wędzonych oscypków. Uwielbiam ten owczy ser! Jest niesamowicie aromatyczny i zwykłą sałatkę zamienia w niezwykłą! Składniki salata lodowa lub inna pomidor malinowy oscypek wędzony lub naturalny garść prażonych pestek dyni trochę białego i czarnego sezamu olej z czarnuszki lub inny sól do smaku spora ilość świeżych liści bazylii Warzywa umyj. Porwij sałatę na kawałki, pomidora pokrój. Dodaj oscypka , sezam. Wymieszaj(...)sucho. Wyłóż na półmisek. Dodaj liście bazylii. Skrop olejem, dosmacz solą, dodaj prażone pestki dyni i gotowe. Podawaj z pieczywem. U mnie dzisiaj chleb orkiszowy św.Hildegardy z Bingen
Z Kuchni Do Kuchnizakwasu. Ciężki, chrupiący i uzależniający! Ostatnio, na wzór właśnie tamtego przygotowałam kolejny, choć tym razem spoiwem było nie tylko siemię lniane ale też nasiona babki płesznik. Ponadto słonecznik, dynia, trochę orzechów i migdałów. Jest zupełnie inny od tradycyjnego bochenka chleba, ale to właśnie działa na jego korzyść. Bogactwo błonnika i witamin z grupy B. Wegański, a jeśli użyjesz odpowiednich płatków(...)łyżka syropu z agawy 350ml zimnej wody 100g pestek słonecznika 100g siemienia lnianego 50g migdałów (najlepiej całych) 30g orzechów laskowych 100g otrąb pszennych 50g płatków jaglanych 50g pestek dyni 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżka nasion chia 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania w Tefal Companion: Olej kokosowy oraz syrop umieszczamy w misie TC z założonym
Kuchnia w czekoladziebazylii ( u mnie 30 g) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony opcjonalnie suszone oregano lub bazylia 10 ml oliwy z oliwek extra vergine 5 ml oleju z pestek dyni 10 ml oleju MCT opcjonalnie ocet balsamiczny Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na ok 0,5 cm grubości plastry. Mozzarellę wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić na takiej samej grubości(...)jeśli tylko mamy do nich dostęp. Sałatkę doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym oregano i polać przygotowanym sosem. U mnie sprawdza się mix: oliwa z oliwek, olej z pestek dyni, który nadaje fajnego orzechowego posmaku oraz olej MCT. Można również użyć octu balsamicznego a w rozszerzonej wersji dołożyć pokrojone czarne lub zielone oliwki. Sałatkę najlepiej przygotować bezpośrednio przed podaniem
Ola la LCHFpapryczki chilli 1 pomarańcza-sok około 2 cm -świeżego imbiru sól odkwaszająca do smaku 2 -3 łyżki masła, lub oliwy kokosowej ciepła ,zagotowana woda ,lub mleczko kokosowe ½ szklanki pestek dyni,słonecznika uprażonego na patelni opcjonalnie Wykonanie Marchewki,ziemniaki umyć , obrać i pokroić w plasterki . W rondlu roztopić masło dodać marchewki, ziemniaki,imbir, chilli pokrojone w plasterki . Wszystko dusić pod przykryciem(...)Doprawić solą odkwaszającą ,lub zwykłą solą ,dodać sok z pomarańczy .Ugotowaną zupę zmiksować na krem:)) Jak zupa się gotuje, na suchej patelni prażymy pestki słonecznika ,dyni
w mojej kuchniszparagi. Łatwa do zabrania do pracy na lunch. Zaskoczy Was swoim smakiem! Składniki na 1 porcje: 1 garść rukoli 5 szparagów 5 truskawek 3 plastry mozzarelli 1 łyżka pestek dyni kiełki (dowolne) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku pół kromki chleba żytniego razowego Przygotowanie: Dokładnie umyć szparagi i ułamać zdrewniałe końce(...)wody i przelać zimną wodą. Pokroić na 2-3 cm kawałki. Truskawki pokroić na pół, a mozarellę w kostkę. Na talerzu położyć rukolę, dodać szparagi, mozzarellę, truskawki, pestki dyni oraz kiełki. Polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posolić i popieprzyć. 1 porcja zawiera ok.: 475 kcal 26 g białka 28 g tłuszczu 35 g węglowodanów Smacznego
