na stole w Nowym 2018 Roku ! Przepisy na Sylwestra - inspiracje Wytrawnie Sałatki Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka(...)Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto dyniowo - pomarańczowe 166

Bardzo, ale to bardzo wilgotne ciasto, pachnące pomarańczą, konsystencją przypominające sernik. Na wierzchu polewa czekoladowa z orzeszkami ziemnymi.     800 g miąższu z dyni 160 g cukru 2 łyżki miodu 4 jajka 100 ml kwaśnej śmietany 180 g mąki kukurydzianej 2 pomarańcze 60 g masła kilka kropli olejku pomarańczowego (jeżeli chcecie aby ciasto pachniało bardzo mocno(...)pomarańczą).   Polewa czekoladowa Orzeszki ziemne podsmażone na suchej patelni z odrobiną cukru.   Dynię pokroić i umieścić w garnku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wlać wyciśnięty sok. Dusić do miękkości pod przykryciem, pod koniec bez przykrycia aby odparowała woda,  przestudzić, zmiksować na mus. Do masy dodać miód, żółtka, śmietanę, mąkę i masło, wszystko razem ubić.   Białka

Jadło i czytadło
Sałatka z camembertem i granatem 416

słodką gruszką zaskoczą Waszych gości. Polecam! Składniki: 2-3 garści rukoli opakowanie sera camembert (możemy użyć sera pleśniowego z niebieską pleśnią) 2 gruszki 1/2 granata garść pestek z dyni orzechów ziemnych (nie solonych) Dressing: 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Rukolę myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz. Gruszki myjemy(...)skórki kroimy w kosteczkę, dodajemy do rukoli. Ser camembert kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników. Granat myjemy, obieramy ze skórki. Posypujemy nim wierzch sałatki.  Sałatkę obsypujemy pestkami dyni oraz orzeszkami ziemnymi.  Przygotowujemy dressing polewamy nim sałatkę

Kuchnia Pełna Pasji
BATONIKI/GRANOLA MUSLI BEZ PIECZENIA 156

łyżka oleju kokosowego 1 szklanka płatków osianych bezglutenowych ( dałam górskie) ½ szklanki płatków np. amarantusa, orkiszowych itp. 1 szklanka mieszanki orzechów , suszonych owoców, siemienia lnianego, sezamu, słonecznika, pestek dyni itp. Wykonanie: w rondlu podgrzewamy syrop klonowy lub miód z masłem orzechowym i olejem kokosowym ale nie doprowadzamy do wrzenia , odstawiamy następnie   do gorące masy dodajemy pozostałe składniki ja dodałam płatki(...)owsiane górskie, płatki orkiszowe, słonecznik, pestki dyni, suszoną żurawinę, suszone daktyle, suszone morele, czarny sezam , amarantus oraz orzechy laskowe, mieszamy. Masę przekładamy do formy ( użyłam 24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jeżeli chcemy batoniki dokładnie dociskamy, ubijamy masę łyżką jeżeli chcemy granolę ,wsypujemy mieszankę do formy bez ubijania ,   odstawiamy do ostudzenia, potem do lodówki. Schłodzoną masę kroimy na batoniki

Słodkie zapomnienie
IMPREZOWE BUŁECZKI 295

mleko lekko ciepłe 1 szkl. masło roztopione 10 g.  sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 40 g.  jaja 2 szt.  żółtko jaja rozbełtane pestki dyni do obsypania bułek Farsz duże pieczarki 6 szt. cebula 1 szt. masło 2 łyżki sól i pieprz do smaku mozzarella w kostce około 60 g.  serek topiony w plasterkach(...)mniejsze części po ok. 80  g. Każdą część smarujemy ketchupem, kładziemy plaster serka, pieczarki i kawałek sera mozzarella. Zwijamy bułeczkę. Wierzch każdej bułeczki smarujemy żółtkiem i ozdabiamy pestkami dyni. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach od siebie. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25-30 minut, aż się zarumienią.  #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

