dynia - 15472 przepisów (strona:479/1032)

Placki z patisona i serka wiejskiego 103

Bardzo lubię wszelkie placki z cukinii, patisonów czy dyni, więc często je przyrządzam na różne sposoby.  Placki z patisona i serka wiejskiego to doskonały pomysł na danie główne lub przekąskę w ciągu dnia. Można je podawać na słodko lub słono, na ciepło lub na zimno. Jest to w miarę zdrowy posiłek, bo zawierający warzywo i nabiał. Jedynym mankamentem jest(...)link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Azerbejdżan - Słodki płow (Şirin plov) 158

porcje): - 250-300 g ryżu basmati - sól - 5-6 łyżek oleju - szafran (opcjonalnie) - 3 łyżki rodzynek - 10-15 suszonych moreli -7-10 daktyli - kilka kasztanów (opcjonalnie) - purée z dyni (jako propozycja dodatku, opcjonalnie) Przygotowanie: 1) Ryż przemywamy ciepłą wodą, co spowoduje wypłukanie skrobi. Płuczemy dopóki woda nie będzie przezroczysta. 2) Ryż moczymy w misce z ciepłą wodą(...)suszonymi owocami z patelni. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na około 30-45 minut. 6) Şirin plov możemy serwować na przykład z pur ée  z dyni albo syrdagiem, czyli potrawą  z bakłażana. Şirin plov w Baku II Şirin plov w wersji domowej z azerskim winem z owocu granatu

Roślinożerni urlopowicze
Placki z cukinii z serem feta 73

Placki z cukinią miały niełatwą historię... Zaczęło się tak, że babcia przysłała mi "cukinię"... myślę sobie... tyle cukinii, mmmmm... zrobię placki! Jak się jednak okazało - to była dynia (chociaż babcia nadal utrzymuje, że to cukinia)! :) Skorupa, bo nawet nie skórka, twarda jak skała, a w środku pestki (typowe dyniowe) - oprócz braku okrągłego kształtu - pełna morfologia dyni :) Nasze nastawienie

Gary Bez dna
Jak wzmocnić odporność dietą? 79

jadłospisu? Wiele produktów spożywczych zawiera wymienione wyżej składniki. Warto włączyć je do naszej codziennej diety, aby zmniejszyć ryzyko infekcji i zachować zdrowie bez konieczności sięgania po suplementy z apteki. Dynia – jest bogatym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A). Pestki dyni są źródłem cynku, magnezu i witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykazują także silne działanie przeciwpasożytnicze. Kasza jaglana, jęczmienna, gryczana

Z notatnika dietetyka
3 pomysły na… owsiankę 101

być również roślinne) 3/4 szklanki wody jedna pomarańcza 4-5 kostek czekolady (mlecznej, deserowej lub gorzkiej lub miksu wszystkich) szczypta kardamonu, cynamonu i imbiru garść orzechów włoskich łyżka pestek dyni Z podanych składników otrzymamy 2 porcje owsianki. Przygotowanie . Płatki wrzucamy do rondelka i zalewamy wodą. Pomarańczę przekrawamy na pół i z jednej połowy wyciskamy sok bezpośrednio do rondelka z płatkami(...)zmniejszamy ognień do minimum, przykrywamy garnek i pozostawiamy tak na 15 minut. W tym czasie miąższ z drugiej pomarańczy kroimy w drobną kostkę. Orzechy siekamy i podprażamy z pestkami dyni na suchej patelni. Czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ugotowaną owsiankę przekładamy do miseczek. Dodajemy pomarańczę i orzechy, a całość posypujemy posiekaną czekoladą. Najlepiej robić

Analiza Smaku
Cannelloni z mięsem, kaszą i ziarnami w sosie pomidorowym 68

podejściach stwierdziłam, że cannelloni nadziane w ten sposób są mega zdrowe oraz pyszne i dziecko nawet się nie zorientuje , że w środku ma kaszę jęczmienną, kaszę owsianą pełnoziarnistą, pestki dyni czy siemię lniane! Idealny sposób na wykwintny obiad, dla tych ,przed którymi chcemy sporo ukryć! Składniki są na moje dwa naczynia cannelloni. To ilość nadzienia dyktuje ilość zużytych rurek! Wyobraźcie(...)Składniki orientacyjnie - 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego - 1 woreczek lub 2 – lunch mixu Kupiec ( w kartonie znajdziecie 4 woreczki )- u mnie lunch mix :kasza jęczmienna, kasza owsiana pełnoziarnista, pestki dyni i siemię lniane. - 2 jaja - sól i pieprz do smaku, czosnek niedźwiedzi, 2 ząbki czosnku - 2 butelki sosu pomidorowego - oliwa z oliwek - sporo tartego parmezanu, opcjonalnie plastry mozzarelli - opakowanie

Z Kuchni Do Kuchni
Kolorowy hummus 133

suszone pomidory. Jeśli używasz pomidorów z zalewy, do odcedź je uprzednio. Dodajemy do części hummusu i miksujemy ponownie. Pozostałą część możesz wykorzystać bez dodatków lub dodać inne, np. pieczoną dynię lub batata. Ja dodałam jedynie oliwę z pestek dyni