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznysłono. Podawane są wtedy z oliwą z oliwek lub hummusem. Ja zdecydowałam się jednak na przygotowaniem grissini na słodko . Dodałam odrobinę czekolady, daktyli oraz pestki słonecznika, sezamu i dyni. Dzięki temu paluchy chlebowe wyszły słodkie ale nie przesłodzone. Składniki: 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonych drożdży 220 ml letniej wody 1/3 tabliczka gorzkiej czekolady(...)łyżki ulubionych pestek (słonecznik, dynia, sezam) 3 pokrojone na drobno daktyle 4 łyżki cukru Mąkę cukier i drożdże mieszamy ze sobą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Dodajemy posiekaną na drobno czekoladę, pestki oraz daktyle. Ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Jak ciasto będzie elastyczne przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 2 godziny
Kuchnia w oparachKozi ser to dla nas największe odkrycie. Albo go polubicie, albo znienawidzicie. Składniki 3 łyżki pestek dyni 150 g liści różnych sałat 2 łyżki oliwy sok z połowy cytryny szczypta soli szczypta pieprzu 175 g malin 200 g sera koziego ( może być pleśniowy ) Sos : 175 g malin 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu Przygotowanie Na suchej patelni uprażyłem pestki(...)dyni. Umyłem i osuszyłem liście sałaty. W misce wymieszałem oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, dodałem sałatę, dokładnie wymieszałem, aby sos pokrył wszystkie liście. Sałatę wyłożyłem na dwa duże talerze. Posypałem malinami. Ser kozi pokroiłem w duże plastry i wyłożyłem na sałatę. Całość polałem sosem malinowym. Sos malinowy : maliny ( połowę ), osuszyłem dałem ocet balsamiczny i miód. Zmiksowałem blenderem. Przełożyłem
R'n'G Kitchenporcje: 2 awokado (odmiana Hass) 4 ogórki gruntowe 500 ml jogurtu naturalnego 200 ml wody garść ziół (koper, mięta, bazylia) sok z połowy limonki 4 rzodkiewki 1 łyżka pestek dyni pieprz sól Przygotowanie: Miąższ awokado, obranego ogórka, zioła, wodę i jogurt zblendować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i limonką. Jeśli wolicie mniej gęsty to dolejcie wody. Schłodzić w lodówce(...)Serwować z plasterkami rzodkiewki i ogórka, pestkami dyni oraz świeżymi ziołami. Artykuł Chłodnik z ogórkiem, awokado i ziołami pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
KierunekuchniaWegetariańskie , placki warzywne z batatem i cukinią Placki , chyba nigdy się nam nie znudzą . Najlepsze , zdecydowanie są te z dodatkiem dyni ale ,że jeszcze nie czas na to genialne warzywo ( jestem ogromną miłośniczką dyń , jak cała nasza familia ) to z powodzeniem można je zastąpić batatem . Tych ostatnich w sklepach nie brakuje , a i cukinia już się pokazała , tak więc warto
Ogrodnik w podróżyFETĄ Składniki podane na jedną porcję Czas przygotowania 10 minut Dwie duże garście rukoli Ćwierć dużego lub pół małego awokado 5-6 truskawek 2 plastry sera feta Pestki dyni Dressing Olej z orzechów laskowych Odrobina miodu Sok z cytryny Umyte truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości owoców Awokado i ser feta pokroić w niewielką kostkę Umytą(...)truskawki, awokado i ser Z oleju, soku z cytryny oraz miodu przygotować lekki dressing, stopień kwaśności/słodkości dostosować do własnych upodobań Polać sałatkę przygotowanym dressingiem i posypać pestkami dyni
HealthyCreationsPesto z rukoli i pestek dyni jest znakomite, ma głęboki i bogaty smak. Możesz je wykorzystać na wiele rozmaitych sposobów. Do dań z makaronem, zarówno na gorąco jak i na zimno w sałatkach, do serów, sosów, zup, dipów, twarogu. Moje ostatnie odkrycie to młode ziemniaczki ugotowane w całości i obtoczone w rukolowym pesto. Po prostu genialne! Rukola jest lekkostrawna(...)dynii 4 łyżki oleju rzepakowego extra vergine 1 ząbek czosnku sól, pieprz parmezan Wykonanie: rukolę dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody, odwirować w suszarce do sałaty pestki dyni podoprażyć przez kilka minut na suchej patelni. Przestudzić rukolę, pestki dynii, parmezan i olej zmiksować do grudkowatej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oczywiście w tym samym czasie, w tym samym miejscu w kuchni. Później w ten sam sposób postąpiłam z domowymi bułeczkami. Wybrałam dwa rodzaje pieczywa. Kupiony w sklepie chleb z dynią na zakwasie, który dosyć długo zachowuje świeżość. A także domowe, drożdżowe bułki. Domowe bułki mają to do siebie, że gdy są świeże smakują idealnie, ale bardzo szybko robią się twarde(...)zamrażam. Pierwszy raz przechowywałam je tak długo. Opisuje po kolei każdy dzień, a na koniec w nawiasie dodaję ocenę ze skali, o której pisałam wyżej. Chleb z dynią na zakwasie dzień 1 Oba chleby delikatne i wilgotne w środku, chrupiąca skórka (5) dzień 2 AleWorek – chleb nadal świeżutki, jednak skórka nieco mniej chrupiąca (5) Tradycyjny sposób – chleb
Mienta bloghimalajskiej 700 ml wody ( u mnie ciut mniej) 2 łyżeczki czarnuszki 20 suszonych pomidorów 2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 2 łyżeczki tymianku 10 łyżek pestek dyni 10 łyżek siemienia lnianego Przygotowanie: Wyjmij z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu (na 2 godz. przed użyciem). Aby go „ożywić” dodaj 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej(...)czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250*C piekarniku przez 15 min, potem zmniejsz temperaturę do 210*C i piecz kolejne 45 min. Dobrze jest na dnie
Proste Potrawynasionami i suszonymi pomidorami 400 g ziaren orkiszu 10 suszonych pomidorów w zalewie 50 g długo dojrzewającego sera typu Bursztyn czy Dziugas pęczek natki pietruszki po 60 g nasion dyni i słonecznika oliwa sól, pieprz Zboże gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Przekładamy je do miski. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na paseczki lub w kostkę (wg upodobań(...)ścieramy na grubej tarce. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy a następnie drobno siekamy. Na suchej patelni prażymy na złoto pestki dyni i słonecznika. Uważamy by się nie przypaliły. Wszystkie składniki łączymy z ziarnem. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy (można wykorzystać oliwę od suszonych pomidorów). Doprawiamy solą i pieprzem
Dzieje kuchennej Wiewiórymamy gotowe :) \ RYŻOWY CHLEB NA DROŻDŻACH Składniki za zaczyn drożdżowy 15g świeżych drożdży Łyżeczka cukru Ciepła woda Składniki na ciasto 20g nasion chia 20g zmielonego siemienia lnianego 20g pestek dyni 250g mąki ryżowej 100g mąki owsianej (u mnie zmielone płatki owsiane) 2 łyżki oliwy/oleju Sól, woda Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie, zostawić aż zaczną rosnąć Nasiona chia(...)pestki dyni zmielić w młynku do kawy Połączyć zmielone nasiona z mąkami i siemieniem Dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól Mieszając dodawać po trochu wody do uzyskania zwartego, gęstego ciasta Konsystencja ciasta ma być dość gęsta, ale na tyle, żebyśmy byli w stanie przelać je do foremki Przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia Ciasto w foremce odstawiamy
HealthyCreations