Kuchnia Paulettes
Szafranowa granola na zimowe śniadanie 142

wpadłam na ten pomysł, bo szafranowa granola to nie tylko dobry pomysł na zimowe śniadanie ale również na deser. Szafranowa granola Składniki: około 1 l 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika 50 g kokosowych wiórków 100 g orzechów laskowych 200 g zmielonych migdałów 3 łyżki miodu szczypta soli 0,25 g zmielonego szafranu 100 ml wody 3 łyżki(...)śniadanie 3 łyżki granola 100 ml ubitej śmietanki 50 g greckiego jogurtu owoce do przybrania, u mnie borówki, physalis, maliny Nastaw piekarnik na 150ºC. Wymieszaj zmielone migdały z pestkami dyni, słonecznika, kokosowymi wiórkami i orzechami. Zagotuj wodę z miodem i szafranem, dodaj kokosowy olej i wymieszaj z suchymi składnikami. Odstaw mieszankę na 15 minut. Blachę do pieczenia przykryj papierem

codojedzenia
Proteinowe batoniki. Porcja białka oraz błonnika, idealne zaraz po wysiłku fizycznym. 147

dłużej. Szybka zdrowa przekąska, domowej roboty z dużą zawartością białka. Po siłowni jak znalazł. Składniki: średniej wielkości marchewka pół szklanki siemienia lnianego 4 łyżki miodu pół szklanki pestek z dyni pół szklanki migdałów pół szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej jedno jajko cynamon szczypta soli 100g czekolady gorzkiej (użyłam 86% kakao) Sposób przygotowania: Pestki dyni oraz migdały uprażyć lekko

wysmienity
Ciasta ucierane, biszkoptowe, placki 182

Murzynek      Pełnoziarniste ciasto z truskawkami       Ciasto dyniowo-marchewkowe z żurawiną, rodzynkami i migdałami      Ciasto czekoladowe z dynią        Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem       Ciasto dyniowe z jabłkami i cynamonem       Ciasto jabłkowe        Ciasto czekoladowe z wiśniami i chili(...)Jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną       Ciasto bananowe z kawałkami czekolady        Hiszpańskie ciasto pielgrzyma - Tarta de Santiago      Ciasto gryczane ze śliwkami       Ciasto z rabarbarem       Szwajcarski placek królewski z jabłkami         Ciasto leśne z borówkami i jeżynami

Passions hobbies life
Cukinia i dynia panierowana w płatkach z wytrawnym kremem z masła orzechowego 179

płatkach kukurydzianych i podać z pysznym sosem na bazie masła orzechowego. Myślę, że taka propozycja nawet niejadka skłoni do polubienia warzyw!  Składniki (na 2 porcje): 1 cukinia kawałek dyni  1 jajko  szklanka płatków kukurydzianych Lubella  szczypta soli i pieprzu olej do smażenia  Sos na bazie masła orzechowego: łyżka masła orzechowego łyżka miodu  łyżka sosu(...)sojowego  szczypta chili  Cukinię i dynię myję a następnie kroję na mniejsza kawałki. Płatki miksuję za pomocą blendera na pył. Jajko roztrzepuję., doprawiam solą i pieprzem. W garnku rozgrzewam olej. W tym czasie warzywa obtaczam na początku w jajku a następnie w zmiksowanych płatkach. Tak przygotowane warzywa smażę na głębokim tłuszczu przez 30 sekund. Usmażone przekładam na talerz

Mango Papaja
Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) 180

Oleju Wielkopolskiego (około 40 g) 100 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 1 łyżeczka karobu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody dodatkowo: płatki migdałów, pestki dyni Mąkę i pozostałe suche składniki wymieszać w misce. Wbić jajko i wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odrywać niewielkie kawałki, formować kulki. Lekko spłaszczyć i ozdobić płatkami(...)migdałów i pestkami dyni w taki sposób, by powstały kocie uszka. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Artykuł Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Langosze z dynią i sosem śmietanowym z kolendrą! 166

placki smażone w głębokim oleju, tradycyjnie wykonuje się je z połączenia mąki pszennej, mleka, ziemniaków i drożdży, ja postawiłam na wersję kompletnie inną, poszalałam trochę! A co!  Dodałam dynię, przyprawy korzenne a całość podałam z sosem śmietanowym z kolendrą! Idealne danie na obiad czy kolację, zaskoczy Was smakiem, kolorem i aromatem. Petarda! SKŁADNIKI: - 750ml oleju Wielkopolskiego do smażenia(...)szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki puree z  dyni pieczonej - 1 paczka drożdży suszonych - 1/3 szklanki mleka - 250 g ugotowanych ziemniaków - sól - przyprawy korzenne: zmielony kardamon, cynamon i kolendra Drożdże wymieszaj z mlekiem, dodaj do mąki i pozostałych składników, wyrób elastyczne ciasto, odstaw na 15 minut. Z ciasta robimy gruby wałek, odkrwamy spore części wałkujemy na cienkie placki i wrzucamy

SMYKWKUCHNI