pyszne! Składniki sałata rzymska 4-5 liści botwiny 4 młode buraczki (z botwinki) cukinia 100 g serka halloumi opakowanie jogurtu naturalnego jeden gruntowy ogórek kilka listków mięty łyżka pestek dyni sól, pieprz odrobina oliwy Czas przygotowania: około godziny Liczba porcji: 4 Przygotowanie Zaczynamy od sosu jogurtowego. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce. Miętę drobno siekamy. W miseczce mieszamy ze sobą(...)zostawiamy kilka łyżek do wykończenia sałatki). Następnie rozkładamy na sałacie plasterki buraczków i grillowanej cukinii. Na wierzchu układamy zgrillowany ser. Wszystko jeszcze skrapiamy sosem jogurtowym i obsypujemy prażonymi ziarnami dyni. Gotowe, można podawać! var widgetParams = "{ 'Id':'a0e0d888-6686-435d-ad73-e11f4080f34f','AffId':'32377'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement('iframe'); iframe.frameBorder
Analiza Smakukokosowego - 500 ml mleka kokosowego Real Thai - 1 łyżeczka czarnego pieprzu - 1 łyżeczka kurkumy - 1 i 1/2l filtrowanej wody - 300 ml wody z kiszonych ogórków - 1/2 szklanki prażonych pestek dyni Przygotowanie : Czosnek i imbir obieramy, kroimy na małą kosteczkę. Paprykę drobno siekamy. Wkładamy do garnka z grubym dnem razem z olejem kokosowym i chwilę dusimy na małym ogniu. Dodajemy pokrojone(...)pietruszki i botwinkę. Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Wlewamy wodę i dodajemy przyprawy. Gotujemy 15 minut. Dodajemy mleko kokosowe. Schladzamy. Dodajemy wodę z kiszonych ogórków i pestki dyni. Doprawiamy solą kłodawską. Podajemy z ugotowanym jajkiem, polane oliwą z oliwek i posypane koperkiem. Opcjonalnie z octem jabłkowym niefiltrowanym
Szkrab Je Samnasion chia i orzechów z jogurtem naturalnym, truskawkami, bananem i morelą, polane syropem z daktyli. Proste, pyszne, pożywne i zdrowe. W tym przepisie korzystam z “ Granoli z chia, dynią i siemieniem lnianym “, ale polecam również “ Granolę z sezamem, pestkami dyni i cynamonem “, “ Granolę migdałową z sezamem ” lub “ Granolę z patelni, czyli domowe Musli
Moja Delicjawypieku jest mleko skondensowane. Bułeczka jest bardzo delikatna po upieczeniu i jeszcze następnego dnia zachowuje świeżość. Jej składanie przypomniało mi moje eksperymenty z różnymi drożdżówkami (np. wieniec z cytrusową dynią czy składane elementami ciasto z dynią i pigwą ), do których można wykorzystać dowolne nadzienie. Składniki (u mnie na keksówkę o wymiarach (11x33)cm): Przepis z bloga
Weekendy w domu i ogrodziekaszę jaglaną) mała cukinia lub połowa większej ząbek czosnku 80 g fety 4 łyżki bułki tartej łyżka posiekanego koperku (lub innych świeżych ziół) 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika i dyni sól, pieprz opcjonalnie: olej do smażenia (kotleciki można smażyć na patelni lub piec w piekarniku) Czas przygotowania: do 60 minut Liczba porcji: około 15 sztuk Przygotowanie Cukinię ścieramy na tarce(...)grubych oczkach, przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy ją tak na około 20 minut, a następnie dobrze odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ziarna dyni i słonecznika rozdrabniamy w blenderze na bardzo drobno. Do miski wrzucamy kaszę, odsączoną cukinię, fetę, ziarna i bułkę tartą. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy wszystko razem rękoma
Analiza Smakuząbki czosnku · Kilka łyżek oliwy z oliwek · 4 łyżki pestek dyni · Pieprz · Sól PRZYGOTOWANIE: Sałatę lodową pokroić na większą kostkę, wrzucić do dużej miski. Pomidorki koktajlowe podzielić na pół i również wrzucić do naczynia. Ogórek(...)paprykę pokroić na większą kostkę i dorzucić do składników. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni i lekko przestudzić, po czym dorzucić do sałatki. Na końcu dorzuć pokrojony w kostkę ser feta oraz odsączone oliwki. Dodać oliwę z oliwek, sól i pieprz i całość delikatnie wymieszać dłońmi bądź łyżką. Sałatkę podawać
Calzonella.comwracamy. Z podanych składników wychodzi spora porcja na co najmniej 6 bardzo głodnych osób :) Składniki: 3 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni ( mrożonka) 200g kalafiora (mrożonka) 200g mini marchewki (mrożonka) 200g brokuł (mrożonka) 1 świeża cukinia 2 duże cebule 1/2 szklanki passaty pomidorowej 3/4 szklanki mleczka kokosowego 4-5 łyżeczek Łagodna pasta(...)zostanie soczyste. Przełożyć do miseczki. Na pozostałym oleju po smażeniu mięsa, w garnku zeszklić pokrojoną cebulę dodać do niej brokuł oraz kalafior , marchewkę, pokrojoną w kostkę cukinię na koniec dynię. Warzywa podlać do ich wysokości ciepłym bulionem ( ja użyłam bulionu Winiary) Dodać pastę curry, passatę, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę cukru do smaku oraz jeśli to konieczne sól. Sos musi mieć
W garach u Gosiłyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz 200 g (1/2 puszki) soczewicy 1 kulka białej mozzarelli DO PODANIA: świeża kolendra, uprażone na suchej patelni pestki dyni WYKONANIE Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki, cukinię i paprykę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, często(...)pieprzem. Wypełniamy przygotowanym farszem. Na wierzchu każdego kapelusza kładziemy gruby plaster mozzarelli. Układamy w żaroodpornej formie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Dekorujemy świeżą kolendrą i pestkami dyni
cool and mintybrukselka. Przyswajanie Żelaza utrudniają picie kawy i herbaty oraz spożywanie nabiału. Berta-karoten znajdziemy w cytrusach, mango, szpinaku, brokułach, pomarańczowych, ciemnozielonych i żółtych owocach: melony, mango, marchew, szpinak, dynia, brokuły, morele. Witamina E to przede wszystkim żółtka jaj, nasiona, oleje nasion, orzechy, awokado, margaryna. Witamina C to pomarańcze, cytryny i grejpfruty. Cynk znajdziemy w ostrygach, pełnoziarnistym(...)pieczywie, pestkach dyni. Naturalna i bezpieczna formuła antyoksydacyjna to NoOxi https://www.grinday.com/pl/sklep/35-nooxi-formula-antyoksydacyjna.html Dzięki zawartości dużej ilości bardzo silnych antyoksydantów, dostarcza do naszego organizmu bezcenne przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia się komórek. Jest jednym z najważniejszych składników diety antyrakowej. Zwalcza wolne rodniki oraz redukuje stres oksydacyjny. Produkt odpowiedni dla wegetarian, a jego zalety to: Usuwa wolne rodniki Kluczowy element diety
Moja smaczna kuchniasklepie Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja! Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10 SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * maka pszenna – 650 g * drożdże świeże – 35 g * Przysmak z dyni Manufaktura Wielkopolska – 2 łyżki * masło min. 82% – 100 g * mleko 3,2% – 250 ml * cukier drobny – 100 g * jajko „L” – 1 szt * sól – 1 szczypta + morele * żółtko(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem, Przysmak z dyni oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy
Ostra na Słodkołyżka masła ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz albo chilli do smaku grzanki : kilka kromek chleba na grzanki masło klarowane do podsmażenia grzanek sól, czosnek granulowany olej z pestek dyni do polania zupy ok 150 ml kremówki do podania Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka i zalać wodą kilka centymerów ponad pokrojone warzywa(...)dodać do garnka z zupą. Chleb pokroić na grube kostki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, przyprawić solą i czosnkiem. Zupę nalać do talerzy, posypać grzankami, polać olejem z pestek dyni i ozdobić kleksem ubitej kremówki. Smacznego :) Pst! Z okazji Dnia Mamy zapraszam na zakupy do sklepu Manufaktury Wielkopolskiej , który oferuje produkty inspirowane dawnymi recepturami. Na hasło durszlak10 otrzymacie zniżkę
Ze smakiem i z pasjąSkładniki: 1 kalarepa 1/2 kalafiora 1 por biała część 1 kawałek selera korzeń bulion warzywny Winiary 2 łyżki sól, pieprz 1/3 pęczka koperku olej rzepakowy 1 łyżka nasion pestek dyni Seler obieram i kroję w kostkę. Kalarepę też. Liście kalarepy myję dokładnie i kroję. Osobno zostawiam liście i łodyżki. W głębokim garnku rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną por, seler i chwilę(...)miksuję blenderem z koperkiem, doprawiam według uznania. Na talerz wylewam nabierkę kremu z kalarepy, potem kalafiorowy, i znowu kalarepa, i kalafiorowa i tak kilka razy. Zupę podaję z pestkami dyni
wesoła kuchniamakaronem bezglutenowym, w fajnym kolorze, bo buraczkowym. Całość bardzo szybko się przygotowuje i naprawdę dobrze smakuje . Składniki: pesto: pęczek mięty, pęczek zielonej pietruszki, 1 duża łyżka pestek z dyni, 1 ząbek czosnku, garść drobno startego sera np. grana padano, parmezan, sól do smaku, 3 – 4 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: garść dużych zielonych szparagów ok. 6 szt., pieprz młotkowany z kolendrą(...)sól do smaku, makaron spaghetti bezglutenowy z burakiem, pęczek szczypiorku, 1 łyżka oleju, płatki sera. Przygotowanie: pesto: W moździerzu rozcieramy czosnek, dodajemy pestki dyni, listki mięty, pietruszki całość dokładnie rozcieramy. Dolewamy olej, dodajemy ser i jeszcze raz całość rozcieramy do uzyskania dość gęstego pesto. Doprawiamy solą do smaku. Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki. Po długości, omijając główki, kroimy
Moniki Smakołyki