dynia - 15472 przepisów (strona:477/1032)

Bułki mleczne pszenne na pszennym zakwasie 141

mąki pszennej tortowej typ 450, 200 ml mleka, 2 łyżki płynnego miodu, 40 g roztopionego masła, 1 łyżeczka soli Co potrzeba do wykończenia: 2 łyżki mleka, 2 łyżki pestek dyni Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski, wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto, które nie powinno się kleić do rąk. Przykrywamy miskę, zostawiamy w temperaturze pokojowej na 6 godzin. Ciasto powinno(...)zimnego piekarnika na 12 godzin, w tym czasie spulchnieją i wyrosną. Ja wstawiam wieczorem na noc, a rano piekę bułki. Po 12 godzinach każdą bułkę smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnami dyni, wstawiamy z powrotem do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 200 °C na funkcję góra-dół, Pieczemy 30 minut licząc od chwili wstawienia blachy. Bułki powinny być zarumienione na złoty kolor

Bułka z Chlebem
Sałatka z łososiem i gruszką 131

wykonaniu i wymagająca tylko kilku składników. Potrzebujemy: 100 g wędzonego łososia 1 paczka mixu sałat 1 gruszka 0,5 awokado 1 camembert (krążek 100-120g) 2 łyżki pestek dyni Sos: 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczkę oliwy z oliwek 1 łyżeczkę soku z cytryny 1 ząbek czosnku Do miski wrzucamy mix sałat. Awokado obieramy i kroimy(...)wrzucamy na sałatę. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę. Camembert kroimy w małe trójkąciki i dodajemy jako kolejną warstwę. Łososia kroimy na paski i zawijamy w różyczki. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni.  Miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy musztardę, oliwę, sok z cytryny oraz przeciskamy ząbek czosnku przez praskę. Całość mieszamy i polewamy sałatkę dopiero na talerzu

Emskie Smaki
Chleb pszenno owsiany z pestkami dyni. 113

mąki owsianej 50 g płatków owsianych   Skworcu 1 łyżka cukru 1.5 łyżeczki soli   Skworcu 20 g świeżych drożdży 400 ml chłodnej wody pół szkl pestek dyni   Skworcu Przygotowanie; Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy płatki owsiane, sól i cukier,  wsypujemy też pestki dyni. W wodzie rozpuszczamy drożdże, mieszamy. Wlewamy stopniowo do mąki, mieszamy. Przykrywamy talerzem

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb żytnio razowy z 4 ziarnami 127

ZDROWY, DOMOWY, CHLEBEK WYJĄTKOWY To co w domu miałam to na przygotowanie tego chleba wykorzystałam. Słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane z zaczynem drożdżowym wymieszałam i z dodatkiem mąki żytniej oraz niewielkiej ilości razowej, ciasto na bochenek chleba uformowałam. Chwile poczekałam, upiekłam, a po przestygnięciu z samym masełkiem zajadałam.  Składniki: 30 g świeżych drożdży, 200 g mąki żytniej(...)płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 300 ml ciepłej wody, 250 g prażonych ziaren: 30 g ziaren słonecznika, 30 g siemienia lnianego, 20 g sezamu, 20 g pestek dyni. Przygotowanie: Do dużej miski przelewamy wodę w której rozpuszczamy drożdże z cukrem.  Dodajemy mąkę razową, mieszamy, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia. Wsypujemy wszystkie

Moniki Smakołyki
Sałatka na ciepło z pieczonym kalafiorem 197

ciepło z pieczonym kalafiorem: 1 kalafior 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki serka Almette jogurtowego 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki pestek słonecznika 1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku pół cytryny kilka listków natki pietruszki lub kolendry sól, pieprz Na suchej patelni praż ziarna kuminu i kolendry, aż poczujesz przyjemny(...)charakterystyczny zapach przypraw. Zdejmij je z patelni i odstaw do wystygnięcia. Na tej samej patelni upraż pestki dyni i słonecznika na złoty kolor. Zdejmij je z patelni i odstaw do wystygnięcia. Z kalafiora powycinaj różyczki. Wymieszaj je z dwoma łyżkami oliwy, szczyptą soli oraz uprażoną kolendrą i kuminem. Połóż je na blachę i piecz w 180°C (może być

Poezja smaku
Nieoczywiste produkty które można mrozić 98

Papryka – oczyszczona, pokrojona w kostkę i wrzucona do teorebki – świetna później jako dodatek do zup, gulaszy, zapiekanek. Cukinia – zobacz wpis Jak mrozić cukinię. Dynia – zobacz wpis Jak mrozić dynię . Rabarbar – zobacz wpis Jak mrozić rabarbar Czereśnie – zobacz wpis Jak mrozić czeresnie Szczaw, Botwinka – zobacz wpis Jak mrozić botwinkę Suszone pomidory – zobacz wpis