Kucharzyca
Śledzie z suszonymi pomidorami i rozmarynem 101

Składniki: 400 g śledzi (odsączonych) w occie 10 pomidorów suszonych 3 łyżeczki prawdziwego miodu 3 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżki suszonego Szczypta pieprzu Opcjonalnie: 2 łyżki pestek z dyni  Przygotowanie : Śledzie odsączamy z zalewy, przelewamy zimną wodą i delikatnie odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar wody ze śledzi. Śledzie kroimy w większe kawałki. Wrzucamy do miski. Pomidory suszone kroimy drobno(...)gałązki rozmarynu rwiemy. Śledzie, pomidory, miód, rozmaryn i opcjonalnie pestki dyni łączymy ze sobą. Doprawiamy pieprzem. Śledzie odstawiamy na min. a dzień (całą noc) w zimne miejsce

Czarnawisienka
Gotowanie z marką Provitus-relacja z eventu 95

selera (korzeń) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 łyżki chrzanu Provitus 2 łyżki masła śmietanka 30% 1 łyżka prażonych pestek dyni sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy na równe części, przekładamy do garnka i zalewamy wodą do poziomu zakrycia warzyw. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa zmiękną(...)chrzan i blendujemy całość. Dodajemy masło oraz śmietankę i ponownie miksujemy na gładki krem. Na końcu doprawiamy solą i pieprze. Krem należy zagotować. Zupę krem serwujemy z prażonymi pestkami dyni. Smacznego. DANIE GŁÓWNE- Chrupiąca kaczka z kimchi i sałatą rzymską SKŁADNIKI: 1 pierś kaczki 1 sałat rzymska 1/2 słoika kimchi Provitus 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżeczka sezamu 1 łyżka

kulinarnyJa
Salatka warstwowa z kurczakiem i brokułem 167

sera fety lub cała 1 papryka czerwona pomidor opcjonalnie kukurydza z puszki 100 g ryżu parboiled 80 g żółtego sera 2 garści słonecznika garść pestek z dyni Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, mieszamy z solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem, ziołami oraz curry. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy mięso. Smażymy do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia.  Ryż(...)dodajemy szczyptę pieprzu. Następna warstwa to ser feta, połowa sosu, usmażona pierś z kurczaka, ryż, odcedzona kukurydza, papryka, a na sam koniec pozostały sos, który posypujemy ziarnami słonecznika oraz dyni

Gotuj z Agnes
Chleb na białkach z ziarnami i białym serem 144

pszennej tortowej typ 450 8 białek jaj (L) Mogą być rozmrożone 1 płaska łyżeczka soli, 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g siemienia lnianego, 30 g pestek z dyni (łuskanych), 20 g pestek słonecznika (łuskanych), 15 g ziaren sezamu Wykonanie: Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy drewnianą łyżką rozkruszając najpierw biały ser lub mikserem za pomocą haka do dokładnego(...)chwili zrobi się delikatna. Wystudzony zawijamy w papier do pieczenia i ściereczkę. Trzymany w ten sposób zachowa długo świeżość. Smacznego :)) biały ser, proszek do pieczenia, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, białka

Bułka z Chlebem
Zupa z dyni ze szpiankiem 102

Zupa szybka, pyszna i pożywna, idealna aby ogrzać i nasycić organizm. Dynia to nasze dobro narodowe, powinniśmy ją sprzedawać i jeść na masową skalę. Nie wszyscy lubią dynię a szkoda. Dodatek szpinaku podkręca tylko smak zupy, polecam. Zupa dyniowa z dodatkiem szpinaku. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Muffinki marchewkowo-dyniowe 66

Jesienne wypieki kojarzą mi się tylko zapachem cynamonu, pieczonej dyni, korzenny przyprawy oraz ze smakiem polskich jabłek. Te wszystkie ulubione smaki postanowiłam połączyć piekąc dziś szybkie, aromatyczne babeczki. Słodko pachnące cynamonem, wręcz idealnie komponują się z kubkiem rozgrzewającej herbaty w chłodny, listopadowy wieczór. Są lekko słodkie, z dodatkiem ulubionych owoców. Jak dla mnie – po prostu pyszne! MUFFINKI MARCHEWKOWO-DYNIOWE(...)owsianej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 50 ml maślanki 150 g roztopionego masła 100 g erytrolu 50 g puree z dyni 50 g puree z marchewki 1 łyżeczka cukru waniliowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KROK 1 Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą

Wymiar Zdrowia
Domowe dyniowe bułeczki 112

bułeczka posmarowana warstwą prawdziwego, śmietankowego masła to zdecydowanie smak dzieciństwa, którego się nie zapomina. Składniki: 230g mąki pszennej 50g mąki kukurydzianej 1 jajko 22g świeżych drożdży 80g puree z dyni 100ml mleka 40g masła 20g cukru szczypta soli masło do wysmarowania formy 1 jajko rozkłócone do posmarowania Wykonanie: 1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka(...)zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto

Szalona Kuchnia Eweliny
Zbożowe śniadania na dobry początek dnia 88

Mąki Wrocławskiej Lubella 1,5 szklanki mleka 2% szklanka wody gazowanej 2 jajka łyżka oleju rzepakowego Nadzienie: słoiczek konfitury morelowej Łowicz (około 220 g) 2 czubate łyżki puree z dyni Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej resztę składników, miksujemy i smażymy 10-12 sztuk naleśników na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Konfiturę morelową dokładnie mieszamy z puree z dyni. Każdego naleśnika

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania