mąki pszennej tortowej typ 450, 200 ml mleka, 2 łyżki płynnego miodu, 40 g roztopionego masła, 1 łyżeczka soli Co potrzeba do wykończenia: 2 łyżki mleka, 2 łyżki pestek dyni Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski, wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto, które nie powinno się kleić do rąk. Przykrywamy miskę, zostawiamy w temperaturze pokojowej na 6 godzin. Ciasto powinno(...)zimnego piekarnika na 12 godzin, w tym czasie spulchnieją i wyrosną. Ja wstawiam wieczorem na noc, a rano piekę bułki. Po 12 godzinach każdą bułkę smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnami dyni, wstawiamy z powrotem do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 200 °C na funkcję góra-dół, Pieczemy 30 minut licząc od chwili wstawienia blachy. Bułki powinny być zarumienione na złoty kolor
Bułka z Chlebemwykonaniu i wymagająca tylko kilku składników. Potrzebujemy: 100 g wędzonego łososia 1 paczka mixu sałat 1 gruszka 0,5 awokado 1 camembert (krążek 100-120g) 2 łyżki pestek dyni Sos: 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczkę oliwy z oliwek 1 łyżeczkę soku z cytryny 1 ząbek czosnku Do miski wrzucamy mix sałat. Awokado obieramy i kroimy(...)wrzucamy na sałatę. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę. Camembert kroimy w małe trójkąciki i dodajemy jako kolejną warstwę. Łososia kroimy na paski i zawijamy w różyczki. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni. Miód rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy musztardę, oliwę, sok z cytryny oraz przeciskamy ząbek czosnku przez praskę. Całość mieszamy i polewamy sałatkę dopiero na talerzu
Emskie Smakimąki owsianej 50 g płatków owsianych Skworcu 1 łyżka cukru 1.5 łyżeczki soli Skworcu 20 g świeżych drożdży 400 ml chłodnej wody pół szkl pestek dyni Skworcu Przygotowanie; Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy płatki owsiane, sól i cukier, wsypujemy też pestki dyni. W wodzie rozpuszczamy drożdże, mieszamy. Wlewamy stopniowo do mąki, mieszamy. Przykrywamy talerzem
Radość kipiąca uśmiechem.ZDROWY, DOMOWY, CHLEBEK WYJĄTKOWY To co w domu miałam to na przygotowanie tego chleba wykorzystałam. Słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane z zaczynem drożdżowym wymieszałam i z dodatkiem mąki żytniej oraz niewielkiej ilości razowej, ciasto na bochenek chleba uformowałam. Chwile poczekałam, upiekłam, a po przestygnięciu z samym masełkiem zajadałam. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 200 g mąki żytniej(...)płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 300 ml ciepłej wody, 250 g prażonych ziaren: 30 g ziaren słonecznika, 30 g siemienia lnianego, 20 g sezamu, 20 g pestek dyni. Przygotowanie: Do dużej miski przelewamy wodę w której rozpuszczamy drożdże z cukrem. Dodajemy mąkę razową, mieszamy, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia. Wsypujemy wszystkie
Moniki Smakołykiciepło z pieczonym kalafiorem: 1 kalafior 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki serka Almette jogurtowego 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki pestek słonecznika 1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku pół cytryny kilka listków natki pietruszki lub kolendry sól, pieprz Na suchej patelni praż ziarna kuminu i kolendry, aż poczujesz przyjemny(...)charakterystyczny zapach przypraw. Zdejmij je z patelni i odstaw do wystygnięcia. Na tej samej patelni upraż pestki dyni i słonecznika na złoty kolor. Zdejmij je z patelni i odstaw do wystygnięcia. Z kalafiora powycinaj różyczki. Wymieszaj je z dwoma łyżkami oliwy, szczyptą soli oraz uprażoną kolendrą i kuminem. Połóż je na blachę i piecz w 180°C (może być
Poezja smakuPapryka – oczyszczona, pokrojona w kostkę i wrzucona do teorebki – świetna później jako dodatek do zup, gulaszy, zapiekanek. Cukinia – zobacz wpis Jak mrozić cukinię. Dynia – zobacz wpis Jak mrozić dynię . Rabarbar – zobacz wpis Jak mrozić rabarbar Czereśnie – zobacz wpis Jak mrozić czeresnie Szczaw, Botwinka – zobacz wpis Jak mrozić botwinkę Suszone pomidory – zobacz wpis
Dorota Smakujełyżka dobrego oleju tłoczonego na zimno – u mnie olej z ostropestu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki octu – u mnie ocet śliwkowy – przepis 2 łyżki pestek dyni Jak zrobić sałatkę z buraków: Zaczynamy od buraków. Pieczemy je według wskazówek – tutaj . Ja miałam wcześniej upieczone i zamrożone buraki, więc wyjęłam je dzień wcześniej i wstawiłam na talerzu(...)ścieram na tarce jarzynowej. Potem rozdrabniamy buraki kiszone – ja kisiłam swoje pokrojone w słupki, więc nożem pokroiłam je w drobną kosteczkę. Potem mieszamy buraki z olejem, ketchupem, pestkami dyni. Finalnie doprawiamy do smaku octem i solą. Artykuł Sałatka z buraków kiszonych i pieczonych pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujemineralnych, jak magnez, żelazo i wapń. Ciekawą propozycję stanowią również chleby razowe z żurawiną, lub czarnuszką, oraz chleb z samych ziaren, bez dodatku mąki. Siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane, dynia, sezam i płatki sojowe są łączone za pomocą oleju słonecznikowego i miodu, dając chleb z ogromną zawartością błonnika. Doskonałym dodatkiem do chleba będzie natomiast masło pistacjowe, bądź orzechowe, powstające(...)uzyskania wyrazistego smaku, oraz musztardę w kilku odsłonach, z przyprawami lub miodem. Do wyboru są również oliwy, parmezanowa lub z czosnkiem i oleje, od tych otrzymanych z sezamu, dyni i słonecznika, po olej rzepakowy tłoczony na zimo. Ich niezwykły aromat i smak sprawiają, że są idealnym dodatkiem do sałatek. W sklepie Restauracji Schroniska Smaków mogą państwo nabyć również zioła
Codogaratwierdzę, że masło orzechowe może się znudzić (nie wyobraża sobie tego), ale czasem może warto zrobić je nieco inaczej niż zwykle..? Składniki: 250g orzeszków ziemnych (niesolonych) 125g pestek dyni szczypta soli podpraż orzeszki i pestki w piecu lub na patelni, aż lekko się zrumienią zblenduj orzeszki i pestki na gładką masę* – użyj robota kuchennego (miska z nożami), nie blender(...)solą Smacznego! *Zależnie od tego jak długo będziesz miksować, otrzymasz bardziej lub mniej płynną masę (ja zwykle miksuję ok 10 minut) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł MASŁO ORZECHOWE Z PESTKAMI DYNI pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comduży bochenek: 700g mąki pszennej + do podsypywania 15g świeżych drożdży 300ml letniej wody 150ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 30g roztopionego masła 4 łyżki dyni Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do wielkiej miski. W odrobinie mleka rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Rozczyn dodajemy do mąki razem z pozostałym mlekiem, wodą(...)oraz solą. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem, a po kilku minutach dodajemy roztopione przestudzone masło i dynię. Gotowe ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, formujemy kształt bochenka i przekładamy- bezpośrednio na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub do dokładnie wysypanego mąką koszyczka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kuchnia w czekoladziedrożdży 75 gr oleju rzepakowego lub słonecznikowego 75 gr miodu 20 gr soli 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem (ewentualnie) może być też kilka łyżek mleka np 4 pestki dyni (do dekoracji) Do dużej misy np. tej od miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem(...)godziny do podwojenia wielości w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na papierze do pieczenia lub na macie teflonowej. Pod koniec wyrastania, chleby posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z garścią pestek dyni, nagrzać piekarnik do 235 st, do piekarnika włożyć kratkę, a na nią, na najniższą półkę, włożyć kamień do pizzy lub naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek (jeżeli żadnej z tych rzeczy
moj przepis naobok wspominać nie trzeba. Składniki na sałatkę z granatem i kozim serem Sałatka: 2 główki sałaty rzymskiej 1 granat 1 ser kozi 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 150 g pomidorków cherry 1 garść rukoli Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu z białego wina 1 / 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz(...)smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatka: Sałatę umyć, podzielić na liście. Pomidorki umyć, przekroić na połówki. Z granatu wydobyć pestki. Pestki dyni oraz słonecznika podprażyć na suchej patelni. Ser kozi pokroić na małe kawałki, obtoczyć je w podprażonych ziarnach. Sos: Wszystkie składniki umieścić w szklance, dokładnie wymieszać. Wykonanie Na talerz wyłożyć sałatkę rzymską, ułożyć pomidorki oraz ser, dodać pestki granatu
niecodziennikparygoździki 2 łyżki rumu Jaglana kruszonka: 50 g kaszy jaglanej 100 g masła 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 70 g mieszanki ziaren do kruszonki (migdały, sezam, pestki dyni oraz słonecznika) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Karmelizowane gruszki: Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niezbyt grube plastry. W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i chwilę podgrzewać, aby się(...)garnka, zalać zimną wodą (w proporcji 1 część kaszy – 2 części wody), przykryć i gotować na najmniejszym ogniu 15 minut, nie mieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Migdały, pestki dyni oraz słonecznika rozdrobnić w malakserze. Wymieszać z sezamem, kaszą jaglaną, masłem i syropem klonowym. Wykonanie Na dno miseczek do zapiekania wyłożyć gruszki, na wierzch wsypać jaglaną kruszonkę. Jaglane crumble z gruszkami
niecodziennikparyobiady z makaronem to kopalnia inspiracji! Każdy znajdzie tu coś dla siebie Od makaronów podstawowych takich, jak spaghetti bolognese czy carbonara, po makaron z białą kiełbasą, z purre z dyni czy zapiekankę makaronową. Pamiętajcie, że dania z makaronem są najlepsze tuż po przygotowaniu – wtedy makaron jest jędrny, a sos aksamitny. Koniecznie przed podaniem oprószcie porcje makaronu świeżo mielonym pieprzem(...)boczkiem Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem Makaron z białą kiełbasą i pomidorami Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Makaron z pieczarkami i szynką Makaron z puree z dyni i masłem truflowym Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Makaron z salami i cukinią Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym Makaron z pieczarkami i kurczakiem Makaron
Kuchnia Bazylii