Dorota Smakuje
Sałatka z buraków kiszonych i pieczonych 106

łyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno – u mnie olej z ostropestu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki octu – u mnie ocet śliwkowy – przepis 2 łyżki pestek dyni Jak zrobić sałatkę z buraków: Zaczynamy od buraków. Pieczemy je według wskazówek – tutaj . Ja miałam wcześniej upieczone i zamrożone buraki, więc wyjęłam je dzień wcześniej i wstawiłam na talerzu(...)ścieram na tarce jarzynowej. Potem rozdrabniamy buraki kiszone – ja kisiłam swoje pokrojone w słupki, więc nożem pokroiłam je w drobną kosteczkę. Potem mieszamy buraki z olejem, ketchupem, pestkami dyni. Finalnie doprawiamy do smaku octem i solą. Artykuł Sałatka z buraków kiszonych i pieczonych pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Domowe smaki dzieciństwa z restauracji 94

mineralnych, jak magnez, żelazo i wapń. Ciekawą propozycję stanowią również chleby razowe z żurawiną, lub czarnuszką, oraz chleb z samych ziaren, bez dodatku mąki. Siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane, dynia, sezam i płatki sojowe są łączone za pomocą oleju słonecznikowego i miodu, dając chleb z ogromną zawartością błonnika. Doskonałym dodatkiem do chleba będzie natomiast masło pistacjowe, bądź orzechowe, powstające(...)uzyskania wyrazistego smaku, oraz musztardę w kilku odsłonach, z przyprawami lub miodem. Do wyboru są również oliwy, parmezanowa lub z czosnkiem i oleje, od tych otrzymanych z sezamu, dyni i słonecznika, po olej rzepakowy tłoczony na zimo. Ich niezwykły aromat i smak sprawiają, że są idealnym dodatkiem do sałatek. W sklepie Restauracji Schroniska Smaków mogą państwo nabyć również zioła

Codogara
MASŁO ORZECHOWE Z PESTKAMI DYNI 79

twierdzę, że masło orzechowe może się znudzić (nie wyobraża sobie tego), ale czasem może warto zrobić je nieco inaczej niż zwykle..? Składniki: 250g orzeszków ziemnych (niesolonych) 125g pestek dyni szczypta soli podpraż orzeszki i pestki w piecu lub na patelni, aż lekko się zrumienią zblenduj orzeszki i pestki na gładką masę* – użyj robota kuchennego (miska z nożami), nie blender(...)solą Smacznego! *Zależnie od tego jak długo będziesz miksować, otrzymasz bardziej lub mniej płynną masę (ja zwykle miksuję ok 10 minut) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł MASŁO ORZECHOWE Z PESTKAMI DYNI pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Chleb pszenny na drożdżach 156

duży bochenek: 700g mąki pszennej + do podsypywania 15g świeżych drożdży 300ml letniej wody 150ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 30g roztopionego masła 4 łyżki dyni Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do wielkiej miski. W odrobinie mleka rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Rozczyn dodajemy do mąki razem z pozostałym mlekiem, wodą(...)oraz solą. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem, a po kilku minutach dodajemy roztopione przestudzone masło i dynię. Gotowe ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, formujemy kształt bochenka i przekładamy- bezpośrednio na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub do dokładnie wysypanego mąką koszyczka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 120

drożdży 75 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego 75 gr miodu 20 gr soli 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem (ewentualnie) może być też kilka łyżek mleka np 4 pestki dyni (do dekoracji) Do dużej misy np. tej od miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem(...)godziny do podwojenia wielości w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na papierze do pieczenia lub na macie teflonowej. Pod koniec wyrastania, chleby posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z garścią pestek dyni, nagrzać piekarnik do 235 st, do piekarnika włożyć kratkę, a na nią, na najniższą półkę, włożyć kamień do pizzy lub naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek (jeżeli żadnej z tych rzeczy

moj przepis na
Sałatka z granatem i kozim serem 84

obok wspominać nie trzeba. Składniki na sałatkę z granatem i kozim serem Sałatka: 2 główki sałaty rzymskiej 1 granat 1 ser kozi 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 150 g pomidorków cherry 1 garść rukoli Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu z białego wina 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz(...)smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatka: Sałatę umyć, podzielić na liście. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Z granatu wydobyć pestki. Pestki dyni oraz słonecznika podprażyć na suchej patelni. Ser kozi pokroić na małe kawałki, obtoczyć je w podprażonych ziarnach. Sos: Wszystkie składniki umieścić w szklance, dokładnie wymieszać. Wykonanie Na talerz wyłożyć sałatkę rzymską, ułożyć pomidorki oraz ser, dodać pestki granatu

niecodziennikpary
Jaglane crumble z gruszkami 83

goździki 2 łyżki rumu Jaglana kruszonka: 50 g kaszy jaglanej 100 g masła 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 70 g mieszanki ziaren do kruszonki (migdały, sezam, pestki dyni oraz słonecznika) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Karmelizowane gruszki: Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt grube plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i chwilę podgrzewać, aby się(...)garnka, zalać zimną wodą (w proporcji 1 część kaszy – 2 części wody), przykryć i gotować na najmniejszym ogniu 15 minut, nie mieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Migdały, pestki dyni oraz słonecznika rozdrobnić w malakserze. Wymieszać z sezamem, kaszą jaglaną, masłem i syropem klonowym. Wykonanie Na dno miseczek do zapiekania wyłożyć gruszki, na wierzch wsypać jaglaną kruszonkę. Jaglane crumble z gruszkami

niecodziennikpary
Łatwe obiady z makaronem 77

obiady z makaronem to kopalnia inspiracji! Każdy znajdzie tu coś dla siebie Od makaronów podstawowych takich, jak spaghetti bolognese czy carbonara, po makaron z białą kiełbasą, z purre z dyni czy zapiekankę makaronową. Pamiętajcie, że dania z makaronem są najlepsze tuż po przygotowaniu – wtedy makaron jest jędrny, a sos aksamitny. Koniecznie przed podaniem oprószcie porcje makaronu świeżo mielonym pieprzem(...)boczkiem Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem Makaron z białą kiełbasą i pomidorami Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Makaron z pieczarkami i szynką Makaron z puree z dyni i masłem truflowym Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Makaron z salami i cukinią Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym Makaron z pieczarkami i kurczakiem Makaron

